Het weer is aangenaam, je reis is helemaal uitgestippeld en je kunt niet wachten om optimaal te gaan genieten. Je stapt in de metro om van A naar B te komen en opeens wordt je handtas uit je handen getrokken bij een metrostop. De dader rent het perron op. Voordat je het weet gaan de deuren weer dicht en ben je een handtas lichter. Wat nu…? Dit is het ultieme stappenplan voor als je bent bestolen op reis.
Geschreven door gastblogger Loes Jacobs
Natuurlijk baal je als een stekker, maar bedenk je maar: het kan iedereen overkomen. Het is oké om 5 seconden (of minuten, let’s be real) te huilen en te gooien met de spullen die je wél nog hebt, maar dan is het toch echt tijd om over te gaan op actie. Ik geef je een stappenplan dat je kan helpen om zo snel en makkelijk mogelijk van de hele rompslomp af te komen zodat je toch nog kunt genieten van je verdiende vakantie.
1. Check wat er precies gestolen is.
Wat had je bij je? Je bankpas, identiteitskaart/paspoort, zorgverzekeringpas, creditcard en/of je telefoon? Probeer ook zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de spullen die gestolen zijn (denk aan serienummer camera etc) voor het politierapport.
2. Bellen!
Vanuit hier ga je meteen je bank bellen om te zorgen dat je pasjes geblokkeerd worden. Vraag ook naar een bevestiging dat je kaart niet meer gebruikt is nadat je hem kwijt bent geraakt. Als je telefoon ook gestolen is, is het goed om je simkaart te blokkeren voordat iemand volle bak gaat internetten met je roaming aan of verre kennissen in Australië gaat bellen. Alles is al duur genoeg.
3. Aangifte doen
Ga nu op zoek naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen. Zorg dat je alle formulieren bij je houdt (vraag om een kopie!) en maak er foto’s van met een mobiele telefoon of maak een scan. Dit is voor het geval dat je de documenten in alle stress kwijt raakt én het is heul (!!) belangrijk voor je verzekering. Onthoud dat je altijd in je recht staat om aangifte te doen!
4. Stel je reisverzekeraar op de hoogte
Je hebt natuurlijk niet voor niks een verzekering afgesloten, ook al heb je hem liever niet nodig. Toch handig, want je verzekeraar kan je helpen met het regelen van nieuwe reisdocumenten en andere zaken. Let op: soms is het vanaf een bepaald bedrag zelfs verplicht om contact op te nemen met je reisverzekering.
5. Reisdocumenten
Om te vliegen heb je reisdocumenten nodig. Dat is zo klaar als een klontje. Als deze gestolen zijn, is het belangrijk om uit te zoeken of je een tijdelijk paspoort nodig hebt om te vliegen of niet. Dit hangt af van de vliegmaatschappij, dus bel hier naar om het uit te zoeken.
Als de vliegmaatschappij deze wil zien, zul je naar de Nederlandse ambassade of consulaat moeten gaan in het land waar je verblijft. Dit is echter wel wat gedoe. Je gegevens moeten namelijk eerst geverifieerd worden bij je gemeente in Nederland. Vervolgens krijg je als het goed is een noodpaspoort. Als je terug komt in Nederland moet je weer opnieuw aangifte doen en een nieuw paspoort aanvragen. Hier kun je vinden welke ambassade/consulaat in welk land zit: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen
6. Geld
Als je niet in je eentje op vakantie bent, ben je tenminste niet meteen al je vastigheid kwijt. Laat iemand thuis geld storten op de rekening van je metgezel zodat je toch nog genoeg vino’s kunt betalen om je leed weg te drinken. Heb je verdiend.
Voorkomen is beter dan genezen
Diefstal komt nooit goed uit en zorgt altijd voor een hoop gedoe, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken door van voor je reis al een aantal dingen te fixen.
- Zorg dat je je belangrijke documenten ingescand hebt (reisdocument, betaalkaarten, zorgpas, reisverzekering, rijbewijs) en zorg dat je ze in een mail of cloud hebt.
- Schrijf de belangrijkste gegevens ergens in een boekje op. Denk aan het noodnummer van je bank, verzekeringen, telefoonnummers van het thuisfront, je mobiele provider. Maak er een foto van en stuur ‘m ook naar je reisgenoten.
- Neem gewoon niet altijd alles mee. Heb je op een ‘gewone’ dag echt je rijbewijs, paspoort etc. nodig? Laat dit in de kluis van je hotelkamer.
Het is natuurlijk niet nodig om overdreven paranoia te worden op vakantie. Gebruik je common sense, let altijd op je spullen (vooral in het openbaar vervoer) en vertrouw mensen niet te snel. Als ik (Loes) een half jaar Barcelona heb overleefd zonder beroofd te worden, kun jij het ook. En anders heb je altijd nog m’n tips.
Ben jij ooit bestolen op vakantie?
Dit artikelidee werd aangedragen door Loes Jacobs, en ik vond het zo’n leuk idee dat ik haar vroeg of ze het voor de website wilde schrijven. Zo hebben hopelijk een hoop mensen er iets aan (of nouja.. hopelijk niet zo heel veel.. want.. nou ja, je snapt me). Dankjewel Loes!
5 reacties
Handig! Ik ben zelf een portemonnee kwijtgeraakt/is gestolen in China. Veel geld, maar ook een paspoort. In dat geval moet je ook nog een visum aanvragen om het land uit te mogen. Lastig hoor, in het Chinees! Gelukkig had ik net op tijd m’n noodpaspoort/visum en kon ik met m’n geplande vlucht terug naar Nederland.
Wij zijn tijdens onze reis door Amerika bestolen. Van beide portemonnees, dus geld laten storten op de rekening van de ander was geen mogelijkheid. Wij hebben noodgeld kunnen opnemen bij de bank, onze paspoorten hadden we nog wel. Dus toen leefden we op een noodbudget. En we kregen niets terug van de verzekering :-/ Stressvol einde van onze reis!
De enig keer dat ik ooit bestolen ben geweest was op reis. Ik had nog een paar dagen te gaan en daarvoor had ik geld gepind. Toen was mijn tas gerold en zo ben ik dus ruim 150 euro kwijtgeraakt + een hele ochtend gedoe met aangeven (en het vinden van het politiebureau was ook al niet zo makkelijk). Gelukkig was ik niet alleen, anders was ik helemaal in paniek geraakt. Sindsdien let ik, niet alleen op reis maar ook gewoon in mijn eigen stad, beter op hoe ik mijn spullen meeneem en waar en met welk gemak mensen er bij kunnen. Het gaat inmiddels zo volautomatisch dat ik me niet eens meer paranoïde voel ^^;
Geniaal haha. Logisch allemaal, maar toch handig om het op een rijtje te zien.
Ooit ben ik gerold in Praag, maar dat is al zo lang geleden dat ik me er niet veel meer van kan herinneren. Veder ben ik nooit beroofd. Nee zelfs in Colombia niet. Hier leer je ook echt hoe je het beste met je waardevolle spullen kunt omgaan. Een portemonnee bijvoorbeeld heb ik nooit bij me en mijn bankpas en ID-kaart zitten onder mijn jas in een tasje. Het kan altijd gebeuren natuurlijk, maar hoe voorzichtiger je bent hoe minder kans daarop.