6x op reis in je eigen stad (Staycation tips!)

featured image - 6x op reis in je eigen stad (Staycation tips!)

photographer-692035_1280

Soms heb je gewoon behoefte aan reizen, zelfs al heb je geen geld of tijd om daadwerkelijk naar het buitenland te gaan en daar een nieuwe stad te ontdekken. Een mooie oplossing is om eens te gaan reizen in je eigen stad. Klinkt tegenstrijdig, non? Ik leg het je uit.

Door ExploristaTeam’s Petra

Voor mij is reizen een gevoel, een mindset. Ik geniet ervan omdat ik me vrij voel en niks hoef. Ik kan nieuwe dingen zien en ervaren. Daardoor kom ik helemaal tot rust. Het fijne is het ontdekken van nieuwe plekken en krijgen van nieuwe ervaringen. En dat kan natuurlijk ook in je eigen stad, of een andere stad in de buurt!

Trek een dag uit om op reis te gaan in je eigen stad, stap er met een blank mind in en je zal zien dat je na vandaag je stad heel anders ziet. Het is ook leuk om samen met een (buitenlandse) vriend/vriendin te doen die op bezoek is trouwens!

Bezoek het plaatselijk museum

Bijna iedere stad heeft wel een eigen museum, maar ben je al eens in het museum van jouw stad geweest? Ja, en ook zonder dat het moest vanuit school? Door het museum te bezoeken leer je meer over de stad; misschien leer je wel een nieuw feitje over de straat waar je woont!

Zo leerde ik bijvoorbeeld dat mijn hometown de grootste Turkse moskee van West-Europa heeft, de eerste Europese McDonalds hier om de hoek werd geopend en dat de bijnaam van één van de kerken komt van een stier die een zwangere vrouw in de kerk op de horens nam.

mills-592871_1280

Ga de toeristische trekpleisters af

Hoe vaak bezoek je de toeristische attracties in jouw buurt? Ik ben geboren in Amsterdam, maar deed er nooit iets toeristisch tot ik buitenlandse vrienden in de stad ontving. Nu is Amsterdam natuurlijk wel een hele makkelijke stad voor toeristische activiteiten, maar ook jouw stad heeft vast wel iets.

Beklim bijvoorbeeld het plaatselijke hoogtepunt voor een uitzicht over de stad, loop een rondje langs de Rijks- en nationale monumenten in jouw stad of doe eens mee met een workshop. Zo kun je in de stad waar ik opgroeide leren kaas te maken op de kinderboerderij en hebben we in het centrum een prachtige oude kerk staan die te bezichtigen is.

Ontdek een nieuw restaurant of café

Één van de fijnste dingen tijdens het reizen is natuurlijk nieuwe (lokale) gerechten proberen. Het leukste is het dan als je een restaurant kan vinden waar de locals ook gek op zijn en dat je je niet alleen tussen de toeristen en te dure gerechten bevindt.

Probeer dan de ketens en ‘bekende’ restaurants te ontwijken, hoe lekker het ook is. Bezoek in plaats daarvan dat nieuwe restaurantje, de eetgelegenheid die net even iets verder lopen ligt of die ene die je een tijdje geleden hebt gespot maar waar je nog niet hebt gegeten.

1200px-Oostvaardersplassen_koniks

Source

Bezoek het park of natuurgebied eens écht

Je hebt vast wel een mooi park, natuurgebied of bos in de buurt. Misschien ga je er in de zomer wel eens heen met vrienden om van de zon te genieten, maar heb je het wel eens écht bezocht? Stippel een mooie wandeling of fietstocht uit, neem een picknick mee en begroet vriendelijk al je mede-toeristen.

Ik woon bijvoorbeeld tussen twee natuurgebieden in. De ene heb ik al meerdere keren per boot bezocht, de andere is mijn favoriete omgeving om te gaan hardlopen. Maar toen ik jonger was ging ik daar vaak met mijn ouders wandelen, paddenstoelen spotten of zeilen!

Bezoek lokale evenementen

Pff, die jaarlijkse braderie bij het winkelcentrum om de hoek heb je nu wel gezien. Maar er worden vast vaker evenementen in jouw stad georganiseerd en misschien zijn er wel een paar bij gekomen in de afgelopen jaren.

Zo wordt in allebei mijn hometowns een hardloopevenement georganiseerd, is er natuurlijk twee keer per jaar een kermis en organiseert één van de steden ieder jaar een week gevuld met allerlei culturele activiteiten.

groningen-669352_1280

Ontdek nieuwe delen van jouw stad

Zelfs al heb je je hele leven in dezelfde stad gewoond, waarschijnlijk heb je niet alles bezocht. Er zijn vast wijken, straten en gebieden die je niet kent of waar je al heel lang niet meer bent geweest. Bezoeken plekken waar je niet (vaak) komt tijdens je normale dagen. Je kan ook plekken bezoeken waar je ‘vroeger’ (als kind, of tiener?) vaak kwam. Hoe anders komen ze nu op je over?

En hoe zoek je die activiteiten dan op?

Misschien kwamen er al een paar ideeën in je op tijdens het lezen van dit artikel, maar misschien moet je wat meer moeite doen om uit te vinden wat er bij jou in de stad te doen is. Probeer eens een van de volgende dingen om op te zoeken hoe jij op reis kan in je eigen stad:

• Tripadvisor
Op Tripadvisor staan allerlei ‘things to do’ op een rijtje voor reizigers, maar dat kun je zelf natuurlijk ook gebruiken. Laat na je dagje gelijk de beste tips achter voor de volgende reizigers.
• Wikipedia
Yes, I said it. Wikipedia heeft vaak redelijk complete pagina’s over steden en dorpen, inclusief geschiedenis, trekpleisters en monumenten. Ben je niet tevreden met wat je leest? Vul het aan! Je kan ook de Engelse versie bezoeken, die verschilt vaak wat met de Nederlandse versie.
• Top 10 bezienswaardigheden
Deze website zet voor vele landen, streken en steden de tien beste, mooiste en indrukwekkendste bezienswaardigheden op een rijtje. Zo ook voor steden en provincies binnen Nederland.
• En anders kun je altijd nog googlen op ‘stad bezienswaardigheden’, ‘doen in stad’ of bijvoorbeeld ‘tourist stad’

Heb jij al eens je eigen stad ontdekt op deze manier? En heb jij nog aanvullende tips?

About the author:

PetraPetra is een 23-jarige levensgenieter. Het gelukkigst is ze als ze bezig is met reizen, hardlopen, bloggen en online marketing. Ze rondde onlangs haar studie Communicatie af en gaat nu haar droom achterna om als digital nomad de wereld te ontdekken. Het reisvirus kreeg haar in 2010 in Amerika te pakken en sindsdien dagdroomt Petra non-stop over haar (toekomstige) reizen. Ze blogt onder andere op plukhetleven.com en justkeeprunning.nl. Volg haar verder op Pinterest, Instagram of Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

 1. Ik vind dit zelf ook altijd heel erg leuk om te doen! Vooral omdat ik niet uit de stad kom waar ik nu woon (woon er pas 2,5 jaar) en er dus nog veel te ontdekken is!

  | Reageer op deze reactie
 2. Wat een leuke tips om zo je eigen stad te ontdekken. Ga ik ook eens doen. Ben geboren in Leiden. Woon er nu niet meer, maar lijkt me er een prima stad voor.

  | Reageer op deze reactie
 3. Pim & Narelle | wegvanhetnoorden.nl

  Jaaa, op reis in eigen stad (Groningen!) vinden wij erg leuk om te doen! Altijd op zoek naar nieuwe eettentjes, lokale evenementen bij langs…. we ontdekken nog steeds :)

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring