; De meest nutteloze dingen die ik meenam op wereldreis in mijn backpack

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

Inpaklijst1 - De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

In september ging ik voor het eerst met met een backpack op reis. We gingen negen weken weg, het langste aantal dat ik ooit aan één stuk op reis ben geweest. En naar Azië, waar ik afgezien van een ruime week in Indonesië ook nog nooit geweest was. Een hoop eerste keren dus, en hoewel ik veel ervaring heb met het inpakken van kleren (dat doe ik gemiddeld zo’n twintig keer per jaar), was het nog maar de vraag hoeveel van mijn spullen daadwerkelijk gebruikt zouden worden. Nu ik thuis ben, heb ik mijn rugzak weer uitgepakt, om hem in januari weer mee te nemen op reis. Ik heb er meteen een heel aantal spullen uitgegooid die ik niet nog een keer mee zal nemen. Kijk je mee? Dit waren de meest nutteloze dingen die ik meenam op wereldreis. 

* Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit geldt voor Azië. Ik heb gemerkt dat reizen in Azië best anders is dan bijvoorbeeld in Europa, qua wat ik draag en wat niet, dus hopelijk heb je hier iets aan als je zelf een backpackreis voorbereidt naar Azië.

 

Inpaklijst9 - De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

1: Nette schoenen

Ik had in totaal vier paar schoenen bij. Twee paar sandaaltjes, een paar gympen en deze zwarte flatjes. Onder het mom van: als ik een keer chiquer uit eten wil. Maar ze zitten wel een beetje krap. En uiteindelijk heb ik ze in negen weken exact NUL keer gedragen. Kun je nagaan. Deze gaan niet meer mee. Mijn gympen droeg ik tijdens wandelingen (ook niet vaak, maar wel noodzakelijk). En verder droeg ik eigenlijk bijna alleen maar mijn teenslippers en sandaaltjes, lekker makkelijk. In Azië is het codewoord: gemakkelijk. Het is te warm en zweterig voor alles wat niet valt onder de term gemakkelijk.

Inpaklijst11 - De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

2: Fotografie spullen

Ik had van te voren allemaal beelden van hoe we keimooie foto’s gingen maken, en ik enthousiast met mijn statief en lenzen aan de slag zou gaan. Nou: nee dus. Ik heb twee lezen, en de ene gebruik ik eigenlijk alleen als ik foto’s maak van hotelinterieurs, laat staan dat ik daadwerkelijk moeilijk ga doen met fotografiespul. Ik ben toch al heel blij met de foto’s die ik maak, dus ik heb ook niet echt het idee dat ik veel mis, behalve dat die stomme gorillapod ALTIJD in de weg zat in mijn tas. Ook mijn vlog-camera neem ik niet meer mee. Ik heb gewoon de energie niet om te vloggen, ik vind het helemaal niet zo leuk om te doen. De volgende keer neem ik dus lekker alleen mijn camera’s, lezen, opladers en sim-kaartjes mee. Wel zo makkelijk.

Inpaklijst12 - De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

3: Make-up

Ook weer zoiets. Ik heb van mezelf geleerd dat ik me beter voel als ik lekker wat make-up op doe. Dan kijk ik in de spiegel en denk ik: nou, dat is helemaal niet zo slecht. (En zonder make-up denk ik: oef, vogelverschrikker). Maar in Azië zijn de keren dat ik make-up heb gedragen echt op één hand te tellen geweest. Daarnaast namen mijn make-up remover doekjes ook best nog wel wat ruimte in. De meeste dagen in Azië droeg ik gewoon helemaal geen make-up, want dat is toch nutteloos met zulk warm en zweterig weer. Misschien neem ik de volgende keer alleen wat kleine basics mee. Doordat ik lekker mijn droom aan het waarmaken was, zag ik er van mezelf toch al gezond en stralend uit.

Dit makeuptasje (van de H&M) is trouwens wel echt perfect. Er zit een klein voorvakje op, en daar stop ik wat goedkope sieraadjes in. In het hoofdvak zit mijn make-up. Dus wat dat betreft was het wel een heel handig tasje, die zeker nog vaker mee gaat op reis.

Inpaklijst13 - De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

4: Mijn grote toilettas

Tsja, ik ben echt verlíéfd op deze prachtige toilettas van de H&M. Ik vind hem zo mooi. Maar hij is ook wel érg groot. Grappig genoeg heb ik er in rond zitten kijken of ik echt nutteloze dingen heb meegenomen, maar nee: de meeste dingen heb ik wel echt gebruikt in deze tas. Hij neemt alleen zóveel ruimte in. Dat is niet zo erg in een koffer, maar in een rugzak heb je dan dus meteen geen ruimte meer haha. Misschien dat ik in het vervolg een kleinere meeneem, en een aantal van de grotere flessen overgiet in van die handige reisflesjes.

Inpaklijst20 - De meest nutteloze dingen die ik meenam naar Azië in mijn backpack

5: Spijkerjasje

Qua kleding dacht ik dat ik slim had ingepakt. Maar ik ben eigenlijk alleen maar gewend om Europa en Amerika te reizen. Ik ben het helemaal niet zo gewend om kleding in te pakken voor Azië en dat klimaat. En dus maakte ik zelfs met mijn conservatieve inpakstrategiëen nog wel fouten. Spijkerbroek? Niet aangehad. Lange zwarte legging? Ook niet. Een wit jurkje? Wordt te snel vies. Een vrolijk kort jurkje? Daarin voel ik me in conservatievere samenlevingen niet prettig (ook al zou het best geaccepteerd worden). Ik heb geleerd dat ik eigenlijk maar drie soorten kleding draag in Azië: baggy broeken met t-shirts, maxi-jurken of zomerjurkjes die niet te bloot zijn (dus geen cleavage en niet te kort). Mijn trui is echter wel van pas gekomen, die heb ik een paar keer aangehad ’s avonds “thuis” op de bank en in het vliegtuig.

Het meest vervelende was dit spijkerjasje. Ik dacht dat het een mooi compromis zou zijn: als het ’s avonds kouder zou worden zou ik dit aankunnen, het is wel hip en stijlvol, maar het is ook niet te groot en zwaar. Wrong! In Azië is het nóóit koud genoeg dat je zo’n jasje aanmoet, een sjaal omslaan is wel voldoende. Daarnaast was het natuurlijk te koud toen ik weer in Nederland landde in December. Het nam alleen maar een hoop ruimte in.

Bonus:

Het meest nutteloze dat Joris meenam was trouwens een geïmpregneerde klamboe. Hij had het in zijn hoofd gehaald dat we wel in de jungle zouden slapen en dat we die dan mooi op konden zetten. Maar ik zei van te voren al dat dit luxepaardje in die eventuele jungle alleen maar in een hotel zou slapen waar ze van zichzelf al klamboe’s zouden hebben. No way dat ik in een of ander hutje tussen de tarantula’s ga liggen. HA. En wie had er gelijk denk je? Juist. Ik. Nul keer gebruikt. Op de plekken waar het nodig was, hing gewoon een klamboe. Op de meeste plekken was een klamboe niet eens nodig.

Dat was het dan, mijn lijstje van de meest nutteloze dingen die ik meenam op backpackreis naar Azië. Ik hoop dat je iets van mijn lessen geleerd hebt. Volgende keer deel ik de meest núttige dingen die ik meenam op backpack trip naar Azië.

Wat was het meest nutteloze dat jij meenam in je backpack?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Haha, herkenbaar! Die klamboe heb ik de eerste keer ook meegesjouwd en echt nóóit gebruikt. En elke keer neem ik weer leuke maar niet praktische kleding en make-up mee naar Azië om gewoon in een slobberbroek met shirtje en zonder make-up te eindigen vanwege het plakkerige weer. En de volgende keer doe ik dat waarschijnlijk weer. Sommige dingen leer je nooit ????.

  | Reageer op deze reactie
 2. Nikki

  Zeer herkenbaar! Ik had van te voren al veel geloosd toen we naar Vietnam gingen (geen sieraden mee, slechts 2 paar schoenen), maar uiteindelijk toch wat dingen te veel: een extra broek, een leuk jurkje en dikke sokken (ha!). Moet trouwens wel zeggen dat het nog redelijk fris in Vietnam was (lees 17 graden en in de bergen nog veel kouder), dus het is niet overal in Azië zweten ;).

  | Reageer op deze reactie
  1. Daar heb je wel gelijk in. De plekken waar ik geweest was, heb ik het niet gebruikt haha. Ik vind dat je het nog wel knap hebt gedaan eigenlijk, slechts 1 broek, 1 jurk en 1 paar sokken teveel ;-)!

   | Reageer op deze reactie
 3. Bij mij viel het wel mee! Ik heb alles gebruikt. Ik had wel minder kleding mee kunnen nemen. Een tip voor minder toiletspullen: shampoobars. Die heb je van zeep, shampoo en conditioner. Bijv. van Lush. Gaan superlang mee en nemen veel minder plek in beslag. Die reisflesjes gaan met lang reizen wel snel op.. en ook duurzaam die bars, je hebt geen afval. Ik deed ze in zo’n doorzichtig zakje dat hetsluitbaar is, maar je kan ook bakjes erbij kopen. Voordeel van het zakje is dat de bar steeds wat kleiner gaat worden met gebruik en dus minder plek in beslag neemt :)

  | Reageer op deze reactie
 4. Sandy

  Herkenbaar. Afgelopen november 3 weken door Cambodja getrokken met VEEL te VEEL kleding. Gelukkig wel een hoop spullen achter gelaten bij de bevolking. En in Azië kun je vaak overal voor een paar cent je was laten doen. Over 2 maanden ga ik een nieuwe poging doen om zo weinig mogelijk in te pakken. Dit keer voor Vietnam. Dit keer onder het motto; wat ik vergeet koop ik daar wel. Kleding etc kost geen druk daar en de bonte flodder broeken en shirts die ze daar verkopen blijven leuk..

  | Reageer op deze reactie
 5. Handige tips! Ik ga dit jaar voor het eerst backpacken en ik maak me misschien nog wel het meest druk over wat ik allemaal moet meenemen. Dat wordt nog wat haha! Ik vroeg me inderdaad af of ik ook ‘leuke’ kleding voor een keer chiquer uiteten moet meenemen.. Ik denk dat ik dat maar heel beperkt ga houden!

  | Reageer op deze reactie
  1. Haha ja zeker weten! Neem gewoon een leuk lekker zittend jurkje mee en een paar sandaaltjes waar je lekker op kunt lopen, dat is chique zat. Ik neem aan dat je niet naar een sterrenrestaurant gaat haha.

   | Reageer op deze reactie
 6. leuk artikel. heel herkenbaar ook.
  make up is idd niet erg handig in een klimaat waar je veel zweet hahaha :)

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring