Kerst in Parijs: 15 tips om te doen in de winter (+ kerstmarkten)

door Explorista

Er zijn weinig romantischere plekken dan Parijs rond kersttijd. Wanneer de stad van de liefde versierd is met kerstlichtjes, de warme winkels vol cadeautjes liggen en je hand in hand in een cafétje rode wijn kunt drinken, terwijl het buiten donker en koud is. Een paar jaar geleden was ik zelf met de feestdagen in Parijs. Dit zijn mijn beste tips voor wat te doen met kerst in Parijs!

Kerst in Parijs

De kerstsfeer slaat half November echt toe in Parijs, als de kerstverlichting uit de kast getrokken wordt, en de kerstmarkten opgebouwd worden. Het kerstseizoen wordt officieel afgetrapt met het aansteken van de kerstverlichting op de Champs-Élysées door de burgemeester van Parijs. Je kunt tot ongeveer half januari van de sfeer genieten, als de verlichting weer opgeruimd wordt.

Hou er rekening mee dat op kerstavond en 25 december veel bezienswaardigheden, musea en attracties dicht zijn. Wel is het zo dat er ook een heel aantal musea wèl open zijn, dus zorg gewoon dat je van te voren een goede planning maakt. Ik raad je aan van te voren kaartjes te reserveren voor de plekken die je wilt bezoeken zodat je niet met lege handen komt te staan.

Sommige restaurants in Parijs zijn dicht tussen kerst en oud en nieuw, maar degene die wèl open kunnen heel druk zijn. Dus om zeker te zijn van een plekje, kun je beter zo vroeg mogelijk een tafeltje reserveren. Als je niet wilt bellen, kan dat soms via Google :-). Dit zijn trouwens mijn favoriete restaurants in Parijs.

Kerst wordt in Parijs gevierd op kerstavond en op 25 december. Er bestaat geen Tweede Kerstdag.

Zoek je nog een leuk hotel in Parijs? Check dan deze opties: de leukste budget hotels & de leukste boetiekhotels! Kun je niet kiezen in welke wijk je moet verblijven? Dit zijn mijn favoriete wijken!

Wat te doen in Parijs met Kerst:

Bron

Bewonder de Kerstverlichting op de Champs-Élysées

Elk jaar wordt Kerst officieel afgetrapt met het aansteken van de kerstverlichting op de belangrijkste plek van Parijs: de Champs-Élysées Jarenlang vond je aan deze straat ook de grootste kerstmarkt, maar sinds vorig jaar is die verplaatst naar de Jardin des Tuilleries.

Maar het is nog steeds de moeite waard om de straat te bezoeken, er wordt namelijk meer dan 12 kilometer aan LED-verlichting gebruikt om de ruim 200 bomen te versieren. En je vindt aan de straat ook veel winkels met feestelijke winterse etalages, en een schaatsbaan, maar over beiden lees je later meer.

Bron

Wandel langs de mooiste kerstverlichting

Er zijn nog veel meer straten met mooie kerstverlichting (die bovendien niet zo druk zijn als de Champs-Élysées). Er worden namelijk ruim 150 straten versierd rond kersttijd!

Ook Avenue Montaigne is erg populair als je lichtjes wilt kijken. Wandel bovendien eens langs Place Vendôme, Rue du Faubourg Saint-Honoré, Bercy Village, Rue Vieille du Temple, Place des Abbesses in Montmartre en natuurlijk Boulevard Haussman met zijn grote warenhuizen als Galeries Lafayette en Printemps.

Bron

Zwijmel weg bij de lichtjes van de Eiffeltoren

Hoewel de Eiffeltoren geen speciale verlichting heeft voor Kerst, blijft het toch één van de meest romantische plekjes om te bezoeken. De dagen zijn namelijk korter, wat betekent dat je meer tijd hebt om de lichtshow te genieten! Vanaf zonsondergang tot één uur ’s nachts is er ieder uur op het hele uur een vijf minuten durende lichtshow. Ik vind de twinkelende lichtjes altijd zo sprookjesachtig mooi!

Ga op zoek naar Kerstboom-inspiratie

Waar de meeste steden in Europa op één centrale plek een gigantische Kerstboom hebben staan, is dat in Parijs eigenlijk niet zo. De beste plekken om naartoe te gaan voor een portie kerstboom-kijken zijn het chique Place Vendôme en de Galerie Lafayette.

Op Place Vendôme zie je meestal meerdere versierde kerstbomen, met op de achtergrond prachtige 18e eeuwse stadspaleizen. Galerie Lafayette is alleen al vanwege de prachtige etalage een bezoek waard, maar het pakt ook ieder jaar enorm uit met een kerstboom onder zijn art deco-koepel. Even naar binnen dus!

Bron

Etalages kijken bij de grote warenhuizen

Één van de leukste dingen om te doen is om lekker te windowshoppen in Parijs en de prachtige kerstetalages te bewonderen. En daarvoor moet je echt naar Les Grand Magasins. De grote warenhuizen steken elkaar allemaal naar de kroon met hun extravagante versieringen.

Sommige warenhuizen huren zelfs beroemde modeontwerpers in om hun etalages te ontwerpen. De meest bijzondere warenhuizen om te bezoeken zijn: BHV Marais, Printemps, Le Bon Marché en Galeries Lafayette. Bij de laatste tref je dus ook altijd een gigantische kerstboom binnen. En als je er dan toch bent, kun je meteen je kerstinkopen hier doen.

Bezoek de musea en hun exposities

De kerstperiode is een goede tijd om de beroemde musea van Parijs te bezoeken. Niet alleen kun je er heerlijk opwarmen als het buiten koud is, er worden rond die tijd vaak ook exposities gehouden die je anders niet zou zien. Sommige musea zijn zelfs open tijdens de Kerst! Mijn favoriete musea vind je in dit artikel.

Bron

Ga naar Château Vaux-le-Vicomte

Hoewel ik afgelopen keer tijdens een zomerbezoekje naar Versailles trok (en er door een wesp in mijn arm werd gestoken…), is er één plek in Parijs die de ultieme kerstsfeer ademt. Het kasteel van Vaux-le-Vicomte is een 17e-eeuws kasteel dat zelfs de inspiratiebron was voor het kasteel van Versailles.

Ooit was Château Vaux-le-Vicomte in bezit van de minister van Financiën van het regime van Koning Lodewijk XIV. Na een onderling geschil werd de minister afgezet, en moest het kasteel verkocht worden (en belandde een deel van de inboedel bij de koning in Versailles…).

Het is nog altijd in privébezit en wordt met kerst helemaal in Kerstsfeer versierd. Romantischer kan niet!

Bron

Bind je ijzers onder op de schaatsbaan

Ik kan voor geen meter schaatsen, dus voor mij zou het geen prettige bezigheid zijn (ik zou waarschijnlijk mezelf luid gillend vastklampen aan willekeurige voorbijgangers), maar veel mensen vinden het wèl hartstikke leuk om te schaatsen met Kerst.

Ook Parijs heeft een aantal openlucht-schaatsbanen om uit te kiezen. Op een aantal heel unieke bestemmingen zelfs! Wist je dat je tot vorig jaar bovenop de Eiffeltoren kon schaatsen? Dat kan niet meer, maar er zijn nog wel veel andere plekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van schaatsen op het dak van de Grande Arche? Met een hoogte van 106 meter heb je geweldig uitzicht over de stad.

Natuurlijk kun je schaatsen in Jardin des Tuilleries, tijdens de kerstmarkt. Maar een andere bijzondere plek is Grand Palais des Glaces. De tentoonstellingshal van Grand Palais wordt met Kerst omgetoverd tot een gigantische schaatsbaan van 2700 m2. Het is vooral de moeite om ’s avonds te gaan, als er een DJ draait en vrolijk gekleurde lichtjes zijn!

Neem wel je handschoenen mee, want die zijn namelijk overal verplicht!

Struin door Montmartre

Ik vind Montmartre überhaupt al de meest charmante wijk van Parijs, maar met Kerst is de wijk nóg leuker dan normaal. Zo vind je er onder andere de hoogstgelegen kerstmarkt van de stad, en kun je ook een dienst bijwonen in de Sacré-Coeur. Bij de prachtige witte basiliek heb je natuurlijk ook fantastisch uitzicht over de stad. Én je treft er een kerststal aan.

Een aantal straten zijn vrolijk versierd met kerstversiering, en anders is het altijd nog een leuk idee om neer te strijken in één van de vele heerlijke restaurantjes en cafés.

Bron

Maak een ritje in het reuzenrad

Bij de Jardin des Tuileries tref je rond Kerst een groot reuzenrad aan, dat helemaal verlicht is. Hoe leuk is het om daar een ritje in te maken en van 50 meter hoogte uit te kijken over de stad van de lichtjes?

Bron

Bewonder de kerstverlichting met een bustour

Kleed jezelf warm aan en boek een 1,5 uur-durende open busrit langs de kerstlichtjes van Parijs. Je ziet onder andere de glinsterende lichtjes van de Eiffeltoren, Champs-Élysées, en andere bezienswaardigheden. Je luistert op je headphone naar een audiotour over de dingen die je ziet, afgewisseld door kerstliedjes. Ook krijg je bij je tour een dekentje om onder te kruipen en een warm drankje.

Bron

Snuif de magische kerstsfeer op in Disneyland Parijs

Is er een magischere tijd om Disneyland Parijs te bezoeken dan rond de kerstdagen? I think not. Tussen 9 november en 6 januari vindt Disney’s Betoverende Kerst plaats. Je struint dan door een park dat van top-tot-teen versierd is met gezellige kerstdecoratie, fonkelende lampjes en lieflijke kerststalletjes.

Bezoek één van de bijzondere shows, of ga een kijkje nemen bij beroemde Disney Parade die elke dag meerdere keren door het park rijdt, en in deze tijd helemaal in kerstsferen is. Disneyland is met de kerstdagen gewoon open, trouwens!

Bron

Kerstmarkten Parijs:

Op dit moment zijn nog niet alle openingstijden van de kerstmarkten bekend, dus je kunt het beste de specifieke kerstmarkt even opzoeken voor bezoekinformatie en om te checken of hij doorgaat!

  • Gare Montparnasse: bij het station van Gare Montparnasse vindt je deze standjes die zich vooral richten op delicatessen en Franse zoetigheden.
  • Jardin des Tuileries: vroeger werd de kerstmarkt altijd op de Champs-Élysees gehouden, maar die is nu vervangen door deze kerstmarkt. Je vindt er meer dan honderd stalletjes met lekkernijen, cadeautjes, een schaatsbaan en kermisattracties.
  • Place de l’Hôtel de Ville: Elk jaar strijkt een kerstmarkt neer op het plein voor het prachtige stadhuis. Je hebt er een prachtig verlicht kerstbos, een draaimolen en stalletjes vol warme snacks.
  • Les Halles: Sinds 2017 wordt vlakbij het Le Canopée des Halles een kerstmarkt georganiseerd met ruim 50 stallen en een 20 meter hoge kerstboom.
  • Champs des Mars: Aan de voet van de Eiffeltoren tref je deze kerstmarkt met misschien wel de beste uitzichten van alle kerstmarkten.
  • Gare de l’Est: Deze markt staat bekend om het feit dat het in de stijl van de Alsace is. Je vindt er allerlei regionale specialiteiten!
  • La Defense: Met ruim 350 stallen is dit de grootste kerstmarkt van Parijs. Je kunt hier makkelijker uren doorbrengen, zo groot is het!
  • Notre Dame: Het is nog niet duidelijk of deze kerstmarkt doorgaat na de tragedie die de Notre Dame overkwam in 2019. Dit is normaal een van de meest charmante Kerstmarkten.
  • Montmartre: Op Place Abbesses vind je een van de bekendste kerstmarkten van de stad. Deze kerstmarkt ligt op een heuvel, met uitzicht over de stad. Het heeft maar zo’n 20 stalletjes, maar is toch de moeite waard, alleen al om de rest van de wijk te zien!
  • Le village du Père Noël à Saint-Germain des Près: Met vijfentwintig chalets is ook deze markt niet heel groot, maar je kunt meteen daarna de naastgelegen kerk bezoeken. Je vindt er vooral luxeproducten.

Heb jij wel eens kerst in Parijs gevierd?

Bron headerphoto

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter