Inhoudsopgave
Tot een paar weken geleden had ik geen idee dat Åland, ook wel de Aland eilanden genoemd, bestond. Deze groep eilanden ligt tussen Zweden en Finland in en hoewel de voertaal Zweeds is, is de autonome regio onderdeel van Finland (snap je het nog?). Tijdens mijn bezoekje aan Finland kreeg ik echter de mogelijkheid om de eilanden te bezoeken, en daar kon ik geen nee tegen zeggen. Wat waren de eilanden makkelijk om verliefd op te worden…. zó’n Scandinavisch sprookje. Ik roep nu tegen iedereen die het maar horen wil dat ze óók naar Åland (zeg: Oh-land) moeten.
Natuurlijk ga ik jullie in deze post even laten zien waarom je ab-so-luut naar Åland op vakantie moet, maar ik ga je ook een hoop praktische tips geven in deze reisgids over de eilandengroep, over hoe je er komt, wat je er moet doen, waar je moet verblijven en wat je er écht moet eten, zodat je eigenlijk alleen nog maar je ticket naar Helsinki hoeft te boeken, en gáán!
Feiten over Åland
Oppervlakte: Åland bestaat uit ruim 26.000 eilanden (ja, dat lees je goed) waarvan er 65 bewoond zijn. Het complete gebied beslaat 1.580 km², waarvan ruim 88% water is.
Bevolking: Er wonen zo’n 29.000 Alanders in het gehele gebied, waarvan ongeveer 40% in de hoofdstad Mariehamn woont.
Taal: De officiële taal van Åland is Zweeds, en zowel op straat als in officiële communicatie met de Finse regering is Zweeds de voertaal. Het is een autonome regio met een eigen parlement, vlag en volkslied, maar maakt wel onderdeel uit van Finland.
Geld: Net zoals in Finland, wordt op Åland gewoon met de Euro betaald. Prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met Nederland, en soms een nét iets duurder.
Klimaat: Åland heeft van heel Finland het warmste klimaat (zo’n twee graden warmer dan in Helsinki), vanwege de zuidelijke ligging. Het is er in de winters koud, en in de zomers warm. Toen ik er in januari was, was het er niet kouder dan min twee, maar bij uitzondering kan het ook min twintig worden. Ik vond de temperatuur enorm meevallen, hoewel de wind wel koud is.
Hoe kom je op de Åland eilanden?
Er zijn drie plaatsen in Scandinavië die een verbinding hebben met Mariehamn – de hoofdstad van Åland: Stockholm, Helsinki en Turku (een grote stad in Finland). Vanuit Nederland kun je het beste vliegen naar deze plaatsen. Ik raad zowel Finnair als KLM aan, maar je kunt ook even zoeken naar tickets via Skyscanner.
Vanuit die drie locaties zijn er twee manieren om op de Åland eilanden te komen: met het vliegtuig of met de boot. Mariehamn heeft een klein vliegveldje, waar een paar keer per dag vluchten vertrekken naar Stockholm, Helsinki en Turku. De vluchten naar Helsinki maken soms ook een tussenstop in Turku om extra passagiers op te pikken. Vluchten worden uitgevoerd door Finnair en Nextjet.
Vluchten kunnen echter al snel best prijzig zijn, en de voordeligste optie is dan ook om met de Vikingline nachtferry te gaan. Ik stapte ’s avonds op de boot in Helsinki, at er een heerlijke maaltijd, dronk een drankje in de bar, en dook daarna mijn bed in in de cabine, om om 4:25 uur (au) aan te komen in Mariehamn. Op de terugweg vertrokken we rond 23:30, en kwamen we na een heerlijk ontbijt helemaal uitgeslapen rond 10:10 terug aan in Helsinki. De ferry verbinding gaat van Helsinki naar Stockholm, maar maakt dus een tussenstop in Mariehamn. Een enkele reis, inclusief cabine en buffet kost zo’n €100, wat misschien niet goedkoop lijkt, maar daar zit dus je vervoer, verblijf én overnachting in. Veel voordeliger dan een vliegticket én een los hotel. (En ook een dikke tip als je van Helsinki naar Stockholm wilt!)
Bezienswaardigheden en dingen te doen op Åland
Zoals ik al zei is Åland werkelijk prachtig. Het is een oase van rust, en “druk” bestaat hier niet. Een local vertelde me dat ze soms geïrriteerd is tijdens de avondspits, en dat die bestaat uit vijf (!) auto’s. Ik heb twaalf dingen verzameld voor je die je kunt doen tijdens je verblijf op de Aland eilanden. Wij verbleven op het hoofdeiland. En ja, je verblijft in de natuur (en geen bruisende wereldstad) dus het zijn voornamelijk sportieve activiteiten :-).
1. Langlaufen
Laten we meteen maar beginnen met hetgeen wat ik ver uit het minst leuk vond: nordic skiing! Ik ben een redelijk prima skiër, dus ik had er wel vertrouwen in dat het met langlaufen ook wel goed zou komen. Ik kan het immers prima op normale ski’s?! Maar nee. Langlaufen is hel op aarde. Ik ben vier keer gevallen en heb drie weken later nog steeds last van mijn elleboog (die ik bezeerde tijdens een val). Het lijkt veel meer op schaatsen dan op skiën (en dat kan ik dus niet). Maar goed, je kunt in het plaatsje Jomala dus prima langlaufen op een mooie route, mocht je dat wél leuk vinden.
2. Nordic Walking
Ik had niet verwacht dat ik de komende vijfentwintig jaar van mijn leven al een keer zou nordic walken, maar eigenlijk was het best wel leuk. Zolang je even over het ongemakkelijke gevoel heen bent (je prikt immers nergens in met je stokken) is het eigenlijk best een leuke, actieve manier van bewegen en wandelen. Wel erg winderig zo met die eilandwind, dus neem een goede muts of gezichtsbescherming mee, mocht je in de winter gaan.
3. Wandelen
Natuurlijk kun je ook zonder die gekke stokken lekker wandelen. Het eiland zit vol wandelroutes, door de eeuwige bossen en de prachtige meren die het eiland rijk is.
4. Fietsen of mountainbiken
Omdat het eiland zo weinig verkeer heeft, is het ook een prima plek om te fietsen. En wát een uitzicht heb je dan, met de mooie meren pal naast de weg. Mocht je liever wat actiever fietsen, dan zijn er een paar mountainbike-routes te volgen.
5. Kayaking
Ik heb het zelf niet gedaan, want daar was het natuurlijk te koud voor, maar in de zomer kun je schijnbaar heerlijk kajakken op de meren van Åland. Ik kan me voorstellen dat je zelfs makkelijk naar onbewoonde eilandjes kajakt, wat natuurlijk wel heel gaaf is!
6. Yoga
Ik vergeet steeds hoeveel ik van yoga hou, maar toen ik een lesje volgde bij Yogahouset So Ham in Mariehamn kwam ik echt tot rust. Wat een fijne rustgevende stem heeft de lerares! Ze spreekt ook goed Engels, dus je kunt altijd een keertje aanschuiven voor een lesje (voor €13).
7. Zwemmen + sauna
Je kunt natuurlijk een duik nemen in één van de vele meren, maar als je -net als ik- niet zo van het zwemmen bent in het openbare water, dan is Mariebad de uitkomst voor je. Je kunt er natuurlijk baantjes trekken, maar ook (zoals het echte Finnen betaamt) gebruik maken van de sauna’s. Of, zoals ik, gewoon lekker een uurtje met vrienden in de jacuzzi chillen.
8. Fort van Bomarsund
Als je liever niet zo sportief bezig bent en liever een historische plek bezoekt, dan zul je de ruïnes van het fort van Bomarsund misschien wel waarderen. Het fort was ooit het meest indrukwekkende bouwwerk op de eilanden (gebouwd door de Russen), maar het fort werd bijna volledig verwoest tijdens de slag om Bomarsund, die plaatsvond tijdens de Krim-oorlog in 1854. Aan de overkant ligt trouwens een prachtig meer, met geweldig uitzicht.
9. Mariehamn
Goed, Mariehamn is de hoofdstad, maar héél veel moet je daar nu ook weer niet bij verwachten. Er wonen ruim tienduizend mensen in Mariehamn, wat het eigenlijk meer een groot dorp maakt. Het is daardoor overigens ook prima te belopen, en zo kun je heerlijk door de winkelstraat struinen, en langs het water wandelen.
10. Åland Maritime Museum
Het beste museum van Finland vind je in Mariehamn (niet mijn woorden, maar een officiële titel)! Het scheepvaartmuseum is ook voor mensen zonder enorme interesse voor schepen leuk om te bezoeken. Het museum is namelijk erg interactief: je kunt een mast beklimmen, de inrichting van een oude boot bezoeken, kijken naar een originele piratenvlag én zien hoe een walvispiemel er nou eigenlijk uit ziet. Nou, ik bedoel maar.
11. Höga C bij Café Uffe på berge
Één van mijn favoriete dingen op reis is een mooi uitzichtpunt opzoeken. Dat kan op Åland mooi bij Höga C. Je kunt de houten toren beklimmen en krijgt een prachtig weids uitzicht over het gebied. Bij het bijgesloten café kun je bovendien mooi iets drinken met dat uitzicht, maar dat was gesloten toen wij er waren.
12. Een eigen eiland huren
Voor de diva’s onder ons *steekt hand op* is het volgende een leuk feitje: je kunt namelijk een eigen eiland huren in Åland! En dat is ook echt helemaal niet zo duur als je denkt, het begint namelijk al vanaf $160 per nacht voor vier personen. Perfect voor om lekker vip te verblijven met je squad dus!
De lekkerste restaurants op Åland
Als je denkt aan landen met een geweldige cuisine, zul je mogelijk denken aan Italië of Griekenland. Maar Finland mag zich echt in dat rijtje toevoegen. Het eten is er niet alleen heel smaakvol, ook heel vers en lokaal. In heel Finland heb ik niet één mindere maaltijd voorgeschoteld gekregen, maar Åland wist me helemaal met een buikje rond weer naar huis te sturen!
Dinos Bar & Grill
Dit restaurant (vlak naast ons hotel) heeft een toffe rock ’n roll-sfeer en serveert heerlijk en betaalbaar eten. Ik koos voor de burger, en die was écht goddelijk lekker. Website | Locatie
60 North Bar & Café
We keken eerlijk gezegd een klein beetje vreemd op toen we voor lunch ineens naar het vliegveld gingen, maar daarbinnen blijkt dus echt een supergoed restaurant te zitten. Ik had er een fantastische gerookte zalm, waar ik nog steeds verlangend aan terugdenk. Website | Locatie
Bagarstugan café
De prijs voor schattigste café van Åland wordt zonder moeite mee naar huis genomen door Bagarstugan. Het café is opgesplitst in een aantal ruimtes vol schattige tafeltjes en bloemetjes behang. Naast een paar heerlijke taarten, kaneelbroodjes en thee en koffie, kun je er ook terecht voor een goede lunch. Ik at er een geweldige vissoep, en een waanzinnige Daim-taart. Locatie
Brouwerij Stallhagen
Deze brouwerij komt met een mooi verhaal: jaren geleden werd er namelijk een biertje opgedoken uit een scheepswrak uit 1850 (als ik me niet vergis). Dat recept is inmiddels nagemaakt, en dat bier wordt verkocht en geschonken in brouwerij Stallhagen. Maar je kunt er ook lekker eten. Elke dag wisselt het menu, afhankelijk van wat er die dag binnen is gekomen. En vanuit het restaurant kun je zo via een groot raam de keuken in kijken. Super leuk! Website | Locatie
Waar moet je verblijven op de Aland eilanden?
Ik was maar twee nachten op Åland, maar ik zal behalve mijn eigen hotel, ook een aantal opties voor andere prijscategorieën delen, zodat jullie een hotel kunnen kiezen dat goed bij jouw budget past.
Luxe
Hotel Arkipelag Mariehamn – Goedkoop is het niet, maar wát een lekker hotel was dit. Met een prachtig uitzicht over het water, een zwembad, en een fantastisch ontbijtbuffet was het echt heerlijk om hier te zijn. Ik vond het bed echt extreem goed, en niet alleen omdat ik na een wake up call om vier uur ’s ochtends hier nog even verder mocht slapen. Zo zacht, zo fijn: echt een dikke aanrader.
Vanaf €140 per nacht. Check de prijs hier.
Midrange
Hotel Pommern – Ook een vier-sterrenhotel, maar wel een tikje goedkoper dan bovenstaande. Hotel Pommern ligt centraal gelegen, en heeft niet alleen een fietsenhuur, het heeft ook een sauna (zo Fins!). Het hotel heeft ook een paar kamers die speciaal geschikt zijn voor families.
Vanaf €100 per nacht. Check de prijs hier. | Source picture
Budget
Strandnas Hotel – Voor mensen die geen luxe nodig hebben, komt het sobere Strandnas beter uit. De 59 kamers van dit hotel zijn óók centraal gelegen, en hebben ook elk een eigen badkamer. De kamers zijn klein, maar zijn van alle gemakken voorzien (inclusief ontbijt).
Vanaf €70 per nacht. Check de prijs hier. | Source picture
Camping
Mocht je liever gaan kamperen, dan kun je het beste op deze site even zoeken. Åland heeft 17 campings, die allemaal gelegen zijn in de fantastische natuur die het Scandinavische eilandje rijk is.
Vanaf €10 per nacht.
Dat was het dan: de complete reisgids voor de Åland eilanden. Ik hoop dat je door deze post ook inziet hoe prachtig het gebied is, en er net zo enthousiast van word als ik (en ik ben helemaal niet zo’n outdoor-persoon!). Geniet van je vakantie in Finland, en stuur me een kaartje als je besluit Åland te bezoeken! ;-)
Heb jij nog tips voor een vakantie in Åland?
Ik was op uitnodiging van Visit Åland op de Aland eilanden, als onderdeel van NBE Finland. Alle meningen zijn 100% mijn eigen. Dit artikel bevat affiliate links.
8 reacties
O wow dat ziet er wel heel erg gaaf uit allemaal ! Had nog nooit van Åland gehoord moet ik bekennen… Enne… als je dat prive eiland huurt heb je er dan ook een slaapplek bij? Of mag je Robinson spelen? :)
Ik heb het niet geprobeerd, maar volgens mij zit daar inderdaad wel accommodatie bij in :-). Al zullen er vast ook eilanden zijn waar je op kunt wildkamperen!
Jaaa Åland is zo fijn! Vrienden gaan er trouwen deze zomer, kan niet wachten!! :)
Oh wat leuk, veel plezier!
Ik had er nog nooit van gehoord maar wat een pareltjes die eilanden. Dat je toch redelijk dichtbij ook even ver weg bent van de drukke wereld. Prijzen vallen mij, in Scandinavische termen, toch mee. En wat een prachtige plaatjes levert dat op. Ook te gek dat het een blogpost is van eilandjes die niet veel mensen kennen.
Ja leuk he? Ik vind het zo leuk om Nederland nu een klein beetje kennis te laten maken met een onbekende eilandreeks. De prijzen vielen mij eigenlijk in heel Finland mee! Het was redelijk vergelijkbaar met Nederland, terwijl ik als referentiekader Noorwegen in gedachten had!
Leuk om te lezen. De eilandengroep trekt al een tijdje. Nu er gister een auto met dat bijzondere Ålandse kenteken door ons dorp reed, kwam dat verlangen weer terug. Ik heb begrepen dat het allemansrecht niet helemaal opgaat zoals dat in Zweden geldt. En ik zou er wel graag wild kamperen met een daktent……………