5 redenen waarom ik naar Roskilde wil

featured image - 5 redenen waarom ik naar Roskilde wil

Roskilde_Festival_-_Orange_Stage_-_Bruce_Springsteen

MAAR IK KAN NIET *huilt*. Ik ben nooit een erge festivalganger geweest, als ik heel eerlijk ben. Het idee van de hele dag rondbanjeren in de modder tussen mensen met lang okselhaar en een penetrante bierlucht trok me niet zo. Nu weet ik natuurlijk wel beter (wat betreft dat okselhaar dan). Ik heb inmiddels meerdere concerten meegemaakt in de buitenlucht, ben zelfs bij een festival geweest, en afgelopen perstripje naar Kopenhagen, in het teken van Roskilde Rising, heeft dat vuur nog eens extra aangewakkerd.

Ros -kil – de (o; meervoud; Roskildes?)

Het bekende en jaarlijkse festival dat in het Deense (je raad het al) Roskilde wordt gehouden. Met zijn 100.000 jaarlijkse bezoekers, één van de grootste festivals van Europa. Voornamelijk bekend om rockmuziek, maar heeft verschillende podia en dus verschillende muziekstijlen. Duurt altijd vier dagen, al plakken de echte diehards er zelf een vier dagen durende preparty aan vast. Roskilde Rising is het podium waarop jong talent wordt gepresenteerd, waar ik al een voorproefje van kreeg in april.

The_Green_Wheel_at_Roskilde_Festival_2009

1. De sfeer.

Tienduizenden mensen die midden in de zomer (begin juli) op een veld losgaan op de gaafste muziek.. ehm… ja! Roskilde festival wordt door veel jonge ondernemers gezien als een testlab, waar ze hun concept kunnen uittesten. Als het immers daar werkt, dan werkt het overal. En zo vind je tijdens het festival ware pop up kledingzaken en restaurants. En trust me, deens eten is heerlijk. Zo at ik bij het restaurant Folkets Madhus, dat in een afgelegen school op een fabrieksterrein zit, buiten het centrum van Kopenhagen. Het is bezig met een project om kinderen te leren waar eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt, iets wat ik enorm tof vind. Alle producten die het restaurant gebruikt zijn biologisch, vaak zelf gekweekt. Een perfect voorbeeld van een concept wat je tegen zou komen op een festival. En jeetje, wat yummy! (En wat een leuke eigenaar!)

2. De muziek.

Ik ben altijd al dol geweest op Deense muziek. Mijn favoriete band is Deens, en dus vond ik het helemaal geen straf om het Roskilde Rising-concert bij te wonen, waar de beste nieuwkomers werden gepresenteerd. Van de vier bandjes stal één finaal mijn hart: Blaue Blume. En sindsdien draai ik hun liedje ‘Sons of Lost Boys’ op repeat. Zo origineel. Zo waanzinnig getalenteerd. Ik ben om. Jammer dat ik ze niet kan zien deze zomer. Maar jij wel. En ik beloof je, ze zijn góéd live. (O, ja, en er komen ook nog wat onbeduidende namen als The Rolling Stones, Arctic Monkeys, Drake, Outkast, en Stevie Wonder)

3. Het goede doel

Ik benoemde al even dat er 25.000 vrijwilligers aanwezig zijn op het festival, die het festival draaiend houden. Dit betekent dat vrijwel iedereen in Kopenhagen en Roskilde wel iemand kennen die er gewerkt heeft, als ze het zelf niet gedaan hebben. Er hangt, als ik de verhalen mag geloven, een ons-kent-ons sfeertje. Wat ik echt tof vind aan het festival is dat het niet commercieel is: ieder jaar kiest de organisatie een goed doel waar dat jaar de opbrengsten heen gaan.  Tof!

4. De Naked Run

Op de derde dag van het festival kun je een beetje vreemd opkijken, als je geen idee hebt van het bestaan van de Naked Run. Dan komen namelijk zo’n twintig deelnemers bijeen om rondjes te rennen om het radiohokje. Een ware traditie, er werd me zelfs verteld dat er ieder jaar een Australiër speciaal overkomt om er aan mee te doen. Of hij ook telkens wint weet ik niet trouwens. De winnaar krijgt geloof ik een kaartje voor volgend jaar, iets waar de deelnemers een moord voor doen. Maar…. kan jou dat schelen. Kijken naar trillende en bungelende lichaamsdelen is veel fascinerender. Vooral als je nog een paar liter bier in je systeem hebt zitten.

Schermafbeelding 2014-05-20 om 19.06.14

5. De locatie.

Stap in de Citynightline, boek een bed (serieus, besteed iets meer geld, ik heb de horror van de slaapstoelen meegemaakt), en arriveer de volgende dag uitgeslapen op het kampeerterrein. Voordeel: je mag onbeperkt bagage meenemen. En kamperen doe je op het terrein. Als je klaar bent met feesten, neem je de trein naar Kopenhagen, boek je een fijn hostel, en geniet je nog van een paar dagen Kopenhagen, één van de leukere steden van Europa (zeker in de zomer).

Mijn handen kriebelen om tickets te boeken, maar helaas… ik zit dan in de Verenigde Staten. Ook geen straf.

Foto’s: Bill Ebbensen, Stig Nygaard, Just Thomas Misund, Jacques Holst.

12013586903_60a6b91aaa_b

Ga jij naar Roskilde?

Ik was op persreis in Kopenhagen. Mijn Roskilde-obsessie is echter helemaal persoonlijk, en ik schrijf alleen over dingen die ik zelf wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 reacties

 1. Hahaha, ‘onbeduidende namen’ ;) Ik ben ook geen festivalganger, maar voor The Stones en Stevie Wonder zou ik wel een uitzondering maken.

  | Reageer op deze reactie
 2. Avatar for Merin Veronique Merin Veronique

  Oh wat grappig, en die naked run ook haha! Hoe komen ze erop. Ik had er nog nooit van gehoord. Wellicht dat wij wel nog naar Sziget in Hongarije gaan. Ook zo’n meerdaags groot festival in Europa.

  | Reageer op deze reactie
 3. Avatar for Angela Angela

  Oh god dit festival klinkt echt perfect. Hij komt op mijn lijstje te staan van de festivals die ik ooit nog eens wil gaan bezoeken! Mag ik trouwens vragen wat dan je favoriete Deense band is? Het liedje ”Lost sons of Boys” is trouwens ook heel erg tof! Ik had echt geen idee dat er zulke toffe Deense bands bestonden!
  Liefs,
  Angela

  | Reageer op deze reactie
 4. Avatar for Christel Christel

  Ik loop stage in Denemarken en mag voor mijn werk nu naar Roskilde! Best internship placement ever :)

  | Reageer op deze reactie
 5. Avatar for Ivan Ivan

  Ik ga volgende maande (27 juni 2015) naar Roskilde festival,de unieke sfeer beleven,party’en en aan de Naked run deelnemen .(en mischien oon naked skinny dipping/Tuborg pool induiken)

  Zijn er nog mensen die naar Roskilde gaan dit jaar (2015) en houden van uit de bol gaan daar ,?Laat gerust iets terug weten!

  Ivan

  tequilla69@hotmail.com

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring