5 dingen die ik afgelopen jaar leerde

door Explorista

Waar 2013 een jaar van heel diep vallen, en langzaam opkrabbelen was, was 2014 een jaar van vliegen. In een raket stappen en afgeschoten worden. En dat was behalve heel druk en helemaal fantastisch, ook bijzonder leerzaam. Ik maakte grote stappen als mens, en besefte dat ik eindelijk mijn weg heb gevonden. Dit zijn vijf dingen die ik afgelopen jaar leerde.

Er zijn wél mensen zoals jij

Op de basisschool en middelbare school was ik een beetje een buitenbeentje. Niet helemaal uit eigen keuze, natuurlijk, zoals dat gaat bij kinderen. Om heel eerlijk te zijn begreep ik nooit zo waarom ik er blijkbaar ‘niet bij hoorde’. Maar ergens wist ik het wel: ik wás ook anders. Ik had andere interesses, andere humor en andere dromen. Ik miste bijvoorbeeld de drang een huis te kopen na mijn afstuderen, en te blijven wonen in het dorp waar ik opgroeide. Lange tijd heb ik gedacht dat ik blijkbaar gewoon een gekke kijk op het leven had. Totdat ik dit jaar een aantal reisbloggers conferenties bezocht. En daar mensen ontmoette die net zoals ik waren. Met dezelfde passies. Dezelfde dromen. Dezelfde aversie tegen een leven van routine. Waarmee ik een paar dagen in een wildvreemde stad leerde, dineerde, en feestte.

Soms moet je voor jezelf kiezen

Voor mezelf zorgen is niet mijn forte. Aldus Milou die net uit pure honger een halve zak nachochips heeft gegeten omdat er geen ander eten meer in huis was. Vorig jaar rende ik van het ene reisje naar het andere reisje. En hoe leuk dat ook was: ik kreeg steeds minder zin in alle reisjes. Ik stelde het inpakken en het voorbereiden steeds langer uit, en keek steeds meer uit naar even lekker een avondje op de bank. Want als ik niet aan het reizen was, dan werkte ik ongeveer zestig tot tachtig uur per week. Dus lastte ik in december even een reispauze in. En dat had ik nodig. Ik nam zelfs drie volle dagen vrij met Kerst. Pas na drie weken kreeg ik weer voorzichtige reiskriebels, en ging ik in januari met frisse blik weer op pad. Wat had ik zín in die trips. Nu nog iets doen aan die gekke werkweken.

Antwerpen1

Schrijven over waar je in gelooft is belangrijker dan wat mensen ervan vinden

Dit is een punt dat ik ruim voor Charlie Hebdo opschreef, maar waar ik sindsdien alleen nog maar meer achter sta. Ik blog al jaren. En vroeger was ik nog al eens bang dat ik dingen zei die anderen zouden kwetsen. Daar ging ik mezelf dan op censureren. Ik vroeg mezelf constant af hoe anderen dachten over dit onderwerp (zie punt 1). Doodongelukkig werd ik ervan (Dit is al jaren geleden…). Inmiddels heb ik geleerd dat ik wél gelukkig word van het uitspreken van de dingen waar ik écht achter sta. En als je ergens volledig achterstaat… dan kan niemand je raken. Het is oké om het niet eens te zijn met elkaar, maar zodra je jezelf gaat censureren, raak je jezelf kwijt. Je zult zien dat er echt wel mensen zijn die achter je staan.

Georganiseerd zijn werpt zijn vruchten af

Ik werk gewoon beter met een schema. Sinds ik apps gebruik als Evernote en Wunderlist, en schema’s voor mezelf opstel waarin ik per uur opschrijf wat ik doe, werk ik veel productiever. Ik denk ook beter na over waar de prioriteiten liggen. Overigens moet ik dit puntje nog even beter doorvoeren voor de administratie… *kuche kuche*.

Doe dingen die je eng vindt

Confession time: er zijn heel veel dingen die ik stiekem best wel een beetje doodeng vind. En als het slecht met me gaat, dan vermijd ik die, en blijf ik liever in mijn veilige comfortzone. Maar als het goed gaat, heb ik mezelf aangeleerd om die dingen júíst te doen. Je groeit ervan. Je bereikt wat je wilt (of komt in ieder geval dichterbij je doel). En anders is het behalve leerzaam, ook een fijne adrenalinekick. Vooral op werkgebied zijn er dingen die ik soms best spannend vind. Dingen die ik voor het eerst doe. Maar tegenwoordig ga ik ergens meteen voor, om daarna pas even stil te staan en te bedenken dat oeps, nou ja, het eigenlijk best eng is.

Wat heb jij afgelopen jaar geleerd?

Misschien vind je dit ook interessant

36 reacties

Jenny - ikreis.net 29 januari, 2015 - 07:42

Mooie zelfreflectie!

Veel van de punten die je noemt ben ik nog aan het leren… Vooral het minder werken vind ik moeilijk, maar daarin hoop ik dit jaar een stap(je) te maken. Stel jezelf maximaal 3 leerdoelen tegelijk, dus daar houd ik me maar braaf aan….

Plaats een reactie
Rosanne 29 januari, 2015 - 08:28

Je bent juist mooi omdat je uniek bent. Mooier dan alle mensen die zomaar een beetje hetzelfde zijn.

Plaats een reactie
Marieke 29 januari, 2015 - 09:52

Mooi geschreven. Het is een leerzaam jaar geweest :) Overigens vind ik die tweede foto echt geweldig!

Plaats een reactie
Debby 29 januari, 2015 - 10:49

Die laatste vind ik echt heel goed. Pas je wel goed op jezelf chica, niet overwerken hoor, da’s ook niet goed. Ik bewonder je ambitie en de durfgehalte wel!

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:40

Dankjewel lieve! Ik weet dat het niet goed is. Maar alles is zo leuk hè.. :)

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 29 januari, 2015 - 11:11

Mooi omschreven en heel erg herkenbaar op sommige punten! Vooral de comfort zone is een puntje en dat van de administratie ken ik helaas ook…

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:49

Ha godzijdank ben ik niet de enige die er een puinhoopje van maakt!

Plaats een reactie
Eva 29 januari, 2015 - 11:19

Ik heb het idee dat we best wel dezelfde lessen hebben geleerd het afgelopen jaar. Mooi om af en toe eens bij stil te staan!

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:50

Wat fijn. Misschien groeien we allemaal samen een beetje op. Net doen alsof we volwassen zijn? ;-)

Plaats een reactie
Anne 29 januari, 2015 - 11:22

Dat laatste punt is wel herkenbaar ja, juist door dingen te doen die je eng vind hou je ook dynamiek in je leven geloof ik. Een mooi leerzaam jaar, maar inderdaad ook een beetje wat Debby zegt, wel op jezelf letten, want 3 dagen vrij is soms ook niet genoeg ;-)

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:50

Je hebt helemaal gelijk. Op alle punten :)

Plaats een reactie
Joost 29 januari, 2015 - 11:23

Mooi stukje. Reizen brengt meer in je teweeg dan je voor mogelijk houdt! Ik had ook vrienden die meteen een huist kochten in het dorp waar in vandaan kwam. Die vroegen wel eens: waar ben je mee bezig, wat heb jij nu bereikt? Maar uiteindelijk denk ik dat wij ‘reizigers’ een heel stukje meer levenservaring hebben! Dat huis kopen komt ooit nog wel ;-)

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:52

Ja of niet. En dat is ook niet erg. Ik zit liever aan zo min mogelijk vast. Gelukkig vragen mijn vriendinnen die dingen niet zo, maar het was een eye opener om mensen te vinden die ook zoveel reizen!

Plaats een reactie
Natasja 29 januari, 2015 - 11:30

So true! Ik leer ook nog steeds weer nieuwe dingen over mezelf, volgens mij houdt dat nooit op. Gelukkig maar! :)

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:54

Ik hoop dat we nooit stoppen met leren :)

Plaats een reactie
Marloes ❤ Budgetproof.nl 29 januari, 2015 - 11:53

Liefde voor deze post! Dingen doen die je eng vindt of eigenlijk helemaal geen zin in hebt maar die toch doen: chapeau! Ik vermijd ze soms en daar heb ik dan héél erg spijt van. Als je de stoute schoenen hebt aangetrokken kun je veel trotser op jezelf zijn. Ook een leermomentje voor mij afgelopen jaar.

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:54

Goedzo! Business babe met ballen :D

Plaats een reactie
Hand Luggage Only 29 januari, 2015 - 12:34

Beautiful post Milou! Absolutely loved it!!!!

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 13:54

Thanks lover! <3

Plaats een reactie
Jelly 29 januari, 2015 - 14:38

Mooi artikel! Ik heb vooral de afgelopen jaren geleerd dat falen mag, en dat dat ook helemaal niet erg is. Een groot leerpunt, aangezien ik nogal perfectionistisch (nogal…) ingesteld ben.
En wat een schattig hoedje is dat trouwens! En het zijn ook leuke foto’s ;)

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 15:38

Hihi, dankjewel! Falen mag.. sterker nog, ik denk dat je nergens komt als je niet eerst heel veel faalt.

Plaats een reactie
anto 29 januari, 2015 - 15:52

Fijn artikel! En heel herkenbaar, dat je er op school net niet bij hoort maar dat je niet precies waarom, maar dat nu wel snapt … dat had ik (en heb ik eigenlijk nog steeds) met het stichten van een gezin. Blijf gewoon lekker doen waar je zin in hebt, dan komt het allemaal vast goed :-)

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 16:31

Daar geloof ik ook in :)

Plaats een reactie
Eva - eighty7 29 januari, 2015 - 16:19

Fijne leerpunten! “Er zijn wél mensen zoals jij; dat herken ik ook wel een beetje.” Fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde in het leven staan, die dezelfde humor en interesses hebben etc. Koester ze :)

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 16:32

Absoluut. Ik koester ze heel erg. En het fijne is ook dat ik ze overal op de wereld heb wonen. Overal nieuwe vrienden :)

Plaats een reactie
Marcella 29 januari, 2015 - 16:51

Mooi om te lezen Milou! En ja, ik vind het ook fijn om contact te hebben met de mensen die ook van reizen houden, hun dromen waar maken. En niet alleen voor huisje-boompje-beestje gaan. Ik ben iets ouder dan jij, dus van mij wordt het ook echt gewoon verwacht. Raar is dat, maar ik ga lekker weer gewoon op reis. En verhuizen, omdat we toe zijn aan een nieuwe stap in ons leven. Heerlijk!

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2015 - 17:48

Absoluut, gewoon lekker je eigen plan trekken!

Plaats een reactie
Daphne | LiveTheLifeYouLove 29 januari, 2015 - 21:53

Een fijne post Milou! Volgens mij was het een waardevol jaar met mooie levenslessen. En idd gewoon genieten van de dingen die je leuk vindt en je niet anders voordoen omdat men dat van je verwacht. Ik zou trouwens ook vaker dingen moeten doen die ik eng vind, maar ja het is ook wel fijn als het veilig is ;)

Plaats een reactie
Marja 31 januari, 2015 - 10:25

Lieve Milou,

Leuk stukje. Inderdaad, Milou je stopt n.m. nooit met leren. Ik ben nu 66 jaar en leer nog elke dag en verbaas me ook nog iedere dag.
Als je niet meer leert sta je stil. Zelfreflectie is goed, maar niet te streng zijn voor jezelf. Je sterrenbeeld is maagd, leggen de lat over het algemeen hoog, zijn perfectionistisch van aard, willlen veel weten (leergierig) en genieten ontzettend v.h. leven. Ik kan het weten, want ik ben ook een maagd en worstel al mijn hele leven om een balans te vinden. Twijfel niet aan jezelf, er zullen altijd mensen je pad kruizen, die je onderuit willen halen., maar sta in je kracht, dan gebeurd er niets en verwonder je alleen maar. Veel liefs

Plaats een reactie
Explorista 31 januari, 2015 - 11:41

Wat een ontzettend lief berichtje. Ik herken me inderdaad in wat je zegt. Fijn om te horen dat je altijd blijft leren en verbazen, dat is mooi om naar uit te kijken. Bedankt voor je fijne berichtjes altijd en een fijn weekend gewenst Marja!

Plaats een reactie
Ruurdje 31 januari, 2015 - 13:05

Wat een fijn lijstje! De laatste is een goede: krijgen we nu de komende tijd allemaal spannende artikelen te lezen? ;)

Plaats een reactie
Explorista 31 januari, 2015 - 16:55

Ha, nou dat is wel de bedoeling :-)!

Plaats een reactie
Marissa 2 februari, 2015 - 22:25

Mooie punten heb je opgeschreven! Ik kan me ook goed vinden in het eerste punt. Ik voelde me ook altijd zo, maar sinds ik weet waar mijn passie ligt (reizen) voel ik me stuk minder ‘raar’.

Plaats een reactie
Explorista 2 februari, 2015 - 23:01

Wat fijn om te horen :)!

Plaats een reactie
Tari | TravelAlone 8 februari, 2015 - 15:48

Mooi, eerlijk en helder stuk. Lieve Milou, je bent nu eenmaal uniek en dat is alleen maar goed. Dat je vroeger werd buitengesloten is natuurlijk niet tof, maar misschien heeft dat je o.a. wel gemaakt tot wie je nu bent?! Een sterkte jonge vrouw, die haar dromen achterna gaat en haar leven op haar eigen manier leeft! Respect!

Plaats een reactie
Explorista 9 februari, 2015 - 10:48

Wat een lieve comment! Dankjewel lieve Tari. Het heeft me wel geleerd om op mezelf te vertrouwen en niet te willen aanpassen om bij een groep te horen. Ik kan het ook prima zonder :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter