Gratis Rome: 9x toffe gratis dingen om te doen in Rome

door Explorista

Nog twee weken en ik zit in Rome met mijn moeder! Super handig dus dat Nienke net besloot een post met gratis tips over Rome te schrijven. Die ga ik meteen meenemen op mijn tripje :)

Op zo’n 2 uur vliegen vind je een stad die totaal anders is dan wat we hier in Nederland kennen. Een stad vol historische verhalen, architecturale hoogstandjes, kunst en heerlijk eten. Het gaat natuurlijk om Rome, de hoofdstad van Italië. Niet bepaald een goedkope stad. Daarom vind je hier een lijst met 9 dingen die je gratis en voor niets in Rome kunt ondernemen. Zodat je de rest van je budget kunt besteden aan eten, want als er iets hoog staat op mijn lijstje dan is het wel al mijn favoriete Italiaanse gerechten in Italië eten. En ik vermoed dat ik daar de enige niet in ben. Raise your hands if you’re with me ;)

photo-1452509133926-2b180c6d6245

Beklim Colle del Gianicolo

Uitzichtpunten doen het altijd goed en zeker in steden met zulk mooi weer als in Rome. Vanuit de wijk Trastevere klim je naar boven en stap je even uit de toeristische drukte van de stad. Bovenop Gianicolo vind je ook nog eens een standbeeld van Garibaldi op Piazzale Garibaldi.

Bekijk de legende van Bocca della Verità

De legende gaat dat als je je hand in de mond van Bocca della Verità houdt en een leugen vertelt, zijn mond sluit en je hand eraf bijt. Als je bereid bent in een rij te staan om het zelf te proberen, dan kan dat gratis. Vind je het niet de rij waard, dan is het leuk om even langs te lopen en het toch even gezien te hebben.

6990641976_f5e9eabcf2_k

Bezoek het Pantheon

Het Pantheon in Rome is één van de monumenten met de meeste records: van best onderhouden monument tot grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. Mede dankzij die records is dit ook nog eens een van de meest gekopieerde gebouwen. Juist omdat het zo bekend is zou je verwachten dat hier een prijskaartje aan hangt, maar niets is minder waar. Het Pantheon is gratis te bezoeken en ook nog eens extra mooi als het zonnetje naar binnen schijnt via het gat in het dak.

 Bekijk de Sint Pietersbasiliek

De rij om deze basiliek te bezoeken is vaak lang, maar het is het wachten wel degelijk waard. Je weet niet waar je moet kijken als je binnen bent. Enorm indrukwekkend en nog eens gratis ook. Mocht je het museum willen bezoeken of omhoog willen in de koepel dan kom je niet onder het betalen uit. Gerucht gaat dat het later in de middag rustiger is, dus loop vaker langs om zo niet een half dagdeel kwijt te zijn aan in de rij staan.

9557377681_8bf74b3edf_k

 Zit op de trappen van Piazza de Spagna

Momenteel worden de Spaanse Trappen helaas gerenoveerd waardoor de ervaring enigszins verloren gaat. Toch staat ‘ie in het rijtje, omdat ze een keer klaar (‘Spring 2016’, ieder moment dus) zijn met renoveren en de trappen toch wel bij een bezoek aan Rome horen. Het is leuk om gezien te hebben als je in de buurt bent.

Ontspan in Villa Borghese

Een relatief rustig park in Rome waar je even weg bent van het lopen over hoofden en de rijen. Er zijn allerlei (betaalde) musea te vinden in dit park, maar een rondje wandelen, genieten en mensen kijken is misschien nog wel fijner dan een museum. Neem wat eten/drinken mee en leef het goede leven in Rome.

9842371214_1751ec4d0b_k

Doe een wens bij de Trevi fontein

Uiteraard kan deze niet missen in het rijtje als je Rome bezoekt. De Trevi fontein is enorm populair bij toeristen, maar ondanks de drukte nog steeds iets om niet over te slaan. De legende gaat dat je met je rug naar de fontein moet staan en een muntje over je linkerschouder in het water moet gooien om zo je terugkeer naar Rome te garanderen. Fun fact: het schijnt dat er voor zo’n 3000€ in het water gegooid wordt op een dag.

Ontdek de buurt Trastevere

Je hoort veel positieve geluiden over de buurt Trastevere in Rome. Er zitten hier allerlei soorten eettentjes, muziek en kleine winkels. Extra fijn aan deze buurt is het even kunnen ontsnappen van de extreem toeristische plekken. Bekijk de bijzondere straten en ga mee met de relaxte sfeer die in deze buurt hangt.

Leer alles over Rome in een gratis tour

De beste verhalen komen van locals en hoor je tijdens een van de vele tours die te vinden zijn in Rome. Er zijn ook hier gelukkig diverse gratis walking tours te vinden die je in 2 uur tijd langs allerlei hoogtepunten brengen. Zo kun je een tour doen rondom het Vaticaan of juist rondom het Colosseum.

photo-1460722665083-c2599113f7e0

Met deze 9 dingen om te doen kun je toch je trip naar Rome budgetvriendelijk houden. In veel gevallen zijn betaalde toeristische hoogtepunten ook bijzonder om van buiten te bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Colosseum dat ook indrukwekkend is zonder er geld voor neer te leggen. Rome is, zeker voor geschiedenisliefhebbers, een van de steden die je ooit gezien moet hebben.

Bron foto’s: 1, 3, 46,

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Kelly | Dutchie on the Road 11 mei, 2016 - 13:49

De laatste zondag van de maand is het Vaticaanmuseum ook gratis te bezoeken (wel aangepaste tijden). Heb ik een aantal jaar geleden ook gebruik van gemaakt omdat ik toevallig dat weekend in Rome was. Het was ook nog eens erg rustig en we konden zo naar binnen lopen. Veel mensen weten dit namelijk niet omdat het museum normaliter op zondag gesloten is.

Plaats een reactie
Nienke 11 mei, 2016 - 18:44

Rome is zó mooi! De dingen die hier genoemd worden zijn inderdaad allemaal aanraders. Al is het natuurlijk ook heerlijk om lekker rond te wandelen en véél te eten.

Plaats een reactie
Johan 11 mei, 2016 - 19:52

Op zondagen bidt de paus het “Angelus” op het Sint-Pietersplein. Dat vonden wij vorig jaar toen we in Rome op vakantie waren erg mooi om mee te maken. Ook al zijn we niet katholiek, dit is best bijzonder mee te maken.

In het Borghese-park is overigens ook een dierentuin (niet gratis) die wij erg te moeite waard vonden.

Nog een tip, mocht je tóch in het Colosseum willen kijken: Haal, liefst zo vroeg mogelijk, een ticket. Maar doe dat dan bij het Forum Romanum dat daar tegenover ligt. De ticket is een combiticket van Forum en Colosseum. Bij het Forum stond toen wij er waren geen wachtrij, we waren meteen aan de beurt. Met die ticket kun je -ongeacht of je in het Forum wilt kijken- de enorme wachtrij bij het Colosseum skippen en sta je binnen 10 minuten binnen.

Plaats een reactie
Mellisa - Grenzeloosreizen 12 mei, 2016 - 09:53

Handig artikel! Ik ga in Juli 5 dagen naar Rome en was al van plan om een boel van deze dingen te gaan bezoeken.

Plaats een reactie
De leukste budgettips voor een stedentrip naar Rome - 5 januari, 2023 - 21:03

[…] het advies van Explorista en beklim Colle del Gianicolo. Vanuit de wijk Trastevere klim je naar boven waar je kunt genieten […]

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.