Brașov bezienswaardigheden: mijn tips voor de leukste stad van Roemenië

door Explorista

In het hart van Transsylvanië in Roemenië ligt Brașov, een eeuwenoude stad die geflankeerd wordt door de zuidelijke Karpaten. Het is een compacte, gezellige stad met een leuk centrum en zo’n 800 jaar aan geschiedenis om te ontdekken. Door de handige ligging, niet ver van Bran en Peleș Castle, ziet de stad een hoop toeristen voorbijkomen. Wij baseerden ons er voor twee nachtjes als uitvalsbasis voor onze bezoeken aan de kastelen en bij aankomst in de stad zei ik meteen al: wat leuk hier! In dit artikel deel ik mijn beste tips en de leukste bezienswaardigheden in Brașov.

Kaart bezienswaardigheden Brasov:

Hoe kom je in Brașov?

Vanuit Boekarest is het ongeveer 2.5 tot 3 uur rijden naar Brașov. Wij huurden een auto (ik huur altijd bij SunnyCars vanwege de All Inclusive formule), en reden over prima wegen naar het noorden. Met de trein doe je er overigens ongeveer even lang over. Brașov Airport is momenteel onder constructie en vanuit Nederland kun je dus ook niet naar Brașov vliegen. Je kunt beter vliegen op Sibiu of op Boekarest Airport, dat maakt niet zoveel verschil.

Brasov_2

Bezienswaardigheden Brașov

Hoewel Brașov een vrij kleine, makkelijk beloopbare stad is, is er een hoop te zien. Brașov is vanwege zijn ligging altijd een relatief rijke stad geweest, zo op de handelsroute tussen oost en west.

Brasov_11

Oude Centrum / Council Square

Een goede plek om je bezoekje aan Brașov te beginnen is natuurlijk in het oude centrum, en het hart van dat centrum wordt gevormd door de Council Square, in het Roemeens Piața Sfatului geheten. Al sinds 1364 werden er markten gehouden waar verkooplieden uit binnen en buitenland hun waren verkochten. De gebouwen rondom dit plein stammen uit de Middeleeuwen.

Mocht je denken dat de architectuur een beetje Duits aandoet, dan klopt dat. Tussen de 12e en 19e eeuw woonden er veel Transylvanische Saksen in de omgeving, en die hadden natuurlijk Duitse roots. Je ziet dat overigens nog steeds in de stad, doordat sommige gebouwen ook een Duitse naam hebben, en vlak achter het plein staat bijvoorbeeld ook een Duitse school.

Adres: Piața Sfatului 1, Brașov

Zwarte Kerk

De Zwarte Kerk, in het Roemeens Biserica Naagra, is het bekendste gebouw in Brașov. De Lutherse kerk is gebouwd door de Duitse bevolking, en is daarmee het grootste Gotische gebouw in het land. De bouw van de kerk is gestart tussen 1383 en 1385. De bouw was aan het eind van de vijftiende eeuw voltooid. De kerk ontleent zijn naam aan een grote brand die op 21 april 1689 een gedeelte van de kerk verwoeste. De muren waren zo zwartgeblakerd van de vlammen, dat de kerk de naam Zwarte Kerk ging dragen. Daarvoor heette de kerk gewoon de Saint Mary’s Church. De brand verklaart ook het verschil in architectuurstijlen: de buitenkant is in de Gotische stijl, en de binnenkant is gerenoveerd in de latere Barokke stijl.

Openingstijden: Op maandag gesloten. Van April – September van dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 19:00, zondag: 12:00 – 19:00. Van October – March van dinsdag t/m zaterdag: 10:00 – 15:00, zondag 12:00 – 15:00.

Entreeprijs: Volwassenen: 9 lei, studenten 6 lei, kinderen 3 lei.

Adres: Curtea Johannes Honterus 2

Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului

Deze kerk vind ik eigenlijk veel leuker dan de Zwarte Kerk. Als je namelijk op de Council Square bent, zul je hem niet meteen zien zitten, maar hij is er wel degelijk. Daarom noem ik hem de verborgen kerk, dat bekt bovendien iets lekkerder. Ga bij de gevel met het kruisje erboven naar binnen (naast de KFC). Je  loopt dan naar een binnenpleintje waar je ineens een verborgen kerk ziet. De reden dat deze orthodoxe kerk verborgen was? Zoals ik het begreep lag dat in het feit dat aanhangers van het orthodox Christelijke geloof geen kerken mochten bouwen binnen de stadsmuren. De kerk is overigens nog steeds in dienst, en binnen klein, maar wel heel extravagant gedecoreerd.

Adres: Piața Sfatului 3

Strada Sforii

Het dunste straatje van Brașov is zo smal dat je niet je armen volledig kunt spreiden. Op het smalste punt is de straat 110 centimeter wijd, en op het breedste punt is dat 135 centimeter. Het gangetje is 80 meter lang, en stamt uit de 17e eeuw. Het werd toen gebruikt door de brandweer, zodat ze sneller bij branden konden komen, en niet helemaal om hoefden te lopen. Volgens legende is dit ook waar Vlad Dracula (ook wel Vlad de Spietser genoemd) zijn minnares Katharina tegen het lijf liep. Zij was toen 17, hij 34. Hij was toen al getrouwd en vroeg voor haar een scheiding aan (wat heel zeldzaam was in die tijd). Samen kregen ze vijf kinderen.

Adres: Strada Sforii, Brașov

Tampa Mountain

Mocht je nog een goed uitzicht zoeken over de stad, dan moet je de Tampa berg op. Je kunt in een uurtje naar boven hiken, maar je kunt ook met de kabelbaan in drie minuutjes naar boven. Hier vind je ook de “Hollywood sign” van Brașov, vanaf daar heb je het beste uitzicht. De berg is voor het grootste deel omcirkeld door Brasov, maar aan de achterzijde van de berg schijnen ook bruine beren en lynxen voor te komen.

Adres: Tâmpa, Brașov

Openingstijden kabelbaan: 09:30 – 16:00. Gesloten op maandag.

Kosten kabelbaan: 16 lei.

Stadsmuren & Catharine’s Gate

Transsylvanië is altijd een plek geweest waar veel gevechten zich afspeelden. De Saxen moesten constant de Turken & Mongolen van zich afvechten. Om de indringers buiten te houden werd er tussen 1400 en 1650 stadsmuren gebouwd. Overigens niet aan alle kanten, want de stad wordt handig geflankeerd door onder andere de Tampa berg. Om de stad binnen te komen waren er natuurlijk een aantal stadspoorten nodig. Catharina’s Gate uit 1559 is de mooiste, en de enige originele poort die overleefd heeft.

Adres Catharine’s Gate: Centrul Vechi, Brașov

Brasov_5

Zwarte Toren (Turnul Negru) en Witte Toren (Turnul Alb)

Net buiten de stadsmuren tref je de zwarte en witte torens van Brasov. Dit waren wachttorens. Allebei stammen ze uit  het einde van de 15e eeuw, en ze zijn via een korte stevige wandeling te bezoeken. De torens zijn overigens allebei wit, dus denk maar niet dat je ze aan hun kleur uit elkaar kunt houden. De turnul Alb is overigens wel de grotere van de twee. De zwarte toren dankt overigens zijn naam ook aan een brand (uit 1649) die de toren zwart blakerde. Bij de torens heb je wel een leuk uitzicht over de stad.

Adres: Prund-Schei & Calea Poienii

Brasov_14

Walking Tour

De leukste  manier om een nieuwe stad te ontdekken vind ik altijd met een free walking tour. Die worden in Brașov gegeven door Walkabout Tours. De tour vertrekt elke dag om 10.30 en 18.00 uur vanaf Council Square, en brengt je langs alle bovengenoemde plekjes. De tour duurt zo’n 2 tot 2.5 uur, en ik zou je aanraden een paraplu mee te nemen voor het geval dat het regent (dat deed het bij ons en dat was echt een stuk minder leuk). Hoewel de tour gratis is, wordt het wel op prijs gesteld een fooi te geven. Ik geef zelf altijd ongeveer €2 per persoon per uur te geven (dus zo’n €5 voor een tour van 2.5 uur), maar je kunt natuurlijk ook besluiten minder te geven.

Brasov_9
Brasov_18

Eten in Brașov

Gratar Urban: Als je écht lekkere burgers zoekt, dan moet je naar Gratar Urban. Súper goed, en daarnaast is de eigenaresse ook echt heel lief. We waren met zijn tweetjes nog geen twintig euro kwijt. Adres: Strada Michael Weiss 11

L’etage: In de winkelstraat van Brașov vind je een jazz café genaamd L’Etage. Wij houden altijd wel van  live jazzmuziek, maar ik denk dat we te vroeg op de avond waren voor de livemuziek. Heb hier wel een  lekkere pasta en cocktails op, trouwens. Inclusief cocktails waren we met zijn tweetjes nog geen 25 euro kwijt. Adres: Strada Republicii 50

Brasov_25

Hotels in Brașov

Zelf verbleef ik in Hotel Apollonia in Brasov, wat op zich een prima hotel was. Gewoon comfortabele kamers, een prima ontbijt, en niet zo ver lopen naar het centrum. Op zich aan te raden als je een budget hotel wilt. Ik heb er geen foto’s van gemaakt, want het was nou ook weer niet zó mooi, haha.

Vind hier je hotel in Brasov!

Heb jij nog leuke tips voor Brașov?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter