7x doen in Friesland & Groningen

featured image - 7x doen in Friesland & Groningen

Lauwersmeer3

Afgelopen maand verbleef ik op uitnodiging een weekendje rondom het Lauwersmeer: een nationaal park in Friesland & Groningen. Super leuk voor mij, als Brabantse. Ik kom namelijk zelden in die hoek van het land. Maar ik zou het je zeker aanraden voor een weekendje weg, en dit is dan ook een gids 10x doen in Friesland & Groningen (rondom het Lauwersmeer!).

Er komt ook nog een aparte blog met tips voor leuke eettentjes en restaurants!

Lauwersmeer22 Lauwersmeer23 Lauwersmeer25

Dokkum bezoeken

Dokkum was voor mij echt een plezierige verrassing. Wat een schattig stadje! ’s Middags zag ik al hoe alle Dokkummers zich een plekje wisten te veroveren op de terrasjes langs de gracht, terwijl de molen in de verte rustig stond te draaien, en ’s avonds kreeg ik een interessante stadswandeling. Het is maar een kleine plaats, dus je hebt het in een uur of twee wel gezien, tenzij je nog andere activiteiten plant (die er voldoende zijn in de omgeving!).

Lauwersmeer32 Lauwersmeer33 Lauwersmeer34

Pieterspad wandelen

Het Pieterpad is de bekendste lange wandeling van Nederland, die loopt van Pieterburen in Groningen tot de St. Pietersberg bij Maastricht. Nou ben ik niet zo’n flinke loper, dus aan het kleine stukje dat wij deden, vlakbij Pieterburen, had ik al wel genoeg. Maar wat is het heerlijk om lekker door de weilanden te banjeren, en om je heen niets dan ruimte te zien…

Lauwersmeer24 Lauwersmeer26

Schermafbeelding 2015-07-02 om 15.13.49Schermafbeelding 2015-07-02 om 15.14.06

Kanovaren in Dokkum

Het allertofste uit het hele weekend vond ik het kanovaren  door de grachten van Dokkum. Met een zonnetje in je nek, lekker peddelen door het koude water. Een echte route volgden we niet, dus op een gegeven moment zag ik een ‘doorsteekje’ die we namen waarbij we helemaal over onze kano heengebogen onder een bruggetje doormoesten, haha. Maar wat zag het daar schattig uit!

Lauwersmeer7 Lauwersmeer8

Boottocht naar Vlieland

Als je toch in de buurt bent, mag je een tochtje naar de waddeneilanden eigenlijk al niet overslaan hè? Ons originele plan was om met WadOp naar Engelsmanplaat te gaan, maar dat ging niet door, en daarom voeren we heen en terug naar Vlieland. Ik vind een bootritje altijd zo fijn, zo rustgevend. En het is een leuke manier om een andere kant van de natuur te zien.

Lauwersmeer2 Lauwersmeer4

Kookworkshop bij ’t Ailand

Of ik een vis wilde fileren? Nou… dat heb ik wel genoeg gedaan nu, geloof ik. Maar zeewierpesto maken, leek me wel heel tof, en later bleek ook nog eens dat we apenhaarboter mochten maken. Say whut?! Bij ’t Ailand kun je niet alleen heel lekker eten, ze hebben ook een gloednieuwe kookstudio, waar ze mensen bekend willen maken met ‘onbekende’ producten. Apenhaar is overigens zeewier… ;-)

Lauwersmeer14

Wandeling Lauwersmeer

Als je dan toch in de omgeving van het Lauwersmeer bent, dan kun je een kennismaking met het meer natuurlijk niet overslaan. Er zijn veel plekken waar je mooie wandelingen kunt maken rondom het meer, en dat is echt de perfecte zondagochtend bezigheid.

Lauwersmeer27 Lauwersmeer28 Lauwersmeer29 Lauwersmeer31 Lauwersmeer30

Zeehondencrèche Pieterburen

Geef mij een schattig, fluffy, diertje, en ik ben verkocht. Een bezoekje aan Pieterburen mocht wat mij betreft dan ook niet ontbreken. En dus brachten we een uurtje in het centrum door. Via een instructievideo leer je meer over wat de crèche precies doet, en daarna zie je de beestjes in het echt: sommigen op de intensive care, anderen lekker brutaal rondjes aan het zwemmen en de bezoekers in de gaten aan het houden. Het is een klein complex dus met een ruim uur heb je wel genoeg tijd.

Bonustip: Wadlopen

Tsja. Voor de echte diehards, die wel houden van rotte eieren-lucht, tot aan je dijen in de blubber, en zwoegen in de ruwe natuur… en dat ben ik dus niet. Maar heel veel van onze groep vonden het wel tof, dus als het je iets lijkt: zeker doen. Wadlopen is zeker een bijzondere natuur om in contact te staan met de natuur. Heel erg zelfs, als je net zo onhandig bent als ik en omvalt in de blubber. Maar goed, je moet het als Nederlander eens gedaan hebben hè. En ik heb me werkelijk stukgelachen. ;-)

Wat vind jij leuk om te doen rondom Lauwersmeer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties

 1. Sandra

  Haha ik sluit me hier helemaal bij aan. Alhoewel, ik vond het wadlopen dan wel weer heel leuk haha. Het kanoën staat bij mij ook heeel hoog en ik was ook blij dat ik de vis niet hoefde te fileren met al die ingewanden. Blegh! Echt, ik had deze blog kunnen schrijven haha!

  | Reageer op deze reactie
 2. Marja van Kaam

  Wat leuk, dat je ook eens iets schrijft over ons eigen mooie land. Ik heb zelf het Pieterpad gelopen en kan het iedereen
  aanraden, wat een belevenis en wat is Nederland toch mooi en afwisselend.

  | Reageer op deze reactie
 3. Leonie ~ Troikatripper

  Aah Groningen, mijn oude heimat! Ik was al even bang dat wadlopen er niet tussen zou staan haha, maar gelukkig als bonustip! Wadlopen is echt geweldig, zeker een van de vetste dingen die ik heb gedaan toen ik nog in het noorden woonde. Ik ben een keer naar Ameland gelopen over het wad. In het begin sta je tot je knieën in de modder, daarna loop je over droog zand en dan moet je weer tot je middel door het water waden. Echt een hele toffe ervaring!

  | Reageer op deze reactie
 4. Eva - eighty7

  Wat een mooie omgeving. Ik ben eigenlijk nog nooit die kant op geweest, toch maar eens doen :)

  | Reageer op deze reactie
 5. Naomi in Wonderland

  Wat een fijne blogpost weeral. Ik ben nog niet in Friesland of Groningen geweest dus dit zal zeker van pas komen als ik er ooit kom!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring