We hebben allemaal wel eens voor het dilemma gestaan. Terwijl je zonder serieuze reisplannen op Skyscanner kijkt voor goedkope vluchten naar een willekeurige bestemming, valt je oog op een wel héél schappelijk prijsje. Een retourtje Londen voor de prijs van een luxe driegangendiner, heen en weer naar Istanbul voor nog geen honderd flappen, of een enkeltje Stockholm dat even veel kost als die pedicure die je laatst op Facebook voorbij zag komen. Je vraagt je al af waarom de vluchten zó scherp geprijsd zijn, totdat je de vluchttijden ziet staan: de heen- of terugvlucht vertrekt nog eerder dan de gemiddelde krantenbezorger uit de veren komt. Ergens tussen de onbegrijpelijke tijden van 5 en 7 uur ‘s ochtends. Verdorie. Dat wordt overnachten op het vliegveld.
Door ExploristaTeam.
Helaas gaan er namelijk voor dag en dauw vaak nog geen treinen, metro’s of bussen, en als je binnen Nederland ergens anders woont dan in de handvol steden in de Randstad die aangesloten zijn op het nachtnet, kan je met het openbaar vervoer ook niet voor 7 uur op Schiphol zijn. Een taxi nemen doen alleen mensen uit het Gooi die 52% belasting betalen, en ook een hotelovernachting op het vliegveld Schiphol past niet bij iedereen in het budget. Mocht dat wel lukken, dan hebben we trouwens een paar leuke goedkope hotels rondom Schiphol verzameld.
Betekent dit dat je de goedkope vluchten moet laten gaan, en je plannen moet opgeven? Nee! Betekent dit dat je de nacht moet doorbrengen op een vliegveld? Ja, en met het volgende stappenplan van Explorista draai je daar je hand niet meer voor om! ;)
1. Check of het vliegveld ‘s nachts überhaupt wel open is
Centrale en grootstedelijke vliegvelden zoals Schiphol en London Heathrow zijn 365 dagen per jaar en 24 uur per dag geopend, maar perifere vliegvelden doen ‘s nachts vaak de deuren op slot. Op Eindhoven Airport word je bijvoorbeeld na middernacht zonder pardon door de beveiligers naar buiten gegooid, en pas weer om half vijf ‘s ochtends naar binnen gelaten. Dus behalve als het je altijd al zo romantisch leek om vanaf een koude parkeerplaats om twee uur ‘s nachts de sterrenhemel te bewonderen, valt dat vliegveld af.
2. Zoek de voorzieningen op die het vliegveld ‘s nachts aanbiedt
Heeft het vliegveld buiten de reguliere openingstijden van de winkels en restaurants slechts één automaat met treurige oploskoffie, geen openbare stopcontacten en slechts 60 minuten gratis wifi? Dan moet je bij jezelf even goed nagaan of je zo wel zes tot acht uur kan doorbrengen (alhoewel dat met een goed boek of een tablet met series nog te doen moet zijn). Is er net als op Schiphol op elk tijdstip wel een café met comfortabele fauteuils geopend? Dan is het al een heel ander verhaal. Let op: wat er open is kan nogal verschillen per terminal, en ook tussen de sectie vóór de veiligheidscontrole en daarna!
3. Lees ervaringen van andere nachtelijke vliegveldgasten
Om bovenstaande informatie over de faciliteiten te kunnen vinden is Google je vriend, en naast de welbekende reizigersfora van TripAdvisor, is er zelfs speciaal een website voor, die informatieve en onafhankelijke user-reviews per vliegveld publiceert: http://www.sleepinginairports.net/
4. Probeer een paar uur te slapen
Als je de hele nacht doorhaalt ben je de dag erop sowieso gebroken. Hoe oncomfortabel en awkward het idee ook lijkt, probeer dus wel een paar uurtjes te slapen! De slaapgeschiktheid van het aanwezige meubilair verschilt enorm per vliegveld: hebben de bankjes armleuningen die overdwars liggen verhinderen of niet? Zijn er misschien speciale loungeseats of zitzakken aanwezig? Op Sleeping In Airports wordt veel aandacht besteed aan de ‘ZZZ-factor’, dus lees de user reviews aandachtig van tevoren! Zo weet je wat de beste slaapplekken te vinden die het vroegst op de avond al bezet zijn!
5. Pas je inpaklijst erop aan
Het gaat misschien ten koste van een extra spijkerbroek of vest in je al-veel-te-kleine handbagage, maar een fleecedeken is een onmisbaar attribuut als je de nacht doorbrengt op een vliegveld! De grote terminalhallen zijn vaak niet goed geïsoleerd en aanzienlijk minder warm dan je eigen slaapkamer. Gebruik een opgerolde trui als kussen (of als je echt een pro bent: een opblaasbaar nekkussen), neem een oogmasker en een set oordopjes mee, en klaar: op naar dromenland! Vergeet ook niet om voor de volgende ochtend je tandenborstel, een washandje en schoon ondergoed in je tas te proppen, zodat je in ieder geval niet meer naar die döner van de dag ervoor ruikt. Superman kleedt zich om in telefooncellen, en budgetreizigers in openbare toiletten. #glamourous
6. Let op je veiligheid
Zeker als je alleen reist klinkt het misschien enigszins onveilig om in zo’n openbare plek te slapen, en in sommige landen kan je het zeker als vrouw misschien ook maar beter niet proberen. Maar toch zijn er zeker stappen die je kan nemen om de veiligheid van jou en je spullen te waarborgen! Wees hierbij creatief: denk bijvoorbeeld aan het stoppen van je portemonnee in je bh, je paspoort en mobiel in de rand van je spijkerbroek, en het koppelen van je riem aan het hengsel van je handbagage. Het is geen waterdichte beveiliging, maar zolang je niet slaapt als een bergmarmot word je zo echt wel wakker voordat iemand er met je spullen vandoor is. Denk ook logisch na: ga altijd ergens zitten of liggen waar meerdere mensen zijn die een oogje in het zeil kunnen houden. En als het laatste vrije bankje precies naast die enge man is, dan is dat dus inderdaad de reden dat precies die bank nog vrij is.
7. Sommige dingen zijn gewoon te mooi om waar te zijn
Misschien heb je ze wel eens gezien, maar op Schiphol heb je dus van die perfecte, goddelijke, leren massagestoelen. Maar die dingen hebben dus sirenes. En die sirenes gaan keihard piepen als je er langer dan 30 seconden op zit zonder te betalen. Ahum, hoe Wesley dit weet? Niet uit ervaring hoor, nee, zeker niet.
Heb jij wel eens op een vliegveld geslapen en heb je nog tips voor andere reizigers? Deel ze dan in de comments!
Bron foto’s: unsplash
Over de auteur:
Wesley Pechler is een 22-jarige student Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen die naast het studeren, kassaklooien bij de Albert Heijn en voorzitterschap van zijn studievereniging elk jaar zoveel mogelijk probeert te reizen. Tot nu toe lukt dit aardig en staat de teller op 28 landen binnen Europa en Afrika. Daarnaast houdt Wesley van (vegetarisch) eten, musical en theater, knappe jongens, concerten, sarcasme en zijn eigen spiegelbeeld. Volg hem op Instagram:https://instagram.com/wesleypechler
7 reacties
Hahaha, wat een briljant artikel. Ik hoop dit niet mee te maken want het lijkt me uiterst oncomfortabel, maar goed om te weten dat die massagestoelen een alarm hebben, want ik vroeg me toen ik afgelopen week op Schiphol was al waarom mensen op de grond lagen te slapen en niet in zo’n stoel. Hihi. Superleuk artikel Wesley.
Hahaha, ik heb heel hard moeten lachen om sommige scenario’s! Wel een briljante tip wat betreft het vastmaken van je broekriem aan je handbagage trouwens, daar had ik geen moment bij stil gestaan. Als ik zo vroeg vlieg boek ik altijd een hotel op/bij het vliegveld. Niet helemaal budgetproof (alhoewel je bij Ibis Budget al voor €49 een kamer hebt), maar wel een stuk relaxter en rustiger in je hoofd :). Hilarisch ook dat die massagestoelen een alarm hebben. Good to know!
Wat een leuk artikel! Moest een aantal keer lachen :) Je kunt inderdaad best goedkoop bij ibis budget slapen en het is hartstikke prima! Als ik weer eens op Schiphol ben ga ik even letten op de massagestoelen zodat ik wat te lachen heb haha.
Nog een tip: je hebt luchtvaartmaatschappijen die een gratis hotel ter beschikking stellen als je langer dan een x aantal uren moet wachten. Ik heb daar eerder dit jaar een blog aan gewijd. Er gelden wel voorwaarden dus laat je óf goed voorlichten door een reisagent óf pluis heel goed de site van de luchtvaartmaatschappij uit.
Hmm, die 30 seconden… Hoe weet Wesley dit dan?…;). Tip 1 is trouwens zo logisch – dat dit mij wel zou kunnen overkomen…’Sorry, het vliegveld is dicht. Tot morgen!’
Gelukkig heb ik nog nooit zo lang op een vliegveld hoeven wachten op mijn vlucht. Evengoed zijn het goede tips voor de keer dat het er van gaat komen!
Handig artikel! Ik hoorde laatst iets over slaapplekken op vliegvelden die je per uur kunt huren. Ideaal als je een uurtje of 4 wilt slapen! Binnenkort eens uitzoeken waar ze die allemaal hebben/gaan hebben ;p