; De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Tilburg 077 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Afgelopen weekend was ik uitgenodigd om mijn oude studentenstad Tilburg opnieuw te leren kennen. En die kans liet ik natuurlijk niet schieten, want Tilburg is zó leuk geworden! Mocht je nog een leuk uitje zoeken tijdens de zomervakantie, dan kan ik je de Brabantse stad enorm aanraden. De afgelopen jaren heeft Tilburg zijn industrieel erfgoed omgetoverd tot de hipste hotspots, en in dit reisgidsje deel ik dan ook de leukste hotspots & hidden gems voor jouw dagje uit!

Wat je moet weten over Tilburg

Tilburg is altijd een industriële stad geweest. Oorspronkelijk was het één van de grootmachten op het gebied van de wolindustrie, aangezien er in de buurt veel schapenteelt was. Hierdoor zie je nog steeds veel oude fabriekshallen in de stad, die inmiddels nieuwe functies hebben. Als je door stad fietst zul je daarentegen ook grote herenhuizen tegenkomen: daar worden de fabrieksbazen.

Nadat de textielindustrie wegtrok, werd dat opgevangen door andere industrie, waaronder de reparatie van locomotieven achter het station (hier kom ik later nog op terug!). Inmiddels is het ook een grote studentenstad.

Tilburg 043 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

In de negentiende eeuw waren twee grootheden regelmatig in Tilburg te vinden: zo bouwde Koning Willem II er een paleis (het huidige Stadhuis, maar helaas stierf hij voordat het voltooid was), en in datzelfde gebouw heeft Vincent van Gogh nog tekenles gevolgd.

Vooral de eerstgenoemde kwam graag in de stad. Volgens onze gids had de biseksuele Willem II een geheime affaire met de pastoor, en of dat waar is weet ik niet, maar ik vond het té leuk om niet met jullie te delen ;-).


Tips voor een dagje Tilburg:

E-steppen door de stad

Fietsen en wandelen is zó 2019. Ik ontdekte de stad op een e-step van Mercure Tilburg, en HOE LEUK was dat?! Van te voren was ik vrij zeker dat ik minimaal één keer in een greppel of in tegenliggend verkeer zou rijden, maar het was echt stukken makkelijker dan gedacht. En ik loop vrijwel dagelijks op tegen deuren in mijn eigen huis, dus dat zegt een hoop.

Mocht je een dagje sightseeing willen doen, dan kan ik je zeker aanraden om zo’n step te huren. Veel relaxter dan een hele dag fietsen, en ook nog eens veel leuker.


Tilburg 105 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Doloris Meta Maze

De Doloris Meta Maze valt eigenlijk niet te omschrijven, en moet je gewoon meemaken. Maar ik ga toch een poging doen… De Doloris Meta Maze is een doolhof waarbij je al kruipend, klimmend en klauterend door 40 ruimtes met kunstwerken komt. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.

Het begint al met het feit dat je je telefoon en horloge in een kluisje moet stoppen, want je mag binnen geen foto’s maken én geen concept hebben van de tijd (zodat je echt volledig aanwezig bent bij de ervaring). Vervolgens word je één voor één opgehaald om aan de ervaring te beginnen. Je wordt geblinddoekt naar te ruimte gebracht en dan ben je vrij om te ontdekken!

Ik heb oprecht nog nooit zoiets meegemaakt. Zorg dat je kleding aantrekt waarmee je kunt klimmen en schoenen met goede grip. Ik denk dat ik ongeveer veertig minuten in het doolhof aanwezig ben geweest. Belangrijk om te weten: het is niet eng en er zijn ook niet echt optische illusies.


Tilburg 060 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Spoorzone

Rondom het station vind je (joh!) de spoorzone. Een gebied dat vroeger bekend stond om zijn industrie, en tegenwoordig alle oude fabriekshallen nieuwe bestemmingen heeft gegeven. Nu vind je er veel leuke restaurantjes en hotspots. Ook vind je er de LocHal (zie hieronder), en als je rondloopt spot je overal street art!

Een aantal hotspots die je niet mag missen in de spoorzone: Raw, De Wagon, Softy’s en Doloris.


LocHal

Als je vroeger met de trein ging, kon je zó uit de trein binnenkijken bij een werkplaats waar locomotieven werden opgeknapt. Tegenwoordig is de hal omgetoverd tot LocHal (kort voor locomotiefhal), een centrum voor kunst, cultuur en educatie.

In het gebouw zelf zitten de Bibliotheek Midden-Brabant, Seats2Meet en nog een aantal kunst- en investeringsorganisaties. Het gebouw heeft veel architectuurprijzen gewonnen, omdat veel van de originele details van het gebouw verwerkt zijn in het huidige design. Zo liggen er nog sporen, en lopen overal nog buizen en elektriciteitskastjes.


Tilburg 093 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Spoorpark

Één van de nieuwste aanwinsten van de stad is het Spoorpark, met de Kempentoren. Ooit was dit een verwaarloosd rangeerterrein, maar de afgelopen jaren is dit omgetoverd tot een heel gezellig stadspark.

Toen wij er waren, op een zonnige zaterdagmiddag, zat het park vol met families met bbq’s en vrienden die in groepjes bij kletsten. Het terras van het T-huis zat vol met zonaanbidders met een lekker koud drankje. En in de urban sports area haalden kids met stepjes stunts uit

Het leuke is dat dit park het grootste burgerinitiatief van Nederland is. De gemeente wilde er in eerste instantie woontorens neerzetten, maar dat ging verkeerstechnisch teveel problemen opleveren. Omdat er al gekampeerd werd, en er volkstuintjes werden onderhouden, werd besloten het hele gebied een park te maken.

En dat kamperen: ja, dat kan dus bij de stadscamping Tilburg! Hier kun je je tentje opzetten, en vervolgens wandelend naar het centrum. Best of both worlds!


Tilburg 087 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Kempentoren

Als je met de trein komt binnenrijden, kun je ‘m niet missen: de Kempentoren. Deze 30 meter hoge toren is pas sinds een half jaar open nu al een van de eyecatchers aan de skyline van Tilburg.

Voor €1,50 heb je een workout die beloond wordt met een uitzicht dat strekt tot aan Breda! Het is een flink klimmetje (192 treden om precies te zijn!), en hij wiebelt een beetje als het waait, maar het uitzicht is echt de moeite waard. Zo heb je Tilburg nog nooit gezien!


Eetbar de Wagon & Softy’s

Achter het station zal je oog meteen vallen op een vintage pareltje: namelijk een donkergroen treinstel uit 1930. Hierin vind je Eetbar de Wagon, één van de meest unieke plekjes om te dineren in Tilburg. Hier kun je terecht voor creatieve en smaakvolle gerechtjes.

Tilburg 065 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Tijdens de corona moesten tijdelijk de deuren van één van de andere wagons dicht (die werd voor veranderingen gebruikt), en kwam de oprichter van de Wagon met een leuk idee. Hoe tof zou het zijn om softijs te verkopen deze zomer? En zo werd Softy’s geboren.

Tilburg 071 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Hier krijg je softijs met een funky twist. Dus wel de discodop, maar dan met zoete popcorn, marshmallows én een snoephorloge. Of aardbei, basilicum en olijf. Of ga nóg experimenteler en ga voor een smaak met bacon, ei en cornflakes! Kortom: keuze genoeg.

LEES OOK: Dit zijn de 18 mooiste plekken in Noord-Brabant


Tilburg 035 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

De Piushaven

Hoewel de Piushaven al sinds 1921 in Tilburg ligt, is het pas sinds een paar jaar één van de leukste plekjes voor een hapje en een drankje. Ooit was het vooral een industriehaven. Er werd hier bijvoorbeeld bronmaterialen voor de fabrieken, of steenkolen voor de stoommachines aangeleverd.

In de jaren zestig verdween steeds meer industrie naar de rand van de stad, en werd er minder over het water vervoerd, waardoor de haven aan betekenis verloor. Eind jaren negentig werd begonnen aan het ontwikkelen van de haven zoals die nu bestaat: vol leuke restaurantjes, hippe winkeltjes en vol chique woontorens.

TIP: doe vooral een drankje bij RAK, waar je heerlijk op de vlonders aan het water kunt zitten. Je kunt hier lekker bootjes kijken.


Hoeve Moerenburg

Tijd om het centrum te verlaten, en de groene natuur in te gaan. De Moerenburg is een wandelgebied in het oosten van de stad. De naam komt van “Hoeve Moerenburg”, een lang verloren gewaande kasteelachtig gebouw dat hier stond en dienst deed als pastorie.

De hoeve werd voor het eerst genoemd in 1310 en werd in 1750 afgebroken. Ruim 250 jaar lang wist niemand waar het precies gestaan had. Pas in 2005 werden bij werkzaamheden per ongeluk de fundamenten van het gebouw gevonden. Inmiddels staat op de contouren van het gebouw een kunstwerk dat je een goed idee geeft van de grootte. Leuk om even te kijken!


Abdij Koningshoeven

Zeker niet nieuw, maar daarom niet minder leuk: de Abdij Koningshoeven. Het is één van de twee trappistenbrouwerijen van Nederland (wist je dat er wereldwijd maar 12 zijn?!). Hier wordt La Trappe gebrouwen.

Tilburg 017 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Om te kwalificeren als trappistenbier, moet het bier voldoen aan drie regels: het moet gemaakt worden binnen de muren van een abdij, het moet gemaakt worden door of onder toezicht van monniken, en er moet ook aan goede doelen gedaan worden. Je kunt hier een anderhalf uur durende rondleiding volgen om meer te weten te komen over de geschiedenis (dat heb ik in 2017 eens gedaan, heel leuk!).

Tilburg 021 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker op het terrasje gaan zitten en genieten van één van de lokale biertjes en het uitzicht op het prachtige klooster. Ik drink zelf geen bier, dus ik deed me vooral tegoed aan de kaasbitterballen die geserveerd werden.


Doloris rooftop bar

We sluiten de avond af bij de hipste hotspot van Tilburg. Eentje die zó kosmopolitisch aanvoelt, dat je bijna het gevoel hebt dat je in het buitenland bent. Terug bij Doloris gaan we naar de bovenste verdieping voor een culinair avontuur.

Tilburg 107 - De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer!

Op het grote rooftopterras draait een DJ lekkere muziek, worden de streetfood-gerechten op tafel gezet, en vloeien de cocktails rijkelijk (ga voor de Passion Martini!). Op de achtergrond kleurt de lucht langzaam roze, terwijl achter de Sint Jozefkerk de maan aan de hemel verschijnt. De perfecte afsluiter voor een zomers dagje Tilburg.


Meer informatie over vakantie in Tilburg?

Wil je meer informatie over leuke dingen om te doen tijdens de zomer in Tilburg? Check dan vooral website van Ticket to Tilburg. Zó is vakantie in eigen land hartstikke leuk :-).

Heb jij nog leuke tips voor een zomers dagje Tilburg?

Deze blogpost is gesponsord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

  1. Floris B

    Leuk artikel om te lezen. Door corona waren we genoodzaakt onze vakantie dichterbij huis te doen, dus deze artikel past goed bij ons. We zochten naar leuke plekken om te bezoeken. Dank je voor het delen van deze tips. Ga zo door!

    | Reageer op deze reactie
  2. Jammer dat ik dit artikel niet eerder tegenkwam. Allemaal handige tips & suggesties om mee te nemen. Als ik dit alles eerder wist dan kon ik Tilburg in ons lijstje voor vakantie in eigen land hadden toegevoegd. Dank je voor het delen van die tips.

    | Reageer op deze reactie
© 2013-2022 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring