Inchecken bij: Infante Sagres, het oudste vijfsterrenhotel van Portugal

door Explorista

Wist je dat het oudste luxehotel van Portugal niet aan de wereldberoemde kustlijn ligt? Nee, die tref je in het hartje van Porto. Als je op zoek bent naar wat klassieke en elegante luxe dan is Infante Sagres, hét perfecte slaapadres voor jouw stedentrip. Check hier onze review & foto’s!

Ik bezocht dit hotel als onderdeel van een persreis.

Mocht je denken aan het oudste vijfsterrenhotel van Portugal, dan denk je misschien een een hotel dat honderden jaren oud is. Maar nee, Infante Sagres werd pas in 1951 geopend toen de steenrijke en flamboyante ondernemer Delfim Ferreira een plek zocht waar hij zijn belangrijke gasten in luxe kon verwelkomen. Aangezien die op dat moment in Porto nog niet bestond, begon hij zelf een hotel dat zich kon meten aan de meest luxueuze hotels in Europa. Infante Sagres is inmiddels een instituut, binnen en vér buiten de stad.

Door de jaren heen hebben vele beroemdheden, stijlvolle reizigers en andere elite een nachtje doorgebracht in de grand dame van Porto. Naar het schijnt heeft hier menig legendarisch feestje plaatsgevonden. Wie die belangrijke gasten waren? Onder andere Queen Elizabeth, U2 en de Dalai Lama sliepen in het heritage hotel tijdens hun bezoek aan de Noord-Portugese stad.

Leestip: Bijzonder overnachten: de 33 mooiste boetiekhotels en vakantiehuizen van Portugal

De naam van het hotel is een verwijzing naar Hendrik de Zeevaarder, een belangrijk figuur in de Portugese geschiedenis. De Portugezen zijn trots op de vele ontdekkingsreizen die hun vloot maakte, waarmee ze ooit één van de machtigste landen ter wereld waren. Hendrik de Zeevaarder werd in Porto geboren (in 1394) en werd ook wel de Prins (Infante) van Sagres genoemd omdat zijn zeevaardersschool daar gevestigd zat.

Na lange renovatie heropende het prestigieuze hotel in 2018 haar deuren met een design dat eer doet aan de originele details die het hotel zo uniek maakten. Inclusief een prachtig glas-in-lood die het gehele trapgat beslaat, het complexe en bijzondere smeedwerk en decoratief houtsnijwerk op de muren. In de lobby kijken Delfim en zijn vrouw je vanaf hun respectievelijke portretten trots aan.

In de hoek van de lobby tref je een historische lift, met houten lambrisering en een leren bankje om te rusten. Het is lastig te bepalen of de lift je naar een andere verdieping brengt, of terug in de tijd waarin reizen nog zoveel uitzonderlijker was. Zelfs als je maar één verdieping naar boven hoeft voor je hotelkamer, is het de moeite waard er een ritje mee te maken.

De hotelkamers zijn ruim van opzet en ingericht met tijdloze elegantie. Het bed was zo zacht dat ik er even over nadacht om gewoon niet meer te vertrekken, en ook van het ligbad heb ik dankbaar gebruik gemaakt om de vermoeidheid van een dagje sightseeing uit mijn spieren te laten vloeien. Ik kan zeggen dat het gratis welkomstdrankje (een glaasje Port, claro!) daar ook wel mee hielp ;-).

De suite

Andere ruimtes die absoluut een bezoekje waard zijn, zijn de grootste lobby (met een prachtig doorkijkje naar de verdieping er boven), en de Golden Room waar mijn diner geserveerd werd. Die ruimte krijgt zijn naam door de vele gouden details, zoals het prachtige cassetteplafond. Ook leuk: de banier aan de muur schijnt al uit de Middeleeuwen te komen! Ik at een perfect gegaarde zalm op een romige safraanrisotto, met daarbij een nog warme en krokante foccacia en goddelijke truffelboter.

Dat gerecht komt rechtstreeks van de kaart van het Vogue Café, dat tevens in het hotel gevestigd zit. Dit concept van Condé Nast biedt een stijlvolle plek voor een hapje en drankje voor de modebewuste reiziger. Strijk neer op de fluwelen zetels voor een brunch date of nip aan een cocktail, terwijl je je laat inspireren door iconische foto’s uit Vogue aan de muren. Leuk feitje: het Vogue Café in Infante Sagres was de eerste in Europa. Het is ook voor niet-gasten te bezoeken.

In de zomer kun je ook op het terras op de binnenplaats plaatsnemen, en de dag in alle rust je dag beginnen. Infante Sagres is echt een oase in de stadsdrukte. Sinds de heropening van het hotel beschikt het hotel ook over een dompelbad. Ik kan alleen maar voorstellen hoe heerlijk het is om daar op een warme zomerdag een boekje te lezen met uitzicht op de stad, en daarna afkoeling te zoeken in het water.

De ligging van Infante Sagres maakt het de perfecte accommodatie op je stedentrip. Het ligt om de hoek van een aantal leuke cafeetjes (O Diplomata & Zenith zijn allebei leuk voor brunch!), en je wandelt echt in no time naar de belangrijkste bezienswaardigheden. In tien minuutjes sta je op het belangrijkste treinstation van de stad (São Bento), en in een kwartiertje ben je op de bushalte vanwaar een bus naar Lissabon vertrekt.

Breng tijdens je stedentrip in Porto ook zeker een bezoekje aan World of Wine, aan de overkant van de Douro-rivier. Het is ongeveer een kwartiertje met de taxi, en je kunt er genieten van zes musea, negen restaurants, een aantal winkeltjes en een prachtig uitzicht op de skyline van Porto. Dikke aanrader!

De tijdloze elegantie, historische details, bijzondere geschiedenis en praktische ligging maken Infante Sagres één van Explorista’s favoriete adresjes in Porto.

Lees ook:

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter