Fietsen in Londen: zou ik een fietstour aanraden?

door Explorista

Ik ben misschien wel vijftien keer in Londen geweest, en heb er zelfs zeven maanden gewoond, maar er was één ding dat ik nog nooit had gedaan: fietsen in Londen. Als je in Londen woont, hoor je constant de horrorverhalen van ongelukken, en het feit is: het is gewoon niet zo veilig als dat wij in Nederland gewend zijn. Daarom was ik altijd een beetje huiverig om zelf de weg op te gaan.

Maar afgelopen bezoekje deed ik een fietstour in Londen, want ik wilde toch wel eens weten hoe het was om te fietsen in Londen. Ik sloot aan bij de Classic Tour in het Nederlands van The London Bicycle Tour Company. Hoe was dat?

Is fietsen in Londen veilig?

Hoewel de perceptie soms anders is, is fietsen in Londen relatief veilig. De stad is alleen wel veel minder ingesteld op fietsers dan wij in Nederland gewend zijn. Hoewel Londen in de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in aparte fietspaden (onder andere de super cycle high way van Oost naar West-Londen), zijn er minder aparte fietspaden dan in Nederlandse steden.

Je fietst dus regelmatig op de weg en moet dan goed opletten, vooral bij het passeren van vrachtwagens en geparkeerde auto’s. Het voordeel is wel dat er in het centrum van Londen over het algemeen niet heel hard gereden wordt. Tijdens de Classic Tour fiets je trouwens 40% van de tijd op fietspaden, dus dat is fijn!

Wat mij altijd opvalt is dat er in Londen op een heel andere manier gefietst wordt dan in Nederland: veel sportiever. Waar bij ons iedereen op de fiets zit, en op zijn gemakje ergens heen fietst, is het in Londen veel meer een sport en lifestyle. Ik zie in Londen voornamelijk jonge fietsers, in sportieve outfits, die zo snel mogelijk door het verkeer gaan. Als zij een ongeluk hebben is dat natuurlijk al snel ernstiger dan iemand die op zijn gemakje door het centrum van Londen fietst.

Ik zou je sowieso aanraden om een helm te dragen tijdens het fietsen. Ik vond het wel echt even wennen aan links fietsen, in plaats van rechts, omdat je bochten ineens op een heel onnatuurlijke manier aansnijdt. Maar daarom is het fijn om een gids te hebben. Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld tijdens mijn fietstour.

Emily, onze tourguide.

Ontmoet… The London Bicycle Tour Company

Ik kreeg de uitnodiging om een fietstour van The London Bicycle Tour Company uit te proberen. Dit onafhankelijke bedrijfje is al sinds 1991 actief in Londen, en biedt niet alleen tours in zeven talen, maar ook fietshuur en fietsreparaties. Ze waren het allereerste bedrijf dat begon met fietstours in de stad.

LBTC biedt zes verschillende routes aan door Londen, die beginnen vanuit hun kantoor vlakbij Lambeth North. Grappig feitje is dat veel van de tour guides van het bedrijf Nederlands zijn, aangezien zij niet alleen comfortabel zijn op de fiets, maar ook meerdere talen spreken, en daardoor meerdere tours kunnen geven.

De verschillende tours van The London Bicycle Tour Company

Het bedrijf biedt zes verschillende tours aan, maar er is er maar eentje die je in het Nederlands kan volgen: The Classic Tour. De rest kun je in het Engels volgen, als je wilt. Je kunt ook privé tours boeken, waarbij de route kan worden afgesteld op jouw interesses en tijd.

  • Classic Tour: Deze tour duurt ongeveer 3.5 uur (met pauze) en brengt je langs alle beroemde highlights van Londen. Op sommige dagen kun je ook de wisseling van de wacht meemaken bij Buckingham Palace. (Nederlands: £27.95 / Engels: £26.95)
  • ♥Love London Tour: Deze 3.5 uur durende tour richt zich meer op het culturele en artistieke bezienswaardigheden van Londen, en brengt je naar de West End, Mayfair en Carnaby Street. (£26.95)
  • The Original Bike Tour: Deze 3.5 uur durende tour gaat door het oosten van de stad. Dit is de allereerste tour die in 1991 gegeven werd. Je fietst langs een aantal van mijn favorieten: Tower Bridge, New Globe Theater en St. Paul’s Cathedral. (£26.95)
  • Night Tour: Deze tour is ondanks zijn lengte, 3 uur, de meest alomvattende tour van allemaal. Je spendeert meer tijd aan het fietsen dan aan het luisteren naar uitleg. Fiets langs de belangrijkste bezienswaardigheden en bewonder de stad in het donker. (£27.95)
  • The Classic Tour (Compact): Dit is de kortere versie van de Classic Tour, en duurt 2.5 uur. Je komt nog steeds langs veel van de beroemde highlights: Big Ben, Buckingham Palace, Covent Garden en meer. (£22.95).
  • Christmas Lights Tour: Rond Kersttijd kun je deze 3 uur durende tour volgen, die je langs de kerstverlichting en kerstmarkten van Londen neemt. Leuk! (£27.95)

Check alle tours op de website.

Hoe vond ik de fietstour in Londen?

Ik volgde dus de meest klassieke tour, langs de beroemde highlights. Toen ik iets voor tien uur aankwam bij het kantoor van The London Bicycle Tour Company werd me de keuze gegeven om de Nederlandstalige tour te volgen (met nog één andere persoon), of om aan te sluiten bij de grotere groep voor de Engelse tour. Ik besloot de Nederlandse tour te volgen, met tourguide Emily A. (er zijn twee Emily’s, haha).

Zij vertelde me dat de tour meestal veel drukker is, maar dat het nu rustiger was omdat de scholen weer begonnen zijn. We kregen vervolgens de tour om te kiezen of we een helm wilden of niet. Ik koos daar wel voor, Emily en de andere fietser niet.

Onze eerste stop was bij de Big Ben en Houses of Parliament, waar Emily ons vertelde over het ontstaan van Londen, en meer context gaf over de Big Ben en de Houses of Parliament. En zo ging de tour steeds verder: we fietsten op ons gemakje naar de volgende stop en kregen daar uitleg over Londen en bezienswaardigheden. Tussendoor konden we vragen stellen, waar Emily eigenlijk altijd wel antwoord op wist. Ik was onder de indruk van haar kennis.

Voor onze pauze streken we neer bij Fields Bar and Kitchen, een leuk zaakje waar ik nog nooit geweest was. Het grenst aan een tennisbaan, waardoor je op het terras heerlijk van de zon kunt genieten en kijken naar de tennissers.

Uiteindelijk duurde de tour met 3,5 uur precies lang genoeg, vond ik. Het leukste vond ik dat we ook nog langs allerlei plekjes kwamen die ik nog niet kende, zoals de Banksy Tunnel! Hoe leuk is het als je bij een fietstour niet alleen langs de bekende, maar ook onbekende plekjes komt?

Al met al vond ik het heel leuk om een fietstour te volgen. Ik voelde me een stuk veiliger dan ik me zou hebben gevoeld als ik alleen was, omdat ik nu Emily kon volgen, en precies wist waar ik wel en niet kon fietsen. En het was leuk om niet alleen lekker je beweging te krijgen, maar ook meer te leren en zien van de stad!

Dit was pas mijn tweede fietstour ooit, maar ik denk dat ik zeker vaker een fietstour ga doen. En ik kan je The London Bicycle Tour Company enorm aanraden. Heel professioneel en heel leuk.

Ook enthousiast? Boek hier je fietstour in Londen en krijg 10% korting.

Heb jij een fietstour in Londen gedaan? Wat vond je ervan?

De kortingscode is geldig tot 31 Maart 2020.

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Fleur Sophia 3 oktober, 2019 - 14:47

Leuk om jouw ervaring met een fietstour in Londen te lezen. Ik heb een paar jaar geleden ook deelgenomen aan een fietstour in Londen en vond dat persoonlijk heel erg leuk. In een paar uur tijd fietsten we namelijk langs de meest bekende bezienswaardigheden en de leukste wijken.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter