Osprey recensie: Mijn ervaring met Osprey Fairview 70L backpack

door Explorista

Voordat ik op mijn lange reis ging, raadde iedereen me aan een backpack te kopen. Het zou veel handiger zijn, want je bent veel flexibeler en het is makkelijker dan een rolkoffer op de onverharde wegen van Azië. Afijn, ik dus op zoek naar een backpack. Maar ik ben niet zo’n makkelijk type die zo maar even iets koopt. Ik ben héél specifiek in de dingen die ik wil. Na veel onderzoek en testen kwam ik uit op de Osprey Fairview in 70L, die ik vervolgens twee maanden lang heb getest in Azië. In deze recensie ga ik in op de functies en comfort van de backpack.

De Fairview rugzakken-lijn is van het merk Osprey. Osprey is een populair outdoor-merk uit de Verenigde Staten. Het merk verkoopt voornamelijk rugzakken voor allerlei outdoor-doeleinden. Van backpacking-rugzakken, tot wintersportrugzakken en alles wat bij die rugzakken komt kijken. Zo produceren ze bijvoorbeeld ook regenhoezen, packing cubes en zelfs portemonnees. De rugzakken van Osprey zijn online te koop op de website, maar ook in kampeer- en outdoorwinkels.

Al tijdenlang is de Osprey Farpoint één van de populairste backpacks die er zijn. Dit vanwege de hoge kwaliteit rugzakken, de handige features en het draagcomfort. Maar: ze zijn voor mannen gemaakt, en vrouwen hebben toch een ander lichaam en daarmee andere verhoudingen en gewichtsverdeling. Daarom heeft Osprey sinds dit jaar ook een vrouwenversie van de populaire rugzak gelanceerd: de Fairview.

De Fairview komt in twee verschillende kleuren: rainforest green en misty grey. Ik heb zelf de grijze versie, die ik trouwens meer mosgroen/bruin vindt, in plaats van grijs. Er zit een aqua-blauw bandje door de rugzak, wat ik een vrolijke touch vindt geven. Qua uiterlijk vind ik de rugzak stijlvol. Hij is niet zwart, zoals zo’n beetje iedere backpack ooit, maar hij is ook niet super opvallend.

Inpaklijst8

De Fairview is er in drie uitvoeringen:

40L

Gewicht: 1.44 kg

Afmetingen: 54 x 35 x 23

Prijs: €130

Check de Fairview 40L hier

Deze rugzak is klein en compact en voldoet aan de handbagage-regels in Europa, wat inhoudt dat je hiermee dus makkelijk een weekendje weg kunt zonder dat je bagage hoeft in te checken.

55L

Gewicht: 1.75kg

Afmetingen: 63 x 33 x 30 cm

Prijs: €160

Check de Fairview 55L hier

Dit is de ideale backpack voor de gemiddelde vrouwelijke backpacker. Mijn zusje had ook een rugzak mee met dit formaat toen zij een paar weken door Zuid-Oost Azië ging backpacken, en dat was precies goed, zei ze. De rugzak is licht en comfortabel, en is daardoor perfect voor langere reizen. Doordat deze versie minder groot is dan de 70L, ben je ook verplicht minder mee te nemen.

70L

Gewicht: 1.76 kg

Afmetingen: 65 x 35 x 31 cm

Inhoud: 57 L in de hoofdrugzak en 13L in de afneembare rugzak

Prijs: €170

Check de Fairview 70L hier.

Dit is de rugzak die ik heb. Deze is vooral geschikt voor langere backpackreizen en voor backpackers die meer meenemen, zoals ik. Aangezien ik digital nomad ben, heb ik apparatuur die ik mee moet nemen: een laptop, opladers, camera’s en batterijen. Etcetera. De extra ruimte komt dan goed van pas. Ik ben echt verbaasd over hoe licht deze backpack is, maar dat is belangrijk want 1) je moet het allemaal op je rug dragen en 2) hoe lichter je rugzak, hoe minder snel je over de gewichtslimiet gaat bij het inchecken van je rugzak voor vluchten.

Inpaklijst1

Constructie

De backpack heeft een frame om de vorm te behouden, maar die steekt niet uit ofzo. Op alle belangrijke punten zit vulling, waardoor de rugzak heel comfortabel draagt. Via een aantal banden kun je de rugzak makkelijk zo afstellen dat je het gewicht op de juiste plekken draagt. Door de afstellingen zit de rugzak niet super strak tegen je rug, waardoor je rug geen zwembad van zweet wordt, en ook de rugzak goed kan ademen. Ik droeg de rugzak met ongeveer 12 kilo aan gewicht, en dat was prima te doen. Ik heb nooit gedacht: oef, die banden snijden in mijn huid, of iets dergelijks. Ik kon het gewicht makkelijk meer naar mijn heupen verplaatsen en banden strakker en losser afstellen waar nodig.

De rugzak is gemaakt van 210D Nylon Mini Hex Diamond Ripstop, een sterke stof die ervoor gemaakt is om scheuren en ‘wear and tear’ tegen te gaan. Na de rugzak vele keren in en uit auto’s, vliegtuigen en over de grond te hebben gehaald, zit er nog geen beschadiging op. Met een gewicht van slechts 1.76kg is het een superlichte rugzak. Dat is niet alleen fijn omdat je dat gewicht allemaal moet dragen, maar ook omdat het allemaal meetelt voor bagage die je incheckt, natuurlijk.

Inpaklijst5

Features

De Fairview rugzak barst van de handigheidjes, waarvan ik ongetwijfeld nog niet eens alles ontdekt heb. Mijn favoriete features:
– Handvatten: ik heb niet altijd zin de rugzak op mijn rug te dragen. Aangezien er zowel aan de bovenkant als aan de zijkant een handvat zit, kan ik de rugzak ook zo dragen als een soort weekendtas. Handig voor korte stukjes van de receptie naar de kamer, enzo.

– De allerbeste feature van de rugzak is natuurlijk de rits, waarmee je de hele voorkant van de rugzak weg open kunt ritsen en openklappen. Zo wordt je rugzak eigenlijk net een soort koffer als het gaat om inpakken, in plaats van dat je rugzak van boven moet vullen en steeds weer alles er uit moet halen als je iets nodig hebt van de bodem. Packing cubes zijn daarvoor ook echt de uitvinding trouwens. Dan weet je precies waar je moet zoeken.

– Ik vind de ritsen van deze rugzak superhandig. Aan het uiteinde van de ritsen zit een gat waar je een hangslot doorheen kunt doen, om de ritsen aan elkaar kunt maken. Je kunt de ritsen ook verstoppen, zodat ze minder makkelijk te vinden zijn voor grijpgrage handjes. Doordat er maar twee ritsen zijn op de hele rugzak (en je deze makkelijk met een slotje kunt afsluiten) is dit een heel veilige rugzak.

– Aan de achterkant van de rugzak zit een oprolbare flap (die je met klittenband kunt verstoppen in een gleuf) waarmee je de schouderbanden kunt beschermen. De ritst de flap dicht, en weg zijn je schouderbanden. Handig, want je mag natuurlijk geen uitstekende delen hebben als je bagage incheckt in het vliegtuig. Zo is het net een gewone weekendtas.

– Binnen in de tas zit nog een vak waar je makkelijk wat sandaaltjes kunt bewaren, of iets anders wat je niet los in het grote vak wilt hebben zitten. Ik stopte er mijn sandaaltjes omdat ik niet wilde dat mijn kleren vies werden.

Inpaklijst4

Afneembare rugzak

De andere handige (en opvallende) feature is dat de Osprey Fairview een afritsbare daypack heeft. Een kleinere rugzak van 13L die je makkelijk mee kunt nemen als je de stad in gaat, of een wandeling gaat maken ofzo. Ik heb hem zelf niet echt gebruikt, omdat ik andere tassen bij me had, maar de feature is wel ontzettend handig, en Joris heeft er veel gebruik van gemaakt in zijn rugzak. Voor mij was het gewoon wat extra opbergruimte. Mocht je nu bang zijn dat je rugzak heel makkelijk van je grote backpack kan worden geritst: nee, er zit een verstopt bandje waarmee je hem aan je rugzak vast kan klikken. Daardoor kan hij er niet zomaar afgehaald worden. Op de voorkant zitten twee vakken waar je een waterfles in kunt bewaren.

Inpaklijst2

Prijs

40L: €130
55L: €160
70L: €170

Als we de prijsrange van de Fairview-lijn van Osprey vergelijken met andere merken (Deuter, Lowe Apline) en met andere lijnen backpacks van Osprey dan zul je zien dat de backpack qua prijs een beetje in het midden zit. Goedkoop zijn ze niet, maar ze zijn ook niet superduur.

Welke rugzak je koop zal ook niet per se van prijs afhangen, want een investering is het sowieso. Het gaat eerder om welke rugzak past bij je benodigdheden, en zoals ik hier boven omschreef, passen ze echt precies bij verschillende reizigers. De 40L is voor weekendreizigers, de 55L voor vakantie backpackers, en de 70L voor de langdurige backpacker/digital nomad met laptops etc. De garantie van Osprey is ook goed: mocht er iets kapotgaan aan de rugzak vanwege een bouwfout, dan wordt de backpack zonder problemen gerepareerd.

Koop de Fairview 55L & Fairview 70L.

Inpaklijst6

Conclusie

Al met al ben ik blij dat dit mijn eerste echte backpack werd, en dat ik hem na al mijn research zelf ook zo comfortabel vond. Backpacken zag er altijd zo oncomfortabel uit, maar met deze rugzak is dat niet zo. En ik hoop dat als jij twijfelt over een nieuwe backpack, dat ik je met deze review geholpen heb. Zelf denk ik dat ik bij een volgende reis het liefst weer een koffer met wieltjes meeneem (ik ben lui als het daar om gaat), maar bij echte backpack-reizen zou ik zéker met alle liefde deze rugzak weer meenemen.

Heb jij wel eens met de Osprey Fairview gereisd?

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.