Rocamadour: Bedevaartsplek waarvan je bijna gaat geloven

featured image - Rocamadour: Bedevaartsplek waarvan je bijna gaat geloven

Rocamadour2

Voor een atheïst heb ik in mijn leven erg veel kerken en bedevaartsplaatsen in het bezocht. En ondanks mijn grote verbazing over het fenomeen ‘religie’, vind ik het altijd weer interessant. Ze geven een perfect tijdsbeeld weer van de periode waarin ze gebouwd werden, en brengen me daarom altijd even terug in de tijd. Rocamadour is in dat opzicht niet anders. Behalve dat het bedevaartsplaatsje aanvoelt als Disneyland. Maar jeetje. Dat uitzicht. Rocamadour3

Rocamadour4

Rocamadour7

‘Vandaag ga ik naar Rocamadour’, sms’te ik mijn plannen naar mijn vader. ‘Oh, daar ben je al eens geweest. Weet je dat niet meer?’, reageerde hij. Ik bleek bij navraag acht te zijn geweest. En nee, van die vakantie weet ik nog maar weinig (als ik nog iets weet). Ook toen ik eenmaal in de plaats zelf was, kon ik me er niets van herinneren. Er was geen beeld, geen huis, geen traptrede die ik in een herinnering kon plaatsen. Ik neem het mezelf niet kwalijk, mijn achtjarige zelf was hoogstwaarschijnlijk unimpressed als het op bedevaartsoorten aan kwam.

Rocamadour is na Lourdes de grootste bedevaartsplek van Frankrijk, en verwelkomt in die hoedanigheid elk jaar duizenden mensen die als ultieme doel hebben hun eer te bewijzen aan de zwarte Madonna. Maar ook als je liever naar popster Madonna luistert dan naar preken over de heilige Madonna, dan is het dorpje een bezoekje waard. Het heeft zeker iets goddelijks, zo vastgeklampt aan een gigantisch hoge klif. Het aangezicht van een oud dorpje met kronkelige weggetjes, een kerk tegen de rotswand, en bovenop een kasteel geeft het gevoel in een oud sprookjesboek te zijn beland. Ik kan me voorstellen dat veel bedevaartsgangers door de eeuwen heen van hun paard vielen van verbazing bij zo’n architectonisch hoogtepuntje. In hun ogen moet dit plaatsje het werk van God zijn geweest. En inderdaad, als je de heuvel om komt, dan valt je mond echt even open. Wat. Een. Waanzinnig. Uitzicht.

Rocamadour1

Rocamadour5

Rocamadour9

Rocamadour is mooi, liefelijk, en zoals elke plek die gestoeld is op religietoerisme: net Disneyland. Waar geld te verdienen valt, is het geloof, en andersom. Om de paar meter struikel je dus over winkels die handig inspelen op het imago van het dorpje. Laat het los, adem eens diep in, en laat de ervaring je overvallen.

Het dorpje is niet toegankelijk met de auto. Parkeren doe je in de vallei. Voor €3,50 brengt het toeristische tuffertje je naar het centrum en terug, maar dat geld kun je beter bewaren als je enigszins goed ter been bent. Hoewel de heuvel er steil uitziet, valt dat best mee. Bovendien duurt de wandeling naar het centrum maar zo’n vijf tot tien minuutjes. Zonde van je geld dus.

Verwacht geen hele dag door te brengen in Rocamadour. In een uur of twee heb je alles wel meegemaakt, tenzij je van plan bent voor veel geld alle gebouwen en musea te bezoeken. Struin in plaats daarvan door het dorpje, laat je meeslepen in het toeristische geweld, en beklim de heilige trappen naar de kerkelijke kern van het oord.

Rocamadour8

Rocamadour11

Rocamadour12

Wees trouwens maar blij dat je een paar eeuwen terug niet als straf verplicht werd Rocamadour te bezoeken, want zo’n gezellige boetedoening betekende jezelf hullen in harenkleed, met kettingen aan armen en benen, een miljoen treden omhoog klauteren op je knieën, om daarna uit te komen bij een schandpaal. Een potje smeken bij het altaar zorgde ervoor, als de goden je gunstig gezind waren, dat je vergiffenis kreeg voor je daden. Good times.

Ik liep gewoon op mijn gympjes naar boven, en zelfs dat was al een inspanning door de honderden treden. Het was wel een leerzame wandeling: onderweg leerde je over een aantal bekende bedevaartsgangers, waaronder (geloof ik) wat pauzen en koningen.

De kerk waar het uiteindelijk om draait is gratis te bezoeken. Binnen vind je de Zwarte Madonna, maar mocht je een flink beeld verwachten: stel je verwachtingen bij. De Zwarte Madonna is qua formaat een zusje van Manneken Pis in Brussel. En daar klim je dan als boetedoener honderden trappen voor omhoog op je knieën. Maar de kerk was wel vrij klein, sfeervol en met veel detail vormgegeven. Dat kon ik zeker waarderen. Buiten stond een grafbeeld om de heilige St. Amadour te eren, op de plek waar zijn lichaam ooit gevonden werd. De kerkelijke gebouwen zitten qua architectuur, net als het dorp, mooi in elkaar. Als je in de buurt bent is het zeker een bezoekje waard. Vooral over de locatie verwonder ik me nog steeds: vastgeplakt tegen een steile rotswand. Het geeft me Game of Thrones-achtige visioenen.

Rocamadour13

Rocamadour10

Maar de wandeling gaat na de kerk nog verder omhoog na een bezoek aan de zwarte Madonna, richting het kasteel op de top. Onderweg wordt op stenen beelden de lijdensweg van Jezus afgebeeld. Helemaal op de top van de klif staat een kasteel, waarvoor je vervolgens €2 moet betalen om binnen te mogen (DOMPER). Ik was meer geïnteresseerd in de twee kittens die met elkaar speelden in de grasvelden naast de kerk, en had weinig behoefte aan geld betalen voor een uitzicht wat je ook gratis kunt hebben tijdens de wandeling naar boven (er zijn voldoende uitzichtpunten). Het uitzicht tijdens de klim is echt de moeite waard, want je kunt ver de vallei kijken en ziet even hoe de vallei er in de tiende eeuw ongeveer uit heeft moeten zien (minus parkeerplaats en toeristentreintje, natuurlijk). Een groene oase van rust. Je zou er bijna van gaan geloven, in mijn geval.

Vergeet bij het wegrijden uit Rocamadour ook vooral niet achterom te kijken. Want hoewel het dorp op sommige punten heel bijzonder is (de poorten, basilieken en kapellen zijn best mooi), overtreft niets het aanzicht van het kerkelijke dorpje, vastgeplakt tegen een honderd meter hoge rotswand. Een aangezicht om niet te vergeten.

Wat vind jij van religietoerisme?

Let wel: Ik heb geen hekel aan religie. Ik heb wel moeite met religie toerisme..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie

  1. Mooi plaatsje! Ik ben zelf gelovig maar heb het ook niet op met religietoerisme. Betalen voor zo iets vind ik vaak overdreven. Toch zijn sommige plekken wel enorm gaaf om te bezoeken.. Soms een beetje dubbel.

    | Reageer op deze reactie
© 2013-2018 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring