Tips Córdoba: 7 bezienswaardigheden voor je stedentrip

door Explorista

Mocht je een extra dag overhebben tijdens je Sevilla stedentrip, of een rondreis maken door Andalusië, dan mag je Córdoba echt niet overslaan. Veel te veel mensen doen dat wel, terwijl het dus echt een pareltje is! Het minder bekende zusje van Sevilla is een bezoekje waard vanwege de prachtige architectuur en het gezellige stadscentrum. Check hier mijn tips voor een dagje Córdoba: de mooiste bezienswaardigheden en hotels!

Waar ligt Córdoba?

Córdoba is de derde grootste stad van Andalusië. Het ligt ruwweg in het midden van de gelijknamige provincie, op anderhalf uur rijden van Sevilla, twee uur van Malaga en twee uur en een kwartier van Granada. Het is de warmste stad van Europa, waar de temperatuur elk jaar weer boven de 35 graden uitkomt.

Córdoba heeft geen commercieel vliegveld, dus vliegen doe je het beste op Sevilla of Malaga.

Geschiedenis Córdoba

Hoewel je het nu misschien moeilijk voor kunt stellen, was Córdoba in de tiende eeuw de tweede grootste stad TER WERELD. Het was eeuwenlang één van de belangrijkste steden, als hoofdstad van het emiraat & kalifaat Córdoba. Maar eerst gaan we verder terug in de tijd.

Córdoba is enorm oud, al in de bronstijd was het bewoond door volken die er kopen en zilver dolven. De Romeinen veroverden de stad in 206 voor Christus. Al sinds de tijd van Julius Caesar is de stad hoofdstad van rijken en regio’s geweest. Onder Romeinse invloed groeide de stad flink, en had het zelfs in het jaar 300 meer belangrijke gebouwen dan Rome. Rond dat jaartal werd de stad Christelijk, en had het zijn eigen bisschop.

Na de val van het West-Romeinse Rijk werd de provincie bezet door Vandalen (waar de naam Vandalucia vandaan kwam), en wat Cordoba voornamelijk zelfstandig. In 550 was het klaar met dat feest, en werd de stad veroverd door de Byzantijnen en daarna de Visigoten. De Katholieke bevolking had grote moeite met de nieuwe Visigotische koning, omdat hij niet Katholiek was. Deze onrust leidde tot de groei van Sevilla.

Vanaf 711 kwam Cordoba in handen van de Moren, en werd het de hoofdstad van het Emiraat van Cordoba, een onafhankelijke staat die vrijwel over heel Spanje regeerde. Onder het nog machtigere Kalifaat van Cordoba groeide de stad uit tot de grootste stad ter wereld. In 10031 werden er tijdens een pogrom duizenden joden vermoord.

Na het einde van het Moorse rijk, kwam Cordoba in handen van de katholieke koning Ferdinand III, in 1236. Hij zette meteen alle Moren buiten. Tot ver in de zeventiende eeuw bleef de stad belangrijk, en veel belangrijke gebouwen stammen óf uit de Moorse, óf uit de Katholieke periode.

Daarna werd de stad geplaagd door epidemieën, extreme droogte en slecht stadsbestuur wat zorgde voor dalende inwonersaantallen. Pas sinds de val van de dictatuur van Francisco Franco in de jaren 70 trok de economie weer aan.


Bezienswaardigheden in Córdoba

Córdoba is een stad met een klein, compact centrum, waardoor je overal makkelijk naartoe loopt, en het je niet zoveel tijd kost om alles te bewonderen wat de stad te bieden heeft. Het is daarom – en vanwege zijn ligging- perfect voor een dagtripje vanuit Sevilla, maar je kunt er ook makkelijk een nachtje blijven slapen en genieten van de sfeer die het stadje met zich meebrengt.

Mezquita

Hét hoogtepunt van Córdoba is Mezquita, de kathedraal van de stad. Van de buitenkant lijkt het nog het meest op een Arabisch kasteel, en die vergelijking is niet zo gek. Het was namelijk van oorsprong een moskee, en dat is ook wat de naam betekent! De moskee stamt uit 711, en werd gebouwd op de plek waar ooit al een kerk stond. Door de eeuwen heen werd de moskee uitgebreid, tot het de grootste moskee van Europa was. Het was zelfs na Mekka de grootste moskee ter wereld in die periode.

Toen de Christenen in 1236 aan de macht kwamen, werd de moskee als kathedraal van het bisdom van Córdoba gebruikt. Inmiddels hangt het gebouw vol met Christelijke kunst. Sinds 2000 voeren moslims actie om te mogen bidden in de kerk, wat tot nu toe elke keer is afgewezen door de Spaanse kerk en zelfs het Vaticaan.

Cordoba14
Cordoba10

Ik vond het gebouw echt sprookjesachtig, met de mooie kleurrijke bogen, en de uitgestrekte layout, waardoor je door de kerk kunt dwalen. Ook het binnenplein is erg mooi. De groene bomen en de fonteinen, geven het geheel een Middeleeuwse aanblik. Mijn favoriete onderdeel waren echter de rijk versierde deuren. Ik voelde me daardoor echt even alsof ik in het Midden-Oosten was in plaats van in Spanje! Bezoeken kan tussen 10.00 en 19.00 en kost €10 per persoon.

Tour: Mocht je Mezquita met een gids willen bezoeken om meer te leren over de geschiedenis en culturele relevantie van het gebouw, dan kun je onderstaande tour boeken. Je wordt één uur lang rondgeleid en leert alle ins en outs over het gebouw. De prijs is inclusief entreeprijs voor de moskee-kathedraal.

button_controleer-prijzen-beschikbaarheid

Romeinse brug & Calahorra & Puerta del Puente

Één van de eyecatchers in Córdoba is de romeinse brug, die oorspronkelijk al stamt uit de eerste eeuw voor Christus. Hij is sindsdien natuurlijk vaak herbouwd en versterkt, maar het huidige design stamt uit de achtste eeuw. De brug verbindt het centrum met de andere zijde van de Guadalquivir-rivier. Waarschijnlijk liep de weg tussen Rome en Cádiz over deze brug.

Aan de noord en zuidzijde van de brug tref je de Calahorra toren en de Puerto del Puente, een bouwwerk dat dienst doet als poort met Romeins-geïnspireerde zuilen. Deze toren en poort stammen echter pas uit de middeleeuwen. Sinds de 17e eeuw vind je op het midden van de brug een beeld van sint Raphaël.

Cordoba21
Cordoba22
Cordoba26

Alcazar de los Reyes Christianes

Dit is het belangrijkste kasteel van Córdoba, en was ooit de residentie van koningin Isabella I van Castille en haar man Ferdinand II van Aragon. Het paleis stamt uit 1328 en werd gebouwd door Alfonso IX van Castille.

Het gebouw is vrij sober van ontwerp, en heeft vooral een politiek en militair doel gediend. Het is dus bij lange na niet zo interessant als de Alcazar van Sevilla, maar toch een bezoekje waard. Vanaf de toren en de stadsmuren heb je bovendien uitzicht over het stadscentrum.

De tuinen van het kasteel vond ik het mooiste onderdeel. Deze zijn weelderig, met Moorse invloeden en spreken tot de verbeelding. Het groen van de bomen werd alleen onderbroken door de feloranje kleur van sinaasappels en citroenen die hier in de bomen groeien. Afkoelen kan door lekker bij de fontein te zitten. Als je het kasteel bezoekt, ga dan vooral voor het uitzicht en de prachtige tuinen.

Het kasteel bezoeken kan op weekdagen (maandag dicht) tussen 08.30 en 20.45, en op zaterdag tussen 8.30 en 16.30. Op zondag ben je alleen tussen 8.30 en 14.30 welkom. Het kost €4,50 per persoon.

Judería + Calleja de las Flores

De Joodse wijk van Córdoba (Judería) is één van de gezelligste delen van Córdoba. Het is het toeristische centrum en zit vol met leuke verstopte restaurantjes, toeristische winkeltjes, en prachtige kronkelige straatjes.

Aan veel muren zul je knalblauwe potten met bloemetjes zien hangen, die fel afsteken tegen de traditionele Andalusisische witte muren. De Celleja de las Flores staat er zo om bekend, dat het er zelfs naar vernoemd is. Dit is een klein steegje dat vol hangt met bloemen.

Om eerlijk te zijn vond ik het er veel te toeristisch en helemaal niet zo mooi, maar als je toch in de buurt bent kun je een bezoekje natuurlijk niet overslaan. Struin gewoon een beetje door Judería en je komt vanzelf mooiere straatjes met bloemen tegen!

Hotels in Córdoba

apartamentos-casa-del-aceite_14769789081

La Casa Del Aceite, bron foto.

€ – Als je wilt verblijven in een tropisch paradijsje dat gedecoreerd is met prachtige bloemen en planten, dan is Pension Agustina een aanrader. Voor zo’n drie tientjes krijg je er al een kamer met gedeelde badkamer, en je verblijft ook nog eens in het centrum. Check hier de meest recente prijzen.

€€ – Comfortabele kamers, in een hotel met een weelderige binnentuin en een smakelijk restaurant? Kijk dan eens naar Casa de Los Azulejos. Het ligt bovendien vlak naast de Romeinse tempel. Check hier de meest recente prijzen.

€€€ – Voor ultieme luxe moet je zijn bij La Casa del Aceite, op zo’n vijf minuutjes wandelen van het Joodse kwartier. Je hebt dan beschikking over je eigen appartement, met keuken en wifi, en een prachtige binnentuin. Check hier de meest recente prijzen.

Ben jij wel eens op dagtrip naar Córdoba geweest?

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Denise 3 augustus, 2017 - 11:25

Jaaaaaa, helemaal mee eens! De Mezquita is zó mooi. Het is voor mij alweer lang geleden dat ik er was, maar ik weet nog dat ik echt hardop ‘Oh!’ zei toen ik binnenkwam. In werkelijkheid is het nog mooier dan op de foto’s (terwijl je trouwens mooie foto’s hebt geplaatst).
Ook de Joodse wijk is leuk inderdaad.
Ik verbleef destijds met een vriendin in een zelf -aan onze rugzakken meegenomen- koepeltentje op een supersimpele stadscamping (die raad ik niemand aan), maar Cordoba zelf móet je ontdekken inderdaad. Ik heb er nog nooit over geblogd (de lijst met mooie plekken waar ik nog over wil schrijven is oneindig), maar zoals je ziet ben ik fan. ;-)

Plaats een reactie
Explorista 3 augustus, 2017 - 13:46

Jaaa, wat een leuke reactie en wat grappig dat jullie op die stadscamping stonden, kan me dat al helemaal voorstellen. Met de hitte die er was toen wij er waren moet ik trouwens niet aan een camping denken :P. Je zweet je tent uit. Mooi is Cordoba he?

Plaats een reactie
Carola 3 augustus, 2017 - 17:56

Aah, ik heb een half jaar in Córdoba gewoond :) Altijd leuk om er weer iets over te zien! De Joodse Wijk vond ik persoonlijk juist helemaal niet toeristisch of eigenlijk is maar een klein deel op toeristen gericht (de kant van de Mezquita). Je kunt er in ieder geval met gemak verdwalen en echt totaal geen toerist (of iemand anders) tegenkomen :)

Plaats een reactie
Explorista 4 augustus, 2017 - 16:41

Misschien heb ik inderdaad alleen het toeristische deel gezien! Dankjewel voor je toevoeging :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter