18x tips voor goedkoop reizen in het hoogseizoen (binnen én buiten Europa)

door Marilyne

Als er één tip is om geld te besparen op reizen die je altijd (ook op mijn blog!) terugziet, dan is het wel: reizen buiten het hoogseizoen. Maar soms kun je nu eenmaal niet anders. Je zit vast aan school, school van je kinderen, of de regels van het bedrijf waar je werkt. Tijdens de schoolvakanties lopen de prijzen flink op, maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om toch nog geld te besparen op reizen in het hoogseizoen. Écht goedkoop zal het misschien niet worden, maar betaalbaar kan reizen in het hoogseizoen zeker wel zijn! Check hier mijn 18 tips voor goedkoop reizen in het hoogseizoen. 

paul-rysz-225870-unsplash

Wees flexibel

Bestemming: Kijk verder dan de standaard bestemmingen en reis naar een niet-typisch vakantieland. Bekende bestemmingen profiteren van het toerisme en drijven hun prijzen op, maar minder populaire bestemmingen als Polen, Albanië, Macedonië, Letland, Estland en Bulgarije hebben absoluut hun charmes en zijn een stuk goedkoper dan Zuid-Frankrijk. Lekker naar het strand? Montenegro heeft ook een kust, en lijkt net op Italië of Kroatië.

Wil je per se naar een duurder land of gebied? Verblijf dan niet in de grote toeristische steden, of rechtstreeks aan de kust. Kleine dorpjes zijn vaak veel minder duur, en je kunt natuurlijk gewoon met de auto naar het strand. Wil je graag een verre reis maken? Kies dan voor een bestemming waar het hoogseizoen niet samenvalt met onze schoolvakanties. Het zal alsnog duur zijn om te vliegen, maar als het op dat moment juist heel warm is of veel kan regenen (dat valt meestal enorm mee) in een bepaald land, zul je juist weer op accommodaties en tours kunnen besparen aangezien het voor hun geen ‘hoogseizoen’ is.

Lastminute: Als je pas enkele dagen voor vertrek boekt, kan je soms profiteren van kortingen doordat vliegmaatschappijen, hotels en reisorganisaties hun stoelen en kamers vol willen krijgen. Dit geldt zeker voor all-inclusive vakanties. Je tikt zo een week all-inclusive in een goed hotel plus vervoer op de kop voor €500. Maar je moet wel een beetje flexibel zijn met waar je naartoe wilt: je weet van te voren niet waar de aanbiedingen gaan zijn. Soms is een all-inclusive pakket even duur of zelfs goedkoper dan een retour vliegticket. 

Data: Wij hebben vakantiespreiding, waardoor ons land in drie regio’s geknipt is. Een regio heeft als eerste vakantie en een andere regio gaat pas als laatste terug naar school. In het midden gaan is vaak het duurste, omdat iedereen dan vakantie heeft. Probeer dus aan de ‘rand’ van de vakantieperiode te gaan, dat is goedkoper.

Vertrek- en eindpunt: Hou rekening met de vakantieperiodes van onze buurlanden. Als de schoolvakantie hier al begonnen is en daar nog niet, kan het een stuk goedkoper zijn om vanuit België of Duitsland te vertrekken. Vertrekken vanuit Bremen, Düsseldorf, Frankfurt, Münster of Keulen is vaak voordeliger, maar het is ook de moeite waard om even te zoeken op Brussel, Londen of Madrid (voor Midden en Zuid-Amerika). Je kan dan met de trein of een budget vliegmaatschappij naar de luchthaven trekken.

Boek op tijd

En daarmee bedoel ik in september, oktober, november of december. In de winter worden er vaak vroegboekacties gehouden, omdat reisorganisaties alvast graag hun pakketten verkopen. Beslis dus lang genoeg op voorhand naar waar je op vakantie wilt en wanneer, en hou dan de acties in de gaten. Als je zeker weet dat je naar een populair gebied/hotel/land wilt in het hoogseizoen, dan kun je beter zo vroeg mogelijk boeken, omdat het anders toch wel uitverkocht raakt.

Bespaar op je verblijf 

Vaak kun je geld besparen door een vlucht en verblijf los te boeken. Kijk dan niet naar een hotel, maar bijvoorbeeld naar Airbnb’s. Die hebben meestal een vaste prijs en kennen dus niet echt een hoogseizoen, afgezien van misschien de kerstdagen. Zelfs als de prijs iets hoger zou zijn, is een airbnb meestal nog steeds een stuk goedkoper dan een hotelkamer. Tip: Let op de recensies. Foto’s kunnen soms misleidend zijn. Ook vind ik het belangrijk dat je alleen een appartement boekt dat (normaal gesproken) duidelijk bewoond wordt door de eigenaar, of een kamer huurt waarbij de eigenaar ook thuis is. Veel AirBnb’s zijn gewoon verkapte vakantiewoningen van huisjesmelkers en dat leidt tot grote problemen in steden, en aan die problematiek wil je niet bijdragen, geloof me.

Een andere optie is een huizenruil. Mensen over de hele wereld (van België tot Canada) bieden hun huis aan om mee te ruilen. Jij verblijft een paar dagen in hun huis, en zij in dat van jou. Voor de solo-reizigers onder ons is Couchsurfing.com natuurlijk nog steeds de ideale manier om goedkoop rond te reizen en locals te leren kennen.

Bespaar op je vervoer

Zoek uit of het goedkoper is om met de auto te gaan. Zeker als je in Europa blijft en van plan bent om een auto te huren op je bestemming kan dit een verschil maken in de totale kosten. Vermijd tolwegen wanneer mogelijk en rijd door het binnenland. Zo maak je er ineens een leuke roadtrip van! Over het algemeen is de bus verder de goedkoopste optie (check Flixbus!). Bij vliegtickets en treinkaartjes geldt dat je zo vroeg mogelijk moet boeken om te profiteren van de beste prijzen.

markus-spiske-632425-unsplash

Zo hou je je uitgaven on track!

Stel vooraf een budget op. Vaak research je een bestemming op voorhand en dan kan je makkelijk een overzicht maken van de dingen die je wil doen en zien en wat je dat dan zou kosten. Kijk vooral ook eens naar de budgetartikelen die ik geschreven heb. Op deze manier kan je bepalen welke activiteiten of tripjes er binnen je budget vallen en welke je zal moeten schrappen om je uitgaven binnen de perken te houden. Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis uitjes. De meeste steden hebben gratis uitjes, gratis wandeltours, gratis museadagen, kortingen voor kinderen, etc. 

Bepaal hoeveel je kan uitgeven en deel dat bedrag door het aantal vakantiedagen. Zo weet je exact hoeveel je per dag ongeveer uit mag geven. Natuurlijk zijn sommige dagen duurder dan andere door een extra leuke uitstap of een restaurant dat iets prijziger is, maar dat kan je compenseren door een andere keer wat minder uit te geven. Koop bijvoorbeeld ‘s avonds een goedkoop ijsje in de supermarkt en eet dat al wandelend door de stad op in plaats van een pricey wijntje te drinken op een terras. Hou zeker bij hoeveel je ongeveer uitgeeft, want dat geld is écht sneller op dan je denkt ;-)

Denk twee keer na voor je die overpriced souvenirs koopt. Die belanden thuis toch wel in een hoek van een of andere donkere kast. Schrijf dan liever een persoonlijk kaartje en neem extra veel foto’s.

Probeer vóór de vakantie een maand of twee te besparen. Ga wat minder uit eten, let op de prijs van de boodschappen, ga een keertje minder naar de kapper,… Op deze manier heb je al gauw €200 extra om uit te geven op reis.

Ga je met de auto? Stop dan niet bij benzinestations om snacks of drankjes te kopen die minstens drie keer zo duur zijn als in een gewone supermarkt. Neem dingen als een thermos koffie, belegde pistoletjes, wat te snoepen en flesjes water mee van thuis. Ditzelfde geldt als je gaat vliegen: koop van te voren wat te eten, want eten op het vliegveld is echt enorm duur. Drinken mag je niet mee door de douane nemen, maar je kunt wel een leeg flesje meenemen, dat je na de douane met water kunt vullen.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips om goedkoop te reizen in het hoogseizoen. Nog veel meer tips om geld te (be)sparen voor en tijdens het reizen vind je hier!

Wat zijn jouw beste tips voor goedkoop reizen in het hoogseizoen?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.