6 supertoffe reissouvenirs die je kunt sparen (+tips!)

door Explorista

De vakantie is over en je bent prachtige herinneringen, fantastische ervaringen en vele foto’s rijker weer thuis. Misschien maak je een fotoboek, stel je een afspeellijst samen op Spotify of schrijf je een dagboek vol om je te herinneren aan je reis. Maar heb je al eens gedacht aan het verzamelen van toffe souvernirs?

Bij souvernirs denken de meeste mensen aan een plank (of kast!) vol met prulletjes die je woonkamer nog rommeliger maken. Maar dat hoeft niet! Er zijn veel toffe dingen die je kunt sparen, die helemaal niet veel ruimte in beslag nemen, of juist iets toevoegen aan je interieur! Hier inspiratie voor je.

Armbandjes

Ken je de bedelarmbanden nog? Hoe leuk is het om bedels van al je bestemmingen aan je armband te hangen? Zo krijg je een dagelijkse herinnering van al je reizen, gewoon om je pols.

Starbucks City Mugs

Ook populair, de mokken van Starbucks met de naam en skyline van de stad er op. Starbucks is in veel landen wereldwijd te vinden en daardoor makkelijk te verkrijgen. Ik heb zelf een tumbler uit Guangzhou en een mok uit St. Gallen in Zwitserland (al is dat een simpele witte). Er bestaan hele community’s rondom deze mokken waar je ze zelfs kunt ruilen! Maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf op te halen. Deze Starbucks City Mug-blogger heeft zelfs 13.000 likes op zijn Facebook pagina!

Speelkaarten

Slim, speelkaarten verzamelen! Ze voldoen aan de belangrijkste regels: ze zijn op bijna alle bestemmingen te krijgen, en licht en klein waardoor ze makkelijk zijn mee te nemen. Daarbij zijn ze hartstikke handig, want je kunt er heel wat tijd mee spenderen als je lang moet wachten tijdens je reis. Maak je misschien nog nieuwe vrienden ook. Charles McCool heeft ruim veertig sets speelkaarten van over de hele wereld!

Petra’s eigen verzamelingen

Ik nam zelf altijd heel veel foto’s en deed het verder met de herinneringen. Aan mijn tijd in Amerika (tien maanden) heb ik een verhuisdoos vol met spullen die herinneringen oproepen over gehouden. Waaronder de drie armbandjes die ik altijd om deed (totdat er twee kapot gingen). Ik besloot armbandjes te kopen in alle landen waar ik kwam. Op een gegeven moment had ik arm candy uit Amerika, China, Zwitserland, Engeland en Spanje om mijn arm hangen. Ik besloot met deze verzameling te stoppen toen er teveel armbandjes kapot gingen en ik in Litouwen geen mooie armband kon vinden.

In november 2015 realiseerde ik me dat ik intussen een andere verzameling heb, namelijk buitenlands geld. Helaas werkt dit niet voor de eurolanden, maar in mijn geldkistje zitten intussen munten en biljetten uit onder andere Amerika, China, Hong Kong, Zwitserland, Engeland, Litouwen, Hongarije en Polen. Gewoon het wisselgeld wat ik aan het einde van de reis overhoud.

Vaak heb ik als ik thuis kom ook nog wat kaartjes, tickets, bonnetjes en andere memorabilia in mijn tas zitten. Ik bewaar dit een tijdje terwijl ik probeer te bedenken wat ik ermee ga doen, maar op een gegeven moment wordt het weggegooid. Als ik meer ruimte heb, zou ik graag per bestemming een klein kistje willen maken en het daarin bewaren, samen met het geld en een aantal leuke foto’s. 

Ook verzamelen?

Wil je je eigen reisverzameling aanleggen? Let op de volgende dingen:

 • Zorg dat het product niet te zwaar en groot is, dit is lastig vervoeren.
 • Let ook op breekbaarheid en pak het anders goed in.
 • Je item moet overal te verkrijgen zijn, want je wilt het op iedere bestemming mee kunnen nemen.
 • Natuurlijk moet het wel iets leuks zijn en misschien zelfs een functie hebben, zoals de speelkaarten van Charles McCool.
 • Zorg dat het door de douane kan als het in je handbagage zit. Neem dus geen scherpe voorwerpen mee of objecten waar (teveel) water in zit.

Een paar ideeën voor je eigen verzameling:

 • Stickers, plak ze bijvoorbeeld op je koffer of in je dagboek.
 • Als je nog een magnetische ondergrond in huis hebt, bijna overal worden wel magneten verkocht. Ik probeer van al mijn bestemmingen een magneet mee te nemen voor mijn beste vriendin, haar koelkast is al bijna vol.
 • Een variant op de reisfoto’s: dezelfde foto op verschillende plekken. Ik kan me een blogger herinneren (ik weet alleen niet meer wie het was) die op iedere bestemming dezelfde pose aannam, alleen veranderde dus de achtergrond (en kleding). (Joehoe Petra: ik doe hetzelfde met de foto’s van mij en mijn hoedje :-))
 • Een klasgenoot van mij nam van al haar reizen een shotglaasje mee. Ze stelt ze tentoon op een plank in haar boekenkast.
 • Kleine beeldjes van lokale bezienswaardigheden worden ook op heel veel plekken verkocht.
 • Net als onderzetters met afbeeldingen van toeristische trekpleisters,
 • En natuurlijk ansichtkaarten.
 • Als het niet te groot/zwaar/duur is, kun je ook lokale kunst meenemen. Zo heb ik een lang rijstpapier met kalligrafie uit China en nam mijn zwager voor mij een handgemaakt masker mee uit Mali.
 • Ook erg gaaf: op Pinterest komen wel eens foto’s voorbij van mensen die tattoo’s nemen in bepaalde landen, bijvoorbeeld van de paspoortstempel die bij het land hoort!

Wat verzamel jij op je reizen?

Geschreven door Petra Kindts.

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Tjapke | Tjapke Op Reis 14 januari, 2016 - 08:15

Oh wat een leuke ideetjes! Ik koop overal een postkaart (en vaak ook een postzegel)! Het is begonnen toen ik op Erasmus was in Italië, ik wilde van elke stad of elk dorpje een souvenirtje hebben (naast mijn veelvuldige foto’s natuurlijk) en iemand had mij aangeraden overal een postkaart te kopen! Na mij Erasmus ben ik dat blijven doen! Nu schrijf ik op elke postkaart wanneer ik er precies geweest ben en die gaat dan samen met de rest in een leuke doos. Ik vind het fantastisch om in terug te kijken, zo krijg je snel een overzicht van alle plaatsen waar je al geweest bent :)

Plaats een reactie
Ineke 14 januari, 2016 - 08:17

Ik neem uit elke land 1 of meer boekenleggers mee, nemen nauwelijks plaats in . Thuis bewaar ik ze in een klein mandje.

Plaats een reactie
Sandra 14 januari, 2016 - 12:51

Ik koop vaak een postkaart en een armbandje. Meestal neem ik ook een kleine steen, stukje koraal of kleine schelp mee. Dat vind ik altijd nog het leukst! :)

Plaats een reactie
Laura 14 januari, 2016 - 13:20

Ik koop altijd een magneet als souvenir. Intussen hangt mijn koelkast al vol leuke herinneringen :)

Plaats een reactie
Fleur Sophia 14 januari, 2016 - 14:16

Wat een leuke ideetjes! Ik spaar van die ‘nummerbord platen’ van landen/steden, maar helaas hebben ze die niet op alle plekken..

Plaats een reactie
Wesley Pechler 14 januari, 2016 - 15:36

Oeeeh leuk artikel, ik wil namelijk altijd wel een souvenir meenemen naar huis maar wil ook geen hoarder worden met beeldjes uit zeshonderd bestemmingen. Tot nu toe nam ik van elk nieuw land alleen een sleutelhanger mee met de vlag erop, maar het probleem is dat je die niet altijd even makkelijk kan vinden! Die Starbucks mokken zijn ook wel heel vet, alleen zo duuuur…

Plaats een reactie
Jelske 15 januari, 2016 - 00:05

Ik spaar nu sinds vorig jaar magneten, die hele cheesy magneten die je in elke souvenirs winkel vind! Maar het ziet er zo mega leuk uit op de koelkast, en een leuke herinnering elke keer als ik iets te eten pak (wat best vaak is.) Niet duur en altijd iets anders!

Plaats een reactie
Larissa 15 januari, 2016 - 12:29

Leuk artikel! Ik heb uit iedere hoofdstad waar ik geweest ben (behalve Tunis) zo’n t-shirt met I <3 en dan de stad. Die gebruik ik om in te slapen. En voor mijn moeder neem ik altijd een magneet mee :)

Plaats een reactie
Emmelien 17 januari, 2016 - 15:19

Leuk dit! Ik koop zelf vooral souvenirs die echt bij het land of de stad horen. Een pakje speelkaarten in Las Vegas, thee uit Londen, dat soort dingen. Ik heb een jaar in de USA gewoond en heb daar wel overal waar ik kwam postkaarten gekocht. (die moet ik nog steeds mooi bij elkaar binden trouwens…) En verder koop ik sinds vorig jaar ieder jaar minimaal 1 bijzondere kerstbal/hangertje/iets wat in de kerstboom kan. Iets wat staat voor dat jaar, en bij bijzondere gebeurtenissen/reizen koop ik er meerdere. Zo kan ik later iedere kerst een doos vol herinneringen in de boom hangen, en bekijk ik mijn collectie ten minste nog. Bovendien is dit niet zo specifiek, als ik dus op een plaats kom die helemáál niet toeristisch is kan ik nog steeds altijd iets vinden wat de boom in kan! Ik ben bang dat verzamelingen van lang geleden uiteindelijk toch bij het vuilnis belanden, en dat wil ik niet.

Plaats een reactie
Klaas 19 januari, 2016 - 12:38

Ik blijf een sucker voor armbandjes en alsmede lokale valuta.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter