Jaaroverzicht: Dit waren alle reizen van 2019!

door Explorista

En wéér is er een jaar voorbij. Een van mijn favoriete dingen om te doen is om aan het eind van het jaar terug te kijken op alle reizen die ik dat jaar gemaakt heb, want dat zijn er stiekem toch altijd veel meer dan ik denk. Bizar hoe snel alles weer wegzakt in het zwarte gat van mijn geheugen, eigenlijk. Daarom is zo’n jaaroverzicht een mooie oefening in dankbaarheid en stilstaan bij de prachtige ervaringen die ik dit jaar heb gehad,

Als ik terugdenk aan afgelopen jaar dan stond dat vooral in het teken van verhuizen en weer inburgeren in Nederland. De afgelopen 1.5 jaar ervoor hadden we als Digital Nomad rondgereisd, zonder vaste woonplaats. En dat is gelukkig helemaal gelukt. Dat hield ook in dat ik relatief veel tijd in Nederland doorbracht.

Er ging best een hoop geld richting de verhuizing en inrichting, waardoor het wat meer een balansjaar was voor mij. Maar ik zat toch ook nog heel vaak in het buitenland: ik maakte ondanks mijn verhuizing toch mooi 11 reisjes in 2019! Kijk mee waar ik allemaal geweest ben!

De grote reisawards van 2019:

 • Aantal landen bezocht: 9.
 • Aantal nieuwe landen bezocht: 2 (Letland & San Marino). Dat zijn er niet zoveel als ik had willen bezoeken. Afgelopen jaar stond voor mij vooral in het teken van vrienden zien, en dan ga je nu eenmaal vaak terug naar landen waar je al geweest bent. Komend jaar wil ik de focus leggen op meer nieuwe landen bezoeken.
 • Aantal weken op reis: 13-14. Ik heb het niet heel specifiek bijgehouden, maar ik kwam met een ruwe schatting op zo’n 13 of 14 weken in het buitenland uit. Dat is dus zo’n 3,5 maand in het buitenland dit jaar! Meer dan ik verwacht had.
 • Favoriete nieuwe land: Ik denk Letland. Ik vond San Marino ook heel erg mooi, maar dat is zo klein dat je je er maar één dag kunt vermaken. Ik ben in Letland zowel in Riga geweest als een dagje op plekken in het platteland, dus ik heb het idee dat ik meer gezien heb. En ik hou erg van de Baltische Staten.
 • Favoriete nieuwe plek: Dat moet Koh Mak zijn! Een klein eilandje in het oosten van Thailand dat een heerlijke rustige hippie vibe heeft. Denk: witte zandstrandjes, wuivende palmbomen en leuke bars.
 • Meest bezochte land: Engeland, en dan specifiek Londen, waar ik dit jaar drie keer was. Ik besteedde bijna een hele maand in de stad (!). Dit mag geen verrassing heten als je me al een tijdje volgt, haha.
 • Favoriete opnieuw bezochte land: Italië. Het was alweer een flinke tijd geleden dat ik in Italië geweest was (een jaar of drie, denk ik?), en ik was compleet vergeten hoeveel ik van het land hou. Het is zo makkelijk om van Italië te houden met haar prachtige oude gebouwen, heerlijke eten en vakantie-gevoel.
 • Favoriete opnieuw bezochte stad: New York! Het was zo’n droom om de stad écht van mijn bucketlist te kunnen strepen. Ik was er ooit al eens geweest, maar dit was mijn eerste bezoekje als volwassene, met mijn partner. Het was echt een heel fijn, romantisch, relaxed weekje. Ik zou trouwens Tallinn kiezen als fijne tweede. Ik hou van die stad, en het was leuk om mijn zusje de stad te kunnen laten zien. Verona, Berlijn en Londen maken de top vijf compleet.
 • Duurste reis: Dat waren onze 2.5 week in Thailand. Dit was een traktatie voor onszelf na een jaar hard werken met mooie resultaten. We verbleven in heerlijke luxe hotels, en genoten met volle teugen. Al scheelde dat trouwens niet heel veel met onze reis naar New York, die overigens maar één week was ;-). Kun je zien hoe goedkoop Thailand eigenlijk is.
 • Mooiste natuur: Ik heb niet ontzéttend veel natuur gezien dit jaar, ik heb vooral steden bezocht. Maar de keuze is makkelijk: dat is Koh Kham, een piepklein eilandje voor de kust van Koh Mak. Parelwitte stranden, palmbomen, het helderste en warmste zeewater wat ik ooit heb meegemaakt. Het was wáán-zin-nig!
 • Lekkerste eten: Ja, dat kan natuurlijk maar één plek zijn… Italië. Ik heb er dit jaar drie weken geweest en tijdens die weken heb ik me toch lekker gegeten. Ik heb minimaal vijftien pizza’s op, kilo’s pasta, en laten we alle vers en vis en kaas dan nog maar even buiten beschouwing.
 • Grootste tegenvaller: Dat was Florence, al vond ik Cinque Terre ook een goede kanshebber. Wát een drukte in allebei. Ik was vooral in Florence enorm teleurgesteld, want dat was én niet zo mooi als dat ik verwacht had én net een pretpark qua drukte. Overtoerisme is zo zonde.
 • Raarste reiservaring: Thuiskomen van een avond stappen en dat het plafond dan naar beneden is gekomen en je hele bed zeiknat is omdat er een lekkage in je hotelkamer is geweest haha. Dan sta je best gek te kijken.
 • Leukste reiservaring: Van een diner onder de sterrenhemel op een catamaran bij Rimini, tot een dagtrip langs de dorpjes van het platteland in Estland en Letland, tot een bezoekje aan de redactie van RTL Nieuws in New York, tot een high tea in een dubbeldekkerbus in Londen, tot dobberen in een luxe sauna in Berlijn, tot het bezoeken van een oud operatietheater met een presentatie over Victoriaanse operatietechnieken in Londen, tot scooterrijden over een klein eilandje met palmbomen in Thailand: ik heb echt veel leuke dingen gedaan.
 • Meest unieke reismoment: Toen ik op het nieuws kwam in San Marino, haha! Op mijn persreisje naar San Marino werd onze groep bloggers gevolgd door een filmploeg en werd ik zelfs nog geïnterviewd voor het nieuws. Zo random.
 • Favoriete reisjes van 2019: New York, Berlijn en Thailand, in willekeurige volgorde. New York was geweldig omdat het echte quality time was met mijn partner, en zó’n droombestemming. In Berlijn voelde ik me sterk, vrij en zelfverzekerd, omringd door mijn vrienden. En in Thailand kon ik echt even helemaal terugkomen tot mijn kern, ver weg van de hectiek. Ik kwam tot rust.

Jaaroverzicht 2019:

Januari: twee weken in Londen

Ik begon mijn jaar in mijn meest favoriete plek op aarde: Londen. Ik besloot er twee weken heen te gaan omdat… nou ja, omdat het kon. Ik had geen afspraken die periode en wilde een aantal artikelen over Londen updaten. Kon ik dat meteen combineren met het bezoeken van een aantal vrienden. De laatste paar dagen kwam mijn partner ook nog naar Londen, dus dat was helemaal gezellig en deden we dingen als high tea’s in een dubbeldekkerbus en het bezoeken van een musical.

Lees hier al mijn artikelen over Londen.

Februari: een weekendje Leuven

In Februari ging ik weinig weg. De maand stond in het teken van appartementen bezichtigen in Den Bosch. In de tussentijd woonden mijn partner en ik allebei bij onze ouders, en hoewel ik heel veel van ze hou, was het toch lekker om er nog even een nachtje tussenuit te gaan. We gingen naar Leuven. We hadden enorm geluk met het weer: het was super warm en zonnig voor februari. We brachten ons weekend vooral door met van terrasje naar terrasje hoppen en ik zag ook vriendinnetje Sofie weer.

Lees hier mijn reisgids voor Leuven.

Maart: Een week Berlijn

Begin maart ging ik weer eens terug naar Berlijn, een stad die ik grappig genoeg alleen maar in de winter lijk te bezoeken. Ik ging om de beurs ITB te bezoeken, een van de grootste reisbeurzen ter wereld. Dat was niet heel erg succesvol (ik was niet goed voorbereid), maar ik heb toch een enorm leuke reis gehad. Ik zag al mijn vrienden weer, heb een leuke fietstour gedaan en ben heel veel uit geweest.

Als ik terugdenk aan Berlijn voel ik me heel erg blij. Ik voelde me toen zo vrij, zo gelukkig.

Lees hier mijn artikelen over Berlijn

April: Geen reizen

Na een paar weken wachten, was het in April dan eindelijk zo ver: de verhuizing naar Den Bosch! Ik had er enorm naar uitgekeken, en ging meteen als een malle aan de slag met ons huis poetsen, en nieuwe meubels kopen. Dit huisje heeft vanaf het begin goed aangevoeld.

Maar het hield wel in dat ik deze maand niet weg ben geweest, zeker met het oog op twee reizen die de volgende maand zouden plaatsvinden.

Mei: New York en Hamburg

In Mei was het tijd voor dé droomreis van dit jaar: een week naar New York. Mijn partner en ik besloten dit jaar dat we één droomreis zouden uitkiezen die wat duurder mocht zijn dan onze normale reizen. We kozen voor New York. We hadden de perfecte week vol bezienswaardigheden, restaurantjes hoppen en lekker relaxen.

Toen ik thuiskwam, ging ik een dag of twee later alweer richting Hamburg. Ik ging erheen omdat ik kaartjes had voor het concert van Hugh Jackman. Zonder twijfel één van mijn favoriete acteurs, maar het was vooral een lolletje om met een groep vriendinnen af te reizen naar een nieuwe stad, en daar naar zijn concert te gaan. We hebben de longen uit ons lijf gegild, de stad rondgerend in de hoop een glimp van hem op te vangen, en enorm gelachen.

Lees hier mijn artikelen over New York

Juni: Twee weken Italië

In Juni vond een conferentie plaats waar ik elk jaar naartoe ga: Traverse. Dit keer vond hij plaats in Trento in het noorden van Italië. Aangezien ik spreker was op de conferentie, werden mijn vluchten en verblijf verzorgd. Een leuke kans om een nieuwe plek in Italië te zien!

Na een gezellige conferentie trok ik samen met vriendin Samantha door richting Toscane. Mijn vriend sloot ook aan, en dus hadden we nog een ruime week met zijn drietjes. Ik vond het heerlijk om weer terug te zijn in Italië, en realiseerde me dat ik het altijd fantastisch vind om er te zijn.

Mijn favoriete plekjes om te bezoeken waren Lucca, Verona en San Gimignano. Maar ook Milaan vond ik eigenlijk verrassend leuk!

Lees hier al mijn artikelen over Italië

Juli: Geen reizen

Na een druk voorjaar met een verhuizing en zes reisjes, bracht ik de hele maand Juli in Nederland door. Ik hou niet zo van reizen in Juli, dan is het altijd zo warm en druk en duur overal. Dus besloten we lekker thuis te blijven. Ik heb mijn tijd besteed aan vrienden te zien en heb bergen met werk verzet. Ook gaven we aan het einde van de maand een housewarming (beetje laat, maar hé), en het was zowel mijn vrienden als die van mijn partner op één plek te hebben.

Augustus: Een week Estland & Letland

In Augustus brak het langverwachte zussenweekje aan. Ik ben een paar jaar terug met mijn opa naar Berlijn geweest, met mijn vader naar Valencia en met mijn moeder naar Rome. En dus bleef mijn zusje nog over…

Ze kon bij haar werk zes dagen vrij krijgen, dus toen was het een kwestie van besluiten waar we heen zouden gaan. Zes dagen was wel érg lang voor één stad, dus al vrij snel besloten we er twee te combineren. Maar geld was ook nog een dingetje, want dat was er in de eerste helft van het jaar flink doorheen gevlogen met een verhuizing en twee weken in Italië, twee weken in Londen en een week in New York.

En dus viel de keuze op een combinatie tussen Tallinn in Estland en Riga in Letland. In Tallinn was ik al wel eens geweest, maar in Riga nog nooit, dus dat was een mooi compromis. Bovendien vond ik Tallinn een ontzettend leuke stad, dus ik vond het helemáál niet erg om terug te gaan.

Een van mijn leukste ervaringen was de dag dat we een excursie deden die ons vanaf Tallinn naar Riga bracht, met allerlei stops op het platteland van Estland en Letland. Super leuk om zo meer te leren van de twee landen en een heel toffe manier van reizen.

Aan Riga moest ik in eerste instantie een beetje wennen omdat het minder mooi is dan Tallinn, maar het is echt een leuke, relaxte stad waar echt verrassend veel te zien was.

September: Engeland, Italië & San Marino

September stond voor mij in het teken van conferenties. Ik begon mijn maand met een weekje in Londen voor BorderlessLive. Ook hier deed ik een presentatie. Maar het was voor mij vooral een excuus om mijn vrienden te zien en een pré-verjaardagsfeestje te vieren in mijn voormalige woonplaats. Ik deed er bijvoorbeeld een heel leuke fietstour.

Twee weken later was het tijd voor de tweede conferentie van de maand; STS in Ravenna. Ook hiervoor was ik uitgenodigd, al was ik dit keer geen spreker. Ik was nog nooit in dat deel van Italië geweest, dus een goede aanleiding om in te gaan op de uitnodiging, toch ;-)?

Tijdens mijn week bezocht ik onder andere Ravenna, Rimini (veel mooier dan ik dacht!) en San Marino. Ik vond het heel leuk dat ik weer een landje af kon strepen, en heb ook op dit reisje weer heel veel leuke nieuwe vrienden gemaakt.

Oktober: Geen reizen

Een maand zonder reizen is voor mij altijd een maand niet geleefd, en zo ook Oktober. Na twee reizen in September, en nog twee reizen voor het einde van het jaar (waaronder één echte vakantie), besloot ik me vooral te focussen op mijn werk deze maand.

Ik heb veel gewandeld, veel gewerkt en zo veel mogelijk tijd met vrienden doorgebracht.

November: Terug naar Londen

Ik begin mezelf inmiddels te vervelen, maar ook in November was het weer tijd om naar Londen te gaan. Elk najaar probeer ik naar de World Travel Market te gaan. Dit is één van de grootste reisbeurzen ter wereld in Londen (net als in Berlijn). Dit keer was het spannend of ik wel zou kunnen gaan vanwege Brexit, omdat ik mijn trein op Brexit Day geboekt had. Gelukkig kwam alles (toen nog wel….) goed, en ging het gewoon door.

Ik heb een superleuke week gehad. Ik was dit keer wél goed voorbereid, had toffe meetings, en gezellige feestjes. Toen was het terug naar huis om nog even snel wat werk weg te knallen, voordat mijn vakantie dan eindelijk begon!

December: Thailand

Ik had zó uitgekeken naar deze vakantie, en hij was alles wat ik ervan wilde. Ruim 2.5 week deed ik niet veel anders dan relaxen. Boeken lezen, zwemmen, mediteren, en zo nu en dan eens op een scooter richting een waterval of restaurant. Het was perfect.

Ik heb een enorme detox van social media gedaan en kwam helemaal tot rust. Ineens kon ik mijn intuïtie weer horen, en er daadwerkelijke naar lúisteren. Ik heb meteen wat knopen doorgehakt en weet wat ik wil voor 2020.

We brachten onze vakantie door op Koh Chang (een groot vakantie-eiland), Koh Mak (een schattig klein hippie-eilandje) en Koh Kood (ongerepte jungle). Daarna eindigden we onze reis in Bangkok, een stad die ik altijd léuk vind, maar waar ik niet verliefd op ben.

Lees hier al mijn artikelen over Bangkok.

Dat was het dan: 2019. Je was een prachtig, leerzaam jaar. In een ander artikel zal ik vooruitblikken op 2020 en waar ik me komend jaar qua reizen meer op wil focussen, anders wordt dit helemaal zo’n boekwerk. Ook zal ik nog eens terugkijken en vooruitkijken naar mijn goede voornemens in een ander artikel.

Ik hoop dat jij ook een prachtig reisjaar hebt gehad. Alvast een fijne jaarwisseling!

Waar ben jij in 2019 op reis geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Marcella 21 januari, 2020 - 15:50

Moooi reisjaar Milou! Leuk om alle verschillende bestemmingen nog één keer op een rij te zien. Jammer dat Florence en Cinque Terre tegen vielen, ze staan beide op mijn lijstje. Naar de Baltische staten ben ik trouwens ook erg benieuwd!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter