De 15 mooiste plekken op Malta: van paradijselijke baaien tot eeuwenoude dorpjes

door Explorista

In de Middellandse zee, ten zuiden van Italië, ligt de dwergstaat Malta. Tussen 3200 en 2500 v.Chr. werden de eerste (nog altijd aanwezige) bouwwerken gemaakt waarna Malta groeide. Die onwijs lange geschiedenis levert mooie plekken op Malta op. Tempels die dateren uit enkele eeuwen voor Christus, ruige kustlijnen en steden vol spectaculaire bezienswaardigheden.

Malta is een van de goedkopere vakantiebestemmingen in Europa en in combinatie met de prachtige omgeving een geliefde locatie. Rondom hoofdeiland Malta liggen nog enkele kleine eilanden die ook onder de ‘Republiek Malta’ vallen en zeker niet mogen ontbreken tijdens je bezoek. De eilanden zijn niet heel groot, waardoor je op je gemak de boel verkent.

Hoewel Malta klein is, kun je je er zeker een week vermaken! Er is een goede mix van steden, dorpen, strand, natuur en bezienswaardigheden te vinden. De mooiste plekken op Malta die je zeker niet mag missen, lees je hier!

De mooiste steden & dorpen op Malta

Rabat

Rabat

In zuidwest Malta ligt de plaats Rabat. Het is nagenoeg vergroeid met buurstad Mdina (die even verderop aan bod komt!). De populariteit van Rabat steeg aanzienlijk toen er vaker films en series opnames kwamen maken. Dat is sowieso typerend voor Malta: hoewel het een klein eiland is, is het erg geliefd bij filmmakers. Zo vind je in Rabat de St. Dominics Convent die je in Game of Thrones (S01E07) als Red Keep Garden tegenkomt. Ook de film Munich over de gijzeling tijdens de Olympische Zomerspelen (1972) heeft meerdere scenes geschoten in Rabat.

Ook wanneer je niets hebt met films en series vind je Rabat leuk. Het is een stad gevuld met bezienswaardigheden. St Paul’s Church bijvoorbeeld. In de grot (Grotto) onder deze kerk zou de apostel Paulus zo’n 3 maanden verscholen hebben gezeten. Nog altijd staat Rabat regelmatig stil bij deze en andere religieuze gebeurtenissen tijdens het zogeheten festa-seizoen.

Benieuwd wat het festa-seizoen betekent en wat er precies gevierd wordt? Ik schreef daar al eens over nadat ik Malta bezoekt. Je leest het hier.

Mdina

Mdina

Mdina grenst, zoals gezegd, aan buurstad Rabat. Dat deze steden zo vergroeid zijn heeft alles te maken met het formaat van de voormalige hoofdstad van Malta. Mdina heeft namelijk maar zo’n 400 inwoners en veel meer dan dat passen er niet bij. Daarom besloot men in het aangrenzende Rabat te gaan wonen. Het feit dat zo’n klein stadje, zo’n belangrijke titel droeg komt door de Feniciërs en Romeinen die hier achtereenvolgend hun verblijfplaats bouwden.

Wanneer je richting Mdina reist dan valt direct op dat de stad op een verhoging van zo’n 225 meter ligt. De destijds makkelijk te verdedigen locatie levert nu vooral een bijzonder mooi gezicht op. De lange geschiedenis van Mdina geeft de stad nog altijd een bijna sprookjesachtig uiterlijk. Wandel door de straatjes, bewonder de vele rijk versierde huizen en loop de stadsmuur rond.

Ontdek hoe ik Mdina ervaren heb toen ik Malta bezocht. Droom ook direct weg bij het zien van de kleurrijke foto’s en het prachtige weer.  

Valletta

Nadat in 1565 het plan ontstond om de toenmalige hoofdstad Mdina te vervangen, werd Valletta gebouwd. Vergeleken met de rest van Malta is de stad dus nog heel jong. Doordat de stad zo bewust gebouwd is, is ook het stratenpatroon goed doordacht. Wanneer je door Valletta wandelt, merk je direct dat de straten een stuk rechter en georganiseerder zijn dan in de andere stadjes en dorpen op het eiland. Sinds 1571 mag Valletta zich officieel de hoofdstad van Malta noemen.

Als hoofdstad van het eiland is er veel te beleven in Valletta. Ontdek de rijke geschiedenis van de stad én van het land in musea als het Nationaal Oorlogsmuseum en Nationaal Museum van de Archeologie. Genoeg geschiedenis gezien in de prachtige omgeving? Plof dan neer op een van de terrasjes of ontdek de sfeervolle bars waar het ook tot in de late uurtjes nog gezellig is.

Victoria

Een van de drie bewoonde eilanden die bij Malta horen is Gozo. Met zijn 67 vierkante kilometer een klein, maar mooi eiland. Hoofdstad Victoria is de grootste plaats op het eiland en doe je ongetwijfeld aan wanneer je Gozo bezoekt. Bijna alle wegen op het eiland lopen namelijk via Victoria. Niet altijd handig, maar wel overzichtelijk.

Ook in Victoria speelt religie een belangrijke rol, waardoor er net als in Rabat regelmatig festa’s plaatsvinden. Ervaar het Santa Maria feest op 15 augustus en op 23 april de festiviteiten voor Sint Joris. Victoria kreeg die naam trouwens pas in 1887 om het regeringsjubileum van de Britse Koningin Victoria te vieren. Daarvoor, en voor veel Maltezers nog altijd, heette de stad Rabat. Precies, dat is dezelfde naam als Rabat op hoofdeiland Malta. Victoria ligt hoger op het eiland waardoor je er niet anders dan kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Marsaxlokk

Het vissersdorp Marsaxlokk is een veelgenoemde plaats als je vraagt naar de mooiste plekken op Malta. Door de gunstige ligging wist Marsaxlokk uit te groeien tot het belangrijkste vissersdorp van het eiland. Je ziet dan ook direct de vele kleurrijke vissersbootjes aan de kust van Malta liggen wanneer je Marsaxlokk bezoekt. Wanneer je een van de restaurantjes in het dorp bezoekt dan is er ook vrijwel altijd verse vis op de kaart te vinden.

Wanneer je door de haven van Marsaxlokk struint, bekijk dan de bootjes, ook wel Luzzu’s genoemd, dan eens goed. De kleuren hebben zo hun eigen betekenis evenals de ogen die je op de meeste bootjes ziet. Waar rood en wit de landskleuren van Malta vertegenwoordigen, staan de andere kleuren voor de zon (geel), water (blauw), aarde (bruin) en hoop (groen). De ogen beschermen vissers tegen kwade geesten op zee. De kleurrijke, levendige en authentieke omgeving is de belangrijkste reden voor de populariteit van Marsaxlokk.

De mooiste stranden & natuur op Malta

Blue Lagoon

Het derde eiland dat bij Malta hoort is het kleinste eiland Comino. Met een oppervlakte van slechts 3,5e vierkante kilometer is ook direct duidelijk dat dorpen op het eiland zelf niet de reden zijn waarom Comino genoemd wordt in deze lijst. Het eiland heeft enkele prachtige baaien waarvan de Blue Lagoon er één is.

De Blue Lagoon doet bijna sprookjesachtig aan. Wanneer je met de boot aankomt in de baai kijk je je ogen uit. Het water is er echt azuurblauw en dat levert vanaf het strand een spectaculair gezicht op. Doordat de Blue Lagoon een bekend stuk Malta is, is er ook het nodige publiek te vinden. Probeer je reis zo te plannen dat je buiten het hoogseizoen richting de Blue Lagoon gaat en je zult het een stuk rustiger aantreffen.

De Blue Lagoon behoort zeker tot een van de meest fotogenieke plekken op Malta. Welke plekken je nog meer niet mag overslaan ontdek je hier.

Bron foto

San Blas

Als eiland kent Malta natuurlijk ook de nodige stranden. Een van de mooiste stranden op Malta is San Blas. Op het eiland Gozo ligt het prachtige zandstrand op een ietwat afgelegen plek. Juist dat is wat San Blas de moeite waard maakt. Je ziet hier goed dat Malta al heel wat eeuwen bestaat. De ongerepte natuur omgrenst San Blas en geeft het strand een bijzondere look die je op de meeste andere stranden niet ziet.

Ondanks de afgelegen locatie heeft San Blas toch de nodige voorzieningen. Huur bijvoorbeeld een kano en ontdek te water dit stuk van Gozo. Ook hoef je er niet op het zand te liggen, want strandstoelen huren kan gewoon. Er is rondom San Blas een steile heuvel die de klim richting het strand iets uitdagender maakt. Een prachtig strand, waar je in alle rust van de zon geniet.  

Blue Grotto

In het zuiden van Malta vind je de Blue Grotto. Of zoals ‘ie in het Nederlands ook wel genoemd wordt: Blauwe Grot (verrassend). De grotten zijn op natuurlijke wijze ontstaan en hebben daardoor een grillig uiterlijk. Het is een bijzonder gezicht wanneer je richting de Blue Grotto vaart. Het water is er, net als in de Blue Lagoon, prachtig azuurblauw. Het wordt echter nog indrukwekkender.

Wanneer het zonlicht rond 13:00 de grot inschijnt zie je een schouwspel van oneindig veel kleuren blauw. Door de combinatie met het zonlicht reflecteert het water zo dat er in iedere inham weer een nieuw kleurenpalet te zien is. De grotten zijn alleen via het water te bereiken waardoor er vele boottochtjes richting de Blue Grotto georganiseerd worden. De dichtstbijzijnde plaats waar je vaartocht meestal begint is Wied Iz-Zurrieq.

Bron foto

Dingli Cliffs

Langs de zuidkust van Malta strekken de Dingli Cliffs zich uit over zo’n 12 kilometer. De natuurlijke muur bestaat uit indrukwekkende rotspartijen die gemiddeld zo’n 220 meter hoge kliffen opleveren. Vanaf Rabat (vlakbij Mdina) is het een kort ritje richting de Dingli Cliffs. Gemakkelijk te combineren dus!

Vroeger diende de Dingli Cliffs als extra bescherming van buitenaf. Je kunt vanaf de zee namelijk niet via de Dingli Cliffs het eiland op komen. Inmiddels is het vooral een prachtig stuk Malta met een spectaculair uitzicht. Wanneer je op de kliffen wandelt kom je regelmatig uitzichtpunten tegen en er is zelfs een restaurantje aanwezig. Op een van de hoogste punten van de rotsen staat bovendien de St. Magdalena Kapel. De Dingli Cliffs hebben ook een gelijknamig klein dorpje waar je even doorheen wandelt.  

Bron foto

St. Peter’s Pool

Het mooie Marsaxlokk is meer dan alleen een vissersdorp. Het is de plek waar je een van de mooiste natuurlijke zwembaden aantreft. St. Peter’s Pool ligt tussen de rotsen in. Vanaf de rotsterrassen spring je direct het helderblauwe water in. Springen iets te veel van het goede? Je bereikt het water ook via een van de vele trapjes op de rotsen. Om bij St. Peter’s Pool zelf te komen moet je goed opletten. Vanuit Marsaxlokk is er een kronkelige, slecht aangegeven weg die richting het natuurlijke zwembad gaat. Je loopt het laatste stuk en vervolgens sta je op een wederom fotogeniek stuk Malta.

Hoewel er geen zand te vinden is, is het toch een geliefde strandplek. De platte stenen lenen zich prima voor een dag genieten in de zon. Je snorkelt er ook gemakkelijk door het heldere water. Uiteraard is ook duiken hier een van de meest populaire activiteiten. Let wel op dat je genoeg eten en drinken meeneemt, want St. Peter’s Pool heeft weinig tot geen voorzieningen.

Bezienswaardigheden op Malta

Tempels van Hagar Qim en Mnajdra

Niet ver van de Blue Grotto liggen de Tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Dit zijn de bouwwerken uit 3200 – 2500 v.Chr. uit de introductie van dit artikel. Je wandelt door een mooie omgeving richting de twee tempels die tussen de kliffen op Malta liggen. Hagar Qim en Mnajdra zijn onderdeel van de Megalithische Tempels van Malta. Je staat hier bovendien naast de oudste vrijstaande bouwwerken ter wereld. Hoe bizar is dat!

Je kijkt je ogen uit wanneer je bij de tempels staat. Het idee dat deze bouwwerken uit een tijd stammen waarin het bouwen van zulke kolossale werken met de hand gebeurden is niet eens goed voor te stellen. Wanneer je na het bezoeken van de Tempel van Hagar Qim richting de Tempel van Mnajdra wandelt, wandel je eigenlijk direct door de natuur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en kijk je uit over de zee.

Popeye Village

Bij spinazie komt er maar één persoon in je gedachten op: Popeye. De zeeman die enorme spierballen kreeg als ‘ie een blik spinazie naar binnen werkte. In 1980 werd op Malta de live-action film Popeye opgenomen waarvoor ze Popeye Village bouwden. Leuk feitje is trouwens dat het hout voor de huizen uit Nederland komt. Dat gezegd hebbende: hoewel Popeye Village ooit als filmset diende, is het nu als attractiepark te bezoeken.

Je wandelt door de straten van het dorp en zult – wanneer je de film gezien hebt – ook props herkennen die zijn achtergebleven. Bekijk een van de shows die dagelijks gegeven worden of ga voor een film in de bioscoop. Wanneer je liever buiten van het mooie weer geniet, dan is de boottocht rondom Popeye Village de betere keuze. Je hebt vanaf zee bovendien een mooi uitzicht op het dorp.

Sint Janscokathedraal

In Valletta staat de Sint Janscokathedraal, een van de belangrijke nationale monumenten van Malta. De 16e-eeuwse kathedraal werd ooit gebouwd als kloosterkerk voor de Maltezer Orde, maar is inmiddels vrij te bezoeken. Je bekijkt een indrukwekkend schouwspel wanneer je in de kathedraal staat. Diverse kunstwerken, schilderingen en ontelbaar veel architectonische details kleuren de Sint Janscokathedraal.

De kathedraal staat in het centrum van Valletta waardoor je er gemakkelijk even binnenwandelt wanneer je een dag in Valletta doorbrengt. Na afloop geniet je van het mooie weer op een van de terrassen in de stad. In de toekomst kun je mogelijk een bezoek brengen aan het nabijgelegen museum en bezoekerscentrum. Er is namelijk sprake van een modern gebouw naast de kathedraal om de toeristenstroom beter aan te kunnen. Wordt vervolgd!

Ta’ Pinu

Op het eiland Gozo staat de basiliek van Ta’ Pinu. Een imposant gebouw buiten de grotere steden van het eiland. Je bezoekt een prachtige, natuurrijke omgeving wanneer je richting Ta’ Pinu reist. Het is nog altijd een bedevaartsoord waar jaarlijks vele gelovigen naartoe trekken.

Je kijkt bij Ta’ Pinu zowel buiten als binnen je ogen uit. Het is een kleurrijke basiliek met vele kunstwerken. Je hoort er meer over wanneer je met behulp van een gids Ta’ Pinu bezoekt. Doordat Gozo niet zo groot is, maak je gemakkelijk een uitstapje vanuit Victoria richting het bedevaartsoord. In slechts 10 minuten reis je met de auto (of het openbaar vervoer!) naar platteland waar Ta’ Pinu ligt.

Bron foto

Het Paleis van San Anton

De officiële residentie van Malta’s president ligt in Attard. Het Paleis van San Anton is dus nog bewoond en dat betekent dat je er niet zomaar naar binnen kunt. Toch is het een bezoek waard. Je ziet direct dat het (logisch) goed onderhouden is en daarmee is het een fotogeniek stukje Malta.

Naast het indrukwekkende buitenaanzicht, zijn ook de tuinen de moeite waard. De tuinen van het paleis zijn namelijk wel open voor publiek. Je wandelt er tussen de kunstwerken, goed onderhouden gazons en langs een hoop dieren en planten. Het Paleis van San Anton is ook een van de plekken waarop Game of Thrones (o.a. S01E10) filmde.

Dat waren ze dan: de mooiste plekken op Malta. Een heerlijk zonnig eiland in de Middellandse Zee.

Wat vind jij de mooiste bezienswaardigheden op Malta?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter