Newcastle vs Edinburgh: battle of the citytrip

Edinburgh10

De wereld is een feestje. Het geeft je een paar honderd euro, de aanwijzing om naar Noord-Engeland te trekken, en drie dagen de tijd om iets leuks te doen. Maar dan begint de drama. Want: WAAR MOET JE HEEN? Naar het hippe Newcastle, of het sprookjesachtige Edinburgh? Rustig maar. Fairy godmother Milou staat je bij met deze kwestie van leven of dood, zodat jij de juiste beslissing maakt voor jou.

Verbinding

Newcastle: Te bereiken met DFDS Seaways via boot, of met het vliegtuig op het nabijgelegen vliegveld.

Edinburgh: Op je vliegende kilt. Of met een vliegtuig naar het nabijgelegen vliegveld.

Edinburgh22

Natuur

Newcastle: De metro van Newcastle verbindt het vliegtuig, met de stad, met het strand. Want jawel: dichtbij de stad ligt een strand. Fijn om even uit te waaien, of een dagje te bakken in de zon.

Edinburgh: Al vanuit de stad zie je ze liggen: de Pentland Hills, die de stad omklemmen. En aan de andere kant prijkt water. Rij even een klein stukje de stad uit en je valt steil achterover van het Schotse landschap. Zo. Mooi!

Geschiedenis

Newcastle: Newcastle’s geschiedenis kenmerkt zich vooral door heel veel gevechten met de Schotten, een koningin die een hekel had aan de plaats, en zeven bruggen die allemaal het eerste in zijn soort waren.

Edinburgh: Een stad van epische verhalen, toen de Schotten zich heroïsch verzetten tegen de Engelsen. Met verhalen over pest, martelingen, en de langste executie uit de geschiedenis.

Edinburgh8

Eettentjes

Newcastle: Het is écht moeilijk om in Newcastle niet terecht te komen bij een leuk eettentje. In praktisch elke zijstraat tref je wel een gezellig en hip restaurant, en de leukste concepten poppen als paddestoelen uit de grond.

Edinburgh: Hoewel je zeker lekker kunt eten in Edinburgh vond ik het stukken moeilijker om écht leuke eettentjes te zien te vinden. Vooral in het centrum kwam je, in tegenstelling tot Newcastle, veel tentjes tegen die gericht zijn op toeristen.

Attracties

Newcastle: Newcastle is niet zo zeer een stad van de bezienswaardigheden. Als je niet weet waar je moet kijken, dan komt het misschien wat saaier over. Niets is minder waar. Ik vond vooral het Great North Museum erg leuk, maar het aanbod van attracties is minder dan in Edinburgh.

Edinburgh: Ik kon geen genoeg krijgen van Edinburgh. Ik volgde een aantal tours en bezocht attracties als Camera Obscura en Real Mary Kings Close. En dan nog had ik me nog zeker een volle dag kunnen vermaken.

Vergelijkbare stad

Newcastle: Kopenhagen

Edinburgh: Brugge

Newcastle24

Prijsniveau

Dit hoef ik niet apart op te schrijven. Newcastle en Edinburgh zijn allebei niet enorm goedkoop. Ze liggen nu eenmaal in Groot-Britannië dat niet alleen vanwege de wisselkoers van de pond duurder is, maar ook gewoon en net wat hoger prijsniveau heeft dan Nederland. Duidelijk is wel dat Edinburgh duurder is dan Newcastle, en de verklaring daarvoor laat zich makkelijk vinden: het is er veel toeristischer. En hoe meer vraag, hoe hoger de prijs.

Newcastle vs Edinburgh?

Je zult nu waarschijnlijk denken dat ik zo een winnaar uit mijn mouw schudt. Maar… ik weet het eigenlijk zelf niet zo goed. De steden zijn zó 180 graden anders van elkaar. Waar Edinburgh qua stijl te vergelijken is met Parijs (oude dramatische gebouwen), zou ik Newcastle eerder vergelijken met Kopenhagen (weinig visuele pracht, maar goede sfeer en leuke restaurants). Het is dus echt maar net waar je zin in hebt. Heb je zin in een weekend sightseeing, en jezelf voelen alsof je in Harry Potter bent beland? Ga dan naar Edinburgh. Heb je meer zin in een rustig weekend rondstruinen, een museum, wat winkelen en lekker uit eten? Ga dan naar Newcastle. Als ik nu mocht kiezen voor een favoriet koos ik voor Newcastle, maar als ik naar één van de twee terug moest keren dan zou dat Edinburgh zijn, omdat ik denk dat daar nog veel meer te halen is dan ik nu gezien heb. Lastig!

Newcastle8

Welke is jouw favoriet?

19 comments

 1. Wesley Pechler

  “De aanwijzing om naar Noord-Engeland te trekken” Nou, dan moet je sowieso naar Newcastle he, en valt Edinburgh als de hoofdstad van Schotland al af ;)

  Ben nog nooit in Newcastle geweest maar dat je ze op hetzelfde niveau waardeert voorspelt in ieder geval veel goeds! Edinburgh is een van mijn favoriete steden, goed om te horen dat het je aan Brugge deed denken want daar ga ik in januari eindelijk heen :)

  En +10 voor vliegende kilt visual imagery

  Beantwoorden

  1. Explorista

   HAHA dankje! Ik vond Noord-Groot-Brittannië zo dozig klinken. Ik weet natuurlijk dat Edinburgh de hoofdstad is. ;-) Ik zou ze de volgende keer eens combineren, erg leuk. En veeeeeeel plezier in Brugge!

   Beantwoorden

 2. Annebelle

  Beide nog niet geweest, dus dat is makkelijk!

  Beantwoorden

 3. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Leuk overzichtje! Wel lastig hoor, als je in Newcastle leuker kan eten en drinken (belangrijk) en in Edinburgh lekker veel te zien is (ook heel belangrijk). Misschien dan toch maar naar allebei ;).

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Haha exact. Dat is de oplossing :)

   Beantwoorden

 4. Ester

  Lastig om twee zo verschillende steden met elkaar te vergelijken, dat heb je leuk gedaan :-) Ik ben nog niet in Newcastle geweest maar het lijkt een populaire bestemming te worden. Binnenkort maar eens een kijkje nemen :-)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dankjewel voor je complimentje, lief!

   Beantwoorden

 5. Daphne | It's Travel O'Clock

  Wat een super creatief stukje! Leuke insteek, zeker de vergelijkbare steden. Ik ben in beiden nog nooit geweest, maar neig al snel naar Edinburgh (want: geschiedenisfan!)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dankjewel! Begrijp ik goed, ik ben ook een groot geschiedenisfan, en die van Edinburgh is toch net wat meeslepender :)

   Beantwoorden

 6. yvonnelaura

  Ik wil echt heel graag naar Edinburgh! Lijkt me super mooi

  Beantwoorden

 7. Sofie

  Milou! Nu had ik toch gedacht dat je me zou helpen beslissen. Verdorie toch! :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Haha sorry Sofie! Normaal gesproken spreek ik wel echt een voorkeur uit, maar deze steden zijn te verschillend!

   Beantwoorden

 8. Liese

  Leuk om te lezen! Wil graag beide nog eens bezoeken, maar als echte harry potter fan girl staat Edinburgh toch nog net iets hoger op het lijstje :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ik voelde me echt net in Harry Potter inderdaad!

   Beantwoorden

 9. Lourens | Let Us Stay For A Day

  Zelf staan allebei de steden ook nog op mijn verlanglijstje. Daarom dacht ik dat jij met de oplossing kwam. Aan de ene kant ben ik dol op fijne restaurantjes en leuke spots om wat te drinken. De andere stad heeft weer meer bezienswaardigheden. Nu weet ik het nog niet :-)!

  Beantwoorden

  1. Marcella

   Je kunt de steden ook met elkaar combineren, net als Milou! ;-)

   Beantwoorden

 10. Marcella

  In Edinburgh was ik langer, ik heb er meer gezien van de stad. Ik vond Arthur’s Seat er gaaf, een stuk natuur midden in de stad. Dat heb ik in Newcastle gemist. Nu ik ook in Brugge ben geweest snap ik je vergelijking met Edinburgh erg goed. Zo mooi sfeervol!

  Beantwoorden

 11. Willemieke

  Ik ben in beide steden geweest. In oktober ga ik met m’n vriend voor een paar dagen naar Newcastle, maar als ik mocht kiezen ging ik terug naar Edinburgh. Zo heerlijk brits! Een beetje Londen, maar dan veel rustiger en ‘ouderwetser’. Maar ik vond beide steden fantastisch! :)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *