Momenteel kunnen we helaas niet overal reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

Review: How to travel the world on $50 a day – Matt Kepnes

featured image - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes

Boeken21 - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes

Mocht je mijn header even gemist hebben, dan herhaal ik bij deze mijn motto: reizen is niet duur. En ik ben niet de enige die dat vind. Matt Kepnes van NomadicMatt.com, één van mijn favoriete reisblogs, schreef er zelfs een boek over: ‘How to Travel the World on $50 a day’. Is het onmisbare reisliteratuur voor een cheapie als ik?

Matt Kepnes vertrok zes jaar geleden op wereldreis, en is sindsdien nooit meer teruggekomen. Een aantal jaar terug begon hij zijn blog over goedkoop reizen, die sindsdien uitgroeide tot één van de top drie reisblogs ter wereld. Als je wilt lezen over goedkoop reizen, is hij de man waar je moet zijn (behalve hier, natuurlijk).
howtotraveltheworld6 - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes

Howtotraveltheworld1 - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes
Hoewel hij al jaren zijn ervaringen op internet deelt, pende hij begin dit jaar ook een boek over reizen. Hij beweert dat je op $50 per jaar, oftewel $18.250 per jaar, een droomlevensstijl kunt volhouden. Wakker worden op een tropisch paradijs. Junglewandelingen. Crêpes in Parijs. Duiken in The Great Barrier Reef. De hele reutemeteut. En hij legt je ook uit hoe.

Ik vind het boek van NomadicMatt een enorme aanrader. Hoewel er weinig echt wereldschokkende tips in staan (voornamelijk hostels, couchsurfen, zelf koken, lokaal vervoer, etc), heeft hij al zijn tips op een heel overzichtelijke manier gebundeld, compleet met tips voor reisorganisaties en hoe je buskaartjes koopt in Colombia. En dat alles op een heel bondige en goed leesbare manier.

Laat duidelijk zijn: dit is geen roman. Lees dit boek niet omdat je zin hebt in meeslepende verhalen over verre landen, bijzondere locals en woeste landschappen. Nee, Matt vertelt je per werelddeel hoeveel je kwijt zult zijn aan vervoer, verblijf, eten en excursies en wat hiervoor de gebruikelijke (en aan te raden) keuzes zijn. Hij roept hierbij de hulp in van bloggers die zelf ook ervaringen hebben met dat specifieke land. Van bloggers die over de hele wereld housesitten, tot schrijvers die op boerderijen werken voor onderdak. En van zijn eigen Airbnb verhalen tot een medeblogger die voor de helft van het geld excursies naar de Galapagoseilanden en Maccu Picchu wist te scoren. Nice!

howtotraveltheworld5 - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes

howtotraveltheworld4 - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes
Daarnaast vertelt Matt je alles over welke kortingskaarten je moet nemen en waarom, waar je op moet letten bij het uitkiezen van een rugzak, en welke reisverzekering bij je zou passen. Het enige nadeel voor Nederlandse lezers is het feit dat niet alle tips toepasbaar zijn op Nederland. Hij richt zich bij het sparen van Miles vooral op Amerikaanse maatschappijen. Dit maakt het voor ons Dutchies moeilijker om genoeg mijlen te sparen voor een gratis vliegticket, en daarmee gaat je budget natuurlijk meteen omhoog. Ook is de tip ‘stop met uit eten gaan en leer koken’ voor Nederlanders een overbodige tip. Ik ken niemand die meerdere keren per week uit eten gaat en al zijn koffie van Starbucks haalt. En dus valt er ook op spaargebied voor ons minder te winnen dan in Amerika. Hou trouwens een wisselkoersapp bij de hand, want alle prijzen in het boek staan natuurlijk in dollars.

Maar al met al is ‘How to travel the world on $50 a day’ een ontzettend goede samenvatting van tips en budgetinformatie. Matt vertelt je per regio wat je ongeveer uit zal geven per dag, en wat je daarvoor mag verwachten. Hij legt je uit hoe je in Zuidoost Azië een goed ho(s)tel scoort, en welk land in Zuid Amerika het duurst is. Een aantal regio’s slaat hij over: Afrika, Noord Amerika (jammer voor ons Nederlanders!) en het Midden Oosten. Hoewel het geen inspirerend epos is over fantastische avonturen, is het wèl een geweldig naslagwerk voor een ieder die een (wereld)reis wil maken en precies wil weten hoeveel hij hiervoor moet sparen, hoe het bussysteem in Peru werkt en waar hij precies die kortingskaarten kan bestellen. En doordat ik ineens alle cijfertjes concreet voor me zag, en zag ik dat ik met mijn inkomsten comfortabel in een strandhutje in Maleisië zou kunnen wonen… toen kreeg ik toch verdomd veel zin om te reizen.

howtotraveltheworld3 - Review: How to travel the world on $50 a day - Matt Kepnes

Volg jij NomadicMatt.com al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

 1. Goeie zeg. Die ga ik zo even vastzetten. Wij doen het aardig goed qua budget op onze (lange) reizen, maar tips zijn altijd welkom!

  | Reageer op deze reactie
 2. Sander & Jolien

  Ah leuk om te lezen dat er meer fans zijn van Matt. Wij zitten midden in onze voorbereidingen voor onze wereldreis volgend jaar en toen zijn we ook op zijn website gestuit. We zagen toen dat hij een case studie hierna wilden starten en wij zijn nu één van zijn studie onderwerpen:-) Super leuk om te doen. We bellen nu maandelijks met hem en hij geeft ons tips. Veelal inkoppers maar toch. Het gaat vooral om de inspiratie. Als je op zijn website onze namen zoekt dan vind je onze introdutie. Misschien vind je dit leuk om te lezen:-)
  Dank voor al je inspiratie.
  Gr. Sander en Jolien.

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring