Inhoudsopgave
Er waren drie dingen die ik zeker wist over Yosemite National Park toen ik het park bezocht tijdens mijn rondreis door West-Amerika: ik ging kamperen en dat zou ik tof vinden, ik ging paardrijden en dat zou ik tof vinden en ik zou beren spotten. En dat zou ik helemaal megasuperfantastisch vinden. Ik had hoge verwachtingen.
Het begon al goed: de rit van Death Valley naar Yosemite was werkelijk waar adembenemend. Het is heel fascinerend om het landschap van dor en droog, naar groen en hooggebergte te zien gaan.
Bij het inrijden van Yosemite leken we wel in Zwitserland beland: zo indrukwekkend. De hertjes huppelden nog net niet rondom het meer dat we bij de entree aantroffen. Wat ons restte was de zoektocht naar onze verblijfplek: die bleek nog anderhalf uur rijden. Yosemite is onmenselijk groot. En daarom leek het me een goed idee om een uitgebreide reisgids voor Yosemite te schrijven. Wat je echt moet doen in Yosemite National Park, de mooiste bezienswaardigheden en onze hotel- en kampeertips!
Feiten over Yosemite National Park:
- Ligging: Yosemite ligt in het oosten van Californië. De grootste dichtstbijzijnde stad is San Francisco op 3 uur rijden.
- Oppervlakte: 3.027 km² (bijna 2.5 keer de provincie Utrecht!)
- Hoogte: De hoogste berg in Yosemite National Park is Mount Lyell met 3999 meter. Het laagste punt in het park is 648 m.
- Beste reistijd: Mei & September. In de zomermaanden kan het druk zijn, en in de wintermaanden zijn veel wandelroutes gesloten vanwege de sneeuw.
Een korte geschiedenis van Yosemite
Yosemite National Park is een nationaal park in de Amerikaanse staat Californië. Yosemite wordt al zeker 3.000 bewoond door Indianenstammen. De Ahwahnechee, onderdeel van de Sierra Miwok-indianen, woonden in dit gebied, totdat de blanken kwamen. Zij verdreven de indianen op bloederige wijze uit hun leefgebied.
Rond 1850 werden de laatste gevechten gevoerd, waarna slechts 5 jaar later de eerste toeristen richting Yosemite trokken. In het gebied was nu immers vrede en daarmee veilig terrein. Al vrij snel daarna ontstond de eerste vraag naar bescherming van het gebied.
Nadat er al wat eerste plannen vanuit de overheid waren voor een natuurreservaat, wisten natuurwetenschapper John Muir en journalist Robert Underwood Johnson ze te overtuigen om Yosemite volledig onder federale bescherming te laten vallen.
President Abraham Lincoln tekende in 1864 de Yosemite Grant, waarmee het gebied van Yosemite het eerste beschermde stuk natuur werd in de Verenigde Staten. In 1890 werd Yosemite officieel een National Park. Inmiddels is het gebied handen van de National Park Service en niet meer van de overheid.
Hoe kom je in Yosemite?
Voor vele Nederlandse bezoekers van Yosemite is het park onderdeel van een grotere reis. Californië is een van de populairste staten voor een roadtrip. En als je dan toch door Amerika tourt, dan kun je nationale parken als Yosemite, maar ook de Grand Canyon (Arizona) en Zion (Utah) niet overslaan.
Ook wij hadden Yosemite in onze roadtrip langs de westkust van Amerika verwerkt. Een van de mooiste langere reizen die ik gemaakt heb! Hierbij maakten we trouwens gebruik van een huurauto. Ik zou je aanraden een huurauto te huren bij Sunnycars. Doen wij ook vaak, want geen gedoe met onverwachte kosten, en je hebt sowieso een all inclusive verzekering. Handig!
Nog altijd is het vliegtuig de snelste manier om in de Verenigde Staten te komen vanaf Nederland. Wij begonnen onze roadtrip in Las Vegas en KLM vliegt daar inmiddels rechtstreeks naartoe (wij hadden destijds nog een overstap). De kosten liggen rond de € 550 voor een retourticket. Je kunt er ook voor kiezen om naar San Francisco te vliegen, dat ligt slechts op 3 uur afstand van Yosemite National Park.
Hoeveel dagen heb je nodig in Yosemite National Park?
Het is natuurlijk mogelijk om de hoogtepunten van Yosemite National Park in één dag te bezoeken. Dan moet je voornamelijk in Yosemite Valley blijven, een gebied van zo’n 13 vierkante kilometer lang waar je de meeste bezienswaardigheden vindt.
Maar persoonlijk zou ik je aanraden om minimaal één nachtje te overnachten in Yosemite National Park. Je moet waarschijnlijk een flink stukje rijden om er überhaupt te komen, en het is zonde om er doorheen te racen. Neem je tijd, maak een wandeling, ga paardrijden en relax!
Yosemite bezienswaardigheden
Yosemite Falls
De Yosemite Falls, die bestaat uit twee watervallen die in de zomer volledig opdrogen, stonden hoog op ons lijstje in Yosemite. Aangezien wij vroeg in de zomer het park bezochten, was het gelukkig nog gewoon een waterstraal en geen opgedroogde situatie. Heel tof om te zien.
Deze waterval is de hoogste in heel Noord-Amerika, en zelfs de vijfde hoogste ter wereld. Bovendien bestaat Yosemite Falls uit drie verschillende delen. Upper, middle en lower.
De upper Yosemite Fall is waar het water van de Yosemite Creek de grote val van 739 meter de diepte in maakt. Het ‘middle’ gedeelte bestaat uit vier kleinere ‘duiken’ waarbij het water korte periodes recht stroomt voor het weer verder naar beneden stroomt. Deze zijn lastig te zien vanaf de uitkijkpunten en worden dan ook vaak over het hoofd gezien. Het laatste gedeelte, de lower Yosemite Fall is waar je de meeste toeristen tegenkomt. Het is immers het makkelijkst bereikbare stuk , omdat hier het water weer als rivier verder stroomt.
Mirror Lake
We bezochten ook de befaamde Mirror Lake. Die dus ook opdroogt in de zomer. Dit was zo’n gevalletje van: FAAL. Meneer en ik vertrokken midden op de dag, zonder veel water en al helemaal geen eten op een wandelingetje naar Mirror Lake. In theorie zou het misschien een half uur wandelen zijn. Behalve dat we verkeerd liepen (wel een mooi pad langs de rivier), en we -lekgestoken door muggen- compleet omliepen. Ik denk dat we wel anderhalf uur onderweg zijn geweest, minimaal. En als ik honger heb, ben ik NIET te genieten.
Eenmaal aangekomen bij een opgedroogd meer waar superveel mensen bij stonden, had ik het dus ook helemaal gehad. Ik schold het meer uit in alle talen die ik kende, en besloot meteen weer terug te lopen. Via een iets ander paadje begon ik mijn wandeling terug. En na twee minuten lopen, kwam ik ineens op een heel stil plekje uit. Voor me lag een glanzend wateroppervlak, met daarin de befaamde weerspiegeling van de Half Dome. Zo werd een bezoek aan Mirror Lake toch nog mooi afgesloten.
Ga jij richting Mirror Lake? Doe dit dan wanneer de sneeuw gaat smelten in het voorjaar. Dan is de kans op Mirror Lake in plaats van Mirror Meadow een stuk groter!
Glacier Point
Het volgende checklistpuntje was de befaamde Glacier Point, waar we heentrokken voor een zonsondergang, wat er heel bijzonder schijnt te zijn. Het is een bijna 2200 meter hoge klif boven de Half Dome Village en daardoor een bekend uitzichtpunt. Maar eigenlijk… vond ik Glacier Point maar tegenvallen. Ja, je hebt mooi uitzicht, maar ik vond de rit erheen eigenlijk veel mooier. Bovendien is het er erg druk. De Half Dome, die ik bij Mirror Lake in de buurt zag, ligt ook vlakbij Glacier Point. Een bijzonder gezicht, want de Half Dome is een rotsformatie in de vorm van een.. jazeker, half dome, een halve koepel dus.
Toen we het na een tijdje gezien hadden, besloten we als een malle naar beneden te rijden, omdat we op de heenreis een prachtig plekje zagen waar je de zonsondergang naar ons idee veel beter kon zien. Op die plek heb je een prachtig vergezicht over het park. Een naam heeft de plek niet, maar het is een soort uitkeping naast de weg, op zo’n half uur van de top. Als je naar boven rijdt is het aan je linkerkant. En wauw.. de zonsondergang die ik daar zag is misschien wel de mooiste die ik ooit zag.
Paardrijden in Tuolumne Meadows
Paardrijden was een puntje wat ik graag wilde afstrepen van mijn bucketlist. Wat niemand weet is dat ik ooit een paardrijmeisje was. Heck, ik heb ooit zelfs de vierde prijs onder de junioren gehaald bij Manege Etten-Leur (ja, dan weet je dat het menens is). Maar ik viel te vaak van het paard, waardoor ik het na een tijdje helemaal gehad had met die beesten.
Tien jaar later was ik over dat trauma wel heen gegroeid, en waar kun je beter paardrijden dan in zo’n prachtig natuurpark? Bij de Wawona Stallen kun je terecht voor prachtige paarden (en de toffe gidsen) met wie je een korte rit of juist een langere tocht maakt. Ik vond het echt waanzinnig mooi en een van de leukste dingen om te doen in Yosemite. Wij kozen ervoor om in Tuolumne Meadows te rijden, een noordelijker stuk van Yosemite.
Beren spotten in Yosemite
Zoals gezegd stonden kamperen, paardrijden en beren spotten op mijn Yosemite lijstje. Kamperen deden we, hoewel ik erbij blijf dat het niet echt aan mij besteed is. Paardrijden was een van de hoogtepunten in het park.
En die beren? Tsja. Ik heb mijn ogen uit mijn kop gezocht, tussen alle bomen door gegluurd tijdens autoritten door Yosemite, maar niets gezien. En dat terwijl er toch zo’n 300 tot 500 beren in het park leven. Ik heb nog even overwogen om expres eten in de auto te laten liggen, maar ik vrees dat de verzekering die schade niet dekt. Eeuwig zonde: maar het schijnt toch echt zeldzaam te zien om beren te zien. Een goede reden om terug te komen dus!
Mocht je er trouwens wel eentje in het wild spotten, zorg dan dat je er minstens 50 meter vandaan blijft. Kom je er eentje tegen in een bebouwd gebied, dan is het advies van de overheid om te blijven staan, je armen in de lucht te houden en een hoop lawaai te maken (ik zie dit helemaal voor me). Dat zou voldoende moeten zijn om de beer weg te jagen. Overigens is er nog nooit iemand zwaargewond geraakt door een beer, dus geen zorgen! Op de officiële site van de National Park Service (overheid) vind je meer over de recente activiteiten van de beren. Zo kun je een beetje inschatten waar ze te vinden zijn. Succes! May the odds be ever in your favor.
Tioga Road
Met een oppervlakte van 2,5 keer Utrecht is de kans groot dat je Yosemite voor een groot deel met de auto doorkruist. Een van de wegen die je daarbij (onbewust) vaak gebruikt is Tioga Road. De weg heeft een lengte van 62 kilometer en loopt dwars door de verschillende gezichten van het park. Het park verrast je weer na (bijna) iedere bocht die je op deze weg maakt.
Tioga Road is niet het hele jaar geopend en dat heeft alles te maken met de sneeuwval. In de winterperiode is de weg namelijk meestal gesloten. Ben je er wanneer de weg geopend is? Stop dan ook af en toe onderweg en bezoek de uitkijkpunten, wandel door het gebied langs de weg en picknick in de meest fotogenieke en indrukwekkende omgevingen die je je kunt voorstellen.
Eten in Yosemite
Yosemite National Park is inderdaad geen plek waar je een ruime selectie hebt aan gezellige barretjes, cafés, restaurants en andere eetgelegenheden. Toch zijn er wel een aantal leuke restaurants te vinden in het park.
Het advies: neem genoeg eten en drinken mee, zodat je altijd een snack hebt als je honger krijgt (niet in je auto laten liggen hoor, vanwege de beren!). Toch op zoek naar een plek waar ze eten voor jou maken in plaats van dat je het zelf moet regelen? Dit zijn de 3 leukste restaurants in Yosemite.
- The Ahwahnee Dining Room: Gedurende de hele dag serveert het sfeervolle Ahwahnee Hotel in de Dining Room maaltijden. De omgeving en het hotel zijn prachtig en het eten goed. Meer heb je niet nodig!
- Yosemite Valley Lodge: Een spectaculair uitzicht over de waterval in Yosemite terwijl je geniet van je diner. Ze serveren niet alleen heerlijk vlees- en visgerechten, maar hebben ook vegetarische opties én waar mogelijk vegan variaties.
- Curry Village: Deze budgetoptie hebben wij bezocht in Yosemite. Curry Village heeft niet dezelfde spectaculaire uitzichten als de andere twee hotspots, maar wel prima eten. Scoor een pizza en eet op je gemakje buiten en geniet van de natuur en de andere reizigers om je heen.
De fijnste hotels in Yosemite
- Tenaya Lodge at Yosemite: De Tenaya Lodge ligt aan de rand van Yosemite National Park. Geniet van dit luxe viersterrenresort met een volledige spa en ruime kamers. Overdag wandel je door de prachtige natuur en ’s avonds ontspan je in het binnenzwembad, met een goede massage of in de jacuzzi. Dit is de beste keuze voor luxe reizigers.
- Evergreen Lodge at Yosemite: Deze driesterrenlodge heeft echt een goede mix van luxe en natuur. De kamers (appartementen!) zijn ruim, maar ogen knus en het terrein is gezellig. Een restaurant, hot tub en ook nog eens mensen die je lunchpakket klaarmaken. De beste keuze voor reizigers die houden van luxe, maar ook dat knusse en persoonlijke gevoel.
- Rush Creek Lodge at Yosemite: De Rush Creek Lodge wordt omgeven door bossen, heeft luxe villa’s en modern ingerichte kamers. Neem een duik in het buitenzwembad, ontspan ’s avonds bij de bar en huur fietsen om de omgeving eens op een andere manier te verkennen. De beste keuze voor actieve reizigers die graag genieten van het comfort van een goed hotel, maar er net zo graag op uitgaan.
De beste campings in Yosemite:
- Curry village: De ‘camping’ waar wij verbleven. Dit bleek ook meteen de perfecte plek om iets mee te krijgen van de ‘Yosemite-cultuur’. Wat ik niet wist is dat er blijkbaar elk jaar jongeren maandenlang op die camping verblijven, in Yosemite werken, en op vrije dagen lekker rondhangen met vrienden/wandelen/bergklimmen. Reserveer wel vroeg van te voren, want het zit snel vol!
- High Sierra: Kamperen zonder een tent mee te hoeven sjouwen. Langs diverse wandelroutes staan tenten klaar waarin je de nacht doorbrengt. De beste keuze wanneer je het kamperen in de wildernis gevoel zoekt, maar het meenemen van eigen tenten op je roadtrip niet meer bij je bagage past.
Heb jij Yosemite al eens bezocht?
1 reactie
En de Ahwahnechee dan? Mochten die uiteindelijk terug naar hun oorspronkelijke leefgebied? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar na die inspanningen om er een nationaal park van te maken…