Bad ass bookclub: 4 dingen die ik leerde van Lena Dunham

LenaDunham

In de Bad ass Bookclub selecteer ik alleen de stoerste en leukste boeken op het gebied van happiness en ambitie. Want op het strand hoef je niet alleen gezapige liefdesromannetjes te lezen. Dit is wat ik ervan leerde.

Lena Dunham brengt een boek uit. Die zin deed me bijna van mijn stoel vallen. Laat ik nu net groot fan zijn van Ms Dunham, met haar onbeschaamde kijk op zichzelf en het leven. Haar complete onbegrip voor bullshit, en haar opvatting dat vrouwen een stem hebben die gehoord mag worden. Ik las dan ook met liefde het boek dat ik van uitgever Meulenhoff ontving. Dit is wat ik er van leerde. 

1. Lena is net als ik

Van een sterke vorm van hypochondrie, tot leven met vrijwel geen geld, en van een zeer levendige fantasie tot een bijzondere kledingstijl, Lena en ik zijn zo goed als soulmates. Really.

2. Zolang jij gelooft in jezelf komt het goed

Jarenlang hoorde Lena dat haar verhalen belachelijk waren. Niet realistisch. Niet waard om het verteld te worden. En nu bevindt ze zich nog meer dan ooit in een wereld die haar graag wil zien falen. Maar de enige remedie hiertegen is gewoon vooruit blijven gaan, en betere shit te produceren dan voorheen. En o, ja: je eigen tv show krijgen die een wereldwijde hit is.

3. Ze gebruikt haar vreemde ervaringen juist in haar voordeel

Waar ieder normaal persoon na een sekspartij die zo slecht is dat de condooms in de potplant belanden, waarschijnlijk geslachtsgemeenschap voor altijd afzweert, gebruikt Lena die juist in haar voordeel en schrijft er verhalen over. Controversiële onderwerpen gaat ze niet uit de weg. Ze vindt zelf niets mooier dan een vrouw die haar eigen verhaal het waard vindt om met de wereld te delen.

LenaDunham2

4. Het draait om zelfvertrouwen, niet om hoe je eruit ziet

Lena volgde alle diëten onder de zon, telde calorieën, en vergat zichzelf hierin een beetje. Ze raakte er ziek van. Inmiddels eet ze gezond, en heeft geaccepteerd dat ze altijd een klein beetje te dik zal blijven. Het draait juist om voor je innerlijk te zorgen in plaats van hoe je buitenkant eruit ziet, stelt Lena. En, benadrukt ze, in de periodes dat ze dik was en daar helemaal niets om gaf, lagen de mannen aan haar voeten. Zelfvertrouwen is aantrekkelijk.

Wat vond ik ervan?

Ik had een iets ander boek verwacht van Len Dunham, dan het ‘Not my kind of girl’ dat ik daadwerkelijk las. Ik had meer verwacht dat het boek vol adviezen zat, zoals Lena’s youtube-filmpjes. Ook omdat ik het idee had dat ze dat daadwerkelijk kan bieden. In plaats daarvan is ‘Not that kind of girl’ een boek vol korte verhalen. Van dingen die Lena meemaakte, en waar ze geen diepere bodem in probeert te leggen omdat ze vaak gek genoeg van zichzelf zijn. Een aanrader? Ja, een leuk boek. Maar je moet wel tegen TOO MUCH INFORMATION kunnen!

Heb jij Lena Dunhams ‘Not that Kind of Girl’ gelezen?

7 comments

 1. Annebelle

  Ben echt benieuwd naar dit boek!

  Beantwoorden

 2. Nanda

  Ik ken haar helemaal niet (ai!) Maar het klinkt wel alsof ik haar zou moeten gaan leren kennen er valt nog een hoop te leren ;-).

  Beantwoorden

 3. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Leuk dat je dit boek bespreekt! Ik ben heel benieuwd, hij staat op mn verlanglijstje :)

  Beantwoorden

 4. Nancy

  Ik heb hem al een tijd op mijn lijst staan, omdat ik hem zooooo graag wilde lezen (vooral ook vanwege die geweldige youtube filmpjes inderdaad) maar ik hoor steeds vaker dat het zoals jij ook zegt een ‘TMI’-boek is. Ik weet niet of ik dat heel erg leuk zal vinden, waardoor het boek nog steeds op mijn lijstje staat… maar ik gewoon even wacht tot mijn bibliotheek hem in de schappen heeft liggen ;)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ik vind het persoonlijk niet erg, en wel leuk. Maar de stijl van het boek moet je maar net liggen. :)

   Beantwoorden

 5. Hayley | Bitterballen Bruid

  I still need to read it! Love Lena, so I’m sure I’ll love the book too!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   It’s definitely Lena 100%, haha. Take it or leave it! (I take it)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *