Top 11 Hanoi bezienswaardigheden die je niet mag missen (+ restaurant & hotel tips)

door Explorista

Hanoi, wat ben je een leuke stad. Ik heb een maand in Hanoi gewoond, en in mijn tijd daar ontzettend veel tips opgedaan! Van de leukste bezienswaardigheden in Hanoi tot fijne restaurantjes: ik ken de stad inmiddels best een beetje. En ik kan je vertellen: het is misschien wel mijn lievelingsstad in heel Azië geworden! Als je een tripje naar deze charmante, bruisende, mooie Aziatische stad hebt gepland, dan heb je echt geluk.

In dit uitgebreide artikel geschreven deel ik al mijn Hanoi tips, van een maand die ik er doorbracht. Ik hoop dat je er wat aan hebt als je Vietnam gaat bezoeken. Veel plezier en geniet van deze leuke sprankelende stad!

Wat je moet weten over Hanoi:

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, en ligt in het noorden. Voor veel mensen is dit het startpunt van een rondreis door Vietnam, omdat je er vanaf Amsterdam makkelijk met China Southern naartoe vliegt (via Guangzhou). Zo ook voor ons: als Digital Nomad kozen we het als basis voor onze maand in Noord-Vietnam alvorens we langzaam afzakten naar Zuid-Vietnam.

En wat een goede keuze! Ik HOU van deze stad. Het is chaotisch en druk en een doolhof van straatjes. Maar nog zó authentiek. Zo echt. Overal vind je stalletjes waar mensen op kleine plastic krukjes hun soep eten, of koffiedrinken. De mensen zijn hier zo aardig, de studenten komen een paar minuutjes met je kletsen om hun Engels te oefenen. De kindjes die constant “helloooo” roepen als je langsloopt en met een grote lach naar je zwaaien. En het eten zo lekker. En daarnaast heb je alle pluspunten van een moderne stad: de winkels, bioscopen en westerse restaurants die ik soms even nodig heb.

Het allerleukste aan de stad vind ik de grote hoeveelheid water, de vele meren, die het claustrofobische effect dat een Aziatische stad soms kan hebben voor mij helemaal weghaalt. In een maand is deze stad mijn favoriete stad in Azië geworden en het feit dat jij nu de kans hebt de stad ook te ontdekken, maakt me heel bij!

De (heel) beknopte geschiedenis van Hanoi: nadat de politieke macht vertrok uit de Tam Coc-regio, was het Hanoi dat in 1010 tot het nieuwe politieke centrum werd gekozen. En dat bleef eeuwenlang zo, totdat er met een nieuwe dynastie in 1802 ook een nieuwe hoofdstad kwam: Hue, dat in Midden-Vietnam ligt. Tijdens de kolonisatie van de Fransen bleef Hue de hoofdstad, maar was Hanoi wel een belangrijk administratief centrum.

Toen in 1945 door Ho Chi Minh de democratische republiek werd uitgeroepen, had Hue het nakijken en werd Hanoi wederom de hoofdstad van Noord-Vietnam. Nadat Noord-Vietnam de Vietnamese oorlog won, werd het in 1976 de hoofdstad van het verenigde Vietnam, wat het natuurlijk tot vandaag is. Ik zei al: het is beknopt.

Hanoi bezienswaardigheden

Old Quarter

Het leukste deel van Hanoi om te bezoeken is de Old Quarter. Hier vind je een mengelmoesje aan architectuur, van traditionele tot Franse bouwstijlen, en van kerken tot pagoda’s… het staat hier allemaal (vrijwel) naast elkaar.

Dit deel van Hanoi is altijd het centrum geweest, en het leuke is dat de straten vernoemd zijn naar de winkels die je er vroeger vond. Zo zag ik hele straten waar voornamelijk één ding verkocht werd: lampen, zonnebrillen, bloemen, noem het maar op.

Wat me ook opviel is dat zoveel winkeltjes en gebouwen zo smal zijn, maar dat komt (net als in Amsterdam) door het feit dat je alleen maar belasting hoefde betalen voor hoeveel meters je gevel grensde aan de straat, volgens mij.

Ja, Old Quarter is chaotisch, maar wel heel erg leuk! Je kunt hier heerlijk doorheen dwalen en een gevoel krijgen voor het Vietnamese leven.

Hoan Kiem Lake

Als je in het centrum bent, zul je er automatisch naartoe gaan: Hoan Kiem Lake. Dit is de bekendste highlight in Hanoi, en absoluut een bezoekje waard. Dit meer is het absolute centrum van de stad, waar zowel toeristen als locals samenkomen. In het weekend is de weg rondom het meer ‘s avonds afgezet, en is er een night market. Je ziet er dan allerlei straatverkopers, straatartiesten en een gigantische hoeveelheid locals. Aan de ene kant druk, maar aan de andere kant ook weer niet omdat er eindelijk eens geen verkeer is.

Hoan Kiem Lake is maar liefst 700 meter lang, en een rondje eromheen lopen kost je rustig een half uur, zo niet langer. Midden in het meer staat de Ngoc Son Temple dat ligt op Jade Island. Deze pagoda stamt uit de 18e eeuw, en is te bezoeken. Maar om eerlijk te zijn: toen ik er was, was het onder constructie en was er echt helemaal geen fluit aan. Ik vond het niet de moeite waard.


French Quarter

Zoals je eerder leerde, hebben de Fransen in de negentiende eeuw Vietnam gekolonialiseerd. Hoewel Hanoi op dat moment geen hoofdstad was, was het wel een belangrijke administratieve post voor het Franse regime. Daarom werd er ook geld geïnvesteerd in de stad, en werd er een wijk gebouwd die de “French Quarter” genoemd wordt, ten oosten van Hoan Kiem Lake.

Zoals de naam al weggeeft is de architectuur in deze wijk anders dan in zijn buurwijk: veel grootser en… Franser. De belangrijkste bezienswaardigheid in deze wijk is de Hanoi Opera House. Dit theater werd tussen 1901 en 1911 gebouwd, en werd een soort funky versie van de Opéra Garnier in Parijs.

Hoa Lo Prison (Hanoi Hilton)

Deze gevangenis werd vanaf 1886  gebouwd door de Fransen, met als doel de politieke gevangenen (anti-kolonialisten) op te sluiten. Het heette toen “Maison Centrale”. De gevangenis was een hel, vol marteling en slechte omstandigheden. Ook was het vaak overbevolkt, in 1954 zaten er ruim 2.000 mensen, terwijl er officieel maar capaciteit was voor 600 man. Het werd het symbool van de Franse onderdrukking van de Vietnamese bevolking. Veel latere leiders van Noord-Vietnam zaten ooit in deze gevangenis opgesloten.

Tijdens de Vietnamese oorlog werd de gevangenis gebruikt voor de opvang van Amerikaanse krijgsgevangenen. Omdat de voorzieningen ook toen zo slecht waren wat betreft hygiëne en eten, werd de gevangenis door de Amerikanen sarcastisch de “Hanoi Hilton” genoemd. Ook werden gevangenen gemarteld, ondanks dat Noord-Vietnam de Geneva-conventie ondertekend had die een humane behandeling van gevangenen beloofde. Vanaf 1970 werden de faciliteiten en behandeling langzaam beter.

Ik vond het indrukwekkend om dit museum te bezoeken en met eigen ogen te zien hoe gruwelijk het bestaan hier moet zijn geweest. Interessant ook wel dat er in dit museum net wordt gedaan alsof de Amerikaanse krijgsgevangenen heel goed verzorgd werden. Er wordt met geen woord over marteling gerept.

Ho Chi Minh Mausoleum

De naam Ho Chi Minh zul je wel kennen van de gelijknamige stad in het zuiden van het land. Maar die stad is dus vernoemd naar de man die verantwoordelijk is voor de Vietnamese onafhankelijkheid en het einde van het Franse koloniale regime: Ho Ci Minh. Hij versloeg de Fransen, en riep in  1945 Vietnam uit tot een democratische republiek. Ho Chi Minh was een communistische revolutionaire leider, die als president en premier Noord-Vietnam leidde tijdens de Vietnamese Oorlog. Zijn doel was een verenigd en onafhankelijk Vietnam.

Na zijn dood in 1969 werd zijn lichaam gebalsemd en opgebaard in het Ho Chi Minh mausoleum. Dat is een indrukwekkend gebouw dat je kunt bezoeken als je wilt. Ik ben niet binnen geweest (ik heb weinig behoefte aan het zien van een gebalsemd lichaam), maar heb het gebouw wel van buiten bewonderd.

Train Street

Een van de leukste plekken in Hanoi vond ik de “Train Street”. Dit is een smal straatje niet ver van het station waar de inwoners super dicht langs het spoor wonen. Een paar keer per dag komt te trein voorbij en moet alles en iedereen naar binnen. De rest van de tijd kun je foto’s maken, of bij de treinsporen in een van spoorcafeetjes iets drinken. Ik ben er zowel te voet geweest, als met de trein doorheen gereden en allebei is bijzonder (het laatste vooral omdat je bij de huisjes naar binnen kijkt).

Ta Hien straat

Als je een leuke straat zoekt in het oude centrum om biertjes te drinken, dan kun je goed terecht in de Ta Hien-straat. Chaotisch, maar gezellig. Als je ervan houdt, kun je hier een Bai Hoi-biertje te drinken: lokaal bier. Ik drink zelf geen bier maar er is me verteld dat het een licht, schuimend biertje is.

St. Joseph’s Cathedral

Als je deze Gotische kerk ziet, sta je misschien wel even te kijken want hij lijkt totaal niet op zijn plaats in het oude centrum van Hanoi. Maar hij is gebouwd door de Fransen in 1884, dus dat verklaart de Europese stijl. Zo’n 6-8% van de Vietnamese bevolking is Christelijk, en toen wij er waren was er net een dienst ten einde, die zo druk was dat er mensen zelfs buiten zaten!

(Niet West lake, maar wel een mooi meer dit)

West Lake (Ho Tay)

Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld omdat wij vlakbij West Lake woonden, maar het is mijn favoriete meer in heel Hanoi. Het is veruit het grootste meer van heel Hanoi en is 5,3 vierkante kilometer groot. De wijk waar wij woonden, Tay Ho, staat bekend als het expat-gedeelte. Er is verder voor toeristen niet veel te zien, maar er zijn wel veel lekkere westerse restaurantjes. Als je wilt kun je de Tran Quoc Pagoda bezoeken, op een klein eilandje aan de zuidoostkust van het meer. Anders is het gewoon lekker om langs dit meer te struinen en te genieten van het uitzicht op het  water.

Vietnam Museum of Ethnology

Ik vond het Museum of Ethnology echt een van de leukste dingen die wij in Hanoi hebben gedaan. Het museum gaat over de verschillende volkeren en minderheden die in Vietnam, en geeft een beeld van hoe zij door de eeuwen heen geleefd hebben. Je vindt bijvoorbeeld traditionele huisjes uit verschillende delen van het land die je kunt bezoeken.

Wij waren er tijdens het Autumn festival en dat was echt superleuk, want in één van de woningen werden spelletjes gespeeld. Zo kon je met vrijwilligers (lokale scholieren) traditionele spelletjes spelen. En dat was zó leuk, ook al snap ik nog steeds niets van de spelletjes haha. Ik werd superfanatiek. Ik denk niet dat die spelletjes er normaal ook zijn, maar het is nog steeds een goede tip voor een bezoekje als je meer wilt weten over de verschillende volkeren en minderheden in het land.

Temple of Literature

De Literatuurtempel (Văn Miếu) vond ik ook een bezoekje waard. Het is een tempel die opgedragen is aan Confucius. Confucianisme is één van de drie grootste religies in Vietnam. Nog belangrijker: dit was de eerste universiteit van Vietnam. De tempel stamt uit 1070 toen het gebouwd werd door de koning. Al na een aantal jaar werd de tempel omgetoverd tot de universiteit van de stad, en dat bleef honderden jaren zo. Sinds de afgelopen twee eeuwen doet het gebouw alleen nog maar dienst als tempel.

Ik vond het een mooi, ruim opgezet complex waar je heerlijk kunt struinen door de tuinen, de vijvers en de gebouwtjes. Je hebt niet het idee dat je midden in een drukke stad staat als je hier bent!

Ook leuk vanuit Hanoi:

Ik neem aan dat je vanuit Hanoi andere plekken zult bezoeken in Noord-Vietnam. Ik kan je een trip naar de rijstvelden van Sapa super aanrader. De natuur van Tam Coc is één van de mooiste plekken die ik in Vietnam gezien heb. En als laatste is ook Cat Ba (Halong Bay) een bezoek waard, als je wilt genieten van de prachtige baai.

De leukste restaurants in Hanoi

Ik heb in Hanoi in zoveel restaurants gegeten, dat ik ze niet eens allemaal kan delen, haha. Ik heb relatief vaak bij westerse restaurants gegeten, omdat we dat een beetje afwisselen en er zoveel goede restaurants bij ons in de buurt zaten. Hier mijn tips!

 • Panam’: Een Frans zaakje waar je heerlijke crêpes eet. Ik had die met appel en brie, heerlijk.
 • Pizza Belga: Ik droom nog steeds over de truffelpizza. Dit zaakje heeft een Belgische eigenaar.
 • Pho Gia Truyen Bat Dan: Als je echt traditioneel wilt, dan ga je naar dit zaakje. Bestel Pho, schuif ergens aan bij een tafeltje en proef traditioneel Vietnamees eten tussen de locals.
 • Anita’s Canteen: Heerlijk Mexicaans eten aan de rand van West Lake. Leuk zaakje, lekker eten.
 • Chop’s: Dit is een keten van restaurants waar je de beste hamburgers eet van Hanoi. Ik vond die in Tay Ho qua sfeer niet fijn, maar die in het oude centrum wel.
 • Banh Cuon Ba Hanh: Superleuk en piepklein zaakje in het oude centrum waar je voor weinig geld traditioneel eet!
 • Furbrew Craft Beer: Liefhebbers van craft beer gaan hierheen. Ze hebben hier keiveel verschillende soorten en je kunt ook een proeverij doen. Ze serveren hier ook eten van drie nabijgelegen restaurants.
 • May Taste: Dit was ons favoriete zaakje voor goedkoop en goed Vietnamees eten. Zit een beetje afgelegen, maar de Vietnamese pancake (banh xeo) is de beste die ik tot nu toe op heb in Vietnam.
 • Nan ’n Kabab: Een Pakistaans zaakje, waar je (onder andere) super lekkere kebabs eet. Leuk voor de afwisseling.
 • Maison de Tet: Om eerlijk te zijn vond ik het eten hier niet zo goed, maar de reden waarom ik hem toch noem is omdat het wél een prachtig gebouw is met een superligging aan West Lake. Ik raad je dus aan om hier heen te gaan voor een drankje, te zitten op het balkon en te genieten van het uitzicht.
 • Sushidokoro Yutaka: Ik kan niet zonder mijn sushi kick. Deze zaak heeft echt heerlijke sushi, maar het is wel vrij prijzig (voor Vietnamese begrippen). Leuke traktatie.
 • Eataly: Leuk zaakje, met heerlijke pizza’s. Die met ham en burrata is heerlijk! Ik vond vooral boven zitten aan de voorkant tof, met uitzicht over ons buurtje.
 • Cộng Cà phê Quán Sứ: Leuk cafeetje dat volzit met locals. Heeft een Viet Cong-stijl. Geen eten, maar wel goede koffie.
 • Pizza 4P’s: Deze keten van pizeria’s is zo populair dat je een paar dagen van tevoren moet reserveren (maar dat kan makkelijk online). Het leuke is dat ze een soort fusion doen tussen de Japanse keuken en pizza’s. Niet alle pizza’s zijn geweldig, maar degenen die wél goed zijn, zijn ook echt heel erg lekker. Mijn favoriet was die met parmaham en burrata, en daarna de Chicken Teriyaki en de Salmon Miso-pizza’s.

Leuke hotels in Hanoi

Mocht je nog een leuk hotel zoeken, dan deel ik vandaag drie goed beoordeelde hotels voor elk budget om uit te kiezen:

€ – Hanoi Centre Hostel: als je een betaalbaar hostel zoekt in het oude centrum van Hanoi dan is dit je beste keuze. Het is een schoon, comfortabel hostel met prima inbegrepen ontbijt. Wat wil je nog meer voor een paar euro per nacht? Check prijzen & beschikbaarheid.

€€ – Amorita Boutique Hotel: Ik hou van boetiekhotels! Dit hotel ligt in de Old Quarter, heeft leuke en ruime kamers, aardig personeel, een lekker inbegrepen ontbijt en super goede service. Check prijzen & beschikbaarheid.

€€€ – Oriental Suites Hotel & Spa: Voor luxe reizigers is dit de beste optie. Ook dit hotel ligt in het oude centrum. De ruime en stijlvolle kamers zijn de perfecte plek om te ontspannen tijdens je bezoek aan Hanoi. Ook het ontbijt en de service wordt in dit hotel geroemd. Check prijzen & beschikbaarheid.

Hanoi kosten & budget; zoveel kost Hanoi

Ik heb in de maand dat wij er waren bijgehouden hoeveel alles ongeveer kostte. Hieronder krijg je een beeld van de gemiddelde kosten. Is Hanoi duur? Nee, totaal niet. Maar nu we meer gereisd hebben zien we wel dat het prijsniveau in bijvoorbeeld Midden-Vietnam nog iets lager ligt dan in Hanoi!

 • Verblijf: minimaal €5 per persoon per nacht.
 • Vervoer: zo’n €1 voor een kort ritje, en €3 voor een half uur tijdens de spits via de app Grab.
 • Eten: vanaf zo’n €2 per maaltijd. (Westers eten is al snel €5-8 per maaltijd)
 • Activiteiten: gemiddeld betaal je zo’n €1 aan entree voor bezienswaardigheden.

Andere handige Hanoi tips:

Als laatste wil ik nog twee algemene tips met je delen die je bezoekje aan Hanoi misschien makkelijker maken.

 • Simkaart: als ik jou was zou ik niet moeilijk doen, en gewoon lekker een Vietnamese simkaart kopen. Heb ik gedaan op het vliegveld, maar dat kan ongeveer overal. Ze stellen hem zelfs voor je in. Je betaalt gemiddeld zo’n 6-8 euro voor “unlimited 4G internet”. En dan heb je overal toegang tot dingen als Google Maps, Grab en Whatsapp.
 • Grab: als je een taxi wilt, en je wilt niet moeilijk doen met uitleggen waar je precies heen moet, of onderhandelen over de prijs, dan kan ik je de app “Grab” in Azië enorm aanraden. Dit is de Aziatische versie van Uber. Je vult je begin en eindpunt in, koppelt je credit card eraan (of betaalt cash), en klaar ben je.

Tips voor oversteken in Vietnam

Dit artikel zou niet compleet zijn zonder tips om over te steken in Vietnam. Ja, zo erg is het dat je mijn tips nodig hebt, haha. De eerste keer dat ik ging oversteken in Hanoi kreeg ik bijna een hartverzakking. Alles is chaos en regels bestaan niet echt. Een rood licht is meer een suggestie dan een regel, bijvoorbeeld.

Oversteken doe je zo (als er geen stoplicht of zebrapad is): je bekijkt de stroom verkeer. Hoe het verkeer ebt en vloed, zeg maar. En dan… ga je gewoon langzaam lopen als er een beetje ruimte is. Ja echt. Probeer natuurlijk de gaatjes op te zoeken, maar over het algemeen gaat het verkeer gewoon om je heen als je gewoon langzaam in een rechte lijn oversteekt. Als je halverwege strandt, wacht je gewoon even met verderlopen. Doe geen onverwachte dingen, zoals ineens twijfelen en achteruitlopen ofzo. Hoe voorspelbaarder jij je gedraagt, hoe makkelijker het oversteken zal gaan, en hoe makkelijker andere verkeersdeelnemers kunnen inschatten hoe ze om jou heen moeten.

Vietnamezen zullen je niet zo snel aanrijden. Ze rijden op het laatste moment wel om je heen, zoals een rivier om een steen heen stroomt, maar laat je niet afschrikken. Remmen doen ze niet, tenzij ze niet anders kunnen (als ze je anders zouden aanrijden). Dus dan weet je dat. Oh, en het bovenstaande geldt alleen voor scooters en auto’s, niet voor bussen: laat die ALTIJD voorgaan.

Laat je ook niet afschrikken door het toeteren. In Nederland toeter je alleen als andere mensen iets verkeerd doen waarmee ze jou in de weg zitten. In Vietnam is toeteren gewoon een beleefd ding. Iets dat je doet om te laten weten dat je eraan komt.

En dat was het! De eerste keer dat je succesvol overgestoken bent zul je echt een enorme adrenalinerush voelen. Ergens is het wel een leuke, traditionele uitdaging. En dat hoort bij op reis zijn. Geniet ervan!

Dit waren mijn Hanoi tips! Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Hanoi?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter