;

Budget Bucketlist: Hoe doe je Antarctica goedkoop?

door Explorista

Welkom bij een nieuwe rubriek! In Budget Bucketlist behandel ik iedere maand een locatie die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat, maar waarvan gedacht wordt dat een nier verkopen de enige manier is om er te komen. Ik zoek uit hoeveel een locatie daadwerkelijk kost, en hoe je het op een manier kunt aanpakken dat je de reis van je dromen maakt, met alle organen in tact. Dit keer: Antarctica!

Vliegtickets Antarctica & boottocht Antarctica

De meeste trips naar Antarctica vertrekken vanaf Ushuaia in Argentinië, de meest zuidelijke stad ter wereld. Een normaal ticket naar Buenos Aires kost zo’n 700/800 euro, maar ik zie wel eens aanbiedingen voor 300/400 euro. Argentinië is een locatie waarop een matig aantal goedkope deals zijn. Niet heel veel, maar ook niet weinig. Ik denk dat ik elk kwartaal wel een goede deal zie, dus het is een kwestie van je ogen open houden. Grijp je kans zodra je er eentje ziet, maar zorg wel dat je tussen november en maart reist, omdat dat de beste tijden zijn voor een bezoekje aan Antarctica.

Maar dan… dan ben je in Buenos Aires, en moet je nog naar Antarctica. Je kunt voor zo’n 200/300 euro retour vliegen naar Ushuaia, een plek waar verder weinig te beleven is, maar vanwaar bijna alle excursies plaatsvinden. De bus is ook een optie, maar niet als je maar kort de tijd hebt. Er is geen rechtstreekse verbinding, maar via één overstap in Rio Gallegos kun je vanuit Buenos Aires in 40 uur Ushuaia bereiken. Persoonlijk zou ik dat niet doen; ik trek nachtbussen niet en vind het zonde van mijn tijd. Bovendien is het ook niet echt veel goedkoper, ofzo.

Als je langer de tijd hebt kun je natuurlijk ook onderweg uitstappen en verschillende steden en dorpen bezoeken. Ik ga voor de berekening van een trip van twee weken naar Antarctica, waarbij je alleen vliegtuigen gebruikt om je in Argentinië te verplaatsen.

Marie_Byrd_Land

En dan de boot naar Antarctica. Je kunt natuurlijk een cruiseschip nemen, maar hoewel die er langs varen, mag je niet van boord op het continent, wat een beetje zonde is. En echt budgetvriendelijk is zo’n cruise ook niet. Je kunt dus beter met een lokale boot met zo’n 100 passagiers gaan. Lokale agencies bieden vaak pakketten aan voor zo’n 8 tot 12 dagen. Er wordt aangeraden om ter plekke binnen te lopen bij reisbureaus en rond te vragen, waarmee je jezelf makkelijk een paar duizend euro bespaart ten opzichte van van te voren boeken. Er vertrekken namelijk dagelijks boten naar Antarctica, en om de boten te vullen zullen ze goede deals hebben voor last minute beslissers (denk: 1.500 euro in plaats van 5.000), vooral aan het eind van het seizoen. Als je deze aanpak besluit te kiezen, zou ik wel een dag of twee, drie extra rekenen, just to be sure.

Kosten overnachting Antarctica:

Je slaapt op de boot, wat inbegrepen is bij de reis. Sommige reisbureaus maken het mogelijk een nachtje te slapen op Antarctica, in een slaapzak. Dit kost natuurlijk wel extra.

Eten Antarctica:

Eten doe je ook op de boot. De prijs die je betaalt voor een trip is inclusief overnachtingen en 3x per dag eten.

Kosten excursie Antarctica:

Tijdens je tour ga je zo’n één of twee keer per dag voor een korte tijd naar Antarctica zelf voor een excursie. Maar je kunt ook andere gave dingen doen, zoals er kamperen, of kayaken! Hoe fantastisch is dat laatste? Van wat ik heb begrepen, echter, is dat meestal onderdeel van een (dure) cruise. Dat kost je rustig zo’n 600/700 euro extra, maar dan ga je wel meerdere keren kayakken tijdens je cruise.

2088497952_d8be77ccde_o

Het prijskaartje:

Als je alle bovenstaande adviezen opvolgt, goede deals scoort, en geen externe excursies, dan moet een trip naar Antarctica van twee weken mogelijk zijn voor zo’n €2400.

Valt die prijs je mee of tegen?

Disclaimer: In Budget Bucketlist doe ik veel research online naar de prijzen van de betreffende locatie, via fora, blogposts, artikelen en vergelijkingssites. Het kan echter zijn dat de prijzen afwijken van de realiteit. Ik ben er zelf niet geweest, en deel dus slechts mijn bevindingen online.

Bron foto’s:
“Fryxellsee Opt” by Joe Mastroianni, National Science Foundation – From Antarctic Photo Library: LAKEFRYXELL.JPG. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fryxellsee_Opt.jpg#mediaviewer/File:Fryxellsee_Opt.jpg
“Marie Byrd Land” by Michael Studinger / NASA Goddard Space Flight Center – Flickr: Marie Byrd Land. Licensed under Creative Commons Attribution 2.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marie_Byrd_Land.jpg#mediaviewer/File:Marie_Byrd_Land.jpg
Last picture by Samuel House Photography on Flickr. https://www.flickr.com/photos/housephotography/

Misschien vind je dit ook interessant

31 reacties

Stéphanie | Expeditie Aardbol 17 november, 2014 - 10:29

Wat lijkt Antartica me fantastisch, goed om te lezen hoeveel je ongeveer nodig hebt. Te veel haha! Lijkt me trouwens ook een hele leuke rubriek om te schrijven trouwens, lekker uitpluizen (zei de reisleidster in mij).

Plaats een reactie
Jildou 17 november, 2014 - 10:39

Hmm Antartica heeft me nooit echt getrokken. De foto’s zijn overigens wel prachtig, maar dan zie ik liever een ander stukje van de wereld voor dat geld. Australië en Nieuw Zeeland bijvoorbeeld of een deel van India.
Hele leuke nieuwe rubriek overigens! Ik ben benieuwd naar de andere bestemmingen die je voor ons in petto hebt :)

Plaats een reactie
Ester 17 november, 2014 - 10:48

Ja, leuke nieuwe rubriek! Ik moet wel zeggen dat ik nu niet zo snel naar Antartica zou gaan, vooral prijstechnisch gezien. (Afgezien van het feit dat ik deze prijs wel ongeveer verwacht had). Staat deze bestemming bij jou wel op de planning?

Plaats een reactie
Petra 17 november, 2014 - 10:56

Leuke rubriek! En €2400 valt mij nog best mee, ik had het veel duurder verwacht! Maar dat is het natuurlijk ook als je jouw adviezen niet opvolgt ;) Antartica zou ik wel nog een keer heen willen, dat lijkt me geweldig!

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2014 - 12:32

Dankjewel, blij om te horen! Zeker niet goedkoop… Maarja: exclusieve locatie he!

Plaats een reactie
Rosanne 17 november, 2014 - 11:17

Dan zou ik het in combinatie doen met bijvoorbeeld twee weken Argentinië, in de zin van ‘als je er dan toch bent’. Maar dan moet je wel extra tijd en nog meer geld paraat hebben natuurlijk. Lijkt me overigens prachtig, maar inderdaad: er zit een prijskaartje aan…

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2014 - 12:31

Ik zou het zelf ook combineren! Maar Antartica is voor veel mensen een droom dus vandaar dat ik het apart behandel :)!!

Plaats een reactie
Maire 17 november, 2014 - 11:22

Aan de ene kant valt het me mee, omdat ik had verwacht dat het nog veel duurder zou zijn. Aan de andere kant, 2400 euro… En dat x2 als je met z’n tweetjes gaat. Daar kun je ook een dikke 2 maanden voor backpacken in goedkopere continenten… Maar het lijkt me wel ontzettend tof! Misschien iets voor ‘later’.

Plaats een reactie
Wesley 17 november, 2014 - 11:49

2400 is sowieso lager dan mijn eigen internetgezoek had opgeleverd dus dat zeer positief! Antarctica is voor mij sowieso nog een must-see destination! Maar als echt budget alternatief is the Arctic nog veel dichter binnen handbereik: Retourtje Amsterdam – Oslo – Longyearbyen op Spitsbergen kan al voor 300-350 euro, overnachten daar voor 20 euro per nacht als je je eigen tent meeneemt, en dagexcursies op zee naar gletsjers met zicht op walvissen, of een dag hiken en kayakken doe je ‘al’ voor 80 tot 170 euro.

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2014 - 12:31

Ik kan altijd op je rekenen! Goede tips!!!

Plaats een reactie
Lisan 17 november, 2014 - 12:58

Zou er graag heen willen ooit!

Plaats een reactie
Rianne 17 november, 2014 - 13:42

Antartica staat niet echt op m’n bucketlist, al lijkt het me echt prachtig! € 2400 is best veel geld, maar ja dan ga je ook naar Antartica, echt goedkoop zal dat natuurlijk nooit worden! Al had ik het nog wel wat duurder verwacht trouwens!

Plaats een reactie
Karin | la vie de Karin 17 november, 2014 - 17:56

Wat een gaaf topic! Je hebt ook helemaal gelijk deze bestemming staat bij mij ook hoog op de lijst. Toch maar eens over nadenken zo!

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 00:02

Wat een leuk compliment!! Dankjewel!

Plaats een reactie
Annika 17 november, 2014 - 18:13

Leuke rubriek! Wist je dat de bus van Buenos Aires naar Ushuaia in de meeste gevallen ook duurder is dan het vliegtuig? Nog een reden om gewoon te kijken voor een vlucht ;) En het scheel ook als je buiten de laatste twee weken van december en de eerst twee weken van januari gaat. In die periode hebben ze in Argentinië en omliggende landen vakantie en kan de prijs veel hoger uitvallen. (vervoer in ieder geval, trip naar Antarctica weet ik niet zeker…)

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 00:02

Goede tip! Thanks :-D

Plaats een reactie
Tikva - Gezin op Reis 17 november, 2014 - 21:08

Ik ga zelf liever voor zonnige bestemmingen maar voor Antartica zou ik zeker een uitzondering maken. Ik vind je nieuwe rubriek erg leuk!. Ik ben wel benieuwd waar je die goedkope lastminutes hebt gevonden? Ik kwam zelf tijdens mijn eigen onderzoek uit op rond de 4000 dollar (wat al veel goedkoper is dan de 8000-10000 dollar wat het meestal kost). Met 2400 euro wordt het veel haalbaarder zeker als je toch in de regio bent.

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 00:03

Dankjewel voor je complimentje! Ik heb ze voorbij zien komen op websites als Ticketspy.nl en Weflycheap.nl. Ze komen niet veel voor, maar bestaan wel degelijk. Kwestie van geluk en op het juiste moment toeslaan denk ik :)

Plaats een reactie
Sharon 18 november, 2014 - 23:33

Hi leuke rubriek! Ik vroeg me alleen af of het niet AntarCtica is. Met C dus. Groetjes!

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 23:57

Jeetje. Weet je dat ik zoveel artikelen heb gelezen hiervoor en dat me dat dus helemaal niet opgevallen is? Wat erg! Dankjewel!!

Plaats een reactie
Sharon 19 november, 2014 - 17:00

Hihi, geeft niet kan de beste overkomen! Graag gedaan!

Plaats een reactie
TravelersMagazine.nl 24 november, 2014 - 16:41

Cool inderdaad! Alleen Ushuaia is al de moeite waard hoor, maar als je nog wat geld over hebt dan moet je echt verder afzakken naar het zuiden met een cruise of expeditie zoals je al schrijft!

Plaats een reactie
Explorista 24 november, 2014 - 17:21

Ik heb je link verwijderd, aangezien het niet de bedoeling is hier je reizen te gaan lopen verkopen. Verder bedankt voor je comment!

Plaats een reactie
TravelersMagazine.nl 25 november, 2014 - 10:49

Hey Milou, we dachten juist je lezers van dienst te zijn met de extra informatie. Maar we begrijpen je censuur en het feit dat je alleen betaalde links toe staat, of in ruil voor een gratis reis! We blijven je volgen want we vinden je site erg leuk hoor!

Plaats een reactie
Explorista 25 november, 2014 - 11:03

De link staat nog steeds onder jullie naam, dus als ze meer info willen kunnen ze op je naam klikken en komen ze alsnog bij het artikel! In het algemeen sta ik losse links in de comments niet toe, tenzij het echt relevant en niet commercieel is :). Dankjewel voor je complimentje!

Plaats een reactie
TravelersMagazine.nl 25 november, 2014 - 12:27

Helemaal duidelijk! Dankjewel! :)

Plaats een reactie
Heidi 27 november, 2014 - 16:18

Ik was er in 2006. Samen met Buenos Aires en Vuurland lag ik toch aan de prijs van een kleine auto. En ik had echt maandenlang alle prijzen bekeken en vergeleken. Dus ik vrees dat 2400 niet echt realistisch is. Anders zou ik zo opnieuw boeken :)

Plaats een reactie
Explorista 27 november, 2014 - 17:00

Tja.. ik heb het niet zelf gedaan… maar alle informatie komt wel van mensen die het zelf hebben gedaan of deals die ik gezien heb. Toegegeven: je moet heeeel goed opletten!

Plaats een reactie
Meilans 30 januari, 2015 - 08:29

Ooowww, wil ik zo graag doen!

Plaats een reactie
Yvonne 22 september, 2016 - 17:54

Is er iemand die ervaring heeft met zelf de boot regelen naar antartica op Ushuaia.
Hoe groot de kans is dat je nog mee kunt bijvoorbeeld??

Plaats een reactie
Kim 7 april, 2017 - 15:31

We hebben wekenlang in Ushuaia gebivakkeerd (aan het eind van het seizoen, in het nationaal park) en echt: als je 11 dagen op cruise wilt ga je nooit minder dan 4500 euro per persoon betalen. Reken hier nog een fiks bedrag aan fooien en expeditiekleding + eventuele bijkomende excursies bij. De tijden waarin ze lastminute mensen meenamen voor een habbekrats zijn long gone. De kans dat je lastminute nog meekunt is vrij groot, maar reken dus wel op bovenstaand bedrag. Korter dan 11 dagen zal ik niet aanraden, omdat de heftige bootreis al meerdere dagen in beslag neemt.

Daarbij: bedenk goed wat voor impact het heeft dat Antarctica steeds drukker bezocht wordt de laatste jaren. We kunnen wel van alles willen, maar misschien moeten we sommige delen van de aarde ook gewoon eens met rust laten..

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.