;

De beste reistijd voor Colombia (+ klimaat & temperatuur)

door Explorista

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij klinkt Zuid-Amerika als relaxed, zomers en altijd mooi weer. Voor Nederlandse begrippen heeft Colombia inderdaad een stuk beter weer, maar dat is niet het hele jaar door zo.

Colombia heeft een tropisch klimaat en dat betekent het een serieus regenseizoen heeft. Daarentegen kan het buiten het regenseizoen om periodes lang heel droog zijn. Je merkt het al: allerlei zaken om rekening mee te houden wanneer jij je reis naar Colombia plant.

Colombia is een veelzijdig land met berggebieden, prachtige stranden, authentieke dorpjes en drukbevolkte steden. Zorg dat je het Zuid-Amerikaanse land op z’n mooist ziet door je geplande activiteiten af te stemmen op de beste reistijd. Ontdek hier de beste reistijd voor Colombia.

Het klimaat in Colombia

Op vakantie naar Colombia betekent dat je dicht bij de evenaar zit, waardoor de temperaturen vrij stabiel zijn. Toch is het wel belangrijk om een beetje flexibel in te pakken, en veel laagjes mee te nemen. Colombia is namelijk een land met veel hoogteverschillen en – zoals vrijwel overal ter wereld – werkt het als volgt: hoe hoger je komt, hoe kouder het is. Zo ligt hoofdstad Bogotá hoog, waardoor het er gemiddeld 23 graden is, terwijl het in het noordelijke Cartagena gemiddeld 31 graden is.

Bron foto

Het klimaat in de meeste landen kun je prima onderverdelen in een noord-, oost-, zuid- en westelijke richting, wat dan weer samenvalt met een specifiek klimaat. In Colombia is dat iets lastiger. Zoals je ziet op het kaartje hierboven (de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger), is het een land een combinatie van allerlei kleuren. Iedere kleur staat voor een bepaald klimaattype.

Het goed vertegenwoordigde blauw staat voor verschillende tropische klimaattypes, waar groen staat voor het gematigde klimaat. Het grijze vlekje is zelfs een stukje poolklimaat. En dat heeft dan weer te maken met al die eerdergenoemde hoogteverschillen. Wat dit voor je reis betekent, ontdek je hieronder.

Bron foto

Het hoogseizoen in Colombia

Het hoogseizoen in Colombia is precies het tegenovergestelde van ons hoogseizoen. De kans op het beste weer heb je tussen december en maart. De meeste Colombianen zijn in deze periode vrij en ook de toeristen zoeken het land dan graag op.

 • Het nadeel: het is op de graag bezochte plekken merkbaar drukken.
 • Het voordeel: er worden veel festivals en andere feesten georganiseerd door locals die als gast heel tof zijn om mee te maken.

Naast de wintermaanden is ook ons eigen hoogseizoen een periode waarin er meer mensen richting Colombia gaan. In de maanden juni tot augustus is het namelijk ook goed vertoeven, maar dan met name in het zuiden van het land. Daar is namelijk een minder lang regenseizoen dan in de rest van het land.

Het regenseizoen in Colombia

In tropische klimaten heb je nou eenmaal te maken met een regenseizoen. Hoewel je nooit 100% garantie hebt op géén regen zijn er wel degelijk periodes met meer en minder regenval. Je kunt het land grofweg in twee delen splitsen met twee verschillende regenperiodes.

In het noorden van het land duurt het regenseizoen het langst, namelijk van april tot november. Of je dan continu in de stortbuien loopt? Zeker niet, maar het weer in die periode is onvoorspelbaarder dan in het Colombiaanse hoogseizoen.

Het zuiden heeft in juni en juli een regenseizoenstop, waardoor er in dit deel van het land twee regenseizoenen zijn: in april/mei en in september/oktober. 

De klimaatzones in Colombia

Zoals je eerder zag, lopen de klimaatzones in het midden/oosten van het land wat rommeliger door elkaar vanwege de hoogteverschillen. Daarom neem ik je mee langs de verschillende klimaatzones en de grootste bezienswaardigheden in het land, vertel je wat de gemiddelde temperatuur is en wat de beste reistijd is om die plek te bezoeken.

Tropisch klimaat

Het merendeel van Colombia heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur komt bijna nooit onder de 18 graden en in de droogste maanden van het jaar valt er minder dan 60 mm neerslag.

Cartagena

 • Gemiddelde temperatuur: 23 – 32 graden
 • Beste reistijd: januari – maart
 • Slechtste reistijd: september – november

De havenstad Cartagena is een van de meest populaire steden in het land. Dat heeft alles te maken met de sfeer van het historische centrum. Cartagena lijkt namelijk net een openluchtmuseum. Aan de gebouwen in de stadswijken kun je zien welke groepen van de samenleving er woonden, bezoek de stadspleinen waar alles omheen gebouwd werd en word verliefd op de kleurrijke huizen en rijkversierde gebouwen. Cartagena is mooi, een mix van rauw en romantisch en levendig, mede dankzij de haven.

Leuk om te doen: Vlakbij Cartagena ligt El Totumo, een moddervulkaan van 15 meter hoog. Neem een spreekwoordelijke duik (niet echt duiken, want je kunt je gezicht niet even schoonmaken) in de modder en je hebt iets gedaan wat maar weinig mensen kunnen zeggen: een modderbad in een vulkaan genomen.

Barranquilla

 • Gemiddelde temperatuur: 24 – 33 graden
 • Beste reistijd: januari – maart
 • Slechtste reistijd: september – oktober

Barranquilla is een van de steden die je echt moet bezoeken wanneer je voor de onbekendere plekken naar Colombia reist. Doordat het niet de mooiste stad van het land is, slaan toeristen het vaak over.

Toch is er genoeg te beleven, met name wanneer je het authentiekere stadse Colombia wilt ervaren en proeven. Zo kom je er ontelbaar veel restaurantjes tegen die vaak gespecialiseerd zijn in visgerechten (de stad ligt immers aan het water), hebben rondrijdende kramen allerlei variaties op ijs en slushies en is fastfood (met zowel bekend als onbekende snacks) goed vertegenwoordigd. Barranquilla is een stad van relaxen, musea en monumenten bewonderen, lekker eten en feest vieren.

Bron foto

Leuk om te doen: als mensen Barranquilla kennen dan is dat vaak vanwege carnaval. Jaarlijks wordt er ergens in februari/maart een van de grootste carnavals ter wereld georganiseerd. Gezellig, druk en een unieke ervaring.

Caribische kust

 • Gemiddelde temperatuur: 24 – 34 graden
 • Beste reistijd: december – februari & juli – augustus
 • Slechtste reistijd: september – oktober

Bij de Caribische kust horen eigenlijk ook Cartagena en Barranquilla, maar toch benoem ik dit gebied apart. De Caribische kust is namelijk vaak de plek waar rondreisvakanties naartoe gaan. Het omvat het grootste deel van noordelijke Colombiaanse kustlijn, waar de temperatuur lekker is en de stranden hagelwit.

Santa Marta is hier populair. Santa Marta is een kustplaatsje waar alle voorzieningen zijn én je zo in de jungle staat, in het levendige Cartagena of juist onder de palmbomen van het relaxte strand van Tayrona. Ook vind je hier veel backpackers, waardoor het een gezellige plek is als je mensen wilt ontmoeten.

Leuk om te doen: geniet van de zonsondergang op een van de tropische stranden. Veel mooier dan dat wordt het niet!

Medellin

 • Gemiddelde temperatuur: 14 – 24 graden
 • Beste reistijd: december – maart
 • Slechtste reistijd: april – mei; september – november

De grote stad Medellin is een van de ‘gekke gevallen’ als het om weer gaat. Officieel gezien ligt Medellin namelijk gewoon in het tropische klimaat, maar als je kijkt naar de temperatuur, dan lijkt het meer op het gematigde klimaat. Dat komt door de hoge ligging van de stad.

Ook heeft de stad buiten het hoogseizoen veel last van regenval. Dat zijn geen onafgebroken stortbuien, maar wel iets om rekening mee te houden als je je koffer inpakt. In Medellin kun je terecht voor een sfeervol oud stadscentrum, de geschiedenis van Pablo Escobar, graffiti-art en mooie uitzichten.

Leuk om te doen: paragliden! Medellin heeft de perfecte weersomstandigheden om je door de wind (oké, en je begeleider) mee te laten voeren door de prachtige omgeving. Liever op de grond blijven? Bezoek dan het kleurrijke dorpje Guatape.

Bron foto

Cali

 • Gemiddelde temperatuur: 23 – 30 graden
 • Beste reistijd: juli – augustus
 • Slechtste reistijd: september – oktober

Cali, een van de grotere steden in Colombia, is als het weer betreft heel stabiel. Eigenlijk is de kans op zon en regen het hele jaar vergelijkbaar.

De stad zelf is een muzikale stad waar je muziek en dans op bijna iedere straathoek tegenkomt. Als kunnen salsa dansen op je bucketlist staat, dan is Cali de stad waar je je eerste danspassen moet wagen.

Cali is ook een fijne uitvalsbasis voor verschillende prachtige gebieden in de omgeving. Zo ben je in de buurt van Cuaca Valley, San Cipriano en Isla Gorgana.

Bron foto

Leuk om te doen: De wijk San Antonio bezoeken. Dit is de meest toeristische wijk, maar juist daardoor veilig om doorheen te struinen, de verschillende eettentjes te ontdekken en drankjes te doen.

Bron foto

Amazone regenwoud

 • Gemiddelde temperatuur: 23 – 33 graden
 • Beste reistijd: december – februari & juni – augustus
 • Slechtste reistijd: september – november & april – mei

Het Amazone regenwoud is het grootste regenwoud op aarde en ligt voor het grootste gedeelte in Brazilië en Peru. Toch vind je ook een kleine 10% van het gebied in het zuiden van Colombia. Om dit gebied te ontdekken, start je vrijwel altijd in de plaats Leticia. Vanaf hier ga je onder begeleiding op excursie door het regenwoud.

Het ligt een beetje aan de reis die je kiest, maar de kans is groot dat je er gaat ziplinen, klimmen, varen over de Amazone, terecht komt op het drielandenpunt van Colombia met Peru en Brazilië en natuurlijk allerlei bijzondere dier- en plantsoorten spot.

Leuk om te doen: Luisteren naar de verhalen van de locals over hun geschiedenis, die van het land en de amazonegebieden.

Gematigd klimaat

Het gematigde klimaat betekent dat de temperaturen een heel stuk lager liggen dan in het tropische klimaat. Je vindt het gematigde klimaat in Colombia op hooggelegen plekken. Fun fact: Nederland valt in dezelfde klimaatzone als Bogota.

Bogotá

 • Gemiddelde temperatuur: 8 – 20 graden
 • Beste reistijd: december – februari
 • Slechtste reistijd: april – mei & oktober – november

Hoofdstad Bogotá ligt in het midden van Colombia en is een van de weinige plekken waar de temperatuur in de buurt van Nederland komt. Bogotá ligt namelijk vrij hoog en zoals gezegd: hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Het is hier dus het hele jaar door rond de 18 graden overdag. Een prima temperatuur om de stad met al haar bezienswaardigheden te verkennen.

Bogota is een stad van uitersten: er zijn arme wijken die je beter kunt overslaan, maar ook wijken vol dure huizen die voor de gemiddelde mens onbetaalbaar zijn. Het is geen feeststad zoals de steden langs de Caribische kust, maar bijzondere musea, uitzichtpunten en tours zijn er des te meer.

Leuk om te doen: De stad bewonderen vanaf grote hoogte op de berg Monserrate. Met de kabelbaan ga je maar liefst 3152 meter de hoogte in. Liever je voeten aan de grond houden? Er gaat ook een treintje de berg op.

Wat wil jij graag zien in Colombia?

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.