3 picture perfect plekken op Malta

Comino10 - 3 picture perfect plekken op Malta
Nee, deze foto is vrijwel niet bewerkt…

Als ik spreek over een klein eilandje met driehonderd zondagen per jaar en azuurblauwe zee, dan denk je niet meteen aan Malta.. of  wel? Ik merkte bij mezelf dat ik niet veel wist van wat ik moest verwachten bij Malta. Zou het oubollig zijn? Vol betonnen hotels? Of juist heel intiem en rustig? Het was een middenweg, met lelijke maar ook prachtige plekken. Het blijkt soms toch meer op een tropisch eiland te lijken dan ik dacht!

Ik neem je mee naar drie picture perfect plekken, misschien wel de mooiste van Malta…

Marsaxlokk16

Marsaxlokk14

Marsaxlokk15

Marsaxlokk17

Marsaxlokk18

Marsaxlokk21

Marsaxlokk23

Marsaxlokk19

Marsaxlokk22

1. Blue Grotto’s bij Wied Iz-Zurrieq

Helemaal in het zuiden van het eiland (nouja.. ‘helemaal’…van noord tot zuid is het 27 kilometer ofzo) liggen de blauwe grotten. Het personenbusje dat mij erheen bracht wurmde zich door ommuurde éénbaansweggetjes, waarbij het passeren van tegenliggers een centimeterklusje werd, om vervolgens uit te komen in een ruwer uitgestrekter gebied. Je merkte dat de kust dichterbij kwam, en bij een scherpe bocht doemde daar ineens een ruige kustlijn met kliffen, grotten en waanzinnig blauw water op.

Voor een flinke €8 mag je twintig minuten op een klein motorbootje, waar de kapitein je meeneemt naar de grotten van het gebied. Na een aantal kleine opwarmers, vaar je na een tijdje een grote grot tegemoet. En dan snap je het: Dit is dé Blue Grotto. Er is iets heel bijzonders en intiems aan met een klein bootje ronddobberen in de grot. Het water is kraakhelder, en azuurblauw. Je kunt de bodem zien, en in de zomer zou niets verleidelijker zijn dan een snelle duik. Hoewel ik zelf niet snel zo’n bedrag voor een kort boottochtje neer zou leggen (ik vind €6 een eerlijkere prijs), is het wel één van de mooiste natuurfenomenen die ik in Malta zag. En kun je het eigenlijk niet missen…

Marsaxlokk4

Marsaxlokk1

Marsaxlokk3

Marsaxlokk6

Marsaxlokk8

Marsaxlokk9

Marsaxlokk10

Marsaxlokk11

Marsaxlokk7

Marsaxlokk12

Marsaxlokk5

2. Vissersdorpje Marsaxlokk

‘Op zondag moet je naar de vismarkt van Marsaxlokk. En je moet er natuurlijk vis kopen’, zei zo’n beetje iedereen die ik tegenkwam tegen me. Nu deed ik dat laatste niet, en daar ben ik ook erg blij om want de tas van mijn klasgenoot stonk nog dagen naar vis, maar een kans om een authentiek marktje te bezoeken laat ik niet voorbij gaan natuurlijk. En zo belandde ik op een zondagochtend in een voorjaarszonnetje tussen de marktkramen die niet alleen vis, maar ook groenten, fruit, onderbroeken en koekjes verkochten (die er trouwens veel lekkerder uitzien dan dat ze daadwerkelijk zijn).

Marsaxlokk wordt gezien als één van de meest pittoreske plaatsjes van Malta, door de baai, het uitzicht op zee en de ouderwetse vrolijk gekleurde bootjes (‘Iuzzu’ genaamd) die in de haven ronddobberen. True. Maar er staat ook een knoeperd van een elektriciteitscentrale, die net wat minder authentiek overkomt.  Desondanks is het een heerlijk plekje om rond te struinen, en wat verse boodschappen te halen voor het avondeten. Als je geen zin hebt om te koken, vrees dan niet. In Marsaxlokk struikel je over de visrestaurants.

Comino5

Comino6

Comino9

Comino7

Comino8

 3. Blue Lagoon op Comino eiland

Je moet er even voor op de boot, maar dan kom je ook ergens. Namelijk: in het meest perfecte baaitje waar ik ooit geweest ben. Natuurlijk, je bent niet alleen. Maar in het voorseizoen was het nog hartstikke rustig, en kon ik mijn geluk niet op met een boekje in het zonnetje en mijn voeten in het azuurblauwe water.

De Blue Lagoon bevindt zich op het eilandje Comino, dat naast het grotere Gozo en Malta deel uitmaakt van Malta. Drukbevolkt is het eiland niet. Er woont maar één gezin, en het hotel op het eiland is alleen in de zomer open. Kijk wel uit voor de kwallen in het water, één van mijn medestudenten (die met die stinktas) werd gestoken in zijn nek. Kwallen in het water is voor mij een enkeltje Nopetrain richting Nopeville. Maar ik vond het dikke prima om met een boekje lekker te chillen op het strand. Neem lekker een picknick mee, wandel over het eilandje en geniet.

Wat is jouw mooiste plek van Malta?

Deze excursies werden mogelijk gemaakt door Elanguest. Ik schrijf echter altijd eerlijk over mijn ervaringen. Ik weiger samenwerkingen die mij dit niet toestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties

 1. Maud

  Mijn complimenten! Jij schrijft zó leuk; dat ik overweeg om je blog niet meer te lezen. Oké, ik ben al reisverslaafd. Maar jouw blog maakt dat 300x erger. Iedere keer als ik iets van je lees, dan moet en zal ik daar ook naar toe, haha.

  (Uiteraard blijf ik je blog gewoon lezen. Ik kan niet meer zonder!)

  | Reageer op deze reactie
   1. Maud

    Ja, lach jij er maar om. Is niks grappigs aan hoor ;-) Vriendjelief wordt gek van mijn wanderlust!

    | Reageer op deze reactie
 2. Wauw! Ik had geen idee dat het er zo mooi was :) Wat een mooie foto’s, je maakt het heel verleidelijk om een tripje naar Malta te boeken ;)

  | Reageer op deze reactie
 3. Nathalie

  Uhm… ik ben verliefd denk ik ;-)
  Waanzinnig! Ik wist niet dat Malta zo mooi was!

  | Reageer op deze reactie
 4. Marjolein

  Wauw wat een prachtige plek is het toch ook! Ik volg je nu via bloglovin! Ik zou het leuk vinden als je ook eens een kijkje komt nemen op mijn blog en mij ook volgt! Liefs x

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring