Beste gratis musea in Londen (mijn favorieten!)

door Explorista

Londen mag dan een retedure stad zijn, het heeft wél een heel aantal gratis musea. En wát voor musea ook. Ik heb echt oprecht nog nooit zulke mooie musea gezien als hier in Londen. Aangezien ik ruim een half jaar in Londen gewoond heb, heb ik alle grote gratis musea nu bezocht, en is het tijd om mijn advies te geven: welke gratis musea in Londen zijn de moeite waard en welke niet?

MUSEUM OF LONDON

Voor als je houdt van: stadsgeschiedenis

Het eerste museum dat ik bezocht in Londen was het Museum of Londen, wat ik inmiddels twee keer bezocht heb. Ik raad dit museum altijd aan iedereen aan die mij om tips vraagt, aangezien het de geschiedenis van Londen op zo`n interactieve manier weergeeft. Van de destructie van de pest, naar de destructie van een gigantische brand in een bakkerijtje die de stad in zak en as legde: je krijgt echt een gevoel voor de stad. Er is zelfs een stuk waar ze Victoriaans Londen hebben nagebouwd, waar je doorheen kunt lopen. Een hele dikke aanrader.

V&A

Voor als je houdt van: de oudheid

Dingen waar Engelsen gedurende de geschiedenis vrij goed in waren: kolonies aanleggen, kunstschatten spotten en die vervolgens als souvenir meenemen en in je eigen museum neerzetten. Daar kun je natuurlijk wat van vinden, maar het levert wel een interessant en vol museum op. De V&A was het laatste van de grote musea die ik bezocht, maar het is zo groot dat ik er nog wel een paar keer terug zou kunnen keren.

NATIONAL HISTORY MUSEUM

Voor als je houdt van: natuurgeschiedenis

Het National History Museum zit niet alleen gevestigd in een prachtig gebouw (zoals eigenlijk alle musea), het is van binnen ook nog eens net zo indrukwekkend. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen. Ik vond vooral de dinosaurus-expositie heel gaaf. Probeer wel de feestdagen te vermijden, want dan kun je eeuwig in de rij staan.

pexels-photo-6

BRITISH MUSEUM

Voor als je houdt van: oude kunst & geschiedenis

Ook al heb je geen tijd, als je houdt van moderne architectuur móét je even bij het British Museum binnenlopen, want wat is dat gebouw mooi zeg! Het ziet er van buiten echt heel anders uit dan van binnen. Qua collectie lijkt dit museum wel op V&A.

TATE MODERN

Voor als je houdt van: moderne kunst

Tsja, je moet er van houden. Persoonlijk is het niet zo mijn ding, maar ik ben er toch even geweest. Sommige exposities in dit museum zijn overigens betaald, maar er zijn er altijd ook een aantal gratis. Je hebt er overigens ook een mooi café met uitzicht over Londen.

IMPERIAL WAR MUSEUM

Voor als je houdt van: oorlogsgeschiedenis

Als je een interesse hebt in geschiedenis, en dan vooral oorlogen, dan is dit een erg interessant museum. Het begint al bij binnenkomst waar je verschillende kapotgeschoten auto’s ziet staan, waarmee je ineens heel dichtbij een oorlog komt. Dit museum heeft verschillende verdiepingen en exposities over verschillende oorlogen. Ik vond het erg interessant, en ga zeker nog eens terug.

Gratis musea waar ik niet ben geweest:

SCIENCE MUSEUM

Voor als je houdt van: wetenschap

Dit is een wetenschappelijk museum, vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam. Het museum is heel interactief waardoor bezoekers niet alleen kunnen zien, maar ook kunnen voelen wat wetenschap is, en wat het doet voor onze planeet.

Londen21

NATIONAL GALLERY

Voor als je houdt van: kunst

Dit museum is niet te missen, het staat namelijk pontificaal op Trafalgar Square. The National Gallery heeft één van de grootste collecties schilderijen ter wereld, mocht dat je ding zijn. Je vindt er onder andere Leonardo Da Vinci, Rembrandt en Vermeer.

NATIONAL MARATIME MUSEUM

Voor als je houdt van: scheepvaart

Je moet alleen al naar dit museum voor zijn locatie: in het prachtige Greenwich, één van de leukste wijken van Londen. Het National Maratime Museum is het grootste scheepvaartmuseum van het land, en mogelijk zelfs ter wereld.

NATIONAL ARMY MUSEUM

Voor als je houdt van: legers

Dit museum belicht de geschiedenis van het Britse legers, en de legers van de koloniën. In tegenstelling tot het war museum, dat zich ook richt op het effect van oorlog op de maatschappij en burger, richt dit museum zich echt op de legermacht. Het is echter in 2014 gesloten en heropent pas weer in 2017, dus wat er dan precies te zien is, is nog niet duidelijk.

V&A MUSEUM OF CHILDHOOD

Voor als je houdt van: speelgoed

Dit museum is geweldig voor kinderen (maar stiekem ook voor volwassenen). Het museum heeft één van de grootste collecties kinderspeelgoed ter wereld. Het ligt bovendien in Bethnal Green, wat vlakbij de leuke wijk Shoreditch is.

Wat zijn jouw favoriete gratis musea in Londen?

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Shirley 16 juni, 2016 - 09:31

Ik wist eigenlijk niet dat er zoveel gratis musea in Londen zijn. Ik ben dan ook nog nooit in Londen geweest, shame on me. Het staat al een hele tijd op mijn lijstje, maar ik kies toch steeds andere bestemmingen.

Plaats een reactie
Tessa 16 juni, 2016 - 10:07

Ik vind zo tof dat je in London redelijk veel gratis musea’s heb. Zelf ben ik naar Churchill museum geweest was heel mooi en indrukwekkend. (daar moet je wel voor betalen)

Plaats een reactie
Angélica 16 juni, 2016 - 15:11

Tate modern is een kunstmuseum, met moderne kunst i.p.v. moderne geschiedenis ;)

Plaats een reactie
Explorista 16 juni, 2016 - 22:06

Oeps! Dat schreef ik in principe ook maar omdat ik zo vaak ‘geschiedenis’ moest typen ging het daar even mis haha :P

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.