Momenteel kunnen we helaas niet overal reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Venetië

Uitgestrekte wijn- en olijfgaarden, een aangenaam mediterraan klimaat, schilderachtige dorpen en historische steden met indrukwekkende architectuur, zo kun je Italië het best omschrijven. Niet alleen de omgeving is prachtig, ook eten kunnen ze als geen ander in Italië. Genieten van vers gemaakte pasta, de frisse smaken van Italiaanse gelato en uitgebreid natafelen met een glaasje Italiaanse wijn. Al zin in vakantie?

Italië is een heerlijk vakantieland. Niet alleen voor lange vakanties overigens. Stedentrips naar het kleurrijke Italië voelen ook als echt even weg zijn. Mocht dit je vakantiegevoel nog niet genoeg aanwakkeren, dan doen de volgende 11 mooiste steden van Italië dat zeker wel!

italie verona pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Verona

In Noord-Italië ligt de romantische stad Verona. De stad is vooral beroemd om Casa di Giulietta, het huis waar Shakespeare’s Julia gewoond zou hebben. Hoewel het ‘beroemde balkon’ pas in de 20e eeuw werd toegevoegd aan deze woning, waan je je even helemaal Julia wanneer je op het balkon staat. Vanaf het balkon kijk je neer op de binnenplaats waar de hoeveelheid toeristen wellicht iets afdoet aan de romantiek. Kun je wel wat extra romantiek gebruiken? Volgens de legende vind je geluk in de liefde wanneer je de rechterborst van het bronzen Julia standbeeld op het binnenplein van Casa di Giulietta aanraakt.

Verona heeft nog meer te bieden naast deze Shakespeareaanse hoogtepunten. Struin door de levendige straten naar Piazza delle Erbe bijvoorbeeld. Op dit marktplein was ooit het forum van de stad te vinden. Wanneer je nu over het plein wandelt zie je bijna altijd een markt. Er valt genoeg te zien op dit plein, dus neem zeker even plaats op een van de terrassen en geniet van het mensen kijken. Ook Piazza Bra is een prachtig plein, en zelfs een van de grootste in Italië, waar mensen kijken een feestje is. Vele restaurants en terrasjes waarachter kleurrijke gebouwen vandaan komen vormen het straatbeeld. Wanneer je hier toch bent, sla dan zeker Palazzo Barbieri en Palazzo Della Gran Guardia niet over. Beide zijn indrukwekkende gebouwen die grenzen aan Piazza Bra.

Een van mijn leukste herinneringen is het kijken van een Opera in de eeuwenoude Arena. Hoewel ik er geen woord van verstond, was het hartstikke romantisch!

LEES OOK: Verona tips: dit mag je niet missen in de meest romantische stad van Italië!

italie genua pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Genua

Als grootste havenstad is Genua in Noordwest-Italië een gezellige, levendige bestemming. Dankzij de ligging speelde Genua al ten tijde van het Romeinse Rijk een belangrijke rol waardoor er nog altijd veel geschiedenis te zien is wanneer je door de straten loopt. Dankzij hun haven is Genua door de eeuwen heen een welvarende stad geweest. Nog altijd zie je dat terug wanneer je langs de vele paleizen loopt. Palazzo Reale is er een van. In dit 17e-eeuwse paleis, nu ook museum, zijn de fresco’s en andere kunstvoorwerpen bijzonder goed bewaard gebleven. Zowel van binnen als van buiten is Palazzo Reale een indrukwekkende verschijning.

Net als in de meeste Italiaanse steden heeft ook Genua een stadsplein. Op Piazza de Ferrari kijk je direct je ogen uit. Je aandacht trekt namelijk naar het middelpunt: een grote, goed onderhouden fontein. Rondom Piazza de Ferrari liggen diverse bezienswaardigheden. Ontdek een van de andere grote paleizen, Palazzo Ducale en het na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde Carlo Felice-theater wanneer je over Piazza de Ferrari loopt. Wandel zoveel mogelijk (met een gelato in je hand, natuurlijk) van de ene naar de andere locatie en kijk onderweg je ogen uit in de sfeervolle Italiaanse straten en steegjes die Genua kleur geven.

italie bologna pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Bologna

De ligging van Bologna is prachtig voor zowel stedentrips als langere reizen. De stad met een rijk cultureel en historisch centrum ligt aan de voet van het gebergte de Apennijnen. Een uitstapje naar de omgeving rondom Bologna is daardoor net zo’n plaatje als Bologna zelf. De allereerste tekenen van Bologna dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Een onwerkelijk idee dat de straten waar je op loopt al zoveel gezien hebben. Minstens net zo onwerkelijk zijn de goed bewaarde bouwwerken die al eeuwen de oude binnenstad vormen.

Struin over Piazza Maggiore met een ijsje in de hand richting de bekende Torre degli Asinelli en Torre Garisenda. Beklim de Torre degli Asinelli en geniet van een spectaculair uitzicht over Bologna. Vlakbij de twee torens vind je Museo della Storia di Bologna. Sla dit museum zeker niet over wanneer je graag op een interactieve manier meer ontdekt over de geschiedenis van de stad. Sluit de dag af met een bord verse pasta op een van de terrassen en geniet van de zon die over ‘La Rossa’ schijnt. De weerkaatsing van de zon op de vele rode bakstenen die het centrum van de stad vormen levert een prachtig gezicht op. Bovendien begrijp je direct waar de titel ‘La Rossa’ vandaan komt.

italie florence pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Florence

Florence, de hoofdstad van de bekende Toscane regio, is bijna een openluchtmuseum te noemen. In 59 voor Christus stichtte Julius Caesar Florence op als woonplek waar zijn soldaten na hun diensttijd terecht konden. Uiteindelijk ontwikkelde Florence zich tot renaissancestad. Nog altijd is het een van de belangrijkste Italiaanse steden als het kunst- en bouwwerken uit die periode betreft. De Santa Maria del Fiore (Duomo) is een van de meest kenmerkende gebouwen in de stad, nog altijd te bezoeken en tevens typerend voor de terugkerende bouwstijl.

Een van de bezienswaardigheden die niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Florence is Palazzo Pitti. Italië kent onwijs veel prachtige paleizen en ook in deze stad is het de moeite waard om er één te bezoeken. Palazzo Pitti begon ooit als huis van een zeer welvarende familie en is zelfs nog een tijd de verblijfplaats van Napoleon Bonaparte geweest. Bewonder het immens grote gebouw met eigen ogen en wandel na afloop de Boboli-tuinen in. In deze tuinen ontsnap je namelijk even helemaal aan de drukte van de stad.

italie milaan pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Milaan

Milaan is vooral bekend als belangrijke mode- en voetbalstad, maar heeft daarnaast zeker meer te bieden. De stad in Noord-Italië is een van de belangrijkste steden in het land, omdat vele grote bedrijven hier gevestigd zijn. Daarnaast ligt de Italiaanse beurs ook nog eens in Milaan. De stad is gevuld met indrukwekkende historische gebouwen als de Duomo Santa Maria Nascente. In een van de grootste Rooms-Katholieke kathedralen ter wereld weet je bijna niet waar je moet kijken zo rijk als de Dom opgebouwd is.

In de wijk Monte Napoleone ligt de zogeheten Gouden Vierhoek. De naam geeft al weg dat je voor de winkels in dit winkelgebied van Milaan een aardige bankrekening nodig hebt. Een leuk stukje om doorheen te wandelen en rond te kijken. Om in het winkelthema te blijven wandel je richting Galleria Vittorio Emanuele II. Of de winkels er betaalbaarder zijn, dat blijft de vraag. Wat deze locatie in ieder geval wel betaalbaar (gratis) aanbiedt is het uitzicht op de rijk opgebouwde passage. De grote glazen koepel en de met bijzonder marmer ingelegde mozaïek vloer leveren een prachtig plaatje op waar geen enkele luxe winkel tegenop kan.

LEES OOK: Milaan tips: de 15 leukste bezienswaardigheden en hotspots!

italie rome pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Rome

Rome is misschien wel de bekendste stedentripbestemming in Italië. Terecht ook, want de stad is een fijne mengeling van historische gebouwen, heerlijk eten, sfeervolle straten en dat alles gecombineerd met (meestal) een lekker zonnetje. Het Colosseum, Forum Romanum en de Trevifontein zijn enkele bekende bezienswaardigheden wanneer je denkt aan Rome. Zeker niet overslaan, want het zijn stuk voor stuk dromerige locaties in Rome. Gooi een muntje in de fontein, waan je in het oude Rome wanneer je in Forum Romanum staat en bewonder het immense amfitheater waar vele gevechten plaatsvonden.

Als grootste stad van Italië heeft Rome een rijke geschiedenis. Volgens de mythe is Rome door Romulus en Remus in 753 voor Christus gesticht. Vele jaren later werd de stad een belangrijke pauselijke locatie. Nog altijd vind je het pauselijke terug in Rome. Althans, in het volledig door Rome omringde Vaticaanstad. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en heel eenvoudig te bezoeken wanneer je in Rome bent. Het is een geliefde bestemming, dus hou rekening met drukte en plan vooruit. Zo voorkom je dat je uren in de rij staat voor de iconische Sint-Pietersbasiliek.

LEES OOK: Mijn reisgids voor Rome met mijn beste tips voor dingen om te doen!

italie triest pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Triëst

Aan de grens van Slovenië ligt de Italiaanse stad Triëst. Op de plek waar nu de kathedraal van San Giusto staat, werd in de 1e eeuw na Christus Triëst gesticht. Keizer Vespasianus gaf het destijds de naam Tergeste en zo begon de rijke geschiedenis van deze stad. Zowel tijdens de Eerste als Tweede Wereldoorlog zijn er veel Italianen en Slovenen beide kanten op gevlucht waardoor de inwoners van Triëst hele diverse achtergronden hebben.

Naast de kathedraal van San Giusto vind je in Triëst ook nog het kasteel van San Giusto. Gemakkelijk samen te bezoeken, want ze liggen op steenworp afstand van elkaar. Wanneer je door de straten van Triëst wandelt en richting de kastelen gaat zie je direct dat het uitzicht over de stad steeds mooier wordt. Zo ligt Kasteel Miremare aan de Golf van Triëst wat een uitzonderlijk gezicht vanuit het kasteel zelf, maar ook wanneer je buiten het kasteel staat. Het is een indrukwekkende plek waarvan haast niet voor te stellen is dat hier ook daadwerkelijk mensen woonden.

italie venetie pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Venetië

Niet ver van Verona ligt de lagune die we Venetië noemen. Wanneer je al eens in het Nederlandse Venetië, Giethoorn, geweest bent dan snap je bij aankomst in echt échte Venetië direct waar die titel vandaan komt. Het is een bijzondere stad met vele bruggen die de weg naar de andere delen van Venetië toegankelijk maakt. Te water Venetië zien kan uiteraard ook, maar is vooral aan te raden wanneer het iets rustiger is in de stad. Het is dan ook een bestemming die je beter kunt bezoeken buiten het hoogseizoen in verband met drukte.

Hoewel de stad bekend staat als een dure bestemming kun zonder geld uit te geven aan bezienswaardigheden onwijs veel zien. Struin over het San Marcoplein, bewonder daarde Basiliek van San Marco van buiten en bekijk direct het indrukwekkende Dogepaleis als je toch op het San Marcoplein bent. Wil je ergens naar binnen, wees dan voorbereid zodat je weinig tijd kwijt bent aan wachten. Dat gaat overigens niet op voor de meest prachtige kerken die verspreid in de wijken van Venetië staan. Neem een kijkje in Il Redentore die ontworpen werd als dank voor het einde van de pestepidemie of de eerste renaissancekerk van Venetië: Chiesa di San Michele in Isola.

LEES OOK: Over de verrassende kanten en mooie plekken in Venetië

italie napels pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Napels

Napels is een van de havensteden in Italië en bovendien de grootste in Zuid-Italië. Net als vele andere havensteden heeft Napels een rijke geschiedenis. Daarnaast heeft de stad meerdere uitbarstingen van de Vesuvius doorstaan. Diezelfde vulkaan bedekte het nabijgelegen Pompeï onder een dikke laag vulkanisch as. Je rijdt in zo’n 30 minuten vanaf Napels naar Pompeï en daarmee zijn de twee goed te combineren tijdens je bezoek aan het zuiden van Italië.

Dat Napels een bijzondere bestemming is blijkt wel wanneer je Galleria Borbonica inwandelt. Ooit aangelegd als een tactische ondergrondse route waardoor de koninklijke familie kon ontsnappen, is het inmiddels goed gerestaureerd waardoor je er nu je ogen uitkijkt. Bovengronds laat Napels zich van een mooie kant zien wanneer je Castel Nuovo bezoekt. Het grote Middeleeuwse kasteel staat op een kleurrijke locatie in Napels wat het tot een spectaculair geheel maakt.

italie palermo pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Palermo

In Zuid-Italië ligt het eiland Sicilië. Hoewel het een autonome regio is, behoort het nog altijd tot Italië en mag de hoofdstad Palermo zeker niet ontbreken in het rijtje van de mooiste Italiaanse steden. Ook in Palermo gaat de geschiedenis ver terug. Rond de 7e eeuw voor Christus werd er een kolonie gesticht die de basis vormde voor het Palermo van nu. Door de eeuwen heen hebben vele bouwstijlen de revue gepasseerd waardoor Palermo bijzonder veel interessant bezienswaardigheden kent.

Een van de mooiste plekken in Palermo is Piazza Pretoria, gelegen in het historisch centrum van de stad. Op het plein staat de Fontana Pretoria, een indrukwekkende fontein versierd met vele beelden. De bijnaam Piazza della Vergogna komt ook bij die beelden vandaan. Het betekent namelijk ‘plein van schaamte’ wat verwijst naar het feit dat de beelden vrijwel allemaal naakt zijn. Wandel vanaf Piazza Pretoria richting Santa Caterina, een mooie kerk die aan de andere kant aan Piazza Bellini grenst.

italie sorrento pixabay - De 11 mooiste steden in Italië voor je volgende stedentrip

Sorrento

Op het schiereiland Sorrentina ligt de fijne stad Sorrento. Als onderdeel van de Amalfikust heeft ook Sorrento een prachtige groene omgeving en een rijke (cultuur)geschiedenis. Hoewel het een populaire bestemming is, gaat er ook een bepaalde rust uit van deze zuidelijke plaats. Wandel op je gemak door de zonnige, kleurrijke straten, geniet van lokale wijnen op de terrassen en proef ook direct de lokale hapjes en gerechten als olijven en citrusvruchten.

Villa Comunale, het grootste park in Sorrento, is een ontspannen plaats om doorheen te wandelen. Kijk er uit over de baai en geniet van het uitzicht. Ook Museum Correale heeft zo’n prachtig uitzicht. Naast een collectie met werken van kunstschilders is het pand zelf ook de moeite waard. Een oude patriciaanse villa vormt het museum waarbij je vanaf het terras geniet van de baai bij Sorrento. Bewonder daarnaast de kathedraal van Sorrento voor nog zo’n prachtig stukje Italiaanse architectuur.

Dat waren ze, de elf mooiste steden in Italië. Maar ik zou er nog zo een hele hoop op kunnen noemen, wat dacht je van Lucca, Sienna, Lecce, Perugia en San Gimignano? Kort om: je kunt je jarenlang vermaken in Italië en nog niet uitgekeken zijn. Veel plezier!

Wat vind jij de mooiste steden in Italië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring