De voor- en nadelen van Digital Nomad zijn: het beste of slechtste van twee werelden?

door Explorista

Ruim twee maanden ben ik nu fulltime digital nomad. Zonder eigen huis en vaste lasten, fulltime op reis, online geld verdienen zolang ik wifi heb. Dat laatste was niets nieuws voor mij: ik had al 5,5 jaar een eigen bedrijf voordat ik aan dit avontuur begon. En ik noemde mezelf eigenlijk al een tijdje parttime digital nomad, omdat ik regelmatig reisde en dan gewoon mijn werk meenam. Ik was al jarenlang locatie onafhankelijk, wat betekent dat je overal kunt werken (ongeacht je locatie), maar sinds ik ook echt fulltime digital nomad ben zijn er toch best een aantal dingen veranderd die je niet ervaart als je nog je eigen huis hebt. Daarom vond ik het wel eens interessant om een artikel te schrijven over de voor- en nadelen van digital nomad zijn.

Een bestaan als digital nomad lijkt namelijk helemaal fantastisch, maar er zitten ook zeker wat mindere puntjes aan. Is het eigenlijk wel het beste van beiden werelden (werken en reizen), of juist het slechtste van beide werelden (op allebei niet kunnen focussen)? En wat wil ik voor de toekomst?

Photo 02-12-2017, 15 51 33

Even een weekendje aan het zwembad hoor…

Voordelen Digital Nomad-levensstijl:


1: Vrijheid qua locatie

De ultieme reden waarom ik natuurlijk digital nomad ben geworden is omdat ik zo fulltime kan reizen, en overal naartoe kan gaan waar ik wil (zolang er wifi is, dat wel). Hoe gaaf is het om helemaal vrij te zijn in waar je naar toe kunt? Dat is toch wel mijn favoriete ding aan de levensstijl. Er is veel afwisseling, en ik kan in principe elk land bezoeken dat ik wil, zonder dat ik na een weekend weer terug moet naar huis. Een droom die uitkomt.

2. Inspiratie

Doordat ik constant nieuwe plekken bezoek, nieuwe mensen ontmoet, nieuwe dingen eet, heb ik ook constant weer nieuwe inspiratie. Je komt uit je gebaande paden, en kijkt steeds met nieuwe ogen naar de wereld. Dat werkt goed voor mijn inspiratie. Ook het feit dat ik soms even letterlijk weg ben van social media en de vergelijkingsdrang werkt bevrijdend.

3. Productiviteit

Ik merk dat ik op reis veel productiever werk dan thuis in Nederland, omdat ik dan een goede reden heb om snel door te werken; daarna kan ik namelijk iets leuks doen zoals een tempel bezoeken, of vrienden ontmoeten. Ik moet ook wel, omdat ik dus meestal iets minder tijd heb om te werken.

IndiaInstagram9

4. Je eigen focus

Dit is meer een voordeel van het ondernemen, maar omdat sommige digital nomads to be ook nog geen ondernemer zijn, wilde ik dat wel even meenemen. Ik vind het heerlijk dat ik als eigen baas gewoon lekker kan focussen op de projecten die mij inspireren. Ik hoef geen werk aan te nemen dat ik echt niet wil doen, en kan mijn uren zo indelen dat ik bepaalde uren besteed aan werk voor mijn bedrijf, en andere uren aan mijn blogs.

5. Financiële vrijheid

Nog zo’n fijn voordeel aan ondernemen: je hebt de mogelijkheid zo veel te verdienen als je zelf wilt. Bij een baan zit je vast aan een maandelijks salaris, maar het is ergens ook wel lekker dat als je heel hard knalt, dat je daar ook voor beloond wordt, toch? Afhankelijk van waar je heen gaat, kunnen je maandelijkste lasten lager zijn dan in Nederland. Dat geeft weer extra ruimte om je geld te investeren in je bedrijf (of in een paar massages…)

6. Nieuwe mensen ontmoeten

Ik vind het altijd superleuk om nieuwe vrienden te maken, en als je reist is dat gewoon makkelijker. Thuis zit je waarschijnlijk al jaren in dezelfde vriendencirkel en kom je niet zo snel meer nieuwe mensen tegen. Op reis kom je bijna elke dag wel mensen tegen. En hoewel de vriendschappen vluchtiger zijn, is het wel leuk om over de hele wereld vrienden te hebben verzameld die je kunt opzoeken.

IndiaInstagram16

Nadelen Digital Nomad-levensstijl:

1: FOMO (fear of missing out)

Ik dacht dat digital nomad zijn eigenlijk het beste van beide werelden zou zijn: je kunt namelijk én werken, én lekker reizen in je vrije tijd. Maar als je het niet goed plant, dan heb je dus last van FOMO (fear of missing out). We hebben afgelopen periode iets te snel gereisd, waardoor ik constant het idee had dat ik óf dingen moest missen tijdens het reizen (want: te weinig tijd) óf dat ik achter ging lopen in mijn werk (want: te weinig tijd). Ik denk dat je dat gevoel wel kunt verhelpen door langzamer te reizen, maar ik vond dit wel een verrassend bijeffect.

Joris had er veel meer last van dan ik, overigens, en legde mij constant onbedoeld druk op met alle dingen die hij wilde doen in zijn enthousiasme. Ik moest hem regelmatig herinneren aan het feit dat dit een levensstijl was, niet een vakantie. Daarnaast heb je als je altijd óf werkt, óf reist, weinig ruimte meer voor andere hobby’s of gewoon even een filmpje op Netflix. Dat is wel iets wat ik wil, want ik heb dat nodig om mijn brein te ontspannen.

2. De wifi-struggle

Dit klinkt zó ontzettend verwend, maar gebrek aan snel werkend wifi is echt tergend als je op reis bent. Je hebt het gewoon nodig als je online werkt, simple as that. Op een aantal accommodaties waar wij zaten was de wifi echt dramatisch slecht, en constant weer op zoek naar een goede werkplek kan echt frustrerend zijn. Wifi is zo’n beetje het enige dat je écht nodig hebt als je zo leeft, en dan wil je dus ook gewoon dat het werkt. Niet dat je (net als ik) je telefoon achter de koelkast moet steken omdat je alleen in dat hoekje van het appartement wifi hebt die snel genoeg is om een webpagina te laden.

3. Een eigen plekje missen

Dit is waarschijnlijk echt stom hoor. Maar sinds ik geen eigen huis meer heb, ben ik ineens diehard into interieurdesign. HAHAHA. Kom, allemaal even om mij lachen. HAHA. Maar echt. Het is denk ik zo’n kwestie van dat het leuk is om te dromen van wat je niet hebt, en wat je daar allemaal mee zou kunnen doen. Ik heb in India ook mijn eerste kunstwerk gekocht, dus die wil ik natuurlijk eigenlijk ook ophangen. Daarnaast gaat dit punt natuurlijk om meer dan inrichting. Het is ook gewoon fijn om je eigen plekje te hebben, waar alleen maar jouw spullen staan, waar je zo netjes of slordig kunt zijn als je wilt. Het is bovendien écht heel vermoeiend om steeds maar weer je tas in te pakken en te verplaatsen. Daar krijg je na een tijdje echt een punthoofd van. Je krijgt niet de tijd echt ergens te settelen.

IndiaInstagram2

4. Alles kost moeite

Op reis realiseer ik me altijd pas hoe verknocht ik toch ben aan Nederland. Dat je gewoon weet hoe alles werkt, dat alles probleemloos lukt, dat je in de supermarkt precies kunt kopen wat jij lekker vindt. Als digital nomad in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië is het soms gewoon zo dat alles een struggle is. Het feit dat niemand kaart kan lezen, bijvoorbeeld. Of dat je geen wifi hebt buiten cafés en je appartement. Of dat ATM-machines je kaart niet accepteren omdat je maestro hebt. Dat je was doen een avontuur is dat uren duurt, en dat je precies moet plannen omdat je over twee dagen weer alles moet inpakken. Dat ik nog nooit een snack heb gekocht in een buitenlandse supermarkt die ik écht lekker vond. Dat niemand Engels spreekt. Dat zijn geen dingen waar ik het land om veroordeel hoor: de dingen zijn zoals ze zijn, en ik ben te gast. Maar het is gewoon zo dat alles veel meer moeite kost dan in je eigen land, en dat kan soms flink vervelend zijn.

5. Vrienden en familie missen

Dit is natuurlijk ook een nadeel. Ik ben best wel dol op mijn kleine familie in Nederland dus ik vind het altijd fijn om weer terug te zijn en ze weer te zien. Ook miste ik een groot event in Londen, waar ik normaal gesproken elk jaar heen ga, en waar al mijn vrienden waren. Dat steekt wel even op dat moment. Joris had het hier ook nog wel moeilijker mee dan ik. Het merendeel van mijn vrienden woont in het buitenland, en ik ben het gewend dat mijn sociale leven zich voor een groot deel online afspeelt. Joris vond dat een stuk moeilijker. Gelukkig is het plan dat we sowieso elke vier maanden even terugkomen voor afspraken met klanten, etc, dus dan kunnen we onze vrienden weer zien. Op dit moment zijn we even in Nederland voor de feestdagen bijvoorbeeld :-)!

6. Carrièrevraagstukken!

Dit is misschien een gek puntje. Maar ik heb dat vergelijkings-ding. En soms haal ik het mijn hoofd dat je als ondernemer als digital nomad niet serieus wordt genomen. Er zijn namelijk verrassend veel mensen die denken dat ik freelancer ben (dat ben ik niet, ik ben CEO van mijn eigen bedrijf). Dan krijg ik het idee dat je pas meetelt als je een kantoor hebt, en mensen in vaste dienst hebt (in plaats van een team van freelancers). Ik weet dat dit waarschijnlijk meer in mijn hoofd zit, dan dat het de realiteit is, maar ik denk er wel over na. Nemen potentiële klanten me wel serieus? Moet ik misschien toch niet ergens een kantoor hebben? You want what you can’t have, I guess :-).

IndiaInstagram7

De conclusie:

Al met al ben ik heel erg blij dat ik de stap gezet heb om digital nomad te worden, hoor. Ik ben sowieso een geboren ondernemer, dus dat zal niet veranderen. En het reizen vind ik fantastisch: het levert me heel veel op. Meer dan dat ik ervoor inlever. Maar in de toekomst hoop ik wel iets langzamer te reizen. Ik ben echt dol op mijn werk, dus daar wil ik gewoon voldoende tijd voor hebben. Ik wil niet een beetje geld verdienen om mijn reis te kunnen betalen, ik wil echt verder bouwen aan mijn bedrijf. Iets opzetten en uitbouwen. Aan nieuwe projecten werken. Mijn werk is een groot deel van mijn identiteit.

Uiteindelijk zie ik het wel gebeuren dat we voor een langere periode in het buitenland een appartementje zoeken om wat meer een normaal leven te hebben, en dan wat vaker echt vakanties te nemen (dat bevalt ons namelijk goed). Wat mij betreft niet in Nederland. Ik denk niet in 2018 al hoor, we hebben nog zoveel te zien. Misschien dat we wel alvast iets langzamer reizen dan afgelopen twee maanden, waarin we half India, half Thailand en heel Singapore hebben gedaan ;-).

Ik dacht aan één maand of twee maanden in één land/locatie gaan zitten om een betere werk-reisbalans te krijgen. Dat lijkt me wel wat. Gewoon lekker een maand op de Thaise Eilanden. Of drie maanden in (ik roep maar iets) Kaapstad. Ik denk dat zo’n balans ons goed zou doen. Gaan we mee experimenteren komend jaar! :-)

Wat vind jij van dit overzicht? Ben je het er een beetje mee eens?

Misschien vind je dit ook interessant

13 reacties

patrice de meyer 28 december, 2017 - 07:23

hoi is dit onderdeel van je wereldreis of blijvend? welk werk doe je? hoe zit dat met pensioenopbouw?
en dan ķets heel anders: zijn jullie al in Zuid Amerika geweest? ik wil daar namelijk alleen reizen als vrouw mr vind weinig info over of dit haalbaar is in elk land.

Plaats een reactie
Explorista 28 december, 2017 - 12:07

Hoi! Dit is een permanent ding, in ieder geval voor onbepaalde tijd. Wereldreis is meer een term die ik gebruik omdat veel mensen niet precies weten wat een digital nomad is of doet :).

Ik ben eigenaar van een multilingual content agency. Wij creëeren SEO teksten voor bedrijven in de reisbranche, in verschillende talen. Ik hou me vooral bezig met het aansturen van de teams. Daarnaast werk ik parttime voor mijn blogs, die ook geld verdienen.

Qua pensioenopbouw zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Als je in Nederland ingeschreven blijft, dan loopt dat gewoon door. Als je je uitschrijft, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Ik ben nog niet in Zuid Amerika geweest! Welk land wil je graag bezoeken? Ik ken wel een aantal vrouwen die solo door Zuid-Amerika hebben gereisd, en daar geweldige ervaringen hebben gehad :).

Plaats een reactie
Jessica 28 december, 2017 - 13:11

Goed beschreven Milou! Mensen zien inderdaad altijd alleen de leuke kanten ervan (je bent constant op vakantie, yay!) maar het is ook goed om de andere kanten te benoemen zodat mensen een realistischer beeld hebben. Een paar jaar geleden dacht ik ook YES IK KAN OVERAL NAARTOE DUS KEUZESTRESS! Inmiddels heb ik er ook voor gekozen om wat langer (in ieder geval een paar maanden) vaak in één land te zitten en dat af te wisselen met korte tripjes of daadwerkelijk een vakantie haha ;p Ben benieuwd wat jullie plannen voor het komende jaar zijn. Tot snel chica!

Plaats een reactie
Explorista 30 december, 2017 - 16:40

Dankjewel! Fijn dat je het herkenbaar vindt! Ik denk inderdaad ook dat het een beter idee is om een langere tijd op één plek te zitten :).

Plaats een reactie
Rianne 30 december, 2017 - 21:14

Heel interessant om te lezen! Ik denk dat er heel wat discipline nodig is om jezelf aan het werk te zetten, en later leuke dingen op reis te ondernemen… Ik zou dat denk ik niet hebben, dus voor zou zo’n leefstijl niet werken. Daarom extra respect dat je die stap genomen hebt, super gaaf hoor!

Plaats een reactie
Explorista 6 januari, 2018 - 14:04

Dankjewel Rianne! Het kost inderdaad soms wat doorzettingsvermogen, maar ik weet waarvoor ik het doe :)

Plaats een reactie
Marilou 7 januari, 2018 - 11:12

Leuk artikel!
Ik heb een vraagje. Wordt je gesponsord door bijvoorbeeld vliegmaatschappijen of andere reisgenootschappen waardoor je vluchten gratis zijn ?

Plaats een reactie
Sabine 11 januari, 2018 - 00:06

Leuk stukje! Ik heb ook gemerkt dat ik voorstander ben van slow travelling. Zelfs wanneer je niet werkt tijdens het reizen. Je merkt dat je een plek veel beter leert kennen en ook veel meer de mensen en gewoontes kan
waarderen.

Plaats een reactie
Explorista 11 januari, 2018 - 12:26

Ja dat is wel waar inderdaad :) Dat voorkomt ook een reis-burn out, denk ik zo!

Plaats een reactie
Simone 24 januari, 2018 - 07:16

Super interessant artikel. Ik ben dan wel geen digital nomad maar herken toch – als zelfstandig ondernemer – een hoop dingen. Gek eigenlijk want ik doe iets heel anders. Haha.. Maar ik ben de laatste tijd ook erg aan het nadenken hoe ik het een en ander anders in kan richten en dit soort artikelen zijn waardevol om de zaak eens van een andere kant te bekijken. En slow travel is the way to go denk ik. Lekker zo doorgaan zeg ik!

Plaats een reactie
Explorista 26 januari, 2018 - 06:52

Wat leuk om dit van je te horen Simone. Grappig dat we allemaal toch een beetje tegen dezelfde dingetjes aanlopen :-) Succes!

Plaats een reactie
Sheila 1 september, 2018 - 18:49

Heel leuk om te lezen. Ik begon 20 jaar geleden met backpacken en toen had je natuurlijk nauwelijks een digitale wereld. Dat is wel jammer, want met de reiservaring die ik heb en alle avonturen en mijn liefde voor schrijven, had ik zeker een leven als digital nomad kunnen opbouwen. Behalve… nou ja, hoezo internet. En wi-fi? Dat was niet eens uitgevonden. Nee, zo’n leven zat er toen niet in. Ergens best jammer. Ik had, toen ik jong was, zeker zo’n keuze als jij gemaakt hoor. En er gewoon voor gaan. Inmiddels ben ik 40 en moeder van 2. Ik vind het wel fijn om een basis te hebben (en gewoon een koopwoning) en mijn kinderen een fijne kinderopvang kan bieden, terwijl ik 3 dagen in de week werk. Ik hoef geen digital nomad te zijn in deze fase in mijn leven, maar had het wel gaaf gevonden als ik daar iets meer mee had kunnen doen. Maar je moet er ook energie in steken, natuurlijk. En dat spreekt me niet aan. Want het komt heus niet vanzelf (dat miste ik nog even in je artikel). En ik wil nu gewoon reizen en juist niet digitaal bezig zijn. Reizen is nog steeds mijn passie namelijk. Ik doe het nu gewoon met kinderen. We gaan zo 3 maanden backpacken in Nieuw Zeeland en kijk er echt naar uit. Maar ik begon met reizen in een tijd dat er überhaupt geen internet bestond en dat is me altijd bevallen. Ik ben tijdens het reizen juist heel weinig digitaal bezig om te kunnen genieten van dát moment. En dat bevalt me ook wel prima. Kan je wel minder vaak reizen dan een digital nomad (een nadeel). Maar ach, ik maak gemiddeld 2 verre reizen per jaar en dat vind ik eigenlijk ook niet slecht.

Plaats een reactie
Explorista 3 september, 2018 - 10:21

Je hebt helemaal gelijk dat het niet vanzelf komt. Ik denk dat ik dat niet meer zo registreer omdat ik al bijna zeven jaar voor mezelf werk. Ik werkte dus al voor mezelf voordat ik digital nomad werd, dus voor mij was die overstap minder groot. Ik vind het supertof hoe jij reist met kinderen. En wat een tof avontuur in Nieuw Zeeland!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter