Bezienswaardigheden Luxemburg: dit moet je doen tijdens 1 dag in Luxemburg

door Explorista

Wat nu als je op donderdag besluit dat je op zaterdag een weekendje naar Luxemburg wilt? Nou, dan doe je dat toch? En zo kwam het dat ik onlangs lastminute een hotel boekte, in de auto stapte, en we een weekendje in het minilandje doorbracht. Hoewel ik zo’n beetje overal op rijafstand geweest ben, was ik nog nóóit in Luxemburg geweest. Onze eerste dag spendeerden we in Luxemburg stad, de tweede dag in Vianden, waar we het mooie kasteel bezochten. Dit zijn mijn tips voor bezienswaardigheden Luxemburg!

Top 7 bezienswaardigheden in Luxemburg stad:

Corniche

De grootste aanrader van het tripje vond ik het balkon van Luxemburg stad: de Corniche. Vanaf hier heb je het klassieke aanzicht op de stad. Omdat wij dichtbij het treinstation verbleven was dit überhaupt één van de eerste plekken waar we langs kwamen, en daar was ik maar wát blij mee, want toen had ik meteen een goed idee van de lay out van Luxemburg.

Stadscentrum

Het stadscentrum is compact, maar dat vond ik dus echt heerlijk voor een dagje weg. Niet teveel stress dat je honderd dingen wilt zien, en je bent in no time aan de andere kant van de stad. Ik vond het oude stadscentrum bovendien heel charmant. Het nieuwere deel is minder mooi, en ’s avonds kwamen we wat dubieuze types tegen, maar je kon er overdag wel goed shoppen. Het oude centrum zit vol met mooie kronkelige straatjes en leuke restaurantjes.

Luxemburg1Luxemburg2 Luxemburg3 Luxemburg4

Kathedraal van Luxemburg

Ik sla eigenlijk nooit een stad over zonder even een bezoekje te brengen aan de plaatselijke grote kerk of kathedraal. Ik ben verre van gelovig, maar ik vind de architectuur altijd prachtig, en het is net alsof je even terugtreedt naar de tijd dat de kerk gebouwd werd. De kathedraal (Cathédrale Notre-Dame) werd pas gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw, dus wat kathedralen in Europa betreft, is het nog een jonkie. Binnenin heb je prachtig glas-in-lood, en bovendien liepen wij zo bij een dienst binnen, die volledig in het Luxemburgs plaatsvond, en waar ik dus niets van begreep, haha.

Bockkazematten

Ook in het hoger gelegen deel vind je de Kazematten, een gangenstelsel in rotsformaties. Dit was onderdeel van de vesting die zich bovenop de rots bevond. In de gangenstelsels schuilden duizenden soldaten, maar vond je ook bakkerijen, ateliers en slagers. Ik wilde dit graag bezoeken, maar je kunt hier alleen contant betalen, en dat hadden we niet. We kregen nog het bijzonder nuttige advies om ‘voortaan kleingeld mee te nemen’. Je meent het?!

De benedenwijk

Vergeet ook vooral niet om naar beneden te gaan. Luxemburg ligt op twee niveaus, en het belangrijkste deel van het centrum speelt zich af op het bovenste deel, maar het onderste deel is heel charmant. Daar kun je zitten voor een drankje, of lekker door de straatjes wandelen naar de voormalige gevangenis. Daar vind je dan weer prachtige volkstuintjes, met op de achtergrond de dramatische kazematten. Heel erg mooi. Je kunt bij de kazematten naar beneden lopen, of anders de gratis lift pakken bij place du St.-Esprit (bij de Corniche).

Luxemburg8 Luxemburg9 Luxemburg10

Cocktails drinken

Ik ga het maar gewoon zeggen: Luxemburg is duur. Maar omdat wij er toch maar één avondje waren, besloten we er maar gewoon van te genieten. We besloten cocktails te gaan drinken. Uiteindelijk vonden we bar Octans waar ze cocktails serveerden voor €15, wat natuurlijk een belachelijke prijs is, maar het leek ons wel een goede zaak, en gelukkig hebben we allebei aan één cocktail genoeg. We kozen gelukkig een goede plek, want jeetje, de cocktails waren écht goed. De beste die ik ooit op heb, denk ik. Ik ging voor de Copacabana.

Lekker uit eten in Luxemburg

Mocht je zin hebben in een lekker hapje eten in een heel gezellig zaakje, dan kan ik La Chiggeri aanraden. Met lekker weer heb je bovendien prachtig uitzicht over het zakelijke (Europese) district van Luxemburg, en de vallei. Ik was in een experimentele bui en koos de Steak Tartare, en Meneer koos een simpele burger. Allebei waren smaakvol.

Luxemburg5 Luxemburg11 Luxemburg12 Luxemburg13 Luxemburg14

Hotel tip Luxemburg:
We sliepen in Hotel Grey, een prima budget hotel, vlakbij het treinstation. De kamers zijn super modern, en je kunt zo vanaf het bed in de douche kijken. Dat vond ik eigenlijk wel leuk. Maar daardoor kun je ook recht in de ogen kijken van iemand die op het toilet zit, en dat is dan even wat minder prettig. Het ontbijt was karig, maar prima, en voor de prijs was het een prima hotel op een centrale locatie.

Liever een ander hotel? Check hier alle opties. 

Wat zijn jouw beste tips voor wat te doen in Luxemburg?

Luxemburg is een fantastisch dagje uit: dit zijn de beste bezienswaardigheden en tips voor 1 dag Luxemburg.

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Shirley 13 september, 2016 - 09:08

Wat ziet het er mooi uit! Ik ben alleen een dag in Vianden geweest, ongeveer 13 jaar geleden. Ik herinner me nog de kabelbaan, ik hou van kabelbanen.

Plaats een reactie
Explorista 15 september, 2016 - 11:39

Oh ja! Die heb ik gezien vanaf het kasteel… als je de stoeltjeslift bedoelt? (Anders heb ik het niet gezien denk ik!)

Plaats een reactie
Sabine 13 september, 2016 - 15:59

Echt jammer dat ik daar nooit ben geweest! Ziet er zo mooi en gezellig uit, ook met die bergen er omheen. Die maken een stad altijd nóg mooier vind ik :)

Plaats een reactie
Explorista 15 september, 2016 - 11:38

Ben ik helemaal met je eens. Ik hou van bergen! Waarschijnlijk omdat we ze zelf niet hebben ;-)

Plaats een reactie
Amanda 13 september, 2016 - 21:02

Ik ben er nog nooit geweest, maar daar moet zeker verandering in komen als ik jouw artikel lees!

Plaats een reactie
Explorista 15 september, 2016 - 11:38

Zeker weten! En je bent er in no time, dus hup! ;-)

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 14 september, 2016 - 19:02

Luxemburg ziet er super mooi uit! Ik ben er ook nog nooit geweest, maar zou wel graag eens willen. Niet alleen naar de stad, want volgens mij is de natuur ook echt heel mooi

Plaats een reactie
Explorista 15 september, 2016 - 11:38

Grappig hè? Ik was er dus ook nog niet geweest, terwijl ik inmiddels dertig landen bezocht heb. En eentje die om de hoek ligt had ik tot nu toe altijd overgeslagen :P

Plaats een reactie
Rondreizen.net 15 september, 2016 - 11:36

Luxemburg was voorheen een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Heel pittoresk en gezellig. De natuur is er best mooi. Vooral Echternach en Klein-Zwitserland zijn zeker de moeite waard!

Plaats een reactie
Explorista 15 september, 2016 - 11:40

Ik moet nog eens terug, zie ik al wel!

Plaats een reactie
Hanneke 6 juni, 2017 - 18:14

Voordat ik dit weekend naar Luxemburg ging even jouw blog gelezen. We hadden contant geld mee voor de Kazematten :-D Viel me op dat bij veel kastelen je ook alleen contant kon betalen. En achteraf denk ik dat het misschien voordeliger was geweest als we de Luxemburg Card hadden gekocht. 20 euro voor 2 dagen. Dat hadden wij er wel uitgehaald denk ik.

Plaats een reactie
Explorista 6 juni, 2017 - 22:18

Goede toevoeging. En fijn om te horen dat mijn tip geholpen heeft! Gek hè, dat in zo’n rijk landje als Luxemburg ze op veel plekken alleen cash accepteren ;-)?

Plaats een reactie

Laat een reactie achter