Gids voor het lantaarnfestival in Chiang Mai: Yi Peng festival

door Explorista

Op onze voorlaatste avond in Chiang Mai brak dan de belangrijkste reden van ons bezoekje aan: het lantaarnfestival. Één avond per jaar worden er in Noord-Thailand massaal lantaarns in de lucht opgelaten, wat echt een sprookjesachtig gezicht beloofde te worden. Wij maakten het festival van dichtbij mee. Lees hier mijn tips en zie mijn foto’s.

Elk jaar wordt op de avond van de volle maan van de twaalfde maand van de Thaise lunarkalender (snap je het nog?) het Loy Krathong festival gevierd in Thailand. Hierbij laten mensen drijvende bloemstukjes en kaarsen los in de rivier, die vervolgens met de stroom meegevoerd worden. Hierbij doen ze een wens. Vanwege dat gedoe met die lunarkalender is de exacte datum van het festival dus ieder jaar anders, maar het is meestal in november. Dit jaar was het op 3 november.

YiPeng1

YiPeng8

YiPeng9

In Noord-Thailand is er nog een andere traditie: het Yi Peng festival. Dit is het lantaarnfestival. Het wordt op dezelfde datum gevierd als Loy Krathong. Het idee is ook best wel vergelijkbaar: tijdens Yi Peng laten locals rijstpapieren lantaarns op, terwijl ze een wens of gebed doen en hun zorgen letterlijk loslaten. Verleidelijk idee, niet waar? Inmiddels is het festival natuurlijk superpopulair onder toeristen. Je ziet dus net zoveel toeristen als locals. Maar goed, dat mag de gezelligheid niet drukken.

Hoewel er officiële kaarten voor het festival verkocht worden, besloten wij gewoon naar het centrum van Chiang Mai te gaan en te kijken wat we van de festiviteiten mee konden krijgen. We trokken richting de Iron Bridge, en besloten toen naar het noorden te lopen, naar de brug erboven: Thanon Charoen Mueang. Dit is wat mij betreft de leukste omgeving om het festival te vieren. Het is er wel súper druk, en niet per se ongevaarlijk met al die brandende lampionnen op de brug. Ik zou daar zelf niet gaan staan.

Naast de brug zit een stukje park waar je op de grond kunt zien hoe alle lantaarns opgelaten worden. Als je vanaf de brug naar het Westen loopt zijn er meer en meer lantaarns te zien. Vanaf een uur of 18.00 beginnen de festiviteiten, al wordt het vanaf een uur of 19.00 pas echt druk met lampionnen. Rond een uur of acht ’s avonds is de lucht helemaal verlicht door lampionnen, die als fonkelende sterren voor de donkere lucht zweven. Echt: het is magisch.

YiPeng12

YiPeng11

YiPeng15

Zelf meedoen aan de festiviteiten kan natuurlijk ook. Je kunt een bloemstukje kopen wat je kunt laten drijven over de rivier (die trouwens van middelen zijn gemaakt die door vissen opgegeten kunnen worden!), die kosten zo’n 20/30 baht per stuk. Lantaarns worden ook gewoon op straat verkocht, al weet ik niet precies voor hoeveel (er stonden geen prijzen bij, en wij hebben er geen gekocht). De lantaarns oplaten is nog een hele kunst. Je steekt het ontstekingsmechanisme aan, houdt de lampion vervolgens even op schouderhoogte zodat er genoeg lucht bij komt om te ontbranden, en vervolgens is het beste om de lampion zo dicht mogelijk bij de grond te houden, zodat de warme lucht in de lampion blijft en niet ontsnapt. Die warme lucht heb je nodig om op te stijgen. Als er niet genoeg warme lucht in zit, zal de lampion óf niet opstijgen, óf meteen terugzakken in de mensenmassa (gevaarlijk). Zorg dus dat je hem pas oplaat als je het idee hebt dat hij echt warm genoeg is.

Zo, dat waren mijn tips. Echt, mocht je toevallig rond deze datum in Noord-Thailand zijn, dan is het echt de moeite waar het festival mee te maken. Ik had echt tranen in mijn ogen toen ik alle lampionnen weg zag zweven tegen de zwarte lucht. Het voelde zó magisch dat ik dit mocht aanschouwen. Echt een sprookje.

YiPeng7

YiPeng13

YiPeng6

Heb jij wel eens Yi Peng festival gevierd in Thailand?

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

Shirley 7 november, 2017 - 09:18

Prachtig! Zo bijzonder dat je daarbij kon zijn. Het lijkt me heel erg mooi. Ik ben er nog nooit bij geweest. Het doet me een HEEL klein beetje denken aan Petra by Night in Jordanië. Hoewel er dan geen lampionnen de lucht in gaan, maar gewoon lichtjes op de grond staan.

Plaats een reactie
Milou 7 november, 2017 - 16:23

Dat klinkt ook magisch en ik kan me voorstellen dat dat eenzelfde soort dromerig sprookjesachtig gevoel geeft. Ik zou Petra graag nog eens zien! :)

Plaats een reactie
Manon | reistaal.nl 7 november, 2017 - 09:45

Wij waren er afgelopen week ook bij! We waren toevallig op dat moment in Chiang Mai, toen we over het festival hoorden besloten we bij te boeken.

Zoals je omschrijft: het is een magisch moment om mee te maken. Alleen dat laten opstijgen van zo’n ding… ik had het me stiekem wat romantischer voorgesteld. Maar dat mocht de pret niet drukken en we hebben ontzettend genoten!

Plaats een reactie
Explorista 7 november, 2017 - 16:26

Oh wat leuk! Bij ons was het de reden dat wij in Chiang Mai waren, althans: op deze datum. Het viel écht niet tegen, al ben ik inderdaad blij dat ik niet zo’n lampion heb opgelaten, haha. Vloog je lantaarn ver?

Plaats een reactie
Robin 29 november, 2017 - 07:46

Aah zo gaaf.. ik moet denken aan Rapunzel. Dit festival komt op mn bucketlist!

Plaats een reactie
Explorista 5 december, 2017 - 10:52

Haha wat leuk om te horen :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter