Mijn kerstmarktontmaagding in Düsseldorf

featured image - Mijn kerstmarktontmaagding in Düsseldorf

Dusseldorf2
Ik ben een puur onbevlekt maagdje. Qua sterrenbeeld dan. En qua veel andere dingen. Ik sta open voor zo’n beetje alles, maar ben simpelweg geen ‘Try before you die’-type. Op mijn sterfbed denk ik waarschijnlijk niet met warme gevoelens terug aan die keer dat ik aan mijn rugpiercings aan het plafond werd gehangen, of levende schorpioenen op mijn geslachtsdelen liet wandelen. Ik noem maar iets. Maar aan de andere kant van het daredevil-spectrum ligt een dag Kerstmarkten bezoeken. Voor mij ook een nieuwe ervaring.

Natuurlijk was ik wel eens eerder op een Kerstmarkt geweest, als ik ’s winters een stad bezocht en ik er toevallig tegenaan liep. Maar een dag mezelf begeven in een mensenmassa die alleen maar warme stinkwijn naar binnen goten? Non, merci. Met een ernstig lege reisplanning voor December besloot ik een dagje Kerstmarkt toch een kans te geven. Ik hou van Kerst, ik hou van eten, dus wat kon er misgaan? En dus vertrokken Meneer en ik op weg naar Düsseldorf. De missie? Een dagje alle Kerstmarkten van de stad bekijken, en vooral ALLES eten en drinken wat we tegenkwamen. 

Om je een goed idee te geven van wat ik allemaal at (mind you: ik deelde bijna alles met Meneer, zo groot is mijn maag ook weer niet), heb ik het allemaal gefotografeerd. Brace yourself, food pictures are coming!

Dusseldorf9Voor iedereen die zich zorgen maakt om mijn ontbijtroutine, hier mijn ontbijt op de Kerstmarkt. Een wafel met warme kersen en slagroom. Waanzinnig lekker, vooral omdat de wafel erg luchtig was, en dus niet zwaar op de maag viel. Zoals je ziet, niets om je zorgen over te maken. Kersen zijn fruit = retegezond.

Dusseldorf13

Goed, ik at niet zelf zo’n broodje backfish (?!), maar moest ‘m wel even fotograferen. Mijn God. Dit zijn geen mensenporties meer. Serieus, dit is toch absurd?

Dusseldorf14Ik deelde wel met Meneer een bakje kibbeling, met de lekkerste knoflooksaus die ik ooit van mijn leven op had. Fluweelzacht, wat perfect paste bij de zoute korst van de kibbeling.

Dusseldorf15
foto 2
Confession: eens in de paar maanden vreet ik een halve doos (neger)zoenen aan een stuk leeg. Meneer walgt ervan, maar voor mij is het gewoon een heerlijke jeugdherinnering (en ik zal niet ontkennen dat deze craving door hormonen wordt ingegeven). Ik vind ze heerlijk zoet, zacht van binnen, en die krokante bodem. Mjam. Deze kraampjes kon ik dus ook niet aan me voorbij laten gaan. Werkelijk elke smaak die je kunt verzinnen kwam voorbij, en ik koos Bailey’s. Maar hij viel tegen eigenlijk. De binnenkant smaakte een beetje bitter, niet zo vanilleachtig als ik me Bailey’s altijd herinner. En de vulling was ook niet zo fluweelzacht. Jammer.

foto 1
Zoals eerder vermeld: ik ben geen fan van glühwein. Ik wilde graag eggpunch proberen, maar ik kwam niet veel standjes tegen die het aanboden, en als ze dat wel deden, had ik net gegeten en even geen zin om dit te drinken. Maar warme chocolademelk met slagroom (eigenlijk alles met chocolade of slagroom) gaat er wel in. Jammer genoeg trof ik de smerigste chocolademelk ooit, bij Dä Spiegel. Simpelweg warm water met chocopoeder. BAH. Ga daar nooit heen!

Dusseldorf19
Elke stap die Meneer en ik zetten op de Kerstmarkt, werden we omringd door mensen die allemaal een soort aardappelkoekjes aten. Aan het eind van de middag besloten we: deze Reibekuchen moeten wij ook maar eens proberen. Het bleken aardappelpannekoekjes met ui en kaas, die traditioneel met appelmoes gegeten werden. Omdat wij meer zin hadden in iets hartigs, kozen we voor knoflooksaus. Man, wat waren ze vet (het droop letterlijk van je vingers), maar ook wel heel lekker! Allebei aten we er eentje, want jeetje, ze vielen wel zwaar op de maag.

foto 3
De avond werd afgesloten met Flammkuchen, een soort pizza/tortilla/pannenkoek met kaas, crème fraiche en beleg. Wij kozen voor champignons. Als pizzafanaat (en dan vooral champignonpizza) kon ik mijn geluk natuurlijk niet op. Maar ook Meneer (die altijd wat fronst over mijn pizzaverslaving) kon nog wel zesentwintig stukken op.

Maar er was natuurlijk meer dan eten. (Wat opzich vreemd is, want leven = eten). Hier een korte fotosamenvatting van de dag. Overigens: nog een laatste mededeling. Je mag in de binnenstad van Düsseldorf niet rijden zonder milieusticker. Daarom parkeerden wij onze auto aan de andere kant van de brug, en liepen in een half uurtje naar het centrum, met prachtig uitzicht op de skyline van Düsseldorf. Gratis en voor niets.

Dusseldorf18

Dusseldorf5

Dusseldorf4

Dusseldorf6

Dusseldorf7

Dusseldorf17

Dusseldorf8

Dusseldorf12

Wat is jouw favoriete Kerstmarkt? En wat eet je daar het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties

 1. Saskia

  Jeetje wat een voer allemaal. Duitsers kunnen er over het algemeen wel wat van :) Hopelijk heeft de maag het allemaal aangekund.
  Verder een leuk overzicht van een naar het lijkt superleuke dag.

  | Reageer op deze reactie
  1. Zeker, ik ben een getraind eter, haha. Nee, ik deelde alles met Meneer, dus dat viel wel mee als je dit over de hele dag verspreid :)

   | Reageer op deze reactie
 2. Debby

  Haha, die laatste foto, lekker wazig. Ik zou het niet volhouden, een hele dag Kerstmarkt :’) ziet er nice uit!

  | Reageer op deze reactie
  1. Haha ja, ik vond ‘m wel leuk. Ik drink trouwens geen bier, dit was puur om te laten zien hoe groot die glazen zijn bij kleine meisjes :-)

   | Reageer op deze reactie
 3. Aaah zo leuk! En zo te zien heb je heerlijk gegeten! Misschien moeten wij ook nog maar een kerstmarktje meepikken :)

  | Reageer op deze reactie
  1. Doen! Maar wel even goed kijken waar ze nog staan, want volgens mij is vandaag alweer de laatste dag kerstmarkt in Düsseldorf (wat ik heel vreemd vind, maar toch!)

   | Reageer op deze reactie
 4. Vrijdag stond hier de eerset kerstmarkt OOIT op het programma in Keulen, toen werd m’n lief ziek en konden we niet. Su-per sad. Lijkt me zo fijn, beetje eten, slenteren en nog meer eten. Mjam!

  | Reageer op deze reactie
  1. Aww, I feel your pain. En Keulen is nog wel zo’n leuke stad ook. Moet je er volgend jaar maar twee doen! Hoop dat de geliefde weer beter is!

   | Reageer op deze reactie
 5. Ik krijg hier honger van! Die wafel, de negerzoen, de chocomel en dat aardappelkoekje: yum!! Echt lekker om zo vanalles wat te proberen op een kerstmarkt. Ik ben nog nooit naar een kerstmarkt geweest, dus ik móet volgend jaar ook echt gaan, vind ik ;-)

  | Reageer op deze reactie
 6. Toeval, ik ben afgelopen weekend ook voor het eerst in Düsseldorf de kerstmarkt geweest :) ik vond het wel leuk maar jee alleen maar Nederlanders! Ik hoefde geen woord Duits te spreken haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Dat viel op de vrijdag nog wel mee, vond ik. Ik heb juist alleen maar Duits gepraat om te oefenen, maar ik denk dat ik het met Nederlands ook wel had gered als dat moest ;-)

   | Reageer op deze reactie
 7. Kerstmarkten zijn zo geweldig, echt leuk al die eet foto’s. Ik mis de Reibekuchen nu wel extra helaas, haha.

  | Reageer op deze reactie
 8. Het is dat ik net gegeten heb, anders had ik nu erge trek gehad haha. Leuke foto’s! Ik wil ook nog graag een keer naar zo’n kerstmarkt.

  | Reageer op deze reactie
 9. Sacha

  Superleuk! Ik was afgelopen december ook voor het eerst op een kerstmarkt en ook in Düsseldorf! Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan vind ik het wel leuk om een kerstmarkt in een nieuwe stad te ontdekken!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2018 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring