Saving Series: zo scoor je altijd het goedkoopste vervoer

featured image - Saving Series: zo scoor je altijd het goedkoopste vervoer
Exploristaglobe6-1Deze post is deel 1 van mijn reeks over geld besparen op reis.

Afhankelijk van hoe ver weg je gaat, en hoe lang je op die plek verblijft, is je vervoer de grootste kostenpost. En waar je, als je zou willen, vijf dagen in een bontjas onder een brug zou kunnen slapen om kosten te besparen, kun je je simpelweg niet magisch transporteren naar je droomlocatie (oh, als dát toch eens zou kunnen). Maar laat het je niet tegenhouden. Met deze tips arriveer je met volle portemonnee op je bestemming.Meer...

Vliegticket

Mijn favoriete hobby is het uitzoeken van vliegtickets voor reizen die ik voorlopig niet ga maken. Ik durf niet uit te rekenen hoeveel kostbare werkuren ik daar op jaarbasis mee weggooi. Maar all is not lost, want daarmee heb ik wel veel waardevolle informatie opgedaan. Dat is zelfs zó veel dat ik een aparte blogpost schreef met de beste tips over hoe jij goedkope vliegtickets vindt.

Auto

De auto wordt nog altijd gezien als een prima budgetoptie. Het is makkelijk, snel, en zodra je met meerdere mensen rijdt, kun je de benzinekosten delen, en vallen de kosten dus hartstikke mee. Tegenover de vrijheiden van je eigen schema kunnen bepalen staan wel die altijd aanwezige parkeer- en benzinekosten.

– Tol
In sommige Europese landen wordt tol gevraagd om er te mogen rijden. Denk bijvoorbeeld aan België, Spanje, Frankrijk en Portugal. En dit worden er voorlopig alleen maar meer nu Duitsland ook plannen heeft om toeristen te laten betalen voor hun wegennet. Ik betaalde geloof ik zo’n zestig euro van de Frans/Belgische-grens tot aan de Côte d’Azur. Tol vind ik één van de vervelendste uitgaven. Je merkt er zo weinig van, die weg ligt er immers toch al. Het voelt altijd alsof ik mijn portemonnee leegkieper boven de gootsteen. Kies waar mogelijk een binnendoorweggetje als je geld wilt besparen. Nadeel is wel dat het langer duurt. Kijk hier om te zien hoeveel je kwijt bent aan alle tolwegen in Europa.

– Carpoolen
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: websites en apps zoals Toogethr waar je ritten kunt delen met elkaar. Zelf niet getest maar wel gezien: een enkeltje Kopenhagen voor €35. Score!

Exploristabudget8

Bus

Heerlijk vind ik de bus. Lekker op een zachte stoel, een beetje heen en weer wiegen en uit een gigantisch raam kijken terwijl ik naar mijn locatie wordt gebracht.  En je kunt er werkelijk overal mee naartoe. Met busmaatschappijen Megabus, Eurolines en ID-Bus rij je soms al voor een tientje naar Parijs, Londen of Berlijn. Maar ze rijden zelfs zover als Tsjechië, Hongarije en Marokko. Ik wil binnenkort ook met een bus richting Parijs. Protip? Ga ’s nachts. Zo spaar je een overnachting uit en maak je het meeste van je beschikbare reisuurtjes.

Trein

– Binnen Nederland:
Treinreizen is duur, laten we eerlijk zijn. Als ik mijn familie en vrienden wil bezoeken, kost me dat twintig euro. TWINTIG EURO. Daarvoor zit ik met de bus al halverwege Frankrijk. Get your act together, NS. Maar zo nu en dan heeft de NS een actie bij de Kruidvat en/of Hema waarbij je voor €20 een dag lang onbeperkt in Nederland kan reizen. Goede deal, waarvan je de kosten er al snel uithaalt.

– Buitenland
Heel duur zijn zowel NS Hispeed en Thalys niet. Voor €70 heb je een retourtje Parijs. Niet zo goedkoop als een bus, maar toch. Ik heb zelf een voorkeur voor de City Nightline. Deze rijdt ’s nachts (joh), waardoor je zowel overnachting + vervoer ineen hebt. Erg voordelig. Bovendien rijden ze naar locaties waar je normaal gesproken toch sneller op vliegt (Kopenhagen, Moskou, Praag). Als je op tijd boekt scoor je, net als ik, een retourtje Kopenhagen voor €60. Twee nachten + vervoer heen en terug = spotgoedkoop.

Exploristaglobe10

Fiets

Nee, ik zou niet op de fiets op vakantie gaan. Ik was blij toen ik eindelijk in een stad ging wonen waar er een tram voor mijn deur stopt (très hip voor een Brabants meisje). Maar vaak kun je voor een euro, of een handjevol euro’s een fiets huren om de stad te ontdekken. Ik heb het nooit hoeven doen, omdat de meeste steden simpelweg goed te belopen zijn (= gratis), maar ben zeker van plan binnenkort een keer te gaan fietsen in een stad.

Metro

Ik kom in een latere post nog terug op het fenomeen citycards, maar deze dekken vaak ook je public transport. Of dit nuttig is, moet je zelf berekenen. Anders is het bijna altijd voordeliger om pakketjes metrotickets te kopen in plaats van losse. Zo bespaar je meestal op een pakketje van tien al één (bijna) gratis ticket. Of kijk of er twee dagen-tickets zijn. Die willen ook nog wel eens handig zijn. Of dit voordelig is voor jou ligt echt aan de prijs van de tickets (die verschillen overal), hoeveel je wilt zien, hoeveel je plant te doen per voet en hoeveel per metro. Ik maak gemiddeld op een citytrip zo’n drie tot vier metroreisjes per dag. Dit komt vaak neer op zo’n vijf euro. Do the math.

Lopen

Jep. Mijn favoriete manier. Geen kruistocht a la Santiago de Compostella, maar gewoon lekker wandelen. Struinen door kronkelende wijkjes, door straatjes die zich rond oude huisjes vouwen. Binnengluren bij oorspronkelijke bewoners, en uitkomen bij de plek die je wilt zien. Met in de tussentijd veel nieuwe ervaringen en indrukken. Goedkoop is op reisgebied echt geen duurkoop.

Hoe bespaar jij het liefst geld op je vervoer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties

 1. Wesley Pechler

  Voor het goedkoopste tarief van 29 euro van de CNL zit je richting Kopenhagen toch op gewone 2e klas stoelen omdat ligbedden een paar tientjes duurder zijn? Waren die stoelen voor zo’n lange rit een beetje te doen? Deze zomer de CNL voor een dagje Zürich genomen, en richting Zwitserland/München heb je heeerlijke slaapstoelen voor die 29 euro one-way maar dacht richting Praag/Kopenhagen/Warschau niet

  | Reageer op deze reactie
  1. Klopt, het zijn gewoon zitstoelen. Heel comfortabel is het niet, maar het is op zich best te doen. Ik heb niet heel slecht geslapen eigenlijk. Je wordt alleen elk uur wakker om even anders te gaan zitten, maar verder vond ik het prima :) Goede tip, die ga ik eens onthouden!

   | Reageer op deze reactie
 2. Wat handig! Tof ook om zo eens andere opties te zien! Ik vind met de auto op vakantie misschien nog wel het leukste, roadtripping met mn manfriend is echt het gezelligste wat er is dus dan ook nog eens richting een vakantieplek maakt het helemaal ideaal!

  | Reageer op deze reactie
 3. Leuk artikel! Tickets zoeken, das ook mijn ding. Vorig jaar gooide ik er onze plannen compleet mee om toen we ook ‘goedkoop’ naar Canada konden, haha. Je bent in je lijstje de boot vergeten. Naar Engeland met auto en meerdere passagiers is niet duur namelijk. Mij is vertelt dat je dan zo’n €80 euro betaald. Zo’n tripje naar Zuid Engeland wil ik dus ook nog wel es maken. Mooi land!

  | Reageer op deze reactie
  1. O, wat goed inderdaad! Ik ga nooit met de boot, dus het is niet bij me opgekomen, maar inderdaad een goede tip!

   | Reageer op deze reactie
   1. Nog goedkoper om naar Calais met de auto te rijden en vanaf daar met de auto op de boot naar Zuid Engeland. Heb ik gedaan. Was fantastisch!

    | Reageer op deze reactie
 4. die treintickets naar kopenhagen voor 60 euro zag ik ook laatst op NSHispeed staan (vanaf 29 euro voor enkeltje), maar als ik dan ga zoeken in data’s en mogelijkheden de komende drie maanden (want verder gaat tie volgens mij niet) komt er toch echt geen goedkoper ticket dan plus minus 200 euro uit :(

  Besparen doe ik ook graag bij het vliegtuig! Wil niet weten hoeveel uren ik besteed aan vliegtickets zoeken, is ook niet normaal! ;)

  Die carpool app kende ik nog niet! Thx :)

  | Reageer op deze reactie
  1. Wat gek dat je ze niet kunt vinden! Ik boekte ze ongeveer 1,5 maand van te voren, met vertrek op donderdagavond en terugreis op maandagavond. Heb ze wel degelijk voor 29e per stuk gehad. Misschien keek je rond de feestdagen? Gek dat ze niet te vinden zijn, scroll je ook omhoog & omlaag voor andere tijdstippen? Haha, lekker hè? Vliegtickets zoeken!

   | Reageer op deze reactie
 5. Oeh die Citynightline moet ik écht eens proberen! Kopenhagen staat heel hoog aan mijn wensenlijstje, en na jouw positieve ervaringen zit ik er sterk aan te denken om het in 2014 echt eens te gaan doen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Absoluut doen :) Misschien een ligplek nemen als je iets beter wilt slapen, maar op zich vond ik de zitstoelen ook niet slecht. Ik schrijf binnenkort een review van mijn reis met de Citynightline!

   | Reageer op deze reactie
© 2013-2018 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring