Engels via een talenschool op Malta.. hoe is dat?

door Explorista

Ik heb altijd zielsveel van talen gehouden. Als kind schreef ik al boekjes, en op school blonk ik uit in Frans en Engels. Niet verwonderlijk dus dat ik een taalgerelateerde studie heb voltooid (journalistiek), en uiteindelijk in een leven terecht ben gekomen waar ik de hele dag niets anders doe dan knutselen met teksten en proberen een boodschap over te brengen. Mijn grootste droom is het spreken van tientallen talen, zodat ik iedereen kan verstaan en met iedereen kan praten. (*Einde Miss Universe-speech*)

Toen ik werd uitgenodigd door talenschool Elanguest om op Malta Engelse les te volgen, stond ik dus te springen. Let wel: ik spreek en schrijf vloeiend Engels. Maar ik wil altijd meer leren en oefenen, en de mogelijkheid om dit een week lang op een zonnig eiland te doen, sprak me wel aan. En dus vertrok ik richting het Engelstalige mini-eiland voor een weekje Engelse les. Moet hoe is dat nou.. les bij een talenschool op Malta?

2014-03-22 04.51.04

2014-03-22 04.51.27

2014-03-22 04.51.51

Telefoonfoto’s.. Sorry!

Hoe beviel… het appartement?

Aan het begin van mijn week werd ik netjes van het vliegveld gehaald door een chauffeur, en afgezet bij mijn appartementencomplex, dat op letterlijk twee minuten lopen van de school ligt. Ik zal het uitspellen voor je: R.E.L.A.X.T. Het flatgebouw ‘Mazaron’ bestaat uit vier verdiepingen, en wordt volgens mij volledig gebruikt voor de studenten van Elanguest. Ik deelde mijn appartement met één (Duits) meisje, hoewel het ruimte heeft voor vijf mensen. Elanguest bevat meerdere complexen.

De flats zijn echt prima, en van alle gemakken voorzien. Vergeet alleen niet warme kleding mee te nemen, want in het voor- en naseizoen zijn de flats erg koud. Wel is er verwarming aanwezig. En dat ze boven een Ierse pub zitten is ontzettend gezellig, maar in het weekend niet bevorderlijk voor je nachtrust. Vooral op de eerste verdieping krijg je geen slaap, hoorde ik van mijn roommates. Ook op de derde verdieping droeg ik oordoppen om te kunnen slapen, maar doordeweeks is het gewoon rustig. Verder kent het een prima keukentje, badkamer, en fijne woonkamer (geweldig voor drankspelletjes. Ik ben niet de moeilijkste en test dat even voor jullie), een wasmachine en (niet onbelangrijk) gratis Wifi.

De flats liggen midden in het centrum van St Julians, vlakbij bushaltes, supermarkten, restaurants en het uitgaansgedeelte (Paceville). Beter kan niet dus. En nog beter om ’s nachts vanuit de discotheek zo naar huis te kunnen rollen. Elanguest stelt wel dat het ook flats op rustigere locaties heeft, en altijd persoonlijk kijkt naar wat bij iemand past.

Elanguest3

Hoe bevielen… de lessen?

Ik was in het begin een beetje huiverig voor de lessen, als ik heel eerlijk ben. Zonder arrogant te willen zijn: mijn engels is goed. Ik was bang dat ik terecht zou komen in een klasje met slechte sprekers, waarbij ik de hele week basisgrammatica zou moeten herhalen. Niet echt een productief tijdgebruik van een week Malta. Maar gelukkig was er een introductietest en een gesprekje, waarmee bepaald werd in welke klas je terecht kwam. Ik mocht aanschuiven in de ‘advanced’-klas. De meeste Nederlanders komen in upper intermediate of advanced terecht, trouwens. De school kent ook heel veel Italianen, Spanjaarden en Duitsers. Mijn klas bestond uit vijf mensen. Een Franser, een Duitse, een Russische Nederlander, nog een Nederlander en ik.

Mijn lessen bestonden vooral uit conversatie. Elke week (of dag) wordt er een onderwerp gekozen, en naast wat invul- en luisteroefeningen (20% v/d tijd), wordt er vooral veel gekletst en gediscussieerd. Het is de bedoeling elkaar vragen te stellen over een bepaald onderwerp of in te gaan op bepaalde stellingen, en daarbij geleerde vocabulaire te gebruiken. De dingen die wij leerden waren vooral uitdrukkingen die ik niet kende. Ik vond het leuk om echt Brits Engels te leren, want ik spreek Amerikaans Engels (I blame MTV). Mijn Amerikaans is zo overtuigend dat een Britse mij vroeg uit welk deel van Amerika ik kwam. En laten we eerlijk zijn, een Amerikaans accent is niet bepaald sexy.

Mijn lerares, Michelle, was zó leuk dat ik met haar wil trouwen. Een bonk vrolijkheid, lol en energie. Een Britse kwebbelkous met een prettige manier van lesgeven. Elke ochtend keek ik uit naar mijn les, omdat ik weer gezellig met mijn klasgenoten mocht kletsen in het Engels (toch mijn favoriete taal). En dat had ik van te voren echt niet verwacht. De ‘normale’ lessen duren van negen uur tot twaalf in de ochtend. Daarna ben je vrij om het eiland te ontdekken. Huiswerk had ik zelden.

Elanguest1

Hoe bevielen de … excursies?

Elanguest biedt elke dag excursies aan, iets wat ik erg leuk vind. Zo is er elke week een gratis tour voor nieuwe studenten, en biedt de school een betaalbaar en gevarieerd aanbod. Ik ging op tours naar Marsaxlokk en de Blue Grotto, Rabat en Mdina, Blue Lagoon op Camino, en de Three Cities nabij Valetta. Het aanbod wisselt iedere week, wel zo leuk. Je hebt al wat excursies voorbij zien komen, maar meer volgt!

Elanguest4

Hoe beviel… het eiland?

Malta is de perfecte plek om je Engels te verbeteren. Let wel: te verbeteren. Ik zou het niet aanraden voor absolute beginners omdat er op straat gewoon Maltees wordt gesproken. Ja, alle winkelbedienden/buschauffeurs/obers spreken allemaal vloeiend Engels, maar onderling wordt er Maltees gesproken met elkaar. Dit vonden veel Spanjaarden en Italianen lastig, en dat kan ik me goed voorstellen. Zeker aangezien de inwoners van Malta echt wel een accent hebben als ze Engels spreken (zoals die keer dat ik pizza bestelde en de ober vroeg: Do you want it sliced? En ik verstond: Do you want a slice? Mijn antwoord: ‘No I’d like the whole pizza, please’)

Desondanks is Malta een heerlijke plek om een week of twee Engels te oefenen. Malta is klein, heel klein. En in een maand zou ik me waarschijnlijk gaan vervelen. Maar twee weken is goed. Je hebt echt fantastisch weer (toch wel een groot pluspunt ten opzichte van Engeland), kunt veel doen in korte tijd, kunt fijn oefenen, hebt goede leraren, en alles op Malta is erg prettig geprijsd (iets wat je toch niet van de UK kunt zeggen). Kortom: Malta beviel me echt, en het lijkt me een perfecte locatie voor een taalvakantie!

Elanguest5

Heb jij wel eens les gevolgd aan een talenschool? Hoe was dat?

Ik mocht van Elanguest hun talenschool uitproberen in ruil voor een eerlijke review. Ik weiger samenwerkingen die mij niet toestaan om eerlijk te schrijven.

Misschien vind je dit ook interessant

11 reacties

Anne | Rode lippen 1 mei, 2014 - 16:08

Een meisje dat ik ken heeft dit ook gedaan geloof ik :)
Lijkt me heel leuk!

Plaats een reactie
Explorista 1 mei, 2014 - 18:16

Ja, was erg relaxed :-)

Plaats een reactie
yvonnedo 1 mei, 2014 - 17:31

Zoiets zou ik zo graag willen doen! Klinkt super.

Plaats een reactie
Dionne 1 mei, 2014 - 19:57

Leuk om te lezen! Ik heb Spaans geleerd via een spaanse taalcursus in Spanje!

Plaats een reactie
Explorista 2 mei, 2014 - 08:42

O, wat goed. Waar in Spanje zat je?

Plaats een reactie
Merin Veronique 2 mei, 2014 - 09:36

Ik heb het heel lang willen doen en ben nu stiekem bang dat ik er te oud voor word.. Maar eigenlijk ben je nooit te oud om te leren. Ziet er ge-wel-dig uit! :)

Plaats een reactie
Explorista 2 mei, 2014 - 11:05

Er waren ook mensen van dik in de vijftig, dus nee, je bent nooit te oud! En je zult voldoende mensen tegenkomen die de tienerleeftijd al ruim ontgroeid zijn :-)

Plaats een reactie
Marloes | Budgetproof.nl 5 mei, 2014 - 18:53

Wat een leuk artikel :D ik wilde zelf altijd al zo’n talencursus doen maar het was zooo duur. Voor hetzelfde geld kon ik 6 weken in L.A. aan UCLA studeren dus dat heb ik toen gedaan. Maar dit klinkt ook wel heel leuk en gezellig! Ik ben een keertje naar Malta op vakantie geweest en toen vond ik het voornamelijk vergane glorie maar misschien ging ik gewoon met verkeerde verwachtingen ;). Nu ik jou artikel lees vind ik het weer jammer dat ik gewoon fulltime moet werken op kantoor :(.

Plaats een reactie
Explorista 5 mei, 2014 - 18:55

Haha, ja. Ach dan kun je in je vakanties gaan? Ik moet ook fulltime werken, maar mijn kantoor is waar ik wil, gelukkig :-) Ik snap je punt wel van Malta, het heeft inderdaad veel van die betonnen flatgebouwen, maar er zijn ook mooie plekjes, en de combinatie les en vrije middag in het zonnetje vond ik heuuuul fijn ;-)

Plaats een reactie
mai ngo 8 mei, 2014 - 12:49

ik heb het gedaan vorige jaar in brighton! dit jaar ga ik naar nyyyc

Plaats een reactie
Explorista 8 mei, 2014 - 12:55

Wow, wat gááf!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter