; Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Onati14 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

De eerste locatie die ik in Gipuzkoa bezocht was het schattige plaatsje Oñati, waar ik een rondleiding kreeg. Ik vind het altijd bijzonder hoe iedere plek op de wereld wel iets bijzonders heeft, dat het karakteristiek maakt, en anders dan andere steden en dorpen. Zo ook Oñati.

De mooiste Oñati bezienswaardigheden

Het eerste dat opvalt in dit dorp is de waanzinnige, larger than life, oude universiteit. Alsof je een liefdesbaby van Harry Potter en Assasins Creed tegen het lijf loopt. Magisch. Gelukkig is de universiteit te bezoeken. De Universidad Sancti Spiritus stamt uit de zestiende eeuw, en tijdlang was dit de enige universiteit in het hele Baskenland. Er worden zo nu en dan nog lessen gegeven, maar het reguliere onderwijs vindt plaats in een nieuwe universiteit, en stuk verderop in het plaatsje.

Onati2 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati4 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati3 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati1 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Een straat verder vind je het centrum van Oñati, met een gezellig plein vol eettentjes en aan het uiteinde de gotische San Miguel Arcángel kerk. De kerk is één van de weinigen in Europa (ik dacht in totaal drie!) die bovenop een rivier gebouwd zijn. Als je door het gebouw loopt, kun je dus op sommige plekken de rivier onder je door zien stromen. Het heeft iets dromerigs, uit lang vervlogen tijden.

Op het dorpsplein tref je aan het eind van de middag ouders die hun dag doorspreken met vrienden, onder het genot van wat kleine hapjes of calimoxo, terwijl de kinderen op het autoloze plein rondrennen en met elkaar spelen. Wat me daaraan opviel is hoe het gezin zo’n integraal ding van je identiteit is in Spanje. In Nederland heb je eigenlijk twee identiteiten: die van jezelf als ouder en die van jezelf als persoon/vriend/kennis. In Spanje valt dat veel meer weg, en dat vond ik mooi om te zien.

Onati13 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Onati15 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati16 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati17 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Onati7 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Aan één zijde van het plein tref je een woning, met een aangrenzend park. Dit huis behoort tot de neef van de Hertogin van Alba. Je weet wel, die met die plastische chirurgie waar je nachtmerries van krijgt, en een huwelijk met een vijfendertig jaar jongere kerel. (Ze overleed vorige week, R.I.P) Ze was de rijkste vrouw van Spanje, had veertig titels, en bezit grond door het hele land. Ze kon natuurlijk niet overal wonen, en daarom woont haar neef daar nu. Een deel van het park is afgesloten, omdat het privé is bij het huis, het andere deel is openbaar.

Onati9 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati10 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati11 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek Onati12 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plekOnati8 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Oñati bevindt zich in een vallei, tussen groene heuvels. Een rustgevendere omgeving is er niet om wakker te worden. En wakker worden doe je heel prettig in Hotel Torre Zumeltzegi. Dit hotel bevindt zich in het oude huis van de graaf van Oñati. Hij regeerde over de regio en bepaalde wie er werkte, wie er stierf, en wie er met hem naar bed ging (pasgetrouwde vrouwen voornamelijk). Een paar generaties geleden kocht de familie van de huidige eigenaar het pand, en nadat het een tijd een boerderij was, werd het een hotel. Ik sliep in één van de stijlvolle kamers op zolder, met geweldig uitzicht over de vallei.

Hoteltorrezumeltzegi11 - Oñati: de mooiste bezienswaardigheden op deze mystieke plek

Ben je ooit in Oñati geweest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 reacties

 1. Jon

  Great post Milou! Amazing pictures! Love Duchess of Alba’s description. Actually, she died last week. It’s been the most hyped news in Spain…

  | Reageer op deze reactie
  1. O shit! I saw that, and forgot to edit it.. I remembered: I need to fix that. Thanks! I’m still sad she died, she’s my spirit animal I think.

   | Reageer op deze reactie
 2. Wat een prachtige foto’s! Heeeeeel indrukwekkend! En die vergelijking is weer brijlant: Harry Potter en Assasins Creed XD

  | Reageer op deze reactie
 3. Bakarrizketan

  Beautiful Oñati, fantastic article. But I have to say that the information about the ownership of the house is not completly true. Who owned the house was the family of the first husband of the Duchess of Alba, so her cousins doesn’t live ther. After his father died, the actual owner is Carlos Martínez de Irujo, Duque de Sotomayor.,nephew of the Duchess of Alba, due to marriage to her first husband.

  | Reageer op deze reactie
  1. Ahh! That is only what I’ve been told by the guide that was showing me around. This is very clear, thank you for the addition! (I’m glad I have a very small family: keeps things clear!)

   | Reageer op deze reactie
 4. Nooit van gehoord maar het is echt net als Assisins creed – ik krijg gelijk weer zin om de game te spelen :D
  Ik vind het echt hele mooie foto’s!

  | Reageer op deze reactie
 5. Rianne

  You got me at Harry Potter haha! Leuk om te lezen! Heel eerlijk? Ik had nog nooit van Onati gehoord, maar de foto’s zijn veelbelovend!

  | Reageer op deze reactie
 6. Fem

  Ben helemaal niet bekend met de regio, maar de foto’s zien er goed uit! Waarvoor moeten we nog meer naar Oñati? (op de een of andere manier vind ik dat er op het gebied van theater iets te doen zou moeten zijn, met zo’n locatie…)

  | Reageer op deze reactie
   1. Fem

    Ha, dat ziet er ook goed uit. Enn, chocolademuseum, draait het daar niet vooral om proeven? ;)

    | Reageer op deze reactie
 7. Johan Arrazola de Oñate

  Hier liggen onze familieroots en natuurlijk een bezoekje waard.
  Wilde paarden,steile bergwandelingen ,heerlijk eten en drank ..Aan te raden voor alle mensen die rust zoeken .
  Noord -Spanje (baskenland) is fantastisch.

  gr

  Johan Arrazola de Oñate

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2022 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring