Mijn lievelingsplekken op Malta: Rabat & Mdina

door Explorista

Ik hoor een vogeltje fluiten, mijn voetstappen weerklinken op de straatstenen af en toe ronkt er een auto in de verte. Verder… is het stil. Mdina, de oude hoofdstad van Malta, wordt niet voor niets de ‘Silent City’ genoemd, natuurlijk. Maar in dit geval is het écht zo. De ommuurde stad kent maar 400 inwoners, en terwijl het drukke Maltese leven buiten de muren voortraast, is het binnen de stadsmuren stil.

Rabat18

Rabat23

 Mdina

Hoewel Mdina (spreek uit als; emdina) mogelijk al sinds 4000 voor Christus bewoond was, zijn de bekendste historische bewoners toch wel de Romeinen, die de stad de naam Melita gaven. Jarenlang was het de belangrijkste stad van Malta, die zijn huidige naam kreeg van de Arabieren die in de negende eeuw voet aan land zetten. De locatie op de heuvel zorgde voor een makkelijk te verdedigen plek, die bovendien uitzicht had over meer dan de helft van het eiland. De hoofdstad huisde de belangrijkste mensen van Malta, en is zelfs een tijd thuisbasis geweest voor de ridders van Malta, die daarvoor uit Griekenland waren overgekomen met een grote groep Grieken. Maar toen in 1561 Valetta werd opgericht, en dat vijf jaar later als hoofdstad werd uitgeroepen, werd de oude hoofdstad omsloten door niets dan een grote stilte.

Rabat16

Rabat17

Rabat22

En dat is juist wat ik zo heerlijk vind aan Mdina. De rust. Het idee dat alles grotendeels bewaard is gebleven sinds de grote massa de stad verliet voor een nieuwe hoofdstad. Er mogen zelfs geen auto’s in, behalve die van de ruwweg vierhonderd bewoners. Deze mensen zijn veelal (adellijke) families die er al eeuwen wonen. Dat vind ik sprookjesachtig. De stad zelf is ook magisch, met haar middeleeuwse uiterlijk, krappe steegjes en kronkelende straatjes. De stilte geeft je het gevoel terug te zijn gereisd in de tijd. Vanaf de stadsmuren, die je rond kunt lopen, heb je uitzicht over het eiland. Erg leuk om te kijken of je je hotel of appartement kunt spotten. De lekkerste chocoladecake van Malta eet je in Fontanella. In dit restaurantje, met panorama-uitzicht, drink je cappuccino en eet je chocoladecake voor €4,45.

Rabat14

Rabat15

Rabat20

Rabat

Mdina heeft in Rabat een vastgegroeide buur. Gezien het feit dat Mdina maar vierhonderd mensen kan huisvesten, en Malta ongeveer de grootte heeft van een postzegel, vestigden de meeste mensen vlak buiten de stadsmuren; in Rabat. En dat dorp is ook zeker het bezoeken waard, en dan vooral rondom St Joseph Festival in maart. Malta is één van de meest gelovige landen ter wereld met zijn 365 kerken, en kent in de lente en zomerperiode het festa-seizoen. Oftewel: het festivalseizoen. Dit houdt in dat ieder dorp of stad zijn eigen festival viert, wat vooral zo kleurrijk en zo groot mogelijk moet worden aangepakt. Vuurwerk kan niet ontbreken. Er is een levendige onderlinge concurrentie voor de prijs van het beste festaseizoen, en lopend door de kleurrijk versierde straten, kan ik me dat zomaar voorstellen.

Rabat1

Rabat9

Rabat4

In Rabat worden echter twee heiligen vereerd. Één daarvan is St Joseph, de andere St Paul. Als het festival voor de één wordt gevierd, is de andere helft van de stad dus niet versierd en daar wordt geen feest gevierd. Een heel gekke gewaarwording. Omdat je op het plein in het centrum aan de linkerkant versiering ziet, en aan de rechterkant helemaal niets.

Ik was in Rabat de dag voor het St Joseph-festival. Overal waar ik keek (in het juiste deel van het dopje, dan) hingen rode, gele en blauwe linten. Ook de kerk van St Joseph was compleet uitgedost met goud en rode veloursmuren (!). De feestdag van St Joseph is een nationale dag in Malta, en wordt al sinds 1508 gevierd. Het valt wel midden in de vastenperiode, waardoor er niet gesnoept mag worden. Om dit op te lossen zijn er speciale soesjes, gevuld met mascarpone, met honing en pistachenoten. Super lekker!

Rabat6

Rabat8

Rabat10
Jammer genoeg heb ik het festival niet zelf mee kunnen maken, maar van wat ik begreep is er een processie, een festival met muziek, en vuurwerk. Bovendien zou het feest al dagen van te voren en erna gevierd worden, voornamelijk in de avonduren. Ik vond het wel heel intiem en mooi om zo’n inkijkje te krijgen in de Maltese cultuur en zoiets persoonlijk als een feestdag. Ik zou je zeker aanraden om rond het festa-seizoen naar Malta te gaan om ook iets mee te krijgen van deze feestelijkheden. Zelf zat ik op het moment van de feestdag hier. Ook niet verkeerd.

Rabat7

Rabat2

Rabat11

Rabat21

Welke nationale feestdag maakte jij in het buitenland mee?

Deze excursie werd me aangeboden door Elanguest. Ik ben echter vrij om te schrijven wat ik wil.

Misschien vind je dit ook interessant

13 reacties

Merin Veronique 8 mei, 2014 - 16:17

Mdina lijkt me heerlijk. Net als dat stukje taart overigens! Maar de rust daar spreekt me ook wel aan. En wat een prachtige foto’s!

Plaats een reactie
Explorista 8 mei, 2014 - 17:14

Dankjewel, wat lief! Die taart.. daar zou ik nu wel een stukje van lusten ;-)

Plaats een reactie
Lisette | Travellust.nl 8 mei, 2014 - 16:18

Wat een mooie steden! Ik twijfelde altijd over Malta, maar nu ben ik tóch benieuwd!

Plaats een reactie
Explorista 8 mei, 2014 - 17:15

Malta heeft zijn mindere, maar ook mooie plekken :-) Ik vond vooral Mdina & Rabat erg leuk. Het uitzicht op Valetta vanuit Sliema is onovertroffen, maar vond de stad zelf tegenvallen. Verder zijn er een paar paradijselijke plekjes. Leuk voor een weekje! :-)

Plaats een reactie
Marloes | Budgetproof.nl 9 mei, 2014 - 08:42

Jaaa Mdina ben ik ook geweest, daar was ik echt van onder de indruk hoe stil het daar was (en mooi ;)). Die taartfoto is echt perfect!

Plaats een reactie
Explorista 9 mei, 2014 - 09:42

Jaaa <3 Mdina. En hartje chocoladetaart. Heb je die geproefd?

Plaats een reactie
Esther 9 mei, 2014 - 10:45

Sla me maar met een dode vis hoor, maar ik dácht dus dat Malta heel suf was. Waarom weet ik niet, maar dat zat gewoon een beetje in mij ingebakken. Maar het ziet er heel mooi uit.

Ik heb in Spanje gewoond en meer processies meegemaakt dan goed voor me is ;-)

Fijn weekend!

Plaats een reactie
Explorista 9 mei, 2014 - 13:06

Haha! Ja Malta heeft dat imago een beetje, waarom weet ik ook niet zo goed. Misschien omdat het klein en heel gelovig is. Maar je kun je prima een week vermaken op het eiland :-)

Plaats een reactie
Danielle 9 mei, 2014 - 13:09

Wat een prachtige foto’s!

Plaats een reactie
Explorista 9 mei, 2014 - 13:16

<3

Plaats een reactie
Linda 13 mei, 2014 - 12:59

Ik ken Malta eigenlijk alleen van de rotsen en de natuur, ik had geen idee dat de gebouwen zo mooi waren! Malta staat al een poosje op mijn reiswishlist en is nu wel een paar plekjes naar boven geschoven.

Ook wil ik je vertellen dat ik jou blog heb genomineerd voor de ‘Very Inspiring Blogger Award’! Ik geef het stokje heel graag aan je door. Details over de nominatie vind je in mijn blogpost van vandaag.

Liefs, Linda

Plaats een reactie
Explorista 13 mei, 2014 - 15:18

Awww, wat lief. Dat is fijn om te horen <3 Ja, Mdina en Rabat zijn fantastisch. Valetta is ook erg mooi, maar vooral vanaf de buitenkant, vond ik :-)

Plaats een reactie
Wouter 15 januari, 2017 - 20:47

Wwow, super leuk
Inspiratie voor een volgende trip

Plaats een reactie

Laat een reactie achter