New Delhi bezienswaardigheden: uitgebreide gids met tips voor deze chaotische stad

door Explorista

New Delhi is een stad die veel reizigers intimideert, denk ik. Mij wel: ik keek niet echt naar mijn bezoekje aan New Delhi uit. We zouden er maar één dag besteden, maar hoe dan ook leek het me een enge, drukke, vieze stad. En de laatste twee zijn zeker waar, de eerste niet. Toen wij er waren was het net het hoogtepunt van de smog-crisis in Delhi. ‘S ochtends zagen we vanuit onze hotelkamer misschien 300 meter ver. Maar wat me wél positief verbaasde is dat Delhi echt mooie bezienswaardigheden heeft. Die toch echt een bezoekje waard zijn. Daarom deel ik hier de mooiste New Delhi bezienswaardigheden, zodat je met mijn tips niets mist aan je bezoekje aan de stad. 

NewDelhi11

NewDelhi12

Jama Masjid Moskee

Dit is de grootste (en dus ook belangrijkste) moskee in India. Islam is na Hindoeïsme de grootste religie in India, dus je zult in het land zelf ook regelmatig moskeeën tegenkomen. India werd lang aangestuurd door het Mogelijk, een Islamitisch rijk dat in Zuid-Azië de dienst uitmaakte van de zestiende tot de negentiende eeuw. Veel bouwwerken die bewaard zijn gebleven stammen uit deze periode, en dus kent India vrij veel Islamitische architectuur. De Jama Masjid moskee was in 1656 compleet en ligt in het oude deel van Delhi.

De moskee ziet er van de buitenkant heel indrukwekkend uit, maar er is eigenlijk helemaal geen binnengedeelte: alleen een muur waar gebeden wordt. Het is dus allemaal buitenkant. Toegang is gratis, maar je betaalt per camera en telefoon die je mee naar binnen neemt (en die had ik allebei niet bij me).

NewDelhi9

NewDelhi6

Rickshaw rit door oude centrum

Niet echt een bezienswaardigheid, maar als je toch bij de Jama Masjid Moskee bent, dan kun je net zo goed meteen een riksja een rit door het oude deel van Delhi maken. Je gaat door een doolhof van paadjes en straatjes, waar je het echte leven van Delhi ziet. In het oude deel wonen vooral de lageropgeleide arbeiders: winkeleigenaren, handelaren, etc. Het is een gekrioel als de gekste. Bereid je ook voor op bedelaars, en dan vooral bedelende kindjes. Al onze gidsen in India hebben ons aangeraden niets te geven: public school is gratis in India, en deze ouders weigeren hun kinderen opleiding te geven omdat bedelen lucratiever is voor ze. Als je geld geeft, houd je dit systeem in stand. Let op je spullen als je in een riksja ziet, maar grappig genoeg werd ik juist door verschillende vreemdelingen op straat gewezen op het feit dat ik mijn tas beter op schoot kon houden. Lief hè?

NewDelhi17

NewDelhi16

India Gate

Deze triomfboog doet je waarschijnlijk meteen denken aan de Arc de Triomphe in Parijs, en dat is niet zo gek, want dat was namelijk ook de inspiratie achter dit bouwwerk. Gebouwd in 1921, dit monument is een oorlogsmonument om de soldaten te herdenken die in de eerste wereldoorlog voor het Britse Rijk zijn gestorven. Het 42-meter hoge monument ligt in het nieuwe deel van Delhi, waar je veel overheidsgebouwen zult zien.

NewDelhi21

NewDelhi19

NewDelhi22

NewDelhi24

NewDelhi28

Humayun’s Tomb

Één van de meest indrukwekkende bouwwerken in New Delhi is Humayun’s Tomb. Het doet wel een beetje denken aan de Taj Mahal, niet alleen qua layout, maar ook omdat het net als de Taj Mahal een grafmonument is. Alleen de rode zandsteen is toch wel een flink verschil. Het monument werd tussen 1562 en 1571 gebouwd door keizer Humayun’s vrouw, als eerbetoon aan haar overleden man. De Taj Mahal is natuurlijk net andersom: door een man gebouwd voor zijn vrouw. Bij het gebouw zit ook een grote tuin, waar je heerlijk in alle rust doorheen kunt struinen. Ik vond het echt een bezoekje waard.

Entreeprijs: 500 rupee.

NewDelhi34

NewDelhi37

NewDelhi35

NewDelhi38

Qutb Minar

Mijn favoriete bezienswaardigheid in heel Delhi was de Qutb minaret. De toren van 72,5 meter hoog en is daarmee de hoogste stenen toren in India. De bouw begon in 1193 door de eerste Islamtische heerser, die zijn vrijheid uit slavernij vierde met de bouw van de toren. De toren werd pas in 1368 voltooid, en nieuwe heersers bouwden steeds weer een stukje verder aan de toren, waardoor de toren ook uit veel verschilde stijlen bestaat. De toren is niet te bezoeken, maar als je van boven naar beneden kijkt schijnt het eruit te zien als een lotus. Het terrein zelf is ook erg groot en misschien nog wel gaver. Het ligt vol met ruïnes van oude Hindu tempels. Alle hindu-kunst werd pas later ontdekt omdat het was bedekt voor de Islamitische heersers, die van hun religie geen afbeelden mogen hebben.

Entreeprijs: 500 rupee.

Lotus Tempel

De volgende twee dingen hebben we niet kunnen bezoeken omdat het maandag was, en een aantal monumenten dan gesloten zijn. Zo ook de Lotus Tempel, die nog het meest doet denken aan het Sydney Opera House. Deze gigantische tempel stamt uit 1986 en is open voor iedereen, onafhankelijk van welke religie of afkomst je hebt. Het is één van de belangrijkste tempels in India, en ook één van de meest bezochte gebouwen.

NewDelhi7

(zie je hoe mistig het is door de smog?)

Rode Fort

Nog iets wat we niet konden bezoeken omdat het gesloten was: het opvallende Rode Fort. Dit ommuurde paleis valt niet te missen als je Delhi bezoekt, de rode zandsteen spring nogal in het oog! Het paleis werd in de 17e eeuw gebouwd door Mogolkeizer Shah Jahan, dezelfde man die de Taj Mahal bouwde. Dit bouwwerk was dan ook de zetel van de Mogolkeizers tot aan 1857, het einde van het Mogolrijk. Onze gids zei dat het fort in Agra groter en bijzonderder is, maar aangezien we het Rode Fort niet konden bezoeken weet ik niet of dat waar is.

Entreeprijs: 500 rupee.

Vervoer in New Delhi

Wij hadden in New Delhi een chauffeur en gids, en dat kan ik je enorm aanraden. Die koopt je kaartjes, kan je alles vertellen over waar je loopt en wat je ziet, en het maakt je hele reizen in India ervaring wat minder stressvol (India kan een beetje overwhelming zijn!). Check bijvoorbeeld deze fully customizable 8-hour sightseeing tour in New Delhi, inclusief lunch.

Eten in New Delhi

NewDelhi29

Wij hadden lunch bij Suribachi, en dat was één van de lekkerste maaltijden die we in heel India op hebben. Ik had een paneer curry en mijn god…. ik droom er nog van. Avondeten was in ons hotel en daar maakte ik de fout om rundvlees te bestellen in een land dat koeien als heilig ziet. Oeps, geen goed besluit.

Hotel in New Delhi

NewDelhi1

NewDelhi2

NewDelhi3

Wij verbleven in het viersterrenhotel Hotel The Hans, wat in het zakelijke hart van de stad ligt, niet ver van Connaught Place. Het hotel is een beetje verouderd op de gang enzo, maar wel heel comfortabel. Wij kregen een gratis upgrade, en jeetje: die kamer wás me toch een partij luxe en fijn. Er kon geen betere start zijn van onze reis door India, en het was perfect om bij te komen van een lange en stressvolle reisdag.

Oh, en nog even een foto van de smog waardoor ik nog twee weken een hoestje heb gehad :-):

NewDelhi4

Wat waren jouw favoriete bezienswaardigheden en tips in New Delhi?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter