Vijf mythes over reisbloggen die jij nog steeds gelooft

door Explorista

Mag ik een geheim opbiechten? Ik vind het verschrikkelijk om naar verjaardagsfeestjes te gaan. En niet om de normale redenen (een cirkeltje van mensen die je niet kent? Blokjes kaas en leverworst? No, thank you). Maar uiteindelijk komt het gesprek altijd onvermijdelijk op mijn werk, en ik kan je vertellen dat ik heel wat bijzondere blikken en vragen krijg als ik uitleg dat ik fulltime reisblogger ben.

Voor jouw en mijn entertainment heb ik besloten de meest hardnekkige mythes eens te ontkrachten in een blogpost. Dit zijn vijf mythes over reisbloggen die jij waarschijnlijk nog gelooft.

1: Je kunt er geen geld mee verdienen

Als ik een euro kreeg voor elke keer dat iemand mij vroeg: “kun je daar nou een beetje van leven?”, dan zou ik meer verdiend hebben dan in het hele afgelopen jaar met de pandemie bij elkaar, haha. Maar even serieus: het is altijd de allereerste vraag die iemand stelt als ik vertel reisblogger te zijn.

Ik weet begrijp mensen de vraag stellen; het is namelijk ook echt een droombaan, en het lijkt oneerlijk dat je daar óók nog eens geld mee verdient. Maar ik weet niet zo goed wat ze verwachten te horen. Dat ik multimiljonair ben? I wish. Dat ik er geen stuiver mee verdien? Dan is het geen baan, maar een hobby.

Het antwoord op de vraag is vrij saai: ik verdien (normaal gesproken) een gemiddeld salaris met reisbloggen. Maar ik heb wel de beste secundaire voorwaarden ter wereld: locatie-onafhankelijk werken, flexibele werkuren, zo vaak als ik wil op reis en een grotendeels passief inkomen.

En ik ben echt niet de enige die zulke inkomsten haalt uit haar reisblog. In Nederland liggen de verdiensten lager dan in het buitenland, maar ik ken (in het buitenland) meerdere reisbloggers die tonnen per jaar verdienen. Sommige reisbloggers zijn er zelfs miljonair mee geworden.

Natuurlijk zijn er nog meer reisbloggers die er helemaal niets mee verdienen. Maar ik wil maar aangeven dat het zeker mogelijk is om goed geld te verdienen met een reisblog als je weet wat je doet. En er geen wereldwijde situatie gaande is waarbij reizen niet mogelijk is ;-).

2: Er zijn teveel reisbloggers om nog succesvol te zijn

Dit hoor ik vaak als angst van mensen die twijfelen over het starten van een eigen reisblog. En ik zal niet ontkennen dat er tegenwoordig veel meer reisbloggers zijn dan toen ik begon, bijna acht jaar geleden.

Maar ik geloof heilig dat er altijd ruimte is voor iemand met een goed idee. Er is niemand ter wereld die precies jouw kijk op de wereld heeft. Jij kan informatie en tips delen waar iemand écht naar op zoek is, en een verschil maken in iemands leven.

Bovendien: lezers kunnen meerdere blogs tegelijkertijd volgen.

Het klopt dat er maar zoveel plekjes in Google zijn om voor te vechten, maar er zijn zóveel manieren om een reisblog succesvol te maken. En bovendien zoveel verschillende manieren van geld verdienen dat je elkaar echt niet in de weg hoeft te zitten.

Als je nu begint, is er bovendien veel meer kennis aanwezig over hoe je een reisblog succesvol maakt dan toen ik begon, acht jaar geleden. Met die kennis schaaf je jaren van je leerproces af, en voorkom je heel wat stomme, tijdrovende en dure fouten.

Mocht je meer willen leren over hoe je een reisblog succesvol maakt, moet je zéker een oogje houden op deze website, want er komt binnenkort een leuke aankondiging aan. ;-)

3: Je hebt altijd maar gratis vakanties

Dat zou nog eens een leventje zijn, hè? Maar het antwoord is: ja, en nee.

Als je wilt kun je als reisblogger alleen nog maar gratis op reis. Maar wat voor saaie blog wordt dat? Als de content alleen nog maar gesponsord is? Het verliest zijn authenticiteit. Er zit geen eigen verhaal in, want alle bloggers op een groepsreis komen terug met hetzelfde verhaal.

De meeste reisbloggers die ik ken (ik ook), doen dus een mix van gesponsorde reizen en ‘eigen’ reizen.

Daarnaast zijn het geen vakanties, maar zakenreizen. Op een gemiddelde persreis ben je van ’s ochtends acht uur tot ’s avonds elf uur aan het werk. En je volgt een schema dat iemand anders samengesteld heeft. Een uurtje om aan het zwembad te liggen? Vergeet het maar.

Persreizen zijn vermoeiend en hard werken. Wel het leukste werk ter wereld, natuurlijk. Ik ga niet beweren dat het zwaar werk is. Maar het is wél werk. Geen vakantie. Je moet non-stop professioneel zijn. En zelfs op je eigen vakanties sta je altijd ‘aan’, voor het verzamelen van nieuwe content.

4: Je moet je baan opgeven om reisblogger te worden

Nee hoor, dat is helemaal niet zo. Reisbloggers zijn echt niet allemaal locatieonafhankelijke digital nomads zonder kinderen. Er zijn ook voldoende mensen die het naast hun fulltimebaan doen, of families met kinderen die alleen in de schoolvakanties kunnen reizen.

Zeker in het begin is het verstandig niet je baan op te geven, want het kan namelijk wel eventjes duren voordat je voldoende verdient om van te leven. Natuurlijk: je kunt dan niet elke persreis aangrijpen, maar je kunt nog steeds hartstikke veel leuke ervaringen aan je leven toevoegen. Meer avontuur, een creatieve outlet, extra inkomsten, af en toe gratis overnachtingen en producten: noem het maar op. De voordelen van reisbloggen zijn eindeloos.

5: Reisbloggen is geen echte baan

Deze krijg ik altijd te horen als ik geïnterviewd word in de media. Dat het geen echte baan is, en dat als alle artsen zouden besluiten dat ze ook reisblogger willen worden, dat de maatschappij dan in zou storten?!

Ik moet daar wel om lachen. Ik wist niet dat ik in mijn eentje verantwoordelijk wordt gehouden voor de afbrekende zorgstaat. Mocht dat zo zijn, mocht ik nog wel wat ideeën hebben om het op te lossen, trouwens.

Anyway, ik kan je geruststellen Trol10397: ik ken persoonljik artsen, zusters en apothekers die het naast hun werk doen. En daarnaast ga jij me niet wijsmaken dat jij nog nóóit in je leven online naar reisinformatie hebt gezocht. Niet één keer!

De reden dat ik dat vraag is namelijk dat er jaarlijks meer dan één miljoen Nederlanders op mijn website zoeken naar reistips en inspiratie. Dat geeft aan dat er wel degelijk vraag naar is voor het werk wat ik doe.

Als reisblogger heb je heel wat skills. Je kunt goed schrijven, je begrijpt SEO en social media marketing, je kunt strategieën opzetten, kunt fotograferen en soms ook video’s maken. Daarnaast moet je onderhandelen, je administratie bijhouden, reisplanningen opzetten en rapportages maken.

Natuurlijk, ik kan geen openhartoperatie uitvoeren. Maar dat kan 99% van de bevolking niet. Of jij misschien wel, Trol10397?

Ik ben benieuwd: welke mythe over reisbloggen kom jij vaak tegen?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Lenneke 11 mei, 2021 - 10:50

Mooi artikel!

Zoals je zelf al schreef dat iedereen heeft een andere kijk op de wereld. Wat het zo mooi maakt!

Zelf volg ik meerdere reisbloggers en altijd kom ik weer andere content tegen.

Vind het nu met deze pandemie bijvoorbeeld heel tof om te zien hoe veel van die bloggers hun eigen stad en/of land herontdekken. Of juist zoals jij het besluit nemen om in een ander land te werken.

Gisteren Porto voorbij zien komen op je Instagram. Mooi!!

Kan niet wachten op wat er nog komen zal.

Plaats een reactie
Explorista 11 mei, 2021 - 17:25

Wat een lieve woorden Lenneke <3 Ja, diversiteit is wat de wereld mooi maakt hè? :-)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter