1 jaar Digital Nomad: dit hebben we allemaal gedaan!

door Explorista

Time flies, when you’re having fun, nietwaar? Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat met onze (veel te volle) rugzakken op Schiphol stonden, mijn ouders een knuffel gaven, en op onze vlucht naar Singapore stapten. Daar zou ons avontuur beginnen. Nu zijn we een jaar verder, en schrijf ik dit (een weekje van tevoren) totaal onverwacht in een Chinees aiport hotel, haha. Het avontuur houdt niet op, je ziet het al. Tijd voor een terugblik op een jaar Digital Nomad, wat we ervan vonden, wat we allemaal gedaan  hebben en hoe de toekomst er uit ziet!

Gemiddeld genomen bekijken we alles per drie maanden, en gaan we in de tussentijd even naar Nederland. Dat is het voordeel van Digital Nomad zijn; je kunt gaan en staan waar je wilt. Joris moet elke paar maanden filmen in Nederland, en ik ga meestal mee zodat ik vrienden en familie kan zien, en er een tripje in Europa aan vast kan plakken (wat toch nog steeds mijn lievelingswerelddeel is). Daarom heb ik dit artikel ook in 4x delen van drie maanden opgedeeld. Kijk mee!

Deel 1: een Aziatische sprint langs Singapore, Thailand & India

Oktober, November & December 2017

Het eerste deel van onze reis zou ongeveer 2.5 maand in beslag nemen. We begonnen in Singapore. Ik weet nog precies hoe gelukkig ik me voelde in Singapore. De eerste keer dat ik bij Gardens by the Bay op de grond de lichtshow zat te kijken, met op de achtergrond Marina Bay Sands… de tranen stonden in mijn ogen. We hadden het gewoon geflikt!!! Al onze spullen verkocht, onze huur opgezegd, een rugzak ingepakt en de wereld overgevlogen, onze droom achterna. De anderhalve week in Singapore was een gelukkige. We hadden een heerlijke Airbnb met zwembad, ontdekten op ons gemakje de stad, vierden mijn verjaardag een paar weken te laat in Universal Studios, en genoten met volle teugen van ons nieuwe leven.

Toen was het tijd voor een maand in Thailand, waarvan we een week zouden doorbrengen in Bangkok, en de andere drie in Noord-Thailand, in Chiang Mai. Meteen na aankomst in Bangkok merkten we allebei dat we echt even moesten schakelen. Het was hier een stuk warmer, chaotischer en meer opletten dan in Singapore. Op de eerste dag werden we al bijna opgelicht, en ik moest echt even wennen aan de grote hitte. Uiteindelijk vonden we onze draai in Bangkok en begonnen we de stad echt te waarderen. Hoogtepunten waren de floating food market waar bijna geen toeristen waren, en ons luxe diner en cocktails op de zestigste verdieping van het Banyan Tree Hotel.

Chiang Mai was een lastiger verhaal. Ik zat zelf minder lekker in mijn vel, en ik denk dat we allebei moeite hadden na drie weken bijna alleen maar reizen, om onze draai te vinden in ons werk. Als ik terugdenk aan Chiang Mai heb ik het idee dat ik echt te weinig heb gezien van de stad, en te veel heb gewerkt. Ach, misschien was dat ook wel noodzakelijk, want India kwam eraan en ik wist dat ik daar in ieder geval de eerste twee weken ook niet kon werken. Gelukkig zijn we wel tijdens onze tijd in Chiang Mai een heerlijk weekendje naar Pai geweest, waar we waanzinnig genoten hebben. Een mooiere afsluiter dan het lantaarnfestival kon ik trouwens ook niet verzinnen. Toch heeft Chiang Mai me zelf niet helemaal gegrepen als stad.

Bij de Taj Mahal

En toen brak dan het India avontuur aan, misschien wel de eigenlijke reden dat ik uiteindeljik de stap durfde te zetten voor ons Digital Nomad avontuur. Zoals je je misschien nog wel herinnert, ging een Indiase vriend van me trouwen, en hij had me uitgenodigd op zijn bruiloft. GE-WEL-DIG. Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn tijd in India.

De eerste twee weken deden we een rondreis door het prachtige Rajasthan. Een droomreis die bij mij al tien jaar op mijn wensenlijstje stond, en het stelde absoluut niet teleur. Wat een prachtig avontuur. Daarna was het tijd voor een week in Mumbai met allerlei bruiloftsactiviteiten. Superleuk, en ik heb er een heel nieuwe Indiase familie en vriendengroep bij, haha. We werden zó leuk opgenomen, en hebben het zo naar ons zin gehad.

Als laatste gingen we nog anderhalve week naar Goa, waar de eerste paar dagen niet zo geweldig waren, maar de laatste paar zaten we in een fantastisch hotel waar we echt niets anders deden dan drie dagen lang aan het zwembad liggen en genieten van al de verse vis. Een perfecte afsluiter van deel 1.

In December bezocht ik nog even Londen voor mijn jaarlijkse pre-kerst tripje, en zag ik al mijn vrienden weer. Ik kan me er niet eens veel meer van herinneren, behalve een dronken nacht stappen, en een gelukzalig momentje in mijn eentje genieten van een kopje thee en cake op een terrasje terwijl ik me weer zielsgelukkig voelde om terug te zijn in mijn favoriete stad.

Op de boot die we huurden voor het snorkelen met Manta Rays

Deel 2: We vinden onze draai in Bali & Maleisië (en een bliksembezoek aan Australië!)

Januari, Februari & Maart 2018

Na de feestdagen door te hebben gebracht met familie in Nederland, was het halverwege januari tijd om de kou te ontvluchten naar een digital nomad hotspot: Bali. Van te voren wilde ik het eigenlijk niet leuk vinden. Hoe cliché om in zo’n hipsterdorp te verblijven vol hippe beach clubs, koffiezaakjes en yoga-studio’s? Maar ja, ik vond het dus echt geweldig.

We verbleven in Canggu, in een villa die we deelden met andere Digital Nomads, waaronder een van mijn beste vriendinnetjes. Mijn tijd in Bali is een grote gelukkige herinnering: elke dag lekker buiten werken aan het zwembad, met mijn scootertje door het stadje rijden, cocktails drinken bij zonsondergang, elke avond een nieuw restaurantje proberen met vrienden, en zelfs nog even surfen.

Van het eiland hebben we niet eens zo heel veel gezien, al hebben we een heerlijk weekendje in Ubud en een tripje naar Nusa Penida en Nusa Lembongan gedaan. De laatste was voor mij ook een heel gelukkige herinnering, want daar deden Joris en ik niets anders dan gewoon vakantie vieren. Met een scootertje over het rustige eiland, lekker verse vis eten, en snorkelen met Manta Rays. Dat was zo waanzinnig gaaf. Een herinnering die ik voor altijd zal koesteren.

In Australië

Omdat we toch in de buurt zaten, besloten we een vlucht te pakken (van bijna zeven uur, haha) naar Melbourne. Joris’ broer en zijn gezin zijn daar in 2017 gaan wonen, dus het was een mooie kans om hem daar op te gaan zoeken. We brachten er een ruime week door, knuffelden met ons neefje en nichtje, ontdekten Melbourne en omgeving, en brachten vooral heel veel quality time door met de familie. Veel van Australië hebben we niet gezien, maar we konden wel de Great Ocean Road, koala’s en kangaroes afstrepen.

Daarna vlogen we nog voor een dag of twee terug naar Bali, waarna Joris een vlucht naar Nederland pakte voor zijn werk, en ik besloot door te gaan naar Maleisië. Ik wilde nog niet terug naar de Nederlandse kou, en het leek me wel een mooi land. Ik had nog geen vlucht terug, dus ik kon altijd nog bepalen of ik wilde rondreizen of een paar dagen later terugkomen.

De eerste twee dagen had ik het moeilijk in Kuala Lumpur. Ik miste Joris, en toen ik alleen in Kuala Lumpur zat, dacht ik wel even: wat DOE ik hier eigenlijk?!?! Maar toen besloot ik maar lekker veel af te spreken, met een Maleisische kennis, en een aantal vrouwen uit mijn Facebook-groep die ik nog uit Bali kende. Súper leuk, want met hun heb ik allemaal nog steeds contact. Ik besloot er maar gewoon iets van te maken, en een vlucht te boeken naar Nederland die pas drie weken later zou gaan.

In Penang met mijn nieuwe vrienden

Ik bezocht de Cameron Highlands met een Belgische jongen die ik op Facebook had ontmoet (en die dezelfde kant op zou gaan), en trok daarna in mijn eentje door naar Penang, waar ik al vrij snel weer afsprak met twee van de vrouwen uit Kuala Lumpur. Al snel brachten zij hun vrienden mee, en deed ik online nog wat andere vrienden op en hadden we ineens een grotere vriendengroep waarmee we een fantastische dag op het strand doorbrachten. Een van mijn gelukkigste reisherinneringen.

Daarna reisde ik door naar Langkawi, met een deel van de vrienden, en bracht ik ook daar nog vier heerlijke dagen door met nietsdoen. Internet werkte er toch niet, dus wat moet je dan? Ik dobberde in het zwembad, speelde een keer drankspelletjes tot vier uur ’s ochtends, en huurde een scooter en reed het eiland rond. Oftewel: genieten. Ik was zelfs een klein beetje verdrietig toen ik weer naar huis vloog! Maar het leuke is dat ik naderhand in Nederland alweer een paar keer met een van mijn Maleisische vrienden (een Nederlandse backpacker) heb afgesproken.

Deel 3: Europese avonturen in Finland, Zweden & Roemenië

April, Mei & Juni 2018

Na zoveel Aziatische avonturen, zou er in de lente en zomer even een rem komen op het wilde reisschema. Dit is de drukste periode voor Joris, en Ik had na drie weken in Maleisië even niet zoveel zin om weer zo ver weg te gaan in mijn eentje. 

Wel stond er een solotrip van twee weken op de planning die me naar Finland en Zweden zou brengen. Ik verbleef in Helsinki bij mijn beste vriendinnetje Veera, die haar verjaardag vierde. Daarna ontsnapten we voor een dag of drie naar Stockholm, waar zij gewoond heeft. Heel veel sightseeing heb ik niet gedaan. We hebben vooral relaxed aan gedaan. 

Daarna was het tijd voor een conferentie waarvoor ik uitgenodigd was. Daaraan vast zat een persreisje naar het nationaal park Koli. Heel relaxed om zo in de Finse natuur te zijn, van de sauna te genieten en lekker te eten. 

Hallo! Ik zit op een podium!

Eenmaal terug was het tijd voor een andere leuk event: Traverse! Daar sprak ik op een podium voor meer dan honderd mensen in het Engels over de zakelijke kant van bloggen. Echt ontzettend leuk en ik heb er veel positieve reacties op ontvangen. 

Na bijna twee maanden geen gezamenlijke tripjes, was het in Juni dan eindelijk tijd voor weer een nieuw Digital Nomad-land. Dit keer kozen we voor Roemenië vanwege de snelle Wifi, de mooie natuur en het feit dat het niet zo ver weg was (we hadden maar een maandje de tijd). We huurden er een Airbnb, verbleven ruim drie weken in Boekarest, en spendeerden ook nog een week met het rondreizen door het land. We zagen kastelen, natuurparken, leuke steden en waanzinnige uitzichten. En echt: wat een leuk, mooi land! Ik zag zelfs een beer!!!

Deel 4: Kleine uitstapjes, en weer terug naar Azië!

Juli, Augustus & September 2018

Dat we de zomer voornamelijk in Nederland moesten doorbrengen wist ik. Mijn ouders zouden op vakantie gaan, en dus moesten wij op hun huis en Coco passen. Twee weken daarvoor en een week daarna zouden respectievelijk mijn moeder en mijn zusje jarig zijn, dus dat pakte ik ook nog even mee. En nou, dan ben je dus zo weer anderhalve maand in Nederland!

Hoewel ik liever zo veel mogelijk op reis ben, hadden we echt geluk met de Nederlandse zomer. Wat een genot! Daarnaast bracht ik mijn tijd door met veel werken, veel sport kijken en af en toe lekker wandelen in het bos. Ook heb ik heel wat Nederlandse plekken bezocht: Breda, Utrecht & Nijmegen. We brachten een heerlijk dagje door in de Efteling. En ik had ook nog een leuke campagne waarvoor ik naar Maastricht moest. Een toffe opdracht en een fijne onderbreking van mijn tijd in Nederland.

Met de Eiffeltoren! Grapje.

In Augustus stond er ook een heel leuke persreis op de planning: naar Leeds! Daar was ik (ondanks al mijn tijd in Engeland) dus nog nooit geweest, en de uitnodiging kon ik dan ook niet afslaan. Ik bracht mijn tijd door met het struinen in de stad, genieten van de musea en zo’n beetje alle goede restaurants proberen in de naam van research ;-). Wat een leuke stad!

Toen was het tijd voor mijn grote project van de zomer: mijn nieuwe website design! Op 23 augustus ging het nieuwe design live, en wat ben ik er trots op! Ik heb er samen met Naomi hard aan gewerkt, en het is precies wat ik ervan hoopte. Je kunt nu veel makkelijker alle informatie vinden die ik op mijn site gedeeld heb, en het ziet er ook nog eens leuker uit. :-)

Als beloning trakteerden Joris en ik onszelf op een paar dagen nietsdoen in Parijs. Ik was nu voor de zevende keer in Parijs, dus ik voelde lekker geen druk om dingen te doen. Alleen maar rondstruinen, foto’s maken, nieuwe musea uitproberen, en heel veel eten. Ik denk dat het verboden is om in Parijs te zijn en niet te genieten van het eten ;-).

Parijs is echt een van onze favoriete steden, en in augustus was het ook lekker rustig, omdat veel locals op vakantie waren. We verbleven in een wonderschone Airbnb, en ik bezocht voor het eerst ook eens Versailles (wat een tegenvaller was, trouwens). 

In Parijs, mijn grote liefde. 

Na mijn verjaardag te hebben gevierd, wat ik deed met familie, was het tijd voor ons volgende avontuur: Vietnam! Inmiddels zijn we nu een paar dagen in Hanoi, maar dat ging niet zonder slag of stoot, haha. Vanwege de typhoon werd onze vlucht gecanceld, en strandden we in Zuid-China, in Ghangzhou. We hadden niet gerekend dat we zo lang zouden moeten blijven (30 uur), anders had ik wel een VPN geregeld, want nu kon ik dus niet werken én eigenlijk niemand laten weten waar we waren! (WhatsApp deed het maar sporadisch). Frustrerend, maar ook wel een goede reden om even lekker bij te slapen van onze lange reis. 

De eerste paar dagen in Hanoi kon ik weinig doen aan sightseeing, want omdat ik zoveel werk gemist heb (twee volle werkdagen vanwege de reis), moest ik eerst even flink beulen om wat deadlines te halen. Maar nu zijn we gesetteld, en hebben al het een en ander van de stad kunnen zien, gelukkig. Ik kijk echt enorm uit naar alle dingen die we de komende tijd in Vietnam gaan doen! We hebben hier negen weken, dus hopelijk kunnen we een flink deel van het land zien!

En… dat was het dan. Een overzicht van onze reizen tijdens ons eerste jaar als Digital Nomad. 

Wat vind ik van Digital Nomad zijn?

Natuurlijk heb ik na twee maanden al eens een artikel geschreven over wat ik er nou van vind om Digital Nomad te zijn: de voor- en nadelen van Digital Nomad zijn. Maar we zijn nu acht maanden verder, dus misschien is het wel leuk om te delen hoe ik er nu over denk. 

Nou… dat is dus eigenlijk niet zo veranderd. Ik vind het nog steeds hartstikke leuk. Ja, alles kost meer moeite. Van reizen, tot de was doen, tot een SIM-kaart vinden, tot traaaaaaage Wifi, tot proberen een eerlijk antwoord te krijgen uit een Vietnamees die het antwoord eigenlijk niet weet en je daarom dus maar gewoon negeert :-). De cultuurverschillen zijn soms vermoeiend, soms frustrerend, maar vooral heel erg fascinerend en leuk. 

We hebben in het afgelopen jaar zoveel GELEEFD. Meer geleefd dan ik in de jaren deed voordat ik zoveel ging reizen. Als ik in Nederland ben, lopen alle dagen eigenlijk een beetje in elkaar over. Dat heb ik in het buitenland veel minder, want er is bijna altijd wel een herinnering om je dagen aan op te hangen (“oh, ja, toen was ik in X want ik deed Y”). Dat vind ik leuk. Het voelt alsof ik veel meer uit mijn leven haal. Ik deed waanzinnige dingen: scooter rijden, surfen, snorkelen met manta rays, stappen tot in de vroege uurtjes, de zonsondergang kijken bij Taj Mahal, en tientallen lokale gerechten proberen. 

Ik heb het afgelopen jaar een aantal écht goede nieuwe vrienden opgedaan, die zo’n beetje overal wonen. Ik heb gehuild van geluk, van verdriet, van schok en van frustratie. Ik mis mijn familie als ik op reis ben, maar verder mis ik niet zo heel veel. 

Mijn grootste gemis is misschien nog wel de beperking die Digital Nomad zijn je geeft in het hebben van hobby’s buiten je werk en reizen. Boeken lezen en films/series kijken zijn de enige hobby’s die ik hiernaast heb. Fotograferen ook, maar dat valt net als bloggen (ook een hobby), ook onder mijn werk. Er zijn veel hobby’s die afvallen omdat 1) je de spullen niet mee kunt nemen op reis of 2) je niet lang genoeg op een plek bent om lessen te nemen. 

Andere dingen die ik geleerd heb in de afgelopen acht maanden:

  • Investeren in een coworking space met snel internet is belangrijk
  • Het is nog belangrijker om een leuke groep mensen om je heen te verzamelen, want anders kan het best eenzaam zijn (zelfs met zijn tweetjes). Het is prima om je bestemming te kiezen op basis van waar je vrienden zijn. 
  • Het is als Digital Nomad-koppel ook goed om tijd zonder elkaar door te brengen en je eigen ding te doen.

Hoe lang blijven wij nog Digital Nomad?

Die vraag krijgen we zo vaak, haha. Het antwoord is simpel en altijd hetzelfde: “geen idee, zo lang als dat we het nog leuk vinden.” Dat kan een paar maanden zijn, dat kan ook een paar jaar zijn. Ik denk dat we uiteindelijk wel een eigen plekje zullen nemen ergens, maar voorlopig nog niet. We vinden dit allebei nu nog heel leuk, willen er niet mee stoppen en hebben geen verplichtingen die dat van ons vragen. 

En waar we ons dan gaan vestigen als we het niet leuk meer vinden? Die vraag krijgen we ook vaak. Nogmaals: geen idee. Dat kan Nederland zijn, maar ook ergens anders. Dat is nu nog niet aan de orde. 

Pluizig haar in Azië

Wat zijn onze volgende bestemmingen?

Voor het eerst hebben we een vage planning van ongeveer een jaar in gedachten. Tot aan eind November zitten we sowieso in Vietnam. Daarna vliegen we naar Nederland voor wat verplichtingen. In December wil ik graag naar Londen, want dat is dan een jaar geleden (!) sinds ik er voor het laatst was. 

In Januari trekken we dan weer richting Zuid-Oost Azië. Het is allemaal nog niet geboekt, maar we hopen in ieder geval naar Laos & Cambodja te gaan. Daarna is het allemaal nog een beetje vaag. Maar ergens in de zomer willen we graag eens naar de andere kant van de wereld willen: Mexico! Mogelijk dat we daar een paar maanden kunnen doorbrengen. Ik ben nog nooit in Latijns-Amerika geweest, dus dat vind ik wel tof.

Hoe mooi is het dat dit allemaal nog zo ontzettend open ligt? Ik hou ervan. Wat heb ik toch een mooi leven, en hoewel het zeker niet altijd perfect is, ben ik super dankbaar voor mijn bevoorrechte positie en ben ik echt heel erg gelukkig. 

Wat zou jij nog meer willen weten over ons leven als Digital Nomad?

Misschien vind je dit ook interessant

7 reacties

Veerlez 26 september, 2018 - 08:54

Het klinkt zo fantastisch! Als ik dit zo lees, wil ik niets liever dan reizen zonder planning. Gelukkig is morgen de eerste dag van mijn trip! Ik geniet van je blog!

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2018 - 12:41

Wat leuuuuk. SUPER veel plezier gewenst <3

Plaats een reactie
Shirley 26 september, 2018 - 10:06

Wat gaat de tijd snel en wat hebben jullie in dit jaar veel gezien. Ik snap wel dat mensen benieuwd zijn naar jullie plannen, maar dat is voor jullie waarschijnlijk net zo’n grote cliffhanger, haha. Heerlijk dat alles open ligt, zolang je daar nog van geniet (ondanks de uitdagingen die er soms bij komen kijken), is het goed.

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2018 - 12:41

Dankjewel lieve Shirley! We genieten er enorm van :-)

Plaats een reactie
Marcella 27 september, 2018 - 11:33

Jeej, wat een mooi jaaroverzicht vol gave bestemmingen! Fijn dat jullie zo genieten van het Digital Nomad bestaan! Ik geniet vanuit kantoor met jullie mee. En help je vanaf volgende maand aan inspiratie voor jullie reis door Mexico! Wij gaan er 3 weken rondreizen, zin in!

Plaats een reactie
Explorista 3 oktober, 2018 - 04:52

Oh wat leuk!! Ik ga je ZEKER volgen in Mexico :)!!

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 6 oktober, 2018 - 16:24

Wat leuk om dit te lezen en wat hebben jullie veel gave dingen gezien en gedaan. Wij vertrekken morgen voor onbepaalde tijd op wereldreis, maar gaan in principe niet werken, alleen misschien zo nu en dan wat teksten schrijven als samenwerking voor onze blog. Wij starten in Nieuw-Zeeland en gaan daarna naar Bali, wat ik hopelijk net zo leuk ga vinden als dat jij het vond.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter