Wandelen in El Torcal de Antequera NP

door Explorista

El Torcal de Antequera is een natuurpark in Andalusië dat makkelijk te bereiken is vanuit Málaga, en waar je een paar uur kunt wandelen in buitenaardse landschappen terwijl de steenbokken om je heen over de rotsen klimmen. Het park is ongeveer een uurtje rijden vanaf de luchthaven, ons vertrekpunt nadat we onze huurauto van Sunny Cars hadden opgepikt. Na een korte lunch in het nabijgelegen Antequera was het tijd om de gympjes onder te binden, ons waterflesje te vullen, en tijdens een wandeling op zoek te gaan naar berggeiten in het bijzondere natuurpark.

Flora & Fauna

Zijn bijzondere uiterlijk krijgt het natuurpark doordat het vol staat met kalkstenen rotsen die over de jaren heen geërodeerd zijn door water en wind. Je kunt het je niet voorstellen vanwege de hoge ligging in de bergen, maar zo’n 150 miljoen jaar geleden lag het hele park nog onder de zee. De kalkstenen zijn dan ook ontstaan uit de fossielen die daar lagen. Het Spaanse park is sinds 1978 een natuurpark.

Behalve de mooie natuur (er zijn tientallen soorten bloemen en planten), gaan veel mensen er ook heen voor de dieren. De bekendste inwoner van het park is de steenbok. De kans dat je ze tegenkomt tijdens je bezoekje is erg groot. Mocht je ze niet zien, kijk dan eens omhoog: ze zijn vaak bovenop de rotsen te zien. Wij zagen ze op meerdere plekken, en zelfs kleintjes! Op een bepaald punt waren vriendlief en ik helemaal alleen aan het wandelen, en liepen door een paadje dat aan beide kanten hoge rotsen had. Op het moment dat we daaruit kwamen, keek ik naar de grond (zodat ik mijn enkels niet zou breken op de rotsen), en siste mijn vriend ineens: KIJK. Ik schrok me een ongeluk, want op nog geen drie meter afstand stond gewoon een steenbok die ons duidelijk niet verwacht had! Zo bijzonder!

Naast de steenbok kent het park ook bijzondere (roof)vogels, vosjes en reptielen. Het mooiste aan alles vond ik het feit dat het er helemaal niet druk was, tijdens ons bezoek op een maandagmiddag in mei. We hadden het park grote delen helemaal voor onszelf, en in de prehistorische omgeving is dat toch wel heel bijzonder.

Wandelen

Ik ben het laatste jaar echt fan geworden van wandelen. Ik vind het zó leuk. Maar mijn conditie is niet zo heel goed dus ik ben altijd bang dat ik meer hooi op mijn vork neem dan ik aankan. Zeker op een warme zomerdag. Maar gelukkig was het wandelen in El Torcal Antequera goed te doen!

TorcalAntequerra16 TorcalAntequerra10 TorcalAntequerra20

Er zijn twee routes die je kunt lopen: groen (1,5 km) & geel (2,5 km). Er is ook een rode route (4,5 km), maar die kun je alleen met een gids doen en die staat ook niet aangegeven. De groene route duurt 30 minuten, de gele route duurt 2 uur, en is eigenlijk gewoon een langere versie van ongeveer dezelfde route. Wij deden de gele route, en ik vond hem helemaal niet zwaar. Je moet wel een beetje flexibel zijn, want je moet redelijk wat klauteren op rotsen, maar ik vond het niet conditioneel heel zwaar.

Ik zou wel vermijden om in de zomer in de volle zon overdag te wandelen, want ik kan me dat het dan echt bloedheet was, al was het eind mei overdag gewoon goed te doen. Zorg sowieso dat je voldoende water meeneemt, je flink insmeert met zonnebrand en goede wandelschoenen aantrekt. Op slippertjes gaat dit je niet lukken, want je hebt op sommige punten wel echt grip nodig. Mensen die minder goed te been zijn kunnen beter de groene route kiezen. Overigens staat overal duidelijk aangegeven dat je niet van de wandelpaden af mag, en hoewel er veel grotten zijn langs de paden, mag je daar niet naar binnen (een flinke uitdaging voor mijn vriend, die het lieft elke grot binnen zou rennen). Je zou niet de eerste zijn die verdwaalt in het park. Je kunt snel gedesoriënteerd raken door de kalkstenen rotsen die allemaal op elkaar lijken.

Je kunt overigens gratis parkeren bij het bezoekerscentrum. Vanaf daar beginnen ook alle wandelroutes, en daar kun je naar de wc.

Locatie & Antequera

Het beschermde natuurgebied ligt vlakbij de A5, en niet ver van het plaatsje Antequera, al is het dichtstbijzijnde dorp Villenuava de la Conception. Antequera zelf is ook echt een bezoekje waard. Deze middeleeuwse stad heeft een kenmerkende aanblik door het Moorse Kasteel en de overblijfselen van de stadsmuren die indrukwekkend boven de vallei uittorenen. De stad heeft 30.000 inwoners, maar grappig feitje: de complete gemeente beslaat een volledige oppervlakte van 817 vierkante kilometer, waarmee het de grootste gemeente is van heel Spanje.

Antequera ligt aan de voet van de bergketen El Torcal en El Arco Calizo Chimenea. We reden door kronkelige straatjes omhoog naar de top van het plaatsje, en zijn daar op het pleintje tapas gaan eten bij Bar la Socorrilla met uitzicht op de Portichuelo kapel. Dat was echt hét gevoel van vakantie. Ga vooral naar het stadje voor de mooie kerken, het oude centrum en het Moorse kasteel. Of bezoek de musea, die 80% van alle kunstschatten van Andalusië bezitten. Wij waren er veel te kort, en ik was graag langer gebleven. Een bezoekje aan Antequera is heel goed te combineren met een bezoekje aan het natuurpark dus!

TorcalAntequerra1

TorcalAntequerra3

TorcalAntequerra32

TorcalAntequerra31

Mocht je in Andalusië zijn en mooi willen wandelen, dan kan ik je El Torcal de Antequera enorm aanraden. Buitenaards mooi en makkelijk te wandelen, ook met kinderen.

Heb jij wel eens gewandeld in natuurpark El Torcal de Antequera?

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Jessica 11 juli, 2017 - 16:49

Wauw de natuur is echt prachtig hier meid! Jammer genoeg ben ik hier nog niet zelf geweest, maar dat is een goede reden om terug te gaan :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter