Sahara bezoeken vanuit Marrakech: 3-daagse route (+ hotel & tour tips!)

door Explorista

Er stond één ding dikgedrukt bovenaan mijn bucketlist toen ik op stedentrip naar Marrakech ging: ik wilde graag naar de Sahara. Ik ben al sinds kind af aan gefascineerd door verhalen van kamelenkaravanen, verzengend hete woestijnen en fata morgana’s, dus een bezoek aan de grootste woestijn ter wereld moest er dan ook van komen.

Het enige probleem: de Sahara ligt niet bepaald om de hoek van Marrakech. En ik had geen trek in een auto huren. Dus zocht ik online en boekte ik een 3-daagse tour van Marrakech naar de Sahara. Met transport, en langs een aantal absolute hoogtepunten in Marokko. Kijk mee naar mijn ervaring!

In mijn nieuwste reisvlog neem ik je mee op mijn bezoek aan de Sahara, en bezoek je samen met mij Aït-Ben-Haddou, het Atlasgebergte en de Erg Chebbi-Duinen. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn kanaal om geen enkele video te missen!

LEES OOK: De top 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een stedentrip naar Marrakech

Waar ligt de Sahara in Marokko?

De Sahara is de grootste woestijn ter wereld, en beslaat maar liefst 31% van Afrika. Een deel van de woestijn ligt in het zuid-oosten van Marokko. Tussen Marrakech en de Sahara ligt het Atlasgebergte, dat je via de Tizi-n-Tichka kunt oversteken.

Deze pas maakt onderdeel uit van de hoofdweg N9 die tussen Marrakech en Ouarzazate loopt. Deze stad is vooral bekend als het Hollywood van Marokko, waar de filmstudio’s te vinden zijn.

De Sahara ligt echter nog een stukje verder naar het Oosten. Aan de rand van de woestijn vind je het dorp Merzouga, waar je kunt overnachten of vanwaar je op een kameel het duingebied Erg Chebbi in te trekken. Hier slaap je onder de sterrenhemel in een bedoeïenenkamp ver weg van de bewoonde wereld, omringd door de oranje zandduinen van de Sahara.

Het is (inclusief stops voor thee en lunch) zo’n 12 uur rijden van Marrakech naar Merzouga. In de meeste gevallen wordt dit dus opgebroken in een tour van 3 dagen, maar je kunt het ook in één dag rijden, alleen mis je dan alle prachtige onderstaande stops.

Klimaat & temperatuur Sahara

De Sahara is enorm droog, met minder dan 100 millimeter regen per jaar. Heel af en toe sneeuwt het, maar dat is enorm zeldzaam en het blijft meestal niet lang liggen.

Het grootste gedeelte van de Sahara is rotsachtig, slechts 20% van de woestijn heeft van die prachtige zandduinen die je van de plaatjes kent (deze heten “ergs”).

De Sahara heeft een woestijnklimaat (je verwacht het niet!?), en de temperatuur is er meestal dan ook erg warm. In de zomer kan het overdag flink oplopen tot 45 graden Celsius, terwijl het in de winter overdag soms maar een frisse 15 graden is.

’s Nachts koelt het enorm af, en in de winter kan het dan ook vriezen. Zorg dus dat je hierop voorbereid bent in je kledingkeuzes. Handschoenen en een sjaal zijn dan echt geen gek idee. Draag laagjes, goede schoenen, en neem zonnebrand, zonnebril en hoed/sjaal mee om je te beschermen tegen de zon.

LEES OOK: Alleen naar Marrakech: hoe is soloreizen als vrouw in Marokko? (+tips!)

Route van Sahara vanuit Marrakech:

Je kunt deze driedaagse route makkelijk zelf doen, de hoofdwegen in Marokko zijn vrij goed onderhouden. Ik zou je aanraden een auto te huren bij Sunny Cars. Zij hebben all-inclusive autohuur, en je krijgt dus altijd je eigen risico terug. Wel zo fijn!

Wil je net als ik liever niet zelf rijden? Ik boekte deze exacte driedaagse tour naar de Sahara, waarbij je met een minivan wordt opgepikt bij je hotel in Marrakech, en ook weer afgezet wordt. Perfect voor reizigers op een budget of mensen die alleen reizen. Ik boekte trouwens de ‘luxe upgrade’ zodat ik in een tentenkamp verder in de woestijn zou slapen.

Atlasgebergte

Om vanuit Marrakech naar de Sahara te komen, moet je eerst het Atlasgebergte doorkruisen. Het Atlasgebergte begint in het westen van Marokko en loopt door het zuidelijke deel helemaal door tot in Algerije en Tunesië. Het meest verbazingwekkende aan het Atlasgebergte? Er lag sneeuw! Misschien naïef, maar ik had niet verwacht sneeuw te zien in Marokko.

Via de Tzi-n-Tichka bergpas kronkel je over steile bergweggetjes naar de overkant van het gebergte en onderweg wordt je getrakteerd op de meest prachtige uitzichten op valleien, bergdorpjes en vergezichten. Sowieso één van de mooiste routes die ik ooit gereden heb.

Aït-Ben-Haddou

Aan de andere kant van het gebergte kom je al snel uit bij Aït-Ben-Haddou, een UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn prachtige Kasbah’s. Kasbah’s zijn een soort forten met verdedigingsmuren en hoektorens, waarbinnen soms meerdere gebouwen te vinden zijn. Vroeger woonden er rijke families.

Aït-Ben-Haddou ligt in een prachtige vallei aan een rivier die omringd wordt door palmbomen, op een heuvel. Een ware oase. Dat waren verschillende filmmakers met me eens, want tegenwoordig wordt de stad veel gebruikt als filmset. Films als Gladiator en The Mummy werden er opgenomen, evenals Game Of Thrones. De stad werd gebruikt als achtergrond voor de fictionele steden “Yunkai” en “Pentos”.

Bron: TripAdvisor.nl

Unieke accommodatie: Het luxe Riad Ksar Ighnda lijkt wel een paleis in de woestijn met zijn tuin met palmbomen en zwembad, niet ver van Aït-Ben-Haddou vandaan. Geniet van de authentieke inrichting, krijg een massage in de hammam of eet ontbijt op het zonnige dakterras met uitzicht op echte Kasbah’s. Check hier de prijzen & beschikbaarheid.

Dadesvallei

De Dadesvallei en Dadeskloof is één van de meest indrukwekkende stukjes Marokko. De roodbruinen rotswanden rijzen op langs de zijkanten van een groene oase vol dadel- en palmbomen. Je kunt hier mooi wandelen, maar het is ook prima om hier te stoppen voor wat foto’s.

Bron: TripAdvisor

Unieke accommodatie: De mooiste accommodatie in de Dadesvallei is zonder twijfel Auberge Chez Pierre. Dit stijlvolle boetiekhotel heeft prachtige kamers die stijlvol zijn ingericht met die kleine lokale details die het authentiek maken. Er is een seizoensgebonden zwembad, waar je met uitzicht op de dadelbomen kunt zwemmen. Check hier de prijzen & beschikbaarheid.

Todra kloof

Even verderop vind je de Todra kloof. Hier rijzen driehonderd meter hoge rotswanden omhoog, waartussen je een klein kronkelend riviertje vind. Met een beetje geluk zie je rotsklimmers de wanden trotseren, maar ik was persoonlijk helemaal afgeleid door de kudde geitjes die stonden te drinken bij de rivier. Hoe schattig! Ook hier kun je weer gaan hiken (ik zou je niet aanraden om dat zonder gids te doen), maar wij waren er alleen voor een korte fotostop.

Bron: Tripadvisor

Unieke accommodatie: Auberge le Festival is een eco-resort omringd door de rode wanden van de Todra Kloof. Het hotel heeft een hot tub, eigen groententuin en is in traditionele Berberse stijl ingericht. Je kunt hier zelfs slapen in een grotkamer! De favoriete accommodatie van menig reiziger door Marokko. Check hier de prijzen & beschikbaarheid.

Merzouga / Erg Chebbi

De laatste stop op onze driedaagse tour naar de Sahara was meteen ook het doel van onze reis: Merzouga bij het duingebied Erg Chebbi. Dit is de rand van de Sahara, en de eerste keer dat je die duinen op ziet doemen aan de horizon is echt heel spectaculair. Vanaf hier werden we naar een klein hotelletje gereden aan de rand van de duinen, waar we onze kamelen beklommen en aan onze tocht begonnen.

Kameelrijden in de Sahara was echt een droom die uitkwam voor me. Ik heb wel eens eerder kameelgereken (in Egypte en in India), maar nergens was het zó gaaf als in de Sahara. Op de eerste dag zag ik de zon zakken achter de torenhoge zandduinen, en na een vrieskoude nacht in een tent, zag ik de volgende ochtend hetzelfde ritueel, maar dan omgekeerd.

Ik vond zonsopkomst in de Sahara bekijken vanaf een kameel misschien wel het tofste wat ik ooit heb gedaan op reis. Het was zó muisstil, het enige geluid kwam van mijn knorrige kameel. En terwijl de zon langzaam achter de duinen aan de horizon vandaan piepte, kleurde de lucht roze. Het was echt magisch.

Bron: TripAdvisor

Unieke accommodatie: Gaat er iets boven slapen temidden van de woestijn in een tent onder de sterrenhemel? Desert Luxury Camp biedt een luxe tentenkamp waar iedere tent zijn eigen badkamer heeft. Hier kun je niet alleen kameeltijden, maar ook sandboarden of andere excursies doen. Check hier de meest recente prijzen & beschikbaarheid.

(Dit is niet het tentenkamp waar ik geslapen heb, omdat ik daar niet helemaal tevreden mee was. In bovenstaand tentenkamp hebben vrienden van me geslapen, en die waren wel helemaal in hun nopjes).

Terugrit naar Marrakech

Daarna was het weer tijd voor de laatste reisdag: een rit van 12 uur terug richting Marrakech. Een lange zit, maar dat vond ik niet erg. Ik luisterde lekker naar een podcast en muziek, en liet alle indrukken lekker op me inwerken.

Mijn tweede bezoek aan Marokko was ik net zo onder de indruk als de eerste keer (toen ik Fez & Volubilis bezocht), en ik kan niet wachten om een derde keer terug te keren en nog meer te zien van het land!

LEES OOK: De 15 leukste Riads in Marrakech op elk budget

Ben jij wel eens in de Sahara in Marokko geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Vera 5 december, 2022 - 20:24

Hi,

Super gaaf je trip naar Marrakech en de Sahara. Ik vraag mij af wat je allemaal aanraadt om mee te nemen als bagage naar Marrakech en de Sahara. Je wilt natuurlijk niet te veel, maar ook geen kou lijden in de Sahara ;).

Groetjes

Plaats een reactie
Vera 5 december, 2022 - 20:24

Hi,

Super gaaf je trip naar Marrakech en de Sahara. Ik vraag mij af wat je allemaal aanraadt om mee te nemen als bagage naar Marrakech en de Sahara. Je wilt natuurlijk niet te veel, maar ook geen kou lijden in de Sahara ;).

Groetjes

Plaats een reactie

Laat een reactie achter