9 bezienswaardigheden in Oslo die je moet zien

door Explorista

Al jaren wilde ik mijn verjaardag in het buitenland vieren, en nu was het eindelijk zo ver: ik vierde het in Oslo! Ik had eigenlijk maar weinig beeld bij Oslo, behalve dat het duur en modern zou zijn, maar desondanks had ik er echt veel zin in. En Oslo verraste me enorm! Wat de stad mist aan mooie oude architectuur maakt het goed in leefbaarheid, en dan vooral met gezellige restaurantjes. Dit reisje stond vooral in het teken van uitrusten en genieten, maar er is toch verrassend veel te zien in de stad! Hier heb ik acht bezienswaardigheden verzameld voor je in Oslo.

oslo1oslo10 oslo11 oslo13

1. De haven

Één van de leukste (en meest toeristische) delen van de stad is de haven. Daar vind je niet alleen alle boten naar het museumeiland, maar ook een leuke promenade langs het water. De omgeving bestaat er vooral uit prachtige appartementencomplexen met op de begane grond restaurants. Een erg gezellige, maar wel dure, plek om een hapje te eten.

2. Boottochtje

Oslo ligt aan een prachtige baai, omringd door groene bossen. Daarnaast bestaat de stad uit meerdere eilanden, die je natuurlijk met een boot kan bezoeken. Je kunt ook een cruise maken door de baai waar Oslo in ligt, maar verwacht geen fjorden of iets dergelijks! Zelf nam ik een boot naar het museumeiland (punt 3), en dat vond ik al een heerlijke manier om even kennis te maken met de natuur in Oslo.

oslo14 oslo15 oslo4

3. Museumeiland

Is het jou ook wel eens opgevallen dat de meeste groten steden een museumkwartier hebben? Amsterdam heeft er één, Berlijn heeft er één… en Oslo heeft er ook één, maar dan een eiland! Op het museumeiland vind je een hele reeks aan musea. Wij bezochten er vanwege tijdsgebrek maar eentje (en moesten helaas het Vikingsmuseum overslaan), maar zelfs al bezoek je helemaal geen musea, dan is het nog een leuk eiland, vol prachtige huizen die me enorm deden denken aan de Oostkust van de VS, gek genoeg.

4. Folkemuseum

Geef mij een openlucht museum waar ze het leven en de cultuur van een paar honderd jaar geleden nabouwen, en ik ben een gelukkig mens. Ik vind het zó leuk om naar musea te gaan waar je letterlijk kunt zien hoe het leven moet zijn geweest in een land. Folketmuseet (volksmuseum) is gigantisch, met prachtige houten ‘dorpjes’, een bekende kerk, maar ook een moderner nagebouwd deel, waar je kunt zien hoe Oslo er uit heeft gezien halverwege vorige eeuw. Zeker je geld waard, en je vermaakt je er makkelijk meerdere uren.

oslo6 oslo7 oslo25 oslo26

5. Frognerparken

Dit is zonder twijfel één van de meest unieke parken die ik ooit bezocht heb. Het park staat vol met beelden van beeldhouwer Gustav Vigeland. Deze beelden bevatten naakte mensen in allerlei (niet per se seksuele) posities. Mocht je dus een man drie babies de lucht in willen zien gooien met frustraties; dat vind je hier. Desalniettemin is het een erg mooi park, met een rivier, en fontein, waar je heerlijk kunt rondlopen of picknicken.

6. Sørenga Sjøbad

Dit was een tip van onze supertoffe Airbnb-host. Schijnbaar is dit ‘stadsstrand’ verkozen tot een van de coolste van Europa, en waarom begrijp ik wel. Op dit drijvende platform kun je chillen met uitzicht op de prachtige baai waarin Oslo ligt. Je kunt natuurlijk zwemmen, douchen, en er is zelfs een ramp waarmee minder validen ook van het water kunnen genieten. Koop wat drankjes en snacks, en je kunt hier heerlijk van de zon genieten.

7. Royal Palace

Een bezoekje aan een stad kan nooit compleet zijn zonder even bij het lokale koninklijke paleis te stoppen, toch? Dit paleis dat gebouwd werd in het begin van de 18e eeuw ligt aan een mooi groot park. Je kunt heel dichtbij komen, dus om eerlijk te zijn zou ik er als koninklijke familie helemaal niet willen wonen… de hele dag zoveel mensen op je stoep en in je achtertuin. Het paleis is in de zomermaanden te bezoeken.

oslo17 oslo18 oslo21 oslo24

8. Damstredet

Één van mijn favoriete omgeving in Oslo was de omgeving rondom Damstredet, een superschatting straatje met gekleurde huisjes, bovenop de heuvels. Je krijgt het idee spontaan in het oude Oslo te zijn beland (wat vermoedelijk ook wel zo zal zijn). Dit is waar je je schattige Noorse foto’s wil schieten!

9. Het operagebouw

Één van de meest opvallende operagebouwen ter wereld (na Sydney, natuurlijk). Ik vind het abstracte gebouw zó mooi. En het is bovendien fantastisch dat je het kunt beklimmen, waarna je mooi uitzicht hebt over de stad. Voor mij was het extra speciaal om de plek te bezoeken, aangezien een bevriend stel van me een paar maanden geleden zich hier verloofd hebben. Romantisch!

Wat is de leukste plek waar jij bent geweest in Oslo?

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

Frederike 18 oktober, 2016 - 09:14

Hi, ik ben nog niet in Oslo geweest maar het zit wel in planning voor komend voorjaar. Jouw tips stop ik alvast in m’n koffer. Thx!

Plaats een reactie
Jolisa de Blok 18 oktober, 2016 - 19:07

Oslo is prachtig! Mijn favoriete plekje was net buiten Oslo (je bent er zo met de metro) bij Sognsvann, een prachtig meer met mooie wandelroutes eromheen.

Plaats een reactie
Mr FOB 19 oktober, 2016 - 14:06

We waren afgelopen zomer in Noorwegen, prachtig land!! Maar Oslo hebben we links (of rechts als je op de kaart kijkt) laten liggen. De natuur is zo mooi in dat land..

Plaats een reactie
Manouk - Groetjes uit Verweggistan 19 oktober, 2016 - 14:32

Ik ga dit voorjaar naar Oslo (en naar Bergen), dus superfijn lijstje! Krijg nu helemaal zin om te boeken :D

Plaats een reactie
Explorista 19 oktober, 2016 - 14:33

Ahhh ik zou graag naar Bergen gaan!

Plaats een reactie
Karel 3 november, 2016 - 11:34

super leuke tips ? we gaan in enkele weken naar Oslo. ben benieuwd

Plaats een reactie

Laat een reactie achter