ITLISTMONIQUE

#ITLIST: Monique van Loon

ITLISTMONIQUE

Monique van Loon (25) is oprichter en hoofdredacteur van de succesvolle culinaire site Culy.nl. Elke dag delen zij de heerlijkste gerechten en de meest smaakvolle nieuwtjes op culinair gebied. Daarvoor richtte ze meidensite Girlscene.nl op. Voor Explorista.nl doet Monique een boekje open over haar favoriete adresjes, beste zakelijke advies en reisbestemmingen waar ze nog van droomt. 

T R A V E L

– Welke reis of locatie maakte indruk op je en waarom?
Thailand maakte zeer veel indruk op me; van het hectische hete Bangkok tot de oase van rust buiten de stad. Ik deed er een kookcursus in de mangroves van Amphawa; een hoogbejaarde chef leerde me de klassieke pad thai maken. Die dag zal ik niet snel vergeten.

– Voordat jij sterft, welke (reis)ervaring of welk land wil je dan hebben meegemaakt?
Ik zou heel graag naar de Barossa Valley in Australië gaan; door een aflevering van Masterchef raakte ik betoverd. Daar koken en wijn drinken en de zon onder zien gaan… ja, dat moet er nog eens van komen.

– Waar kun jij niet zonder op reis?
Opladers, reisstekkers en éxtra opladers voor onderweg, zodat ik nooit zonder accu zit van mijn mobiel en camera. Mijn Dopper-flesje om steeds bij te vullen met (bron)water. Een grote sjaal die ook dienst doet als kussentje, omslagdoek of picknickkleed. En loperamide, want ik heb nogal een onstuimige buik, zeker op reis.

– Wat mag er niet ontbreken in jouw reisgarderobe?
Relaxte jeans waar ik me goed in voel, slippertjes en espadrilles voor overdag en hakken voor ’s avonds, hoewel ik die voor de meeste zonvakanties lekker thuis laat. Veel gestreepte shirtjes, daar hangt mijn kast vol mee. En een goede blazer waarmee je een casual outfit snel chic maakt. Door de jaren heen ben ik steeds beter geworden in light packing, ik weet inmiddels precies wat ik wel en niet aantrek op reis.

Monique2

– Wat was het laatste boek dat jij op vakantie las?
Just Kids, de memories van Patti Smith. Prachtige verhalen over de jaren zestig en zeventig in New York. Denk: Robert Mapplethorpe, Jimi Hendrix, Andy Warhol en heel veel avonturen. Maar ik lees als een trein, dus diezelfde vakantie las ik onder andere ook Not that kind of girl van Lena Dunham (aanrader!) en If You Have to Cry, Go Outside met meesterlijke businesstips van Kelly Cutrone.

– Naar welke locatie keer jij altijd terug, en wat is het eerste dat je daar doet?
Parijs is mijn all-time-favorite. Ik ben er al ruim dertig keer geweest en het verveelt nooit. Ik heb vaste adresjes waar ik steeds naar terugkeer, maar ik probeer ook altijd nieuwe dingen te ontdekken. Parijs heeft zoveel onbekende hoekjes en steegjes; deze stad blijft me elke keer opnieuw verbazen.

– Wat is je beste budgettip voor op reis?
Boek ruim van tevoren zodat je een goede aanbieding hebt voor je hotel en vlucht (KLM Werelddealweken zijn geweldig!). Als je naar musea of attracties wil: altijd van tevoren online boeken, dat scheelt geld én wachtrijen. En als je heel veel van die dingen wil bezoeken in één stad, dan is zo’n City Pass vaak een slimme optie.

Loop niet in tourist traps, vieze restaurants waar je achttien euro voor een broodje betaalt, maar check via Foursquare, Tripadvisor of Yelp waar de locals eten.

Untitled design-7

– Welk hotel zou jij al je vrienden aanraden en waarom?
Mama Shelter in Parijs (fijn, luxe, extreem goed betaalbaar en met een parkeergarage), Hotel SP34 in Kopenhagen (nieuw, heerlijke sfeer, top ontbijt) en het Amphawa Nanon Hotel in Thailand (een oase van rust). Maar ik ga steeds vaker voor AirBnB, vooral in steden als New York veel fijner dan zo’n vies groot hotel.

– Wat is jouw favoriete hotspot (bijvoorbeeld restaurant) in het buitenland?
Fiskebar in Kopenhagen of Antwerpen voor een diner met vis, La Favorite in Parijs voor brunch, The Marmara Taksim in Istanbul om te dineren op hoogte, Il Laboratorio Del Gelato in New York voor een ijsje en Andina in Londen voor goed Peruaans eten.

– Als mensen jouw woonplaats bezoeken, welke hotspot mogen ze dan niet overslaan?
Dineren bij Rijsel of Toscanini (bij beiden op tijd reserveren!), garnalenkroketjes of steak tartare bij Café Restaurant Amsterdam, ontbijt of lunch bij Vinnies en Aziatisch eten bij Taiko in het Conservatorium Hotel.

Monique3

B U S I N E S S

– Welk zakelijk/carrière-advies zou je geven aan een pas afgestudeerde/twenty something?
Bedenk waar je écht gelukkig van wordt en ga dat doen. Liefst als werk, maar als hobby is ook al een begin. Als je denkt dat dit een moeilijke vraag is, dan denk je te moeilijk. Denk niet te lang na en voél gewoon waar je gelukkig van wordt. Is dat schrijven? Mensen helpen? Met je handen bezig zijn? Gamen? Met cijfers werken? Go for it.

– Welke les leerde jij afgelopen jaar op zakelijk vlak?
Je moet jezelf uit blijven dagen, elke dag, ook al ‘ben je er al’ (of denk je dus dat je er al bent). Risico’s nemen is doodeng maar zeer noodzakelijk, anders sta je stil en kun je net zo goed meteen stoppen (en met pensioen).

M O N E Y

– Wat is je beste budgettip?
Geef geen geld uit aan een sportschool, ga lekker lopen door je eigen dorp of stad. Koop geen flesjes water, maar vul je eigen bidon. Bak je eigen taarten. Doe je was bij je moeder (grapje). Koop designerspullen niet in dure boetieks, maar via Designer-Vintage.com (en verkoop ze daar later ook weer). Hecht sowieso niet teveel aan je spullen, je raakt ze vroeg of laat toch weer ergens along the way in je leven kwijt.

Monique1

– Welk advies zou jij je jongere ik geven over geld?
Ik heb geen spijt van hoe ik dingen heb gedaan, sterker: ik ben best trots op mijn jongere ik dat zij zo netjes met geld is omgesprongen. Dus: spend a little maar save a lot. Maar geniet altijd groots, want dat kost niets.

H A P P I N E S S

– Wat is je favoriete quote of motto?
Just do it.

– Wat is één ding dat jij voor jezelf doet wat je gelukkig maakt?
Zo vaak mogelijk bacon eten.

18 comments

 1. Patricia

  Yay! Monique! Leuk artikel, goede vragen! :)

  Beantwoorden

 2. Nanda

  Herkenbaar, die Barbossa Valley droom. Ook nav Master Chef ;-)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Yes, ik weet precies wat je bedoelt :)

   Beantwoorden

 3. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Leuke rubriek, volg Monique al jaren en luister graag naar haar adviezen. Heel inspirerend!

  Beantwoorden

 4. Nancy

  Wat een enorm leuke rubriek! Ik vind Monique van Loon sowieso een inspirerend persoon, dus dit artikel heb ik met veel plezier gelezen. Het is bijzonder hoe makkelijk je jezelf met iemand soms kan identificeren. Ik heb soms het idee dat ze over sommige dingen precies hetzelfde als ik denkt (zeker als het om Parijs gaat). Leuk stuk en liked on Bloglovin! :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dankjewel! Ik voel me precies zo over Parijs!

   Beantwoorden

 5. Jolisa

  Wat een leuk artikel!
  Grappig dat Monique ook altijd een grote sjaal meeneemt als ze reist, ik kan niet zonder!

  Beantwoorden

 6. Lin

  Ik vind dit nu al de leukste rubriek op jouw blog!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ahh dankjewel, wat een leuk compliment! Ben zelf ook erg tevreden met de rubriek. Heb jij nog iemand die je graag geïnterviewd zou zien :)?

   Beantwoorden

 7. Maaike

  Wat een ontzettend leuk artikel!

  Beantwoorden

 8. marjolein

  Wat een super leuk artikel om te lezen, ik snap wel waarom iedereen dit je leukste rubriek vindt! Je schrijft erg leuk x

  Beantwoorden

 9. Marja

  Heel leuk artikel. Kiijk regelmatig op Culy.nl. Wist niet dat er zo een jonge vrouw achter zit. Wat zijn jullie toch leuke ondermende vrouwen. Bij jullie staat genieten ook hoog in het vaandel.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Wat een mooi complimentje :)

   Beantwoorden

 10. Kimber

  Super leuk artikel! Monique komt altijd zo puur en echt over. Heel leuk om meer over haar te weten te komen!

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Leuk op te lezen, erg inspirerend!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *