Vlaamse frieten, bonbons & wafels: de leukste eetplekjes in Brugge.

BoottochtBrugge
Ik mag dan inmiddels een citygirl zijn, in mijn hart ben ik een rasechte bourgondiër. Niet onregelmatig lig ik in bed nog te denken aan eten. En laat België nu net bekendstaan om een aantal culinaire klassiekers. Als variatie op de klassieke slogan: ‘When in Rome, do as the Romans do’, hield ik dus mijn eigen slogan aan: ‘When in Belgium, eat all the food you see’. Brugge is duur, maar dat hield me niet tegen. Ik was een gelukzalig blij meisje. Hier mijn adresjes voor de lekkerste klassiekers.

Na maanden geen koffie meer gedronken te hebben, leek de cappuccino bij Café au Lait de beste die ik ooit gedronken had. Poepiesjieke tent, maar dat betekent ook dat je chocolaatjes en een koekje bij de koffie krijgt (en dan koop je mijn liefde)

Op mijn eerste avond Brugge streek ik neer bij Bhavani aan het Simon Stevinplein. Een geweldig sfeervol zaakje met een prachtige open bar en subtiele Indiase details. Verwacht hier geen cheesy Indiase muziek op de achtergrond. Het is een kwaliteitsrestaurant. Kies een menu voor €35 of ga voor iets meer lowbudget. Ik at een vegetarische linzendahl met naanbrood en een drankje voor ongeveer €20. De dahl vond ik wat flauw, maar het naanbrood was lekker. En de huisgemaakte ijsthee die Meneer dronk was god-de-lijk. Ga dus vooral ’s middags op het terras zitten met een ijskoude homemade ijsthee.

MarktBrugge2
Voor een panini moet je bij Cafe-Cafe zijn. Meneer en ik deelden op de tweede dag een zalmpanini als lunch. Zalm, ui, dille, kruidenkaas… Hij was niet goedkoop, maar wel erg lekker. En pluspunt: gratis wifi! (daarmee koop je dus ook mijn liefde)

Vlaamse frieten mogen natuurlijk niet ontbreken op een weekend België. Voor de Belforttoren staan twee frietkotten. Wij kochten bij de linkse en ik had absoluut geen spijt. Stevige frieten, niet te vet of te zout, en de mayonaise precies op smaak. Zelfs ik (geen fan van friet) genoot!

Bier drinken kun je eigenlijk maar op één plek doen in Brugge. Brouwerij de Halve Maen is de enige overgebleven originele brouwerij in Brugge, en biedt ook rondleidingen. Maar zo op het zonnige terras met een Brugse Zot, heb je niets meer om te wensen. Relaxte sfeer met veel jonge mensen.

VismarktBrugge

Wafels met slagroom en aardbeien; mijn raison d’etre samengevat in één gerecht. Mijn tactiek was simpelweg binnenlopen bij de zaak waarbij de wafels er het beste uitzagen. Ik mag dan geen wafelexpert zijn: deze waren superlekker. Een naam heeft het zaakje niet (ik kon het althans echt niet ontdekken), maar hij zit op de kruising van het Walplein en de Wijngaartstraat. Jammer: je moet extra betalen voor een vorkje, en mag alleen binnen zitten als je ook iets te drinken bestelt. Klantonvriendelijk dus. Maar wel een goed excuus om je wafel lekker buiten op te eten, aan het Minnewater bij de zwanen. En de wafel is het waard.

In de buurt van de molens op de stadswal kun je heerlijk neerstrijken bij Café de Vergeten Hoek. Een plek waar het met lekker weer barst van de locals en waar ze heerlijke niet te vette (maar prijzige) kaaskroketten serveren. Perfect om samen te delen, en de wifi is er gratis.

Eethuis Aubergine is een ware verademing na al het prijsgeweld in Brugge. In dit eethuis (met veel vega opties!) eet je al een hoofdgerecht voor dertien euro.  Ik at een heerlijk romige zalmlasagne, en Meneer had tagliatelle met scampi in een paprikaroomsaus. Ik krijg weer honger als ik er aan denk. Het eethuis krijgt veel negatieve reviews online, maar ik kan me daar totaal niet in vinden. Ik heb er heerlijk gegeten, voor een prettige prijs en het personeel was erg vriendelijk. Leuke tent met prima eten dus. Pinnen is niet mogelijk.

MarktBrugge3

Brugge verlaten zonder bonbons te hebben gegeten is een misdaad. Één van de oudste chocolatiers vind je aan de Katelijnestraat: Sukerbuyc. Prijzen starten vanaf €4,40 voor 100g bonbons (ong 8 stuks). Probeer absoluut de lokale specialiteit: ’t Brugs Swaentje. Een bonbon in de vorm van een zwaan met een vulling van praliné, kletskoppen en duizend geheime ingrediënten (vermoed ik, want OMG). De melkvariant is lekkerder dan puur, waren Meneer en ik (puurlovers) allebei eens. Maar alle smaken zijn het proberen waard. En helemaal mooi: ze zijn zeven dagen per week open.

Met deze tips moet het absoluut goedkomen met je culinaire ontdekkingsreis. Ik hoop dat je mijn tips voor restaurants in Brugge uittest en laat weten wat je vond!

Wat is jouw favoriete Vlaamse klassieker? (Ik ga voor de wafel!)

10 comments

 1. Mona

  Superhandig dat je al die leuke plekjes al voor me gevonden hebt, binnenkort ga ik ook een weekendje Brugge doen. Wel jammer dat je met je andere blog gestopt bent!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Wat een leuke reactie :) Tsja, ik besteed met liefde heel veel uren aan mijn blog, maar dat lukt helaas niet met twee. Heel veel plezier in Brugge, en laat me vooral weten als je ergens gegeten hebt uit dit lijstje :)!

   Beantwoorden

 2. Twee dagen Brugge: de mooiste bezienswaardigheden

  […] * Shoppen doe je in één van de vele winkelstraten. In het centrum struikel je overigens over de chocolatiers (ik las dat het er vijftig zijn). Het zou een misdaad tegen de mensheid zijn niet minstens een paar chocolaatjes te proeven. […]

  Beantwoorden

 3. Maud

  He Milou!

  Nog eventjes en dan mag ik genieten van de leuke en (ook niet onbelangrijk) goedkope restaurants die je voor me hebt opgezocht :-) .. Voorpret blijft toch een van de leukste dingen. Ik moet me nog even mentaal voorbereiden, want ga zo je blog lezen ‘Weekendje Brugge: Hoeveel kost dat?’..

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Leuk om te horen! Have fun! Zo’n leuke stad, ik was er ook in juli :-)

   Beantwoorden

   1. Maud

    Thanks. Ben er 4 jaar terug al geweest (in mei) met m’n ouders. Maar toen had ik zoveel liefdesverdriet, dat ik me er nog weinig van kan herinneren. Gelukkig is het helemaal goed gekomen in de liefde & ga ik nu met vriendjelief (diezelfde van het liefdesverdriet), haha! Met jouw leuke tips komt het vast helemaal goed!

    Beantwoorden

    1. Explorista

     Ha wat leuk! Ik was 5,5 jaar geleden in Londen met liefdesverdriet: weet ik ook niet heel veel meer van. Gelukkig ga ik volgende maand terug (zonder vriendje van het liefdesverdriet, haha).

     Beantwoorden

     1. Maud

      Haha, grappig is dat he? Ik ben vorig jaar in Londen geweest, toen mijn zusje er een half jaar woonde. Ik vond het heerlijk om daar te zijn, zodat ik haar weer kon zien. Maar ik moet eerlijk zeggen.. Nope, het is mijn stad niet. Ben benieuwd wat jij er van vindt!

 4. Bianca

  Stralend weertje! Stralen Brugge!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *