;

Vijf dingen die je niet mag vergeten voor je Amerika vakantie

door Explorista

America the Mighty. Als je er niet bent geweest, mis je iets. Punt. Mijn familie zijn echte Amerika-fanaten, mijn opa is er al meer dan twintig keer op vakantie geweest, mijn vaders teller loopt op die kant op, en ik ben ook al meerdere keren geweest in het land van dollars en hotdogs. En hoewel de Verenigde Staten nowhere near de cultuurshock oplevert als een bezoek aan Egypte of Thailand, zijn er toch een aantal dingen heel erg anders. Zie dit maar als mijn checklist: vijf dingen die je niet mag vergeten als je op vakantie gaat naar Amerika.

Amerikapost2

1. ESTA

Om überhaupt het land in te mogen in Amerika heb je óf een visa nodig, óf een visa waiver. Dat laatste is van toepassing op Nederlanders, zoals jij en ik. Fear not: mits je geen enge overdraagbare ziektes hebt of een massamoord hebt begaan, heb je een ESTA in vijf minuten aangevraagd. Je hoeft je ESTA niet eens te laten zien als je het land in wilt, je paspoort wordt gescand en daarin kan de douane ambtenaar zien of je wel of geen ESTA hebt. Al kan het geen kwaad je ESTA-nummer even op te slaan in je telefoon, natuurlijk.

Vergeet trouwens niet dat je paspoortnummer en je ESTA aan elkaar worden gekoppeld. Dus als je voor een vorige Amerika-reis een ESTA hebt aangevraagd die nog geldig is, en in de tussentijd heb je je paspoort vervangen, dan moet je een nieuwe aanvragen. Een ESTA kost $14, en kun je aanvragen op de officiële website. Je moet dan betalen met een creditcard of Paypal. Heb je dat niet? Dan kun je de ESTA alsnog aanvragen via e-visums.nl. Zij checken dan meteen je aanvraag op fouten. 

De ESTA kun je uiterlijk tot drie dagen voor je reis aanvragen, omdat je anders niet genoeg tijd hebt een nieuwe aan te vragen mocht hij afgekeurd worden (wat echt niet gebeurt, maar toch). Let op: zonder een ESTA kom je Amerika niet in (!!!!).

Exploristabudget6

2. Creditcard

Naar Amerika zonder creditcard is net als naar Spanje gaan zonder zonnebrand: je kunt net zo goed niet gaan. Amerika is het land van de creditcard. Alles wordt met het magische kaartje betaald, ook als je het geld er niet voor hebt, en dat is waarom Amerikanen rustig tienduizenden dollars schuld hebben. Je kunt natuurlijk bij heel veel dingen contant betalen, maar een auto huren is bijvoorbeeld al onmogelijk als je geen creditcard hebt. En ook de borg van een hotelkamer wordt vaak op je creditcard gezet. Maak het jezelf dus makkelijk en vraag er eentje aan. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten, ik geloof dat die van mij (ING) zo’n €20 per jaar kost. Ik gebruik mijn credit card eigenlijk alleen voor het kopen van vliegtickets en als ik op reis ben. En ik gebruik het net als mijn gewone pas: ik koop pas iets als ik het kan betalen. 

Vergeet ook niet de blokkering van je gewone betaalpas te halen die er voor zorgt dat je buiten Europa niet met je pinpas kunt betalen.

Amerikapost4

3. Plan verstandig

Amerika is groot. Denk aan de langste roadtrip die je in Europa gemaakt hebt, en bedenk dan dat dat ongeveer de gemiddelde afstand tussen bezienswaardigheden is die je wilt zien. Je bent echt makkelijk vijf tot acht uur aan het rijden op een dag om naar een andere plek te komen. Hou daar dus rekening mee in je planning, en zorg dat je niet teveel inplant in je vakantie. Zes natuurparken en drie steden is waarschijnlijk echt teveel gevraagd voor een vakantie van twee weken.

Ben je benieuwd naar een goede route voor een roadtrip langs de Westkust van Amerika? Ik schreef er een artikel over. 

Exploristawonen1

4. Boek accommodaties op tijd!

Dit was er eentje in de categorie: ‘Trial by error’. Ik had geen idee dat ik hotels in natuurparken zo vroeg van te voren moest boeken, al had ik dat wel kunnen verzinnen als ik iets beter had nagedacht van te voren. Zo verbleef ik op een zaterdag in Yosemite, ongeveer de meest populaire plek op aarde als ik het aantal uitverkochte hotelkamers mag geloven. En dus lukte het niet meer om de zaterdag in Yosemite te verblijven, want alles was al uitverkocht. Twee maanden van te voren.

Zodra je dus je planning weet, zorg dat je meteen de hotels boekt op plekken waar maar gelimiteerde slaapplekken zijn. Een hotelkamer in Los Angeles zul je altijd nog wel vinden, in Yosemite niet. Vooral weekenden zijn erg druk, doordeweeks heb je meer kans. Gelukkig maakte het voor ons niet uit, aangezien het toch onze laatste dag in het park is (en dan kun je net zo goed daarbuiten slapen), maar anders zou het wel een domper zijn. Vooral weekenden zijn erg druk.

Ik boek mijn hotelkamers altijd op Booking.com. Als je Airbnb wilt proberen, krijg je via dit artikel korting. 

Amerikapost3

5. Reisstekker

Daar sta je dan. Na een zestien uur durende reis wil je niets liever dan even opfrissen, je telefoon opladen en mensen laten weten dat je veilig bent aangekomen. Maar verhip, wat is dit voor zwarte magie? De stekker van je iPhone past niet in het stopcontact. Yup, ze gebruiken in Amerika niet alleen andere meetsystemen, tijdsaanduiding en temperatuursaanduiding, ze hebben ook andere stopcontacten. Want: logica, wat is dat? Vergeet dus niet je reisstekker mee te nemen. Koop er eentje die op alle stopcontacten ter wereld werkt, en je bent meteen set for life.

Ik raad deze universele wereldstekker aan. 

Amerikapost5

Waaaah, mega kitty!

Wat zijn jouw tips dingen die je niet mag vergeten als je Amerika bezoekt?

Headerfoto van Unsplash. 

Misschien vind je dit ook interessant

34 reacties

Suzanne 5 juni, 2014 - 10:11

Top! Heb alles al geregeld, alleen de reisstekker was ik vergeten ;-) goeie!

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 10:57

Haha ja, en die is ook belangrijk. Al kun je die ongetwijfeld ook in Amerika scoren :-) Handig dingetje om uberhaupt te hebben (had hem voor Malta ook nodig..)

Plaats een reactie
Made by Carlijn 5 juni, 2014 - 11:21

Leuke tips! Ik ben nog nooit in Amerika geweest maar wil er zooo graag een keer heen.

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 12:26

Oeh ja, zeker doen. Het is niet goedkoop, maar ik vind het echt heel tof :-) Waar zou je graag heenwillen in de US?

Plaats een reactie
Wesley Pechler 5 juni, 2014 - 11:27

Handig om de ESTA info eens op een rijtje te hebben! En dat van die reisstekker is ook altijd goed om te onthouden. Ik ben nu drie keer in het Verenigd Koninkrijk geweest. Ik ben helaas ook drie keer in een 24-uurs winkel geweest om tegen woekerprijzen een reisstekker te kopen. Hopelijk vergeet ik ze niet alledrie als ik volgende week naar Schotland ga :’)

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 12:27

Hahaha en dan ga je potverdomme ook elke stekker gebruiken die je tegenkomt! Ja, ik ga hem met hoofdletters op mijn inpaklijstje zetten (Hoe genant als ik hem nu vergeet?)

Plaats een reactie
Laura - What about her 5 juni, 2014 - 13:25

Yay, HET IS BIJNA ZOVER!!!

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 14:00

I CAN’T HANDLE IT!!! :-P

Plaats een reactie
Michel 5 juni, 2014 - 14:10

Oeh en als je dan toch in/bij Yosemite verblijft, ga ’s ochtends zo vroeg mogelijk naar Glacier Point. Het is er dan super rustig en het uitzicht is dan nog magischer (vooral door de rust die er dan heerst) :)

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 14:13

Oeh, insider tip! Dankjewel :-)

Plaats een reactie
Michel 5 juni, 2014 - 14:31

haha idd. Ben er 1x ’s ochtends vroeg geweest en toen was het idd magisch. Twee jaar later aan het eind vd middag geweest en toen was het vooral heeeeel druk (ja was toen ook memorial day, maar toch….). Ennuh…. de giant sequoia’s niet overslaan he? ;-)

Plaats een reactie
Marieke 5 juni, 2014 - 15:39

O my, dit moet ik even opslaan. Van sommige punten had ik geen IDEE. Gelukkig ben jij er :)

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 15:46

Haha planningneuroot to the rescue! 8-)

Plaats een reactie
Marieke 5 juni, 2014 - 17:18

Goede tips, een reis naar Amerika staat zeker op mijn bucketlist!

Plaats een reactie
Explorista 5 juni, 2014 - 22:20

Leuk! Amerika is zo breed, er valt zoveel te zien… zeker een goede voor de bucketlist :-)

Plaats een reactie
Irene 6 juni, 2014 - 02:36

Altijd handig om in je handbagage te hebben: een pen om het douaneformulier in te vullen dat je in het vliegtuig moet invullen. (Het is ook erg belangrijk om alles helemaal naar waarheid in te vullen. Als je reisgenoot een banaan in zijn / haar tas heeft en jij vult dat niet in omdat je het niet weet, kunnen ze gelijk gaan dreigen met een boete van een paar honderd dollar).

Ik heb trouwens meerdere keren in New York gezeten zonder creditcard en dat ging prima. Kon alleen de Citibikes niet gebruiken. Maar erg handig is een creditcard natuurlijk wel.

Plaats een reactie
Sandra 8 juni, 2014 - 15:54

Een stekkerdoos! Dat werkt ideaal in hotels. Je hebt maar één wereldstekker nodig, stekkerdoos met zes gaten en ik kan alles tegelijk opladen (telefoon, hotspot, navigatie, koeltas).

Plaats een reactie
Explorista 8 juni, 2014 - 16:00

Die hebben we inderdaad al ingepakt :-)! Vond ik zo slim van mezelf toen ik dat bedacht haha.

Plaats een reactie
Caitlin 10 juni, 2014 - 22:51

Wel even kijken of de stekker van de stekkerdoos in die reisstekker past! Daar had ik een paar weken geleden niet aan gedacht, was een beetje een tegenvaller toen we daar eenmaal in Engeland achter kwamen haha.

Plaats een reactie
Explorista 18 juni, 2014 - 07:22

Haha hadden wij ook! Maar vriend heeft de uitstekende randjes (gewoon plastic met niets gevaarlijks eronder) weggesneden en nu past hij wel :-)

Plaats een reactie
Ilse 9 juni, 2014 - 00:58

Ja, zo’n wereldstekker is ideaal en het grappige is dat je er nooit zo bij stilstaat dat ze andere stekkers hebben daar. Want waarom makkelijk doen als het moeilijk kan (allemaal dezelfde stekkers ter wereld).
Veel plezier in Amerika. Ik wil er ook nog zooooo graag heen!

Plaats een reactie
Explorista 9 juni, 2014 - 11:53

Ja gek hè? Net als die gekke miles, en andere manieren op te wegen. En die dollars…. in briefpapier in plaats van muntjes. Dankjewel! <3

Plaats een reactie
Laura Nathalie Travels 12 juni, 2014 - 23:34

Handig, ik ga over een paar maanden ook deze trip maken voor 3,5 weken!

Plaats een reactie
Explorista 18 juni, 2014 - 07:18

Tof! Hou de site maar in de gaten dan :-)!

Plaats een reactie
Yvon 15 juni, 2014 - 06:07

Goede tips!!
Bij mij was het aanvragen van een creditcard echt een drama toen ik 4 jaar geleden vertrok. De papieren raakten kwijt! Gelukkig was er net genoeg tijd om alles opnieuw in te vullen, maar werd hij geweigerd omdat ik geen stabiel inkomen had (ik werkte als invaller op scholen). Nu heb ik er eentje en staan mijn ouders garant, wat betekent dat alles van hun rekening gehaald wordt…

Verder is het ook handig om te weten dat prijzen in winkels zonder belasting aangegeven worden. Denk je dat je je in de supermarkt netjes aan je budget gehouden te hebben, blijkt bij de kassa dat je er ruim overheen zit.

Plaats een reactie
Explorista 18 juni, 2014 - 07:17

Dat laatste is me ook al opgevallen! Echt balen.. ;-)

Plaats een reactie
Marcella 15 juni, 2014 - 19:17

Naast de wereldstekker is een stekkerbak inderdaad ideaal, maar zag dat die al ingepakt is ;-) Als je meerdere natuurparken bezoekt is een Nationale Parken pas perfect, kan je zo doorrijden bij de volgende parken.

Plaats een reactie
Anouschka 3 oktober, 2014 - 10:06

Heb je ook tips om een goedkoop ticket te boeken of staat het ergens op je blog? Volgend jaar willen een vriendin en ik graag de oostkust bezoeken (NYC, Philadelphia),

Plaats een reactie
Explorista 3 oktober, 2014 - 10:09

Hi Anouschka, jazeker! Gebruik even de zoekfunctie, dan vind je daar zeker een artikel over :) New York is vrij simpel, daar zijn heel veel aanbiedingen op! Ik zou de websites Ticketspy.nl en Weflycheap.nl in de gaten houden!

Plaats een reactie
Yolande 4 februari, 2015 - 16:48

Beetje laat haha, maar nog bedankt voor deze post! Zo’n reisstekker is enorm handig in Amerika, maar mijn zus en ik hadden er zonder dit artikel nooit aan gedacht om er eentje mee te nemen afgelopen zomervakantie. Dat zijn echt van die dingen die je vergeet

Plaats een reactie
Explorista 5 februari, 2015 - 10:26

Oh wat goed! Blij dat ik je heb kunnen helpen :D

Plaats een reactie
Jeffrey 27 juli, 2016 - 12:16

Hi wat is handig met bellen of internet op je telefoon ?

Gr. Jeffrey

Plaats een reactie
Explorista 27 juli, 2016 - 19:55

Hi Jeffrey,

De meeste hotels (en restaurants) hebben gratis wifi. In dat geval gebruik ik whatsapp voor berichtjes, en Skype om met het thuisfront te bellen of webcammen :). Hoop dat dat helpt!

Plaats een reactie
Ton 25 juni, 2017 - 17:27

Hallo,
Ga een hele maand naar de states. Start in New York (6 dagen) daarna naar Washington (Amtrak), twee dagen sightseeing en dan vliegen naar Toronto (Niagara Falls). Na twee dagen Toronto door naar Los Angeles voor een drieweekse roadtrip. Grote steden accomodaties geboekt via airbnb, zo slaap ik in New York voor 70 euro in hartje Manhattan! Al met al wel prijzig zo’n trip. Ik denk dat ik compleet uitkom op zo’n 7000 euro en dan doe ik nog rustig aan. Reis al jaren naar China, Taiwan, India, Maleisie, Thailand voor een fractie van die 7000 euro. Maar i.d.d. eens moet je het doen. Ben overigens al wel in Florida geweest, ook leuk.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.