Boekrecensie: World of Wanderlust (+ Interview!) | Explorista Bookclub

door Explorista

Wanderlust: als reizen je hele leven in gijzeling neemt, en je aan niets anders kunt denken dan reizen. Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat ik aan deze verslavende ziekte lijdt (en hem misschien aan een aantal van jullie heb doorgegeven), maar iemand anders die ook aan deze ziekte lijdt, is Brooke Saward. Zij startte ruim vier jaar geleden de website World of Wanderlust, één van de grootste reisblogs ter wereld, en schreef onlangs ook nog eens een boek met dezelfde titel. World of Wanderlust: zo leid je een avontuurlijk leven.

Een heel boek vol reisinspiratie, mooie foto’s en leuke tips: die wilde ik natuurlijk wel lezen. Lucky me, want ik mocht niet alleen het boek voor jullie reviewen, ik mocht ook Brooke interviewen toen ze in het land was! In een schattig koffiezaakje in Utrecht legde ik in een video-interview in vier minuten het vuur aan haar schenen. Ik vroeg haar van alles: over wat haar favoriete stad is, wat ze echt nóóit meer wil meemaken, wat haar favoriete hoofdstuk is in het boek, welk land het hoogst op haar bucket list staat, en wat haar beste tip is voor andere reisloggers. Check de video en de review hieronder!

 

Dan is het nu tijd voor de review. Wat vond ik van dit nieuwe reisboek; kon ik het als diehard reisliefhebber ook waarderen of was het voor mij allemaal oud nieuws? Zou ik het andere reisverslaafden het boek aanraden? Lees snel verder.

Boek

World of Wanderlust van uitgever Blossom Books belooft met 227 pagina’s iedereens reislust flink aan te wakkeren. Het onderwerp is reizen in de breedste zin van het woord: van bestemmingen tot tips, en van inspiratie tot prachtige reisfoto’s. Het is geen reisgids, maar eerder een inspiratieboek, al staan er ook tips in. Na het lezen weet je precies waar je na toe moet, hoe je solo kunt reizen, waar je de beste croissants eet in Parijs en zelfs kledingtips voor op reis. Dat alles is geschreven door een jonge vrouw die zich met recht ‘professioneel reiziger’ mag noemen, gezien de hoeveelheid landen die ze afgestreept heeft, en hoe vaak ze voor haar populaire reisblog in het buitenland zit.

WorldofWanderlustboek4

Structuur

World of Wanderlust is ondergedeeld in zes hoofdstukken:

  1. De basis
  2. Plekken waar je geweest moet zijn
  3. Zien met je eigen ogen
  4. Reistips
  5. Ontsnappen
  6. Wanderlustgids

De basis het grootste hoofdstuk, en zit vol met tips over verschillende stijlen van reizen, wanderlust-playlists en levensmantra’s. In Plekken waar je geweest moet zijn, belicht Brooke vijf favoriete bestemmingen uitgebreid met tips, als ware city guides: Parijs, Londen, New York, Venetië en Sint Petersburg. In Zien met eigen ogen geeft ze een overzicht van de mooiste wereldwonderen en landschappen. Reistips is het derde grootste hoofdstuk met allerlei tips die handig van pas komen omtrent reizen: van budget tot souvernirs en van vliegtuigfashion tot je jetlag verslaan. Ontsnappen gaat in op hoe je reisvibes in je leven kunt ervaren als je niet naar het buitenland kunt (door themafeestjes en het ontdekken van je eigen omgeving). En als laatste gaat de Wanderlustgids in op de mooiste hotels, restaurants, theaters, cafes en musea wereldwijd. Het boek begint met een kleine inleiding en eindigt met een klein nawoord, en is natuurlijk vertaald uit het Engels (wat je soms ook wel merkt, hoewel de vertalingen goed zijn gedaan).

WorldofWanderlustboek6

Design

Één van de grootste pijlers van het boek is design. Het boek draait duidelijk meer om inspiratie dan om diepgaande inhoud, en design ondersteunt de inspirerende functie met mooie lettertypes, leuke layouts van de pagina’s en inspirerende foto’s. Brooke heeft een geweldig oog voor fotografie, en dat komt in het boek goed over (al zijn sommige oudere foto’s een beetje korrelig omdat de resolutie te laag is). Al met al is het boek een plezier om doorheen te bladeren en naar te kijken. Ik merkte dat ik het steeds weer oppakte als ik even een paar minuten niets te doen had.

Mijn mening

Ik vind dat het boek ontzettend goed geslaagd is in zijn opzet: een luchtige gids zijn vol reisinspiratie en simpele reistips voor (voornamelijk) meiden en vrouwen met een grote liefde voor reizen. Verwacht geen diepgaande tips of persoonlijke anecdotes, want die vind je in dit boek niet. Eerlijk gezegd had ik het wel leuk gevonden als er zo nu en dan wat korte reisverhaaltjes in zouden staan, van gekke dingen die ze meegemaakt heeft op reis, om het boek nog een iets persoonlijkere sfeer te geven. Ze had wat mij betreft ook wel iets dieper in mogen gaan op sommige tips. Zo bestaat het hoofdstukje over foto’s van jezelf maken letterlijk uit 11 woorden. Elf. Dat had van mij wel iets uitgebreider gemogen. Maar volgens mij moet het boekje vooral dienen als inspiratie, en dat is heel goed gelukt, voor de leuke korte onderwerpen, het stijlvolle design en de vrolijke foto’s. Als je meer diepgaande informatie zoekt, kun je beter een ander boek zoeken. Dit boek is perfect om op een random plek te openen, en er elke keer een paar minuten door heen te bladeren.

WorldofWanderlustboek5

Al met al is het duidelijk een luchtig boekje dat gericht is op voornamelijk jongere vrouwen. Ik heb er echt van genoten. De afgelopen dagen pak ik steeds het boekje erbij om een paar kleine hoofdstukjes te lezen, en het vervolgens weer weg te leggen. Het is echt zo’n perfect bladerboekje om even inspiratie op te doen, en vrolijk weer dicht te klappen. Dus in dat opzicht is het boek heel goed geslaagd. Het lijkt me het perfecte verjaardagscadeautje voor vriendinnen, zusjes of nichtjes (of misschien zelfs je moeder) die lijdt aan een flinke portie wanderlust. Of wat dacht je van een afstudeercadeautje? Kun je mooi meteen aan dat gap year beginnen ;-).

Prijs: €22,50
Uitgever: Blossom Books

Koop ‘World of Wanderlust’ op Bol.com.

World of Wanderlust boekrecensie

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Marlissa 30 mei, 2017 - 22:44

Leuk!!

Plaats een reactie
Kimberley 7 juni, 2017 - 20:21

Leuk dat je haar hebt mogen interviewen, ik raak altijd erg geïnspireerd door haar foto’s/blog!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter