13x tips om relaxed op reis te gaan

door Explorista

Reizen is hartstikke leuk, maar laten we eerlijk zijn: het kan ook behoorlijk stressvol zijn! De dag voor een reis ben ik altijd één grote trainwreck, die nerveus rondjes loopt door de kamer, alles drie keer checkt, en op het laatste moment mijn koffer inpakt. Inmiddels reis ik echter best wel veel, minimaal een week per maand, en soms zit ik zelfs de helft van de maand in het buitenland. Dus ik heb best wel wat trucjes verzameld om zo relaxed mogelijk op reis te gaan. Hier zijn ze!

1. Gebruik mobiele boardingpasses

Dit is echt mijn dikste tip. Ik snap niet dat zoveel mensen nog met papieren boardingpasses lopen te frunniken. Ik ben altijd alleen maar bang dat ik hem kwijtraak! Bij de meeste vliegmaatschappijen kun je tegenwoordig online inchecken en je boardingpass downloaden naar je telefoon. Soms heb je er een speciale app van de vliegmaatschappij voor nodig, maar in de meeste gevallen hoeft dat niet. En dan heb je dus altijd je boardingpass bij de hand. Super handig bij het scannen, en je raakt hem niet zo makkelijk kwijt! Hoe minder spullen = hoe beter!

2. Maak een inpaklijst

Ik gebruik hiervoor zelf altijd de app ‘Wunderlist’. Dan kun je namelijk heel makkelijk aanvinken wat je al hebt gehad. En je kunt op deze manier de lijst bewaren voor je volgende reis. Je voegt heel makkelijk dingen toe, of streept dingen weg die je niet nodig hebt. Ideaal! Het help voor mij altijd heel goed om alles op een rijtje voor me te zien, anders word ik helemaal gek.

3. Vertrek ruim op tijd

Ik probeer zelf altijd zeker twee uur van te voren op Schiphol te zijn. Zelfs als ik al online ingecheckt ben, ja. Want je zult maar net file hebben, je trein rijdt niet (mij gebeurd!) of de rijen bij de bagagebalies of douane zijn ineens superlang. Ik heb het eigenlijk allemaal wel eens meegemaakt. Één keer miste ik bijna mijn vliegtuig omdat mijn trein ineens stopte bij een station en niet meer verder reed, en dat wil ik nooit meer meemaken. Dus nu ga ik altijd ruim op tijd weg, en dan kan ik lekker winkeltjes kijken en Facebooken op mijn telefoon terwijl ik wacht op mijn vlucht.

suitsuit4

4. Parkeer je auto snel en handig

Als je met je auto komt, zul je hem ook kwijt moeten, niet waar? Daarvoor is Quick Parking Schiphol een goede oplossing. Zij hebben namelijk grote parkeerplaatsen waar je zelf je auto parkeert, waar je 24 uur per dag in en uit kunt rijden, en zelf je sleutels bewaart. Vervolgens word je met een shuttlebus naar de terminal gebracht, en ben je er in drie minuten. Het parkeerterrein is 24/7 bewaakt, en de goede service houdt zelfs in dat je hulp krijgt met het sjouwen van je bagage. Als je kort op reis kunt, kun je zelfs 20 minuten van te voren nog een parkeerplaatsje reserveren. Het bedrijf belooft bovendien heel scherpe tarieven. Ik heb het zelf wel eens gedaan, en als je op tijd weggaat, is het zeker een goede optie!

5. Heb je waardevolle bezittingen altijd bij je

Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk dit is. Tegenwoordig wordt zelfs tijdens vluchten in tassen ingebroken en waardevolle spullen gestolen. Stop je waardevolle spullen dus altijd in je handbagage (het liefst onder de stoel voor je) en check voordat je gaat landen nog even of alles nog in je tas zit. Mocht je tijdens een tussenstop van boord moeten (zoals ik onlangs in Kuala Lumpur), neem dan je waardevolle spullen met je mee. Het komt misschien een beetje control freakerig over, maar ik ben nog nooit op reis bestolen dus het werkt wel (*klopt op hout*). Wist je trouwens dat je reisverzekering niets vergoed als je je bagage zelf onbeheerd achterlaat? Zelfs tijdens zo’n overstap? Dat bedoel ik maar.

6. Zorg dat je paspoort up to date is

Dit weten niet veel mensen, maar voor sommige landen (waaronder de Verenigde Staten) moet je paspoort minimaal zes maanden geldig zijn vanaf de datum dat je reis begint. En je paspoort mag natuurlijk ook niet tijdens de reis verlopen. Het komt regelmatig voor dat mensen dit niet doorhebben en dan alsnog een noodpaspoort moeten aanvragen op Schiphol omdat ze anders niet mee mogen met de vlucht. In veel gevallen missen ze hun vlucht door dit soort fratsen. Dus let goed op! Ik heb van de zomer mijn paspoort verlengd en twee dagen voor mijn reis naar Amerika ontvangen, dus dat kan best kort van te voren :). (Al is hoe eerder hoe beter natuurlijk!)

hownottotraveltheworld2

7. Heb een overlevingspakket in je handbagage

God forbid, maar het komt voor: je ruimbagage komt niet aan op je eindbestemming. Ineens zit je in je wollen trui en winterjas in Barbados. Dat kan natuurlijk niet! Daarom heb ik altijd in ieder geval een schoon setje ondergoed en wat toiletspullen in mijn handbagage. Een zomerjurkje en bikini kan ik altijd daar nog kopen, maar een schone onderbroek is toch wel fijn!

8. Neem altijd oordoppen en slaapmasker mee

Nog iets wat valt onder overlevingspakket. Ik ga nooit op reis zonder oordoppen en slaapmasker. Zelfs thuis slaap ik er altijd mee. Ik kan echt niet meer zonder. Je raakt verslaafd aan de totale stilte en rust. Onlangs werd ik om vier uur ’s nachts wakker van een keiharde call to prayer van de lokale moskee in Jogyakarta, en  na een paar minuten viel ik gewoon rustig weer in slaap met mijn oordoppen in. En even een paar uurtjes slapen overdag is met een slaapmasker ook geen probleem meer.

9. Draag gemakkelijke kleding en hou het rustig met sieraden

Vliegvelden zijn al stressvol genoeg, zeker als je je halve handbagage legen om door de security check te gaan. zoals ik meestal. Ik reis vaak alleen met handbagage en daar zit dan dus een laptop, camera’s, opladers en vloeistoffen in. Ik probeer het dus makkelijk te houden met kleding. Geen laarsjes, of uitgebreide sieraden, en zo min mogelijk laagjes. Je moet namelijk al je jasjes en vestjes en dergelijke uitdoen. Simple is the key word!

milou-colour-111

10. Neem een fijn boek mee

Of een tijdschrift, of je mp3-speler. Wat dan ook… op lange afstandsvluchten heb je altijd wel iets om je mee te vermaken (tientallen films op je entertainmentsysteem bijvoorbeeld!) maar korte vluchten hebben dat systeem niet. En dan kan een vlucht van drie of vier uur toch ineens erg lang zijn. Ik vind het altijd fijn een boek bij te hebben om verloren uren fijn door te brengen.

11. Zoek op het vliegveld lokale reisinformatie op

Natuurlijk wil je wel een beetje voorbereid zijn voor je reis. Je wilt weten wat er te doen is op je bestemming, en je wilt weten hoe je hotel heet en waar het zit. De rest zoek ik meestal pas op het vliegveld uit. Het is super simpel om even te googlen welke bus of trein je moet pakken naar het stadscentrum, en bovendien heb je toch tijd zat terwijl je op je vlucht wacht. Ideaal dus.

12. Zet je bankpas op internationaal

Nog zo’n klein dingetje: vergeet niet je bankpas op internationaal te zetten! Een credit card hebben is eigenlijk nog handiger, maar een bankpas met werelddekking is ook prima. Mijn bankpas staat standaard op Europa, maar ik heb hem deze zomer op werelddekking gezet, zodat ik er niet meer over na hoef te denken. Heel fijn! Een van mijn reisgenootjes kon in Indonesië niet pinnen, wat toch heel vervelend was! (Hoewel ze gewoon geld van mij kon lenen natuurlijk)

oslo27

13. Heb medicijnen bij je

Het ging negen dagen lang goed in Indonesië. Ik had eigenlijk nergens last van. En toen ineens… één uur voordat het vliegtuig in Nederland ging landen, rende ik met de grootste buikkrampen naar het vliegtuigtoilet. En geloof me. Dat is geen plek waar je darmproblemen wilt hebben. Eenmaal uit het toilet greep ik meteen naar mijn pillen. Ik ben nog nooit zo’n grote believer geweest van het hebben van een tasje met medicijnen in je handbagage: wat pijnstillers, diareeremmers, misschien wat slaappillen. Weten dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt, is een heel fijn idee!

Wat zijn jouw beste tips voor relaxed op reis gaan?

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Quick Parking Schiphol. Alle meningen in het artikel zijn van mij. Ik werk alleen samen met partners die ik zelf ook gebruik of zou gebruiken.

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Wesley Pechler 7 maart, 2017 - 08:02

Lekkere lijst! Ik kan het ‘kom op tijd’ inderdaad ook niet genoeg benadrukken bij iedereen die ik spreek! Toen ik in 2011 als cadeautje voor het halen van mijn VWO diploma een week met mijn moeder naar Tunesië ging hebben we bijna onze vlucht gemist, doordat we midden in de nacht en zonder geupdate TomTom rondjes bleven rijden over de ring van Amsterdam. NOOIT weer. Sindsdien plan ik altijd er 2.5 uur van tevoren te zijn, en dat half uurtje extra speling met de NS heeft me al vaak heel wat gestress gescheeld. Toch is 2.5 uur op Eindhoven een stuk langer dan op Schiphol :’)

Oh, en toen ik in 2012 naar Kenia ging konden twee van onze groepsreisgenoten niet mee omdat de vrouw van dat koppel er dus pas op Schiphol achter kwam dat haar paspoort niet lang genoeg geldig was. Dag €2000 pp! ZO zonde, ik zou een maand mijn bed niet meer uit willen komen.

Plaats een reactie
Explorista 7 maart, 2017 - 10:47

Hahaha. Ik heb laatst nog bijna mijn vlucht gemist omdat het er heel veel vluchten gecanceld waren op Schiphol vanwege de storm én de eerste dag van de herfstvakantie was. Nooit weer :’).

Plaats een reactie
Danique 7 maart, 2017 - 08:11

Ik zorg er altijd voor dat ik echt RUIM op tijd op het vliegveld ben. En soms is dat echt gewoon drie uur van te voren. Ik moet er niet aan denken om mijn vlucht te missen en met het verkeer en het openbaar vervoer in Nederland is de kans nog best groot ;). Bovendien vind ik het nooit een straf om op het vliegveld te zitten! Boekje mee, muziekje op. Prima!

Plaats een reactie
Shirley 7 maart, 2017 - 08:20

Ik ben van tevoren wel relaxed. Alleen op de dag zelf… dan ben ik altijd pas echt relaxed zodra ik bij de gate ben. Het verkeer en treinverkeer, ze zijn toch onvoorspelbaar (en de rijen op Schiphol ook een heel klein beetje).

Plaats een reactie
Explorista 7 maart, 2017 - 13:48

Tell me about it! Ik heb laatst meer dan een uur in de rij gestaan voordat ik überhaupt maar door security was!

Plaats een reactie
Jeannette 7 maart, 2017 - 13:09

Je gebruikt het woord ‘frigide’. ;-) bij opmerking 5.
Volgens mij moet dat ‘rigide’ zijn.

Plaats een reactie
Explorista 7 maart, 2017 - 13:47

Af en toe even kijken of jullie wel opletten natuurlijk ;-)

Plaats een reactie
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 7 maart, 2017 - 17:17

Fijn lijstje! Ik vind het bij vluchten wel altijd fijn om laagjes te dragen, soms is het super warm in het vliegtuig en de andere keer weer ijskoud… ;)

Plaats een reactie
carola 8 maart, 2017 - 09:05

Een app met de taal van het land, altijd handig en vooral soms ook grappig als je iets geks wilt zeggen tegen iemand :)

Plaats een reactie
Merel 13 maart, 2017 - 10:15

Wat een fijne tips!! Ik mag over een maandje eindelijk weer lekker op reis, naar Japan & De Filipijnen. Kan niet wachtennnnn. Wat jij zegt; kom op tijd. Ik ben ervan overtuigd dat dit al zoveel stress kan schelen. Als je alles krap inpland dan hoeft er maar één dingetje tegen te zitten en je bent gestrest tot je in het vliegtuig zit. Ik ga die inpaklijst app trouwens even downloaden, heel handig! Thanks girl! Liefs, Merel

Plaats een reactie

Laat een reactie achter